Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ТЕЛЕГРАМА. ТЕЛЕФОНОГРАМА. ФАКС

Телеграма — повідомлення, передане телефоном. Узагальнена назва різних документів, які надси­лаються, як правило, каналами телеграфного зв'язку.

У телеграмі подається словесна інформація про певну подію в житті держави, трудового колективу, громадяни­на, вказується точна адреса: індекс, місто (село, район, область), номер поштового відділення, номер будинку, назва установи (підприємства), прізвище адресата.

Телеграми є звичайні, термінові, «блискавки», урядові, міжнародні. Останні подаються з головпош­тамту міста. Текст записують латинськими літерами (зраз­ки відтворення українських літер латинськими буквами подаються на поштамті). Прийом й передавання урядо­вих телеграм здійснюється в першу чергу. Звичайні, чи індивідуальні, телеграми пишуть без сполучників, прийменників, розділових знаків (скорочення «крпк» та «км» — крапка й кома — вживають в особливих випадках), без абзаців і переносів (є вираз «телеграфний стиль»). Значеннєві відтінки слів та їх зв'язок передаються закін­ченнями й порядком слів у реченні. Службові телеграми пишуть у двох примірниках: перший, затверджений підпи­сом відповідальної посадової особи, надсилають до від­ділення зв'язку, другий (копію) — підшивають до справи.

Телеграми пишуть лише з лицьового боку телеграф­ного бланка або чистого аркуша паперу. Підпис ставлять в останньому рядку після тексту. Свою адресу адресант записує повністю — вона не входить до тексту телеграми й не оплачується адресантом.

Телефонограма більш поширена й пере­дається адресатові телефоном.

Текст диктується представником адресанта й запису­ється представником адресата, перевіряється повторним прочитанням. Текст телефонограм стислий, відредагова­ний, без важких для вимови слів і зворотів, обсягом до 50 слів; передається в межах міста, району, області. Теле­фонограми записують у спеціальні журнали й доводять до відома адресатів.

Реквізити телефонограми:

Назва документа, номер, да­та.

Назва адресанта — установи, яка передає телефоногра­му, від кого.

Назва адресата, прізвище службової особи — одержувача телефонограми.

Час прийняття.

Текст.

Підпис.

Факс — узагальнена назва різноманітних за змістом документів, що надходять до установ, підприємств, фірм через телекомунікативний зв'язок чи принтер.

Реквізити факсутакі ж, як і телефонограми, із зазна­ченням факсу адресата. Факс— це ксерокопія передано­го документа: таблиці, рисунка, креслення, листа. Одер­жані факси з важливою інформацією копіюються за не­обхідності зберігати їх певний час.





Дата добавления: 2015-01-07; просмотров: 179 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав