Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Завдання 7. Розрахунок заробітної плати

Читайте также:
  1. I. МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА РЕЗУЛЬТАТИ ПРОХОДЖЕННЯ ПРАКТИКИ
  2. II. Завдання та обов'язки
  3. II. ПРАКТИЧНІ ЗАВДАННЯ
  4. U Домашнє завдання до практичного заняття № 10.
  5. VII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
  6. VII. Домашнє завдання.
  7. А) без попередньої оплати.
  8. Адміністративно-правовий статус Кабінету Міністрів України у системі органів державної влади та його завдання.
  9. Безтарифна модель оплати праці
  10. Бойові завдання і бойові порядок механізованих підрозділів у наступі.

 

Процедура нарахування заробітної плати в програмі 1С автоматизована за допомогою документа «Начисление ЗП». Цей документ викликається з меню «Документы» – «Зарплата» і після оформлення автоматично реєструється в журналі «Зарплата». При необхідності він може бути відкритий для поглядання, аналізу та редагування облікових даних, які в ньому містяться. Багато параметрів, які необхідні для розрахунку заробітної плати, програма вилучає з довідників «Сотрудники» та «Налоги и отчисления». Зокрема, у довіднику «Сотрудники» ці параметри встановлюються для кожного робітника у його картці на закладці «Данные по з/п». Програма зберігає не тільки останні, тобто діючі на поточну дату значення вказаних параметрів, а також ті значення, які встановлювалися для них раніше. Це дозволяє коректно здійснювати розрахунок заробітної плати за минулі періоди. Побачити всі значення параметрів можна скориставшись кнопкою «История» у картці співробітника або з меню «Документы» – «Историязначения».

У картці співробітника також передбачена можливість вказати, чи є він штатним співробітником або працює за сумісництвом. Для цієї мети на закладці «Общие» є прапорець «Основной». Якщо даний прапорець не встановлений, то співробітник вважається сумісником.

У довіднику «Налоги и отчисления» встановлюються та зберігаються значення ставок та інших параметрів, необхідних для обчислення сум податку з доходів фізичних осіб, утримань і відрахувань у фонди обов’язкового державного пенсійного страхування і соціального страхування, комунального податку, а також значення індексів інфляції, мінімальної заробітної плати, не оподатковуваного податком мінімуму доходів громадян, прожиткового мінімуму тощо. Для кожного виду податків і страхових зборів (внесків) у довіднику заповнюється окрема картка (картка елемента довідника).

У картці елемента крім значення ставки встановлюються й інші параметри. Так, у полі «Предел» вказується гранична сума, до якої використовується відповідна ставка. Наприклад, для пенсійного збору, який утримується із заробітної плати працівників, зі ставкою 0,5% у полі «Предел» повинно бути встановлене значення 525 (прожитковий мінімум на працездатну особу з 1.01.2007р. по 31.03.2007 р.), з1.04.2007 р. по 30.09.2007 –535, з 1.10.2007 р. по 31.12.2007 р. – 548. (Закон України про Державний бюджет на 2007 рік (ст. 91, 93 [])). Ставка 2% використовується до доходу, що перевищує прожитковий мінімум на працездатну особу. Крім того, з сум фактичних витрат на оплату праці підприємствами нараховуються страхові внески (збори) до Пенсійного фонду за ставкою 33,2% (ст. 91, 93 []). Отже, у довіднику «Налоги и отчисления» для кожної з вказаних ставок із збору до Пенсійного фонду повинна бути заповнена окрема картка.

Якщо при визначенні бази оподаткування для відповідного виду податків (зборів, внесків) діє обмеження максимальної величини такої бази (це стосується, наприклад, розміру максимальної суми заробітної плати, з якої утримуються страхові внески (збори) у соціальні фонди), то у картці ця обставина відмічається за допомогою додаткового параметру «Макс.база». Встановлене для цього параметра значення буде визначати максимальний розмір заробітної плати (включаючи будь-які інші виплати, пов’язані з оплатою праці і, які належать обкладанню податком із доходів фізичних осіб), з якої утримуються страхові внески (збори) у соціальні фонди. Так, з 1.01.2007 р. максимальний розмір заробітної плати з якої утримуються страхові внески (збори) у соціальні фонди складає 7875 грн., з 1.04.2007 р. – 8025 грн., з 1.10.2007 р. – 8220 грн.

У картці передбачено також поле «Счет», у якому вказується рахунок бухгалтерського обліку розрахунків з відповідного виду податку (збору, внеску). Його значення програма буде використовувати при автоматичному формуванні проводок із нарахування даного податку (збору, внеску). Група полів «Платежные реквизиты» призначена для внесення реквізитів, які будуть автоматично підставлятися у поля документу «Платежное поручение» при його оформленні для сплати відповідного податку (збору, внеску).

Якщо згідно з законодавством здійснюється зміна значення ставки, границі або максимальної бази, то їх слід своєчасно обновити у картці відповідного податку (збору, внеску). При цьому програма буде вимагати вказати також дату, з якої вступає в силу нове значення. Старе значення зберігається і буде використовуватися програмою при здійсненні розрахунків за дати, які передують даті введення нового значення. Побачити всі значення параметрів можна, скориставшись в картці кнопкою «История». Кнопка «История» також є на вікні списку елементів довідника. Якщо у вікні списку встановити курсор на відповідний елемент, не відкриваючи його картки, і скористатися цією кнопкою, то вікно історії буде відкрите в режимі редагування, який дозволяє не тільки проглядати всі значення параметрів, але й змінювати (редагувати) їх.

Отже, правильність розрахунку заробітної плати в програмі залежить від коректності заповнення довідників «Сотрудники» та «Налоги и отчисления». При придбанні програми 1С довідник «Налоги и отчисления» поставляється зі всіма необхідними значеннями актуальними на дату придбання. Далі підприємство повинно самостійно коригувати його вміст відповідно до змін законодавства.

Розрахунок заробітної плати здійснюється за допомогою документа «Начисление ЗП». Даний документ є комплексним розрахунковим документом, який забезпечує оформлення таких операцій:

- введення сальдо по розрахунках із працівниками на початку роботи з програмою;

- нарахування авансу;

- нарахування заробітної плати і розрахунок податків, зборів (обов’язкових платежів) та інших утримань із заробітної плати.

Для вказування необхідного виду операції у документі передбачено поле «Вид выплаты», у якому можна вибрати одне із трьох можливих значень: «Внесение остатков», «Аванс», «Основная з/п».

Використання документу в режимі «Основная з/п» дозволяє здійснити:

- введення сум нарахованих працівникам заробітної плати, відпускних, лікарняних, матеріальної допомоги;

- індексацію заробітної плати;

- розрахунок податку з доходів фізичних осіб;

- розрахунок комунального податку;

- розрахунок утримань і відрахувань у фонди обов’язкового державного пенсійного та соціального страхування;

- розрахунок сум профспілкових внесків;

- формування бухгалтерських проводок із відображення в бухгалтерському та податковому обліку результатів розрахунку заробітної плати;

- формування і друк розрахункових листків, платіжної відомості (типова форма П-53), розрахунково-платіжної відомості (типова форма П-49), які затверджені наказом Мінстату України від 22.05.96 р. № 144 «Про затвердження типових форм первинного обліку по розрахунках із робітниками і службовцями із заробітної плати».

Окремий документ «Начисление ЗП» забезпечує розрахунок заробітної плати за один місяць. Значення місяця визначається датою документа, яка вказується в полі «от», а значення кількості робочих днів у відповідному місяці – в полі «Количество рабочих дней». У полі «Количество рабочих дней» програма при введенні нового документу завжди підставляє значення «22». Якщо для розрахункового місяця необхідне інше значення, то його треба відкоригувати вручну. У полі «Счет оплаты труда» вказується рахунок розрахунків із працівниками із заробітної плати 661 «Розрахунки за заробітною платою», передбачений для цієї мети у Плані рахунків.

Для відображення сум нарахувань і утримань по кожному працівнику в документі заповнюється окремий рядок. При цьому суми нарахованої заробітної плати можуть бути диференційовані по наступних видах нарахувань, які відображаються в окремих комірках рядку документа:

- «По окладу» – заробітна плата, нарахована за виконану роботу по відрядних розцінках, по тарифних ставках (окладах), посадових окладах, а також різні надбавки, доплати, премії, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які включаються до фонду оплати праці та мають постійний характер (підлягають індексації);

- «Отпускн.» – оплата щорічних і додаткових відпусток, компенсація за невикористану відпустку;

- «Больн. с/с» – допомога з тимчасової непрацездатності, у тому числі з догляду за хворою дитиною, яка виплачується за рахунок фонду державного соціального страхування;

- «Больн. предпр.»– оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок підприємства;

- «Обл. МП» – матеріальна допомога, яка підлягає включенню до сукупного місячного доходу, який оподатковується згідно з Законом № 889 «Про податок з доходів фізичних осіб»[];

- «Благотвор. МП» – нецільова благодійна допомога, у тому числі матеріальна, сукупна річна сума якої не перевищує розмір прожиткового мінімуму, який діє на початок року, і може надаватися тільки за умови, що працівник має право на отримання податкової соціальної пільги.

Розрахунок сум по вказаних видах нарахувань у програмі не автоматизований, і всі вони, за виключенням окладу, можуть бути внесені в документ тільки вручну з клавіатури. Значення окладу підставляється у графу «По окладу» з довідника «Сотрудники» з поля «Оклад/тариф». Це здійснюється автоматично після того як у графі «Сотрудник» буде встановлене прізвище конкретного працівника. Введення прізвищ працівників у документ може здійснюватися або послідовною активізацією рядків (наприклад, за допомогою клавіші «Insert»), або автоматично за допомогою кнопки «Заполнить». Якщо використовується щорядкове введення, то при звертанні до поля «Сотрудник» буде відкритий довідник «Сотрудники», з якого потрібно вибрати потрібного працівника. Якщо скористатися кнопкою «Заполнить», то програма автоматично заповнить документ усіма співробітниками, які працюють на підприємстві у розрахунковому місяці.

Після введення прізвища співробітника крім суми оклада програма заповнить також відповідні поля в графах «?» і «Дн.». Графа «Дн.» слугує для вказівки кількості днів, фактично відпрацьованих працівником у розрахунковому місяці. У цю графу автоматично підставляється нормативна кількість робочих днів у розрахунковому місяці, яка відповідає значенню, вказаному у «шапці» документа в полі «Количество рабочих дней». Якщо фактично відпрацьована кількість днів відрізняється від нормативної, то підставлене програмою в полі «Дн.» значення треба відкоригувати вручну. При зміні цього значення програма також перерахує суму в полі «По окладу» за таким алгоритмом: «По окладу»=Оклад/Нормативна кількість робочих днів х Фактично відпрацьована кількість днів.

У полях графи «?» у вигляді символів відображається стан розрахунку заробітної плати по співробітнику, який може мати такі значення:

- для співробітника не розраховані суми індексації та суми утримань;

- сума індексації розрахована, але суми утримань не розраховані;

- (пусте поле) – заробітна плата по співробітнику повністю розрахована.

У програмі розрахунок суми індексації заробітної плати співробітника здійснюється автоматично при натисканні на кнопку «Рассчитать» і виборі із запропонованого списку команди «Сумма индексации для текущего сотрудника» або «Сумма индексации для всех сотрудников». З усіх видів нарахувань, передбачених у документі, програма індексує тільки суму, вказану в полі «По окладу», оскільки інші нарахування не підлягають індексації. Результат розрахунку програма записує в графу «Индексация». При необхідності він може бути відкоригований вручну. Суми індексації заробітної плати включаються до фонду додаткової заробітної плати і належать до оподаткування на загальних підставах. Для коректного розрахунку суми індексації необхідно, щоб у довіднику «Налоги и отчисления» правильно були відображені індекси споживчих цін за всі місяці, починаючи з березня 2003 року. Для зберігання цих індексів у довіднику призначений елемент «Индекс инфляции (потребительских цен за месяц)». Значення індексу споживчих цін необхідно щомісяця поновлювати у полі «Ставка» на картці цього елемента. Перевірити та відредагувати значення всіх введених раніше індексів можна у полі «История». Даний елемент також має додатковий параметр «ПорогИндексации», який призначений для зберігання значення індексу споживчих цін, перевищення якого дає підставу для проведення індексації заробітної плати (зараз поріг індексації встановлений на рівні 101%). У програмі у довіднику «Налоги и отчисления» зберігається значення прожиткового мінімуму для працездатних осіб, оскільки доходи у вигляді заробітної плати індексуються у межах вказаного мінімуму, в полі «Предел» у групі «Прожиточный минимум». У випадку підвищення мінімальної заробітної плати або підвищення доходів працівників без зміни мінімальної заробітної плати (наприклад, при підвищенні розмірів заробітної плати на підприємстві) індексація заробітної плати за місяць, в якому відбулося таке підвищення, не здійснюється. Цей місяць вважається базовим при розрахунку індексу споживчих цін для індексації заробітної плати за наступні місяці. Отже, для реалізації цієї вимоги програма повинна знати дату останнього підвищення мінімальної заробітної плати і дату підвищення заробітної плати працівникам підприємства. У довіднику «Налоги и отчисления» треба вказати новий розмір мінімальної заробітної плати в полі «Предел» на картці елементу «Минимальная зарплата». При цьому нове значення повинно бути зафіксовано на відповідну дату. Якщо за наказом керівника підприємства встановлюється підвищення окладів, тарифних ставок, відрядних розцінок тощо, яке викликає збільшення заробітної плати працівників, дата такої зміни повинна бути зареєстрована у довіднику «Фирмы» в картці фірми на закладці «Дополнительно»у полі «Дата изменения дохода для расчета коэф. индексации».

 

Завдання

1) У довіднику «Налоги и отчисления» встановіть значення ставок та інших параметрів на поточну дату, необхідних для обчислення сум податку з доходів фізичних осіб, утримань і відрахувань у фонди обов’язкового державного пенсійного страхування і соціального страхування, комунального податку, а також значення індексів споживчих цін, порогу індексації (101%), мінімальної заробітної плати, не оподатковуваного податком мінімуму доходів громадян (17 грн.), прожиткового мінімумудля працездатних осіб тощо. Для кожного виду податків і страхових зборів (внесків) у довіднику заповніть окрему картку (картку елемента довідника).

2) Прогляньте всі значення параметрів у довіднику «Налоги и отчисления», скориставшись в картці кнопкою «История». Відкрийте вікно історії у режимі редагування, скориставшись кнопкою «История» у вікні списку елементів довідника. Якщо змінилися значення ставки, границі або максимальна база, то обновіть їх у картці відповідного податку (збору, внеску). Вкажіть дату введення нового значення податку. У полі «Ставка» до поточного місяця введіть значення індексів споживчих цін.

3) Нехай за наказом керівника підприємства встановлюється підвищення окладів, тарифних ставок або відрядних розцінок, яке викликає збільшення заробітної плати працівників. Зареєструйте дату такої зміни у довіднику «Фирмы» в картці фірми на закладці «Дополнительно» у полі «Дата изменения дохода для расчета коэф. индексации».

4) Введіть до довідника « Сотрудники » нового співробітника та нарахуйте і виплатіть йому заробітну плату.

Відкрийте довідник «Сотрудники»,створіть новий елемент, натисніть клавішу Insert, у відкриту форму введіть Фамилию, Имя, Отчество, поставте прапорець Основной, заповніть рядки Пол, Должность, відкрийте вкладку Данные по з\п, заповніть дані з заробітної плати: Оклад, аванс, виберіть рахунок витрат і вид витрат, наприклад, Зарплата производственного персонала, відкрийте вкладку Паспортные данные, та введіть паспортні дані, адресу, телефон, відкрийте вкладку Налоговые данные, введіть ідентифікаційний код, назву й адресу податкової інспекції. ОК. Співробітник занесений до довідника Сотрудники.

Встановіть дату початку ведення обліку (робочу дату, період бухгалтерських підсумків і період розрахунків).

Виконайте команду Сервис– Параметры, вкладка Общие. Встановіть робочу дату. Вкладка Бухгалтерские итоги, виставітьстрілками квартал, рік.Кнопка Установить расчёт. Кнопка Выход.

Виконайте команду «Документы» – «Зарплата» – «Начисление ЗП». Натисніть кнопку «Заполнить». Таблична частина документа заповнена з довідника «Сотрудники». Заповніть екранну форму. Вид виплати – «Основная з/п». На вкладці «Дополнительно» введіть дані з комунального податку: «Счет затрат» – 84, Вид затрат – «Налоги и обяз. платежи». Вид деятельности – «Основная деятельность». Натисніть кнопку у нижній частині документа «Рассчитать – всех сотрудников», потім кнопку «Провести». Стала досяжна кнопка «Печать» – «Расчетно-платежная ведомость», «Платежная ведомость», «Расчетные листы», «Свод отчислений в фонды». ОК. Документ «Начисление ЗП» потрапив до журналу «Журналы» – «Зарплата». Перевірте.

Виконайте команду «Документы» – «Зарплата» – «Выплата ЗП». Змініть дату документу. В екранній формі документу натисніть кнопку «Заполнить», ОК, на запитання про проведення документу відповідь «Да».

 




Дата добавления: 2015-01-07; просмотров: 56 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.014 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав