Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

МИНИСТЕРСТВО ОБРАЗОВАНИЯ РЕСПУБЛИКИ БЕЛАРУСЬ. Проведені дослідження показують, що найбільший ефект досягається при укріпленні гашеним гідратним і меленим негашеним вапном важких суглинків і глин

Читайте также:
  1. I. Государственный стандарт общего образования и его назначение
  2. IV. Исследование текущего имиджа Российского образования и науки
  3. А) по основаниям недействительности сделок, предусмотренным Гражданским кодексом Республики Казахстан
  4. Автоматизированные системы управления для учреждений высшего образования.
  5. Автономная некоммерческая организация высшего образования
  6. Административно-территориальные образования, имеют свою материальную базу в виде местных бюджетов и территориальных внебюджетных фондов
  7. Административные и социально-политические преобразования
  8. Администрация муниципального образования Щекинский район
  9. Администрация муниципального образования Щекинский район
  10. Администрация муниципального образования Щекинский район

Проведені дослідження показують, що найбільший ефект досягається при укріпленні гашеним гідратним і меленим негашеним вапном важких суглинків і глин. Для деяких видів ґрунтів (кислих, гумусованих) вапно при малих дозуваннях (менше 10%) дає навіть вищий ефект, ніж портландцемент, при однаковому дозуванні. Лише із збільшенням дозувань портландцементу до 14 - 15% по масі міцність цементоґрунту перевищує міцність ґрунту, укріпленого тією ж добавкою вапна.

Великий вплив на результати укріплення ґрунту вапном грає (так само, як і при укріпленні цементом) генезис і його хіміко-мінералогічний склад. Наприклад, гумусові речовини і кисле середовище при укріпленні вапном різко знижують міцність укріпленого ґрунту. Із зменшенням вмісту в ґрунті глинистих часток зменшується ефективність добавок вапна в порівнянні з однаковими добавками портландцементу. При вмісті в ґрунті карбонатів кальцію міцність укріпленого ґрунту вапном і цементом різко зростає в порівнянні з некарбонатними різновидами ґрунтів.

Наприклад, для зіставлення впливу властивостей в’яжучого матеріалу і умов тверднення на міцність цементоґрунту і вапнованого ґрунту були проведені наступні дослідження. Покривний важкий пилуватий суглинок і супісок оптимального гранулометричного складу укріплювали добавками алітового портландцементу і вапна (гашеного і негашеного). Зразки розміром 5х5 см тверднули протягом 30 і 300 діб у воді і на повітрі. Потім їх піддали 15-кратному водонасиченню-висушуванню, потім визначали межу міцності при стиску водонасичених зразків.

Результати цих випробувань показують, що добавка гідравлічного в’яжучого у вигляді алітового портландцементу забезпечує високу міцність і водостійкість зразків за умови твердіння їх у воді, що і слід було чекати. Навпаки, твердіння цементоґрунту на повітрі не забезпечує водостійкості і міцності зразків унаслідок загасання в цьому випадку процесів гідролізу цементу. Лише зразки укріпленого цементом супіску оптимального складу набувають невеликої міцності і водостійкості. Добавка вапна (гашеного і негашеного), що є, як відомо, не гідравлічним, а повітряним в’яжучим, також забезпечує достатню міцність і водостійкість зразків при твердненні їх у воді, а не на повітрі. Це свідчить про те, що при взаємодії вапна з глинистими ґрунтами на поверхні тонких часток або їх мікроагрегатів у водному середовищі утворюються (синтезуються) гідросилікати кальцію, що цементують ґрунт. Отже, в даному випадку глинисті ґрунти грають роль активної гідравлічної добавки, і вапно як би стає гідравлічним в’яжучим.

Активною хімічною і фізико-хімічною взаємодією алюмосилікатної частини ґрунту з вапном і пояснюються гарні результати зміцнення важких глинистих ґрунтів (глин, суглинків). Отже, фізико-хімічна і хімічна активність тонкодисперсної частини ґрунту в цьому випадку повинна розглядатися як потенційний резерв підвищення міцності укріплених ґрунтів, при правильному і вмілому використанні якого можна досягти високих технічних показників з відносно невеликою витратою в’яжучих речовин, у тому числі і вапна.

Результати досліджень показують, що зразки ґрунту з добавкою 6-8% вапна, поміщені у воду, через 2-4 год. після їх виготовлення не розмокають. Таке явище можна пояснити утворенням вже на першій стадії твердіння гідросилікатів кальцію і гідратаційним процесом твердіння вапна. Отже, тут має місце безпосередня хімічна взаємодія силікатної частини ґрунту з гідратом вапна.

Як показали дослідження Царьова, ефективним в’яжучим матеріалом для зміцнення карбонатних важких суглинків і глин, є також вапняно-шлаковий цемент, який виходить при сумісному помелі гранульованого доменного шлаку і негашеного грудкуватого вапна. Встановлено, що при укріпленні вказаних вище ґрунтів у вапняно-шлаковому в’яжучому оптимальна добавка вапна складає 30 %.

При добавці до важкого суглинку або глини вапняно-шлакового в’яжучого в кількості 12% від маси сухого ґрунту забезпечується приблизно така ж міцність і водостійкість укріпленого ґрунту, як і при аналогічній добавці портландцементу марки 400.

При оцінці міцності глинистих ґрунтів, укріплених вапном, важливо також враховувати не тільки час, але і температуру, при якій відбувається тверднення зразків. Процеси твердіння при добавках вапна істотно прискорюються із збільшенням температури, про що свідчать дані визначення межі міцності при стиску зразків жирної глини з добавкою 5% вапна після твердіння в різні терміни. Ці дані свідчать про те, що із збільшенням температури твердіння до 40 - 45°С міцність вапнованого ґрунту збільшується в 2-2,5 рази в порівнянні із зразками, що тверднули при температурі 15°С.

Одержані в лабораторії дані підтверджуються практичними спостереженнями. Міцність (модуль деформації) вапняно-ґрунтових основ, побудованих в умовах жаркого клімату в районах штучного зрошування, через 1-2 роки після спорудження була приблизно в 2 рази вища, ніж через 1-2 місяці.

Досвід показує, що слід приділяти велику увагу питанню застосування вапна в цілях підвищення міцності верхньої частини земляного полотна. Особливо ефективно застосовувати вапно при зведенні земляного полотна з важких суглинків і глин підвищеної вологості. Наприклад, при влаштуванні земляного полотна з жирної глини, вологістю, що характеризується при межі розкочування 25%, але що має при виробництві робіт природну вологість 35%, розробка і ущільнення такого ґрунту майже неможливі із-за великої клейкості і пластичності. При добавці 2% вапна вологість межі розкочування такого ґрунту змінюється і стає рівною 40%. Це означає, що при тій же природній вологості (35%) консистенція ґрунту різко зміниться, оскільки його вологість буде на 5% менше за цю межу. Отже, зручнооброблюваність ґрунту і можливість його ущільнення різко зміняться в кращу сторону. Добавка вапна через такі особливості дозволяє поліпшити проїзд по ґрунтових дорогах і під'їзних шляхах при будівництві у вологі періоди року.

Таким чином, добавка вапна до глинистих ґрунтів дозволяє істотно покращити проїзд по ґрунтових дорогах з малою інтенсивністю руху або використовувати вапно як активну добавку для влаштування нижнього шару основи. Важливою перевагою вапна є і те, що вапняноґрунтові суміші менш схильні до впливу погоди під час їх приготування і процес твердіння їх сповільнений. З цього виходить, що вапняноґрунтові суміші необов'язково ущільнювати в ту ж зміну, коли зволожувалася і перемішувалася суміш (що потрібно при цементоґрунті), а можна ущільнювати готовий шар через 12-24 год. після приготування суміші.

На ряду ділянок доріг вапно застосовувалося в поєднанні з добавками цементу і при цьому були отримані гарні результати.

Експериментально показано, що добавка вапна зменшує пластичність оброблюваного ґрунту, підвищує його міцність після ущільнення, істотно покращує структурно-механічні властивості і водостійкість обробленого ґрунту. В результаті створюються умови, що дозволяють влаштовувати земляне полотно з глинистих перезволожених ґрунтів, забезпечуючи при цьому підвищену міцність і стійкість земляного полотна.

Істотний інтерес з питання зміцнення перезволожених глинистих ґрунтів вапном представляють дослідження, виконані Першиним. Ним встановлено, що в глинисті ґрунти, наприклад, при укріпленні важких суглинків, відносна вологість яких складає 0,8-1,0 від вологості межі текучості, необхідно додавати 7-10% меленого негашеного вапна (по масі ґрунту). При укріпленні перезволожених ґрунтів дуже важливо прискорити процес твердіння вапняноґрунтових сумішей. У цих цілях Першиним рекомендується вводити добавки прискорювачів тверднення: - сірчанокислі солі алюмінію, заліза, магнію або натрію в кількості 1,0-11,5% від маси ґрунту.

Завдяки цьому міцність укріпленого вапном або цементом ґрунту через три доби тверднення досягає 28-60-добової міцності.

МИНИСТЕРСТВО ОБРАЗОВАНИЯ РЕСПУБЛИКИ БЕЛАРУСЬ

 

БЕЛОРУССКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ ЭКОНОМИЧЕСКИЙ

УНИВЕРСИТЕТ

 

 

Система

Дистанционного




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 22 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав