Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Концепція техніки Х.Сколімовскі

Читайте также:
  1. Quot;Технократична концепція" та її критика
  2. Базова концепція побудови артикуляторів Artex фірми Girrbach.
  3. Безпека при експлуатації систем під тиском і кріогенної техніки.
  4. Взаємозв'язок техніки і науки
  5. До яких органів, що здійснюють нагляд і контроль з охорони праці, могли звернутися сантехніки за захистом порушених прав у сфері охорони праці?
  6. ДОНБАСЬКИЙ ІНСТИТУТ ТЕХНІКИ ТА МЕНЕДЖМЕНТУ МІЖНАРОДНОГО НАУКОВО-ТЕХНІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
  7. Етап машинної техніки
  8. Етап ремісничої техніки
  9. Етап сучасної (інформаційної) техніки
  10. Засоби, методи, техніки масовокомунікаційного впливу.

Х. Сколімовскі (народився 1930 р.) – польський філософ, який багато уваги у своїй творчості приділив філософії техніки. Основна робота з цієї проблематики «Философия техники как философия человека» (1979).

Центральним спостереженням Сколімовскі є факт трансформації реальності під впливом техніки. Аналізуючи процес створення автомобіля, потягнувши за собою формування нової техніки, потреб і середовища, Сколімовскі порівнює між собою уявлення про реальність в науці і в техніці [9].

«Сколімовскі, – пише Д. Ефременко, – починає з найпростішої схеми: в науці спочатку задана деяка реальність, і лише потім йде опис цієї реальності. Якщо друге відповідає першому – опис істинний. Інакше йдуть справи в техніці. Тут ми починаємо з проекту, ідеї, опису бажаного стану справ, які є начерком бажаної нової «реальності». Наприклад, перш, ніж автомобіль почав рухатися по вулицях, це був проект, ідея, але не реальність. Тільки коли безкінний екіпаж покинув майстерню винахідника, стало можливо говорити про виникнення нової реальності.

На прикладі автомобіля стає зрозумілим, що не можна повністю осягнути значення техніки і технічних феноменів, якщо не враховувати всіх породжуваних ними реалій. Зміни і дедалі ширша сфера дії техніки, а також створені або відчутні реалії повинні бути розглянуті у зв'язку з наслідками техніки і особливо ненавмисними наслідками» [10].

Сколімовскі висуває ідею метаморфіруючого реалізму, засновану на визнанні існування реальності, не залежної від нашого сприйняття. Але одночасно Сколімовскі підкреслює, що ця реальність не є нам ні у вигляді постійних форм, ні у вигляді граничних емпіричних фактів. Ця реальність постійно метаморфує через наше знання, тонко трансформується думкою. Реальність ніколи не дається незалежно від думки; але вона також не є фіктивним створенням думки. Реальність завжди знаходиться в стані становлення або перетворення; краще сказати-метаморфування... Думка і реальність безперервно перетікають один в одного [9].

З точки зору Сколімовскі, вся пізнана реальність є штучною, або олюдненою (man-made). Все існуюче поза нашого знання є для нас реальністю. При цьому техніка створює власне підмножину реалій.

Всі три центральні ідеї Сколімовскі – техніка являє собою феномен метаморфування реальності, передбачає нове розуміння як самої реальності, так і знання і, по суті, є складовою і детермінантою соціальної реальності – представляються вкрай важливими.

Примітки:

1. Энгельмейер П. Философия техники // ALMA MATER. 1997. № 3.

2. Энгельмейер П. Технический итог XIX века. М., 1898.

3. Капп Э., Кунов Г., Нуаре Л., Эспинас А. Роль орудия в развитии человека. Л., 1925.

4. Хайдеггер М. Вопрос о технике // Хайдеггер М. Время и бытие: Статьи и выступления. М., 1993.

5. Ясперс К. Смысл и назначение истории: Пер. с нем.- М.: Политиздат, 1991.-527 с (Мыслители XX в.).

6. Кудрин Б.И. Технетика: Новая парадигма философии техники (третья научная картина мира) Препринт. Томск, 1998.

7. Кудрин Б.И. Введение в науку о технической реальности: Автореф. дис... д-ра филос. наук. М., 1996.

8. Ортега-і-Гасет, Х. Размышления о технике М.,2000.

9. Сколимовски X. Философия техники как философия человека. // Новая технократическая волна на Западе. Сборник статей. М.: 1986.

10. Ефременко Д.В. Введение в оценку техники. М., 2002.




Дата добавления: 2015-01-07; просмотров: 37 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав