Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Техніка як артефакт

Читайте также:
  1. Артефакты рентгенограмм
  2. Гіпермаркет Знань>>Фізика і астрономія>>Фізика 10 клас>>Фізика: Фізика і техніка в Україні.
  3. Догляд за хворими та медична маніпуляційна техніка
  4. Методи та техніка наукових досліджень
  5. Методика і техніка проведення аудиту поточних зобов’язань
  6. НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА» НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ
  7. Поняття про процес вимірювання. Вимірювальна техніка і засоби вимірювань.
  8. Система фінансового обліку та техніка рахівництва.
  9. Сутність понять «техніка» та «технологія».
  10. Схемотехніка

На відміну від явищ першої природи технічні вироби (знаряддя, механізми, машини, споруди), навіть дуже складні, наприклад міські структури або космічні системи, є штучними утвореннями, тобто артефактами. Визначаючи техніку як артефакт, звичайно підкреслюють саме це: техніка – не явище першої природи, вона створена людиною.

«Природа, – пише К.Маркс, – не будує ні машин, ні локомотивів, ні залізниць, ні електричного телеграфу. Все це продукти людської праці, природний матеріал, перетворений на органи людської волі, пануючої над природою або людською діяльністю в природі» [2]. «Дарвін цікавився історією природничих технологій, то утворення рослинних і тваринних органів, які відіграють роль знарядь виробництва в житті рослин і тварин...але людська історія тим і відрізняється від історії природи, що перша зроблена нами, друга ж зроблена не нами»[2].

Людина, повторює Марксу батько філософії техніки Е. Капп, на відміну від тварини має здатність до творення і артифікації; «в одному слові артефакти ми обіймаємо всю систему механічних пристосувань» [2].

Все це правильно, але затінює дві обставини, а саме, що техніка не тільки зроблена людиною, але і є своєрідною природою (другої, третьої, соціальної), а також, що техніка як артефакт сьогодні сприймається не тільки нарівні з першої природою, але навіть як реальність більш природна і безпосередня, ніж явища першої природи. Дійсно, з явищами першої природи сучасна людина фактично вже справи не має. Вся наша природа штучна (температура, освітлення, умови проживання і т.п.), їжа теж; явища ж першої природи цікавлять нас або як сировину, тобто знову як момент техніки, або як екологічні умови, параметри які ми повинні підтримувати для життя людини, а отже, це теж продукт нашої діяльності, або як естетичний феномен (пейзаж та інше), тобто і в даному випадку ми маємо справу, як каже Маркс, з «природою», зробленою нами. Дія і присутність техніки, починаючи з ХХ століття, сприймається як основна реальність, реальність по перевазі, і хоча техніка зроблена людиною, саме вона в даний час виступає у свідомості звичайної людини як «природне», а перша природа – скоріше як «штучне», оскільки її явища в одних випадках потрібно використовувати за призначенням, а в інших зберігати [2].

Є ще одне міркування. За звичкою сутність людського, та й соціального існування ми відносимо до природного буття, яке розуміється як сакральне начало (Бог, Розум, Інтелігенція) або природа. В усякому випадку, як початок, не залежне від людини, а навпаки, визначає його. Техніка як артефакт змушує нас бачити дійсність інакше. Дійсність настільки ж продукт інших начал, скільки і нас самих, нашої творчості і розуміння. Але це означає, що сутність нашого буття, як вірно зазначав М. Хайдеггер, полягає в техніці; звичайно, не тільки в ній, але в ній у тому числі.

Техніка як артефакт протистоїть віртуальному буттю – сновидінням, уяві, задумам, проектам. Відомо, наприклад, що спочатку ідея «польоту людини» виникла в сфері уяви і задумів. У стародавній Греції був створений міф про Ікара, який подібно реміснику зробив з пір'я і воску крила, щоб літати, і дійсно полетів. Але не реально, а в просторі міфу, тобто в уяві і задумі. Причому, щоб підкреслити відмінність задуму від реальності, неможливість його реалізації, автори міфу передбачили сумний кінець. Пізніше, в епоху Відродження Леонардо да Вінчі створив проект машини, яка повинна була літати, махаючи крилами як птах. На протязі всього свого життя Леонардо працював над створенням літальних машин важчих за повітря. Для цього він ретельно вивчає політ птахів, яким чином вони злітають і здійснюють посадку, анатомію їх літальних органів, кінематику і динаміку їх польоту. Далі він переходить до вивчення того, що сьогодні ми називаємо біонікою: руху крила і хвоста у птахів, вплив розташування центру ваги птаха на механіку польоту.

Нарешті, в кінці XIX – початку ХХ століття інженери вийшли на ідеї і розрахунки підйомної сили крила, гвинта і мотора, що і дозволило створити перші літаючі апарати.

Звичайно, задуми і проекти технічних виробів, а також знання, на основі яких створюються технічні проекти, теж відносяться до техніки. Але техніка як артефакт (тобто реально літаючі апарати) – це не тільки реалізовані задуми і проекти (польоту людини), але й самостійна реальність і буття, цілком співмірні з буттям явищ першої природи. Саме в цьому відношенні техніка як артефакт протистоїть віртуальному буттю, як буттю, яке має семіотичну і психічну природу. Як артефакт аероплан в різних відносинах визначає буття сучасної людини і в порівнянні з задумами та проектами аеропланів матеріальний, конкретний і постійний, тобто не віртуальний, а реальний.

Примітки:

1. Некрасов С. И., Некрасова Н. А. Философия науки и техники: тематич. словарь справочник. Учебное пособие. - Орёл: ОГУ, 2010. - 289 с.

2. Розин В.М.Понятие и современные концепции техники.- М., 2006.- 255 с.

 




Дата добавления: 2015-01-07; просмотров: 34 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав