Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

Читайте также:
  1. A. Поперечне положення, I позиція, передлегла частина відсутня
  2. Essential part –невід’ємна частина
  3. Quot;Програмування. Частина III.
  4. Аналітична частина
  5. Аналітична частина
  6. Дискурс як частина лінгвістики
  7. ЕКОНОМІЧНА ЧАСТИНА
  8. Загальна база тестів
  9. ЗАГАЛЬНА ГЕОЛОГІЯ
  10. Загальна економічна характеристика підприємства

Земельне право в правовій системі України. Поняття і предмет земельного права. Зміст і види земельних правовідносин. Суб‘єкти та об‘єкти земельних правовідносин. Виникнення, зміст та припинення земельних правовідносин. Правовий механізм реалізації земельно-правових норм. Методи земельного права. Принципи земельного права. Система та структура земельного права. Функції земельного права. Співвідношення та взаємодія земельного права з суміжними галузями правової системи України. Розвиток науки земельного права. Правове забезпечення земельної реформи.

Джерела земельного права України. Поняття та особливості джерел земельного права. Класифікація джерел земельного права. Конституція України, закони, підзаконні нормативно-правові акти як джерел земельного права. Юридична природа локальних нормативних актів місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування Судові рішення в системі джерел земельного права. Міжнародно-правові акти як джерела земельного права. Судові прецеденти та правові звичаї в земельному праві України.

Загальні засади прав на землю. Поняття та класифікація прав на землю. Підстави та порядок набуття прав на землю. Підстави та порядок припинення прав на землю.. Особливості державної реєстрації прав на землю. Механізм реалізації прав на землю Юридичні гарантії здійснення прав на землю, їх види. Форми захисту прав на землю. Способи захисту земельних прав, їх реалізація. Відшкодування збитків (і втрат) власникам землі і землекористувачам.

Право власності на землю. Конституційні основи та особливості права власності на землю. Об’єктний склад права власності на землю. Суб’єкти права власності на землю. Форми права власності на землю. Зміст права власності на землю. Правове регулювання обігу земельних ділянок. Охорона права власності на землю.

Право на користування землею. Право на загальне користування землею. Право на постійне користування землею. Право на оренду землі та особливості концесійного землекористування. Право на земельні сервітути. Право на користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис) та для забудови (суперфіцій). Право на іпотеку землі. Право на земельну частку (пай). Обмеження прав на землю. Право добросусідства.

Обов’язки носіїв земельних прав. Поняття та класифікація обов’язків. Співвідношення суб‘єктивних прав та обов‘ язків землевласників і землекористувачів. Обов’язки власників земельних ділянок та землекористувачів за законом. Обов’язки власників земельних ділянок та землекористувачів за договором та іншими правочинами. Обов’язки власників земельних ділянок та землекористувачів за рішенням суду.

Економіко-правовий механізм у галузі використання, охорони та відтворення земель. Загальна характеристика економіко-правового механізму у галузі використання, охорони та відтворення земель. Правове регулювання плати за землю, її поняття, форми та види. Економічне стимулювання раціонального використання та охорони земель.

Правова охорона земель як основного національного багатства: поняття, зміст, мета та першочергові завдання. Загальні засади та особливості правової охорони земель. Правові форми охорони земель. Об’єкти та суб’єкти правової охорони земель. Правова охорона ґрунтів. Правові форми охорони земель від забруднення і засмічення.

Вирішення земельних спорів. Поняття та особливості земельних спорів. Класифікація земельних спорів. Органи, що вирішують земельні спори. Порядок розгляду земельних спорів органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади з питань земельних ресурсів. Права та обов‘язки сторін при розгляді земельних спорів.

Юридична відповідальність за порушення земельного законодавства: поняття та види. Загальні засади та правові підстави юридичної відповідальності в земельному праві України. Особливості юридичної відповідальності за самовільне заняття земельної ділянки. Особливості цивільно-правової, кримінально-правової, адміністративно-правової відповідальності за порушення земельного законодавства.

 




Дата добавления: 2015-01-07; просмотров: 36 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав