Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Сегментация ринку.

Читайте также:
  1. Ассемблер. Регистры микропроцессоров 8086-80186. Сегментация памяти в DOS. Создание циклов.
  2. В3. Оценка конкурентного положения и сегментация образовательных услуг
  3. Діяльність організації на фінансовому ринку.
  4. Ємність ринку.
  5. Зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку.
  6. Інвестиційна діяльність депозитних та недепозитних інститутів на фінансовому ринку. Оцінка сучасного стану та напрями вдосконалення.
  7. Концепції діяльності підприємства на ринку.
  8. Методи дослідження ринку. Напрями маркетингового дослідження і вивчення товару, дослідження конкурентів. 1 страница
  9. Методи дослідження ринку. Напрями маркетингового дослідження і вивчення товару, дослідження конкурентів. 2 страница
  10. Методи дослідження ринку. Напрями маркетингового дослідження і вивчення товару, дослідження конкурентів. 3 страница

Фінансовий ринок у певної міри поняття узагальнену. Насправді воно характеризує велику систему окремих видів фінансових ринків з різними сегментами. Поняття ринку настільки багатогранно, що розподілу на сегменти зрозуміти принципи його функціонування неможливо.

Сегментация ринку – процес цілеспрямованого розподілу видів на індивідуальні сегменти залежно від характеру фінансових інструментів, які обертаються над ринком.Кожен сегмент ринку має власну характерну специфіку та особливості функціонування, власні правила укладання угод із саудівським фінансовим активами та інші. Також і той ж актив то, можливо представлений кількох ринках[9].

По видам обертаються фінансових активів (інструментів, послуг) виділяють такі основні види фінансових ринків:

1. Кредитний ринок (чи ринок позичкового капіталу). Він характеризує ринок, у якому об'єктом купівлі-продажу є вільні кредитні ресурси, і окремі обслуговуючі їх фінансові інструменти, обіг яких складає умовах повернення та сплати відсотка.

2. Ринок цінних паперів (фондовий ринок). Він характеризує ринок, у якому об'єктом купівлі-продажу є всі види цінних паперів (фондових інструментів), емітованих підприємствами, різними фінансовими інституціями та державою. У країнах із розвиненою ринковою економікою ринок цінних паперів є найбільш великим виглядом ринку за обсягом скоєних операцій та різноманіттю обертаються у ньому фінансових інструментів.

3. Валютний ринок. Він характеризує ринок, у якому об'єктом купівлі-продажу виступають іноземна валюта і фінансові інструменти, обслуговуючі операції із нею. Він дає змогу задовольнити потреби суб'єктів господарювання в іноземній валюті реалізації зовнішньоекономічних операцій, забезпечити мінімізацію пов'язаних із цими операціями фінансових ризиків, встановити реальний валютний курс на окремі види іноземної валюти.

4. Страховий ринок. Він характеризує ринок, у якому об'єктом купівлі-продажу виступає страхова захист у формі різних запропонованих страхових продуктів.

5. Ринок золота (та інших дорогоцінних металів). Він характеризує ринок, у якому об'єктом купівлі-продажу виступають перелічені вище види коштовних металів, насамперед, золота[8].

По періоду звернення фінансових активів (інструментів) виділяють такі види фінансових ринків:

1. Ринок грошей. Він характеризує ринок, у якомупродаются-покупаются ринкові фінансові інструменти, і фінансові послуги всіх раніше розглянутих видів фінансових ринків з терміном обігу до один рік.

2. Ринок капіталу Він характеризує ринок, у якомупродаются-покупаются ринкові фінансові інструменти, і фінансові послуги з терміном обігу понад рік. Функціонування ринку капіталу дозволяє підприємствам розв'язувати проблеми як формування інвестиційних ресурсів для реалізації реальних інвестиційних проектів, і ефективного фінансового інвестування (здійснення довгострокових фінансових вливань).Слід звернути увагу, що це традиційне розподіл фінансових ринківринку від грошей і ринок капіталу сучасних умов функціонування цих ринків має дещо умовний характер. Ця умовність залежить від того, що ринкові фінансові технологій і умови емісії багатьох фінансових інструментів передбачають щодо простий і швидкий спосіб трансформації окремих короткострокових фінансових активів в довгострокові і навпаки[14].

По організаційним формам функціонування виділяють такі види фінансових ринків:

1. Організований (біржовий) ринок. Цього ринку представлений системою фондових і валютних бірж (операції з окремими фінансовими інструментами — ф'ючерсними контрактами, опціонними контрактами тощо.— здійснюються на товарних біржах). На організованому фінансовому ринку забезпечується висока концентрація попиту й пропозиції на єдиній місці, встановлюється найоб'єктивніша система ціни окремі фінансові інструменти, і послуги, і навіть проводиться перевірка фінансову спроможність емітентів основних видів цінних паперів, що допускаються до торгів.

2. Неорганізований (позабіржового) ринок. Він є фінансовий ринок, у якому здійснюєтьсяпокупка-продажа фінансових інструментів, і послуг, угоди якими не реєструються біржі. Цього ринку характеризується вищий рівень фінансового ризику, оскільки частина з котируваних у ньому фінансових інструментів, і послуг не проходили процедуру перевірки на біржах чи були ними на процесі лістингу відхилені[2].

По регіональному ознакою виділяють такі види фінансових ринків:

1. Місцевий фінансовий ринок. Він представлено основному операціями комерційних банків, страхових компаній, неорганізованих торговців цінними паперами зі своїми контрагентами, господарюючими суб'єктами і населенням.

2. Регіональний фінансовий ринок. Він характеризує фінансовий ринок, функціонуючий у сфері (республіки) поряд із місцевими неорганізованими ринками включає систему регіональних фондових і валютних бірж.

3. Національний фінансовий ринок. Він містить всієї системи фінансових ринків країни, всіх їх видів тварин і організаційних форм.

4. Світовий фінансовий ринок. Цього ринку є складовою світової фінансової систем, куди інтегровані національні фінансові ринки країн із відкриту економіку.

Збільшення обсягу операцій на світовому фінансовому ринку характеризує процес його глобалізації, які забезпечують розширення доступу продавців і покупців фінансових інструментів до операцій на ринках інших країнах[11].

По терміновості реалізації угод, ув'язнених на фінансовому ринку, виділяють такі види ринків:

1. Ринок з негайної реалізацією умов угод (ринок). Він характеризує ринок фінансових інструментів, укладені угоди у якому здійснюються у суворо обумовлений недовго.

2. Ринок у реалізації умов угод на майбутньому періоді (ринок "угод терміном " — ф'ючерсний, опціонний тощо.). Предметом звернення цьому ринку є, зазвичай, фондові, валютні, і товарні деривативи (похідні цінних паперів).Дериватив – «фінансовий інструмент, ціни чи умови якого базуються на відповідних параметрах іншого фінансового інструмента, який бутибазовим».

Поділ і організаційне оформлення цих видів фінансових ринків країни з розвиненою ринковою економікою сталося порівняно недавно. У нашій країні силу невеликого обсягу операцій із деривативами ці ринки поки що організаційно не розмежовані.

Згідно з умовами звернення фінансових інструментів (у разі ідеться виключно про про фондових інструментах) розрізняють такі види ринків:

1. Первинний ринок. Він характеризує ринок цінних паперів, у якому здійснюється первинне розміщення емісії. Це розміщення зазвичай організує андеррайтер (інвестиційний дилер), який самостійно чи з групою інших андеррайтерів купує увесь чи основного обсягу емітованих акцій, облігацій із єдиною метою подальшим продажу інвесторам дрібнішими партіями.

2. Вторинний ринок. Він характеризує ринок, де постійно звертаються цінних паперів, раніше продані на первинному ринку. Вторинний фондовий ринок охоплює переважну частина біржового і позабіржового обороту цінних паперів[12].

Процес розвитку ринку характеризується постійним переливом фінансових ресурсів лише з його видів тварин і сегментів інші. Як приклад такого переливу можна навести спостережуваний останніми роками процессекъюритизации, характеризується переміщенням операцій із кредитного ринку ринку цінних паперів, який би зниження витрат з залученню кредитів.Основною метою ринку є процес розподілу фінансових ресурсів у економіці. Він створить умови для вільного міжгалузевого обороту капіталу, дозволяє перетворювати накопичення в робочі інвестиції. Виступаючи оптимальним розподільчим механізмом, фінансовий ринок сприяє зниження витрат, які творяться у процесі руху капіталу.




Дата добавления: 2015-01-07; просмотров: 43 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав