Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Кориснi поради

Читайте также:
  1. I. ЗАГАЛЬНІ ПОРАДИ І РЕКОМЕНДАЦІЇ
  2. Загальні поради
  3. Кориснi поради
  4. МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ ЩОДО ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

ЗВЕРТАЙТЕ УВАГУ НА ВСЕ

Це не є новина. Але багато репортерiв приходять на прес-конференцiю, сiдають, слухають i йдуть. Хороший репортер приходить ранiше. Вiн чи вона звертає увагу на те, хто ще прийшов i кого немає.
У якiй машинi прибув представник компанiї? (Дiлер компанiї "Хонда" приїхав у "Мерседесi"?) Хороший репортер помiчає, як вдягненi офiцiйнi особи. (Мер мiста з 5 тисячами жителiв одягається у дорогi iталiйськi костюми?) Якщо ви помiчаєте багато вантажiвок на заводськiй стоянцi, чи це щось означає? Може погано йде бiзнес, адже, якщо би бiзнес iшов добре, цi вантажiвки були б на дорогах i розвозили продукцiю. Може їм потрiбен ремонт, а фiрма не може дозволити собi такi витрати.
Коли ви берете iнтерв'ю у когось у офiсi, подивiться довкола. Що в них висить на стiнi? Якийсь диплом? Чи справдi вiн чи вона навчалися у тому навчальному закладi? Думайте над запитаннями так, щоб аж голова трiщала. Не чекайте, що хтось за вас дасть вам матерiал для статтi.

ПОЧУВАЙТЕСЯ ВIЛЬНО, ПОЗИЧАЮЧИ IДЕЇ

Якщо у якiйсь газетi з'явився матерiал про першу жiнку-президента банку, запитайте себе, що б ви могли розповiсти на цю тему. Якими ще компанiми керують жiнки? Якими компанiми керують iноземцi? Яку роботу проводять iншi банки у сферi кадрової полiтики i пiдвищення по службi?
Читайте iноземнi газети. Якщо ви знайшли статтю про те, як зростання процентних ставок погiршує становище банкiв у Польщi, то є можливiсть, що зростання процентних ставок я вплине i на банки у вашiй країнi. Якщо ви почули гарну iдею у теленовинах, використайте i розвиньте її.

 

ЗАПИТУЙТЕ ВСIХ, СЕБЕ ТЕЖ

Запитуйте своїх друзiв, родичiв або просто знайомих про все, що стосується вашої спецiалiзацiї. Якщо ви будете уважнi, вас вразить все, що ви почуєте. Всi люблять говорити про себе. Вмiння слухати - вдячна рiч.
Чим ви цiкавитеся? Якщо ви любите джазову музику, яку статтю ви могли б написати?Скiльки заробляє джазовий оркестр? Скiльки джазових музикантiв у Вiльнюсi заробляють, граючи джаз? Якою була ситуацiя п'ять рокiв тому? Кiлькiсть зростає чи зменшується? Якщо вони не можуть заробити собi на життя, тiльки граючи джаз, то чим вони ще заробляють? Скiльки джазових клубiв iснує у мiстi? Це бiльше чи менше нiж рiк тому?

 

Скiльки видiв безалкогольних напоїв я можу купити зараз? Це бiльше чи менше, нiж рiк тому? Який найпопулярнiший напiй у країнi? Так само було i минулого року? Вам не потрiбнi точнi цифри, але загальнi тенденцiї матимуть значення.
Побалакайте з хлопцем, який має кiоск. Вiн вам розкаже, що шоколадний батончик "Снiкерс" був популярнiшим ранiше, але зараз новий шоколадний батончик з горiшком "Болтiк" користується бiльшим попитом. Якщо про це ви поговорите з другом на вечiрцi, напевне вашому читачевi буде цiкаво про це дiзнатися.


ОТРИМУЙТЕ IНФОРМАЦIЮ ПРО КОМПАНIЮ ВIД ЇЇ КОНКУРЕНТIВ

Небагато людей знають бiльше про Компанiю А, нiж власник Компанiї Б. Не запитуйте власника компанiї про нього. Можливо, вiн не захоче говорити або дасть тiльки лестиву iнформацiю. Запитайте про його ворога i чому вiн краще/гiрше працює, нiж власник Компанiї А.

 

НАЙПЕРШИЙ ЧИ НАЙБIЛЬШИЙ

Якщо є щось "перше," з нього може вийти гарна стаття. Перший безпосадочний перелiт з Риги до Каїра. Гарна iсторiя. Додайте їй змiсту. Зробiть розклад перших безпосадочних перельотiв вiд Риги до Варшави, вiд Риги до Нью-Йорка, i т.д. Читачi також зацiкавленi у додатковiй iнформацiї. Можливо, ця стаття не буде найважливiшою того дня, але вона може виявитися такою, про яку всi говоритимуть.
З "найбiльшого" теж може вийти гарна iсторiя. Навiть якщо найбiльший будинок у Естонiї не такий вже й великий, порiвняйте його розмiри з Пентагоном або з Народним Палацем у Бухарестi або з iншими великими будiвлями. Стаття виглядатиме краще, якщо буде написана з гумором.

Або поцiкавтеся iншими мiсцями, де та сама будiвельна компанiя мала справу. Наприклад, вони вже мають 10-поверховий будинок у Будапештi. Тодi ви у своїй статтi пишете: "Мiжнародна Будiвельна Ко., яка планує звести найбiльший будинок у Естонiї на початку квiтня, не здатна знайти жителiв для подiбного будинку, побудованому минулого року у Будапештi."

СКЛАДАЙТЕ СПИСКИ

Примушуйте себе записувати 25 iдей для написання статей. Навiть якщо ви не маєте вiдповiдей на запитання, якi ви пiднiмаєте, у вас може вийти гарна стаття.

 

ПИШIТЬ СТАТТI ПРО КОЛИШНIХ

Де зараз працює колишнiй голова державної безпеки? Може ви думаєте, що всi про це знають. Дуже рiдко таке буває. Розкажiть читачам, що вiн робить зараз, i, якщо можливо, вiзьмiть iнтерв'ю. Навiть, якщо вам не вдасться поговорити з ним, статтi про рок-зiрок, що втратили голос, чи про полiтикiв, що зараз керують релiгiйними органiзацiями, дуже подобаються читачам.

 

ВЕДIТЬ АРХIВИ

Всi ненавидять записування. Але репортер або редактор, якi добре ведуть архiви, завжди матимуть роботу у будь-якiй редакцiї. Як правило, журналiсти не дуже добре органiзованi люди. Тi, що можуть знайти вiдповiдi на тупi запитання у найкоротший термiн, краще матерiально забезпеченi, нiж багато iнших. Добрi архiви також дуже допомагають у написаннi статей.

 

Ведiть папки на кожний мiсяць i день. Якщо ви знаєте, що компанiя збирається почати виробництво 1 липня, запишiть собi це у червневу папку. Коли прийде червень, перекладiть цю цидулку у папки з днями мiсяця. Таким чином ви знатимете на тиждень чи два ранiше про дату липневого виробництва i почнете перевiряти вашi данi у компанiї.
Ви також можете використати свої архiви для свят i рiчниць. Не така вже й добра iдея писати надто багато статей до рiчниць, але часто дуже влучним у статтi буває таке: "Через рiк пiсля вiдкриття першого супермаркету у Ризi, ще два вiдкриваються у iнших частинах Латвiї."




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 29 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав