Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Промивання рубця у корови

Читайте также:
  1. Техніка катетеризації та промивання сечового міхура
  2. Техніка катетеризації та промивання сечового міхура

Введення зонда великій рогатій худобі через рот. Для великої рогатої худоби найчастіше використовують зонд В.А. Черкасова або прогумований шланг діаметром до 45 мм і довжиною до 2,5 м, на кінці якого є два бічних отвори, рівний перерізу шланга.

Зондування проводять у стоячому положенні. Помічник фіксує; тварину за роги, злегка піднімаючи йому голову, вводить зівник. Продезінфікований і злегка змащений вазеліном зонд вводять через отвір зівника по середній лінії піднебінного зводу, просуваючи «го до м'якого неба, звідки він потрапляє в стравохід. При попаданні зонда в трахею (що буває рідко) спостерігається сильний кашель і занепокоєння. У цих випадках слід негайно його вийняти і почати введення знову. За допомогою зонда вливають рідину в рубець і виводять її назад. Після введення зонда його зовнішній кінець з'єднують з великою лійкою, через яку вливають до п'яти відер звичайної води або 1%-ного розчину сульфату натрію температурою 37-40 0С. При вливанні рідини воронку періодично піднімають і опускають, не перериваючи стовп рідини (рис. 54), після чого рубець енергійно масажують, потім воронку опускають до підлоги і випускають рідину. Процедуру повторюють кілька разів. Бажано, щоб при повторному введенні рідини вона мала температуру близько 10 ° С, що підсилює скорочення рубця і сприяє його спорожнення.

Показаннями для промивання шлунка або передшлунків є кормові отруєння, атонія і переповнення рубця, засмічення книжки,, перегодовування тварин концкормами.

Введення через рот зонда коням застосовують рідко через їх сильного занепокоєння. При цьому голову тварини витягують на одну лінію з шиєю. Помічник оператора витягує язик і відводить його в сторону, фіксуючи рот в розкритому стані зівником. Зонд змазують вазеліном і проводять його в просвіт зівник до глотки. На цьому шляху зустрічається незначний опір з боку м'якого неба. Далі надходять так само, як і при просуванні носоглоткового зонда.

Введення зонда через рот свиням. Для зондування дорослих свиней використовують носо-шлунковий зонд, призначений для коней, а у якості зівника використовують дерев'яний розширювач з великим отвором посередині, яке повинно бути достатнім для безперешкодного проходження зонда. Для поросят і підсвинків застосовують товстий ме-діцінской зонд і спеціальний металевий зевник або дерев'яний розширювач меншого розміру.

Великих свиней зондують в бічному лежачому положенні, поросят - в сидячому або природно лежачому. У маленьких поросят помічник фіксує голову, при цьому у них на увазі особливої ​​чутливості до дотиків людини рот виявляється відкритим, що дає можливість вставляти в рот дерев'яний розширювач або металевий зевник безпосередньо позаду іклів.

Вставлений в рот зевник фіксують кінцями холщевого бинта, прив-занного до обох кінців зевник. Бинтом охоплюють обидві щелепи і міцно зав'язують його кінці в області потилиці.

Стерильний і змащений вазеліном зонд вставляють в отвір зевник, просувають в бік глотки, під час ковтального руху проштовхують в стравохід і далі безперешкодно просувають до шлунка.

Для вилучення вмісту з шлунку до вільного кінця зонда приєднують шприц об'ємом 100-200 мл. Якщо вміст не витягується, змінюють положення зонда (вводять дещо глибше мул»трохи витягають назад).

Введення шлункового зонда собаці здійснюють з метою вилучення вмісту або промивання шлунка. З цією метою використовують медичні товсті і тонкі зонди або звичайну гумову-трубку довжиною 100-120 см, діаметром 10-15 мм, а в якості зевник беруть дерев'яний розширювач довжиною 12-15 см з круглим отвором посередині.

Зонд готують звичайним способом. Собаку фіксують в сидячому положенні, голову утримують обома руками з боку потилиці. Одну руку кладуть на лоб, інший обхоплюють нижню щелепу і, натискаючи пальцями на м'які тканини на рівні кутів рота нижньої щелепи, змушують собаку відкрити рот і за іклами швидко вставляють дерев'яний розширювач. У дресированих собак це роблять по команді «апорт». У такому положенні зевник фіксують кінцями холщевого бинта, обмотуючи їх навколо морди тварини. Вводять зонд в шлунок таким же чином, як і поросятам. Роздратування. Глотки зондом у собак часто викликає блювотні руху. В цьому випадку збндірованіе припиняють і намагаються призупинити блювоту, голову собаки негайно нахиляють вниз і шпателем видаляють з рота блювотні маси.

Вміст шлунка відсмоктують за допомогою шприца об'ємом 100-200 мл. Через зонд можна також промивати шлунок, вводити лікарські речовини, штучно годувати тварину.

Введення зонда новонародженим телятам. Для зондування використовують носо-шлунково-сичужний зонд, який представляє собою еластичну гумову трубку довжиною 115-130 см, діаметром 6-8 мм з оливою з пінопласту або плексигласу діаметром 7-8 мм з трьома поздовжніми отворами на поверхні. Через них і два поперечно-діагонально розташовані отвори зонда проходить вміст сичуга в момент його відсмоктування шприцом Жане.

Перед введенням зонд дезінфікують і змащують вазеліном. Вводять по нижньому носовому ходу з будь-якого боку. Помічник бере голову теляти і надає їй кілька горизонтальне положення. • Оператор обережно притискає крило носа, вводить зонд і просуває його до середини шийної частини стравоходу. Потім теляті випоюють молозиво із соскової поїлки. Використовуючи момент змикання стравохідного жолоба, природний струм молозива, перистальтичні рухи • стінки стравоходу, несильно натискаючи пальцями, зонд просувають по стравоходу, стравохідного жолоба і каналу книжки в сичуг. При правильному введенні довжина введеної частини зонда в залежності від величини теляти становить 75-90 см.

Зондування зоба у птахів. Як зонда використовують гумову трубку діаметром 5-7 мм довжиною 30-50 см. Готують зонд звичайним способом. Помічник утримує птицю лівою рукою, а правою відкриває дзьоб, притискає пальцем язик, вводить зонд в рот і без яких-небудь перешкод доводить до зоба. Якщо необхідно промити зоб, в зовнішній кінець зонда вставляють скляну воронку і через неї заливають теплу воду або дезінфікуючий розчин в кількості до 100 мл. Після розрідження вмісту зоба зонд виймають, одночасно опускаючи голову і тулуб птаха. Обережно натискаючи на зоб (при відкритому дзьобі), звільняють його від вмісту. При необхідності промивання зоба повторюють після нетривалого відпочинку птиці.

Лікарські речовини птиці через зонд вводять так само, як і іншим тваринам.
Техніка виведення вмісту, газів, промивання шлунка та преджелудков жуйних лікарськими розчинами та водою. У випадках накопичення газів, переповнення шлунка кормовими масами, отруєннях тварини для виведення газів, злежалого місти-Яого і введення лікарських речовин проводять зондування.

Промивання шлунка у коня. Зонд для промивання шлунка у коня готують звичайним способом, вводять його через носовий отвір в шлунок. У зовнішній кінець зонда вставляють лійку об'ємом 1-2 л і вливають не більше 10 л теплої води або розчинів середніх-солей. Останню порцію води або розчину наливають до половини воронки, після чого вільний кінець зонда з лійкою опускають нижче голови тварини. Створюється зворотний струм жідкостш зі шлунка (типу сифона), яка виливається з домішкою вмісту шлунка. Воронку виймають, а вміст шлунка продовжує витікати через зонд.

При показаннях шлунок промивають кілька разів, до появи чистої води, а при необхідності - до відносно повного звільнення шлунка від вмісту, вдаючись до відкачуванню його за допомогою насоса Комовского.

Якщо після промивання шлунка потрібно призначати лікування або спокуса-вною харчування, зонд знову з'єднують з лійкою і вводять лікарські та поживні речовини (бульйони, базіки, розчини глюкози та ін.)

Щоб вивести зонд із шлунка, правою рукою захоплюють зовнішній кінець його, плавно і обережно тягнуть, краще під контролем пальців лівої руки.

Промивання рубця у великої рогатої худоби. Існують різні методи і способи промивання шлунка у великої і дрібної рогатої худоби.

Якщо промивання рубця обумовлено гострою тимпан, то через носовий отвір вводять зонд у рубець і ставлять тварина так, щоб передня частина тулуба була вищою. В даному випадку зонд як штучний дренаж відкриває шлях для виходу газів, що накопичуються в кардіальної частини рубця.

З метою щодо повного видалення з рубця залежалого в ньому вмісту здійснюють подвійне зондування, т. е. в рубець вводять відразу два зонди через обидва носових отвори і через воронку заливають воду або кінець одного зонда приєднують до водопровідної мережі, гідропульта або якого-небудь іншого джерела для постійної подачі води. У міру введення води і розрідження кормових мас в порожнині рубця вміст викидається через інший зонд без створення вакууму. Засмічення просвіту зонда усувають повітрям, яке нагнітають в зонд шприцом або гидропультом.

При гострій тимпании рубця, якщо його вміст має рідку конс-стенцію, максимально відкачують його, а якщо тістоподібну з перевагою в ньому грубої клітковини (сіно, солома, груба маса) - розріджують введенням в порожнину рубця 100-150 л теплої води (40 - 47 * С), а потім відкачують. При необхідності процедуру повторюють. Для підняття тонусу мускулатури рубця, особливо після атонії, показано одноразове введення 50-100 л води кімнатної тем-ператури (16-18 ° С).

Промивання рубця по В. А. Черкасову здійснюють за допомогою зонда, що складається з прогумованої порожнистої трубки довжиною 2-2,5 м, діаметром 35-55 мм, розміри залежать від величини тварини. На середині зонда (рівень корінних зубів) є металева спіраль, покрита в декілька шарів ізоляційною стрічкою або гумовою прокладкою. На кінці, крім центрального, є два бічних отвори. Цей же кінець зонда забезпечений міцним капроновим шнуром, який розташований на зовнішній поверхні зонда (50-75 см), потім через отвір пропущено в його просвіт, виведений назовні і тимчасово зафіксований на зовнішньому кінці. До зонду додаються: гідроізвлекателі з конічним і ступінчастим наконечниками і металева воронка об'ємом 10 л.

Зонд призначений для виведення газів, вмісту преджелуд-ков і промивання їх при тимпаніт, атоніях, перегодовування, кормових отруєннях та інших захворюваннях.
Перед промиванням преджелудков тварина піддають загальному клінічному дослідженню. Особливу увагу звертають на функцію серцево-судинної системи, органів дихання, прохідність глотки і стравоходу. При відсутності протипоказань тварина заводять у верстат і фіксують. Два помічника беруть тварину за роги і утримують голову в декілька витягнутому вперед положенні.

Шлунковий кінець зонда (з бічними отворами) рясно змазують вазеліном і вводять в ротову порожнину, дещо витягнувши язик тварини, кінець зонда кладуть на корінь язика, потім обережно направляють в стравохід до початку металевої спіралі (язик відразу відпускають), яка повинна знаходитися на рівні останніх корінних зубів тварини. Після введення зонда в рубець, натягуючи капроновий шнур, піднімають шлунковий кінець зонда в дорсальний мішок рубця.

При тимпанії гази виводяться через отвір зонда, іноді (якщо його вміст рідке) разом з вмістом рубця.

Для промивання передшлунків в зовнішній кінець зонда вставляють лійку і вводять 3-4 відра теплої води (39-40 ° С) або 1%-ного розчину карлсбадской солі, розчину натрію двовуглекислого або інших середніх солей. З останньою порцією води воронку і зовнішній кінець зонда кілька разів піднімають вгору і опускають вниз, розмішуючи вміст рубця, або масажують руками область рубця штовхоподібними рухами. В цей же час воронку разом з зондом опускають вниз, зливаючи воду разом із вмістом, після чого воронку знімають. Видаливши з передшлунків 2-3 відра вмісту, знову через воронку наливають 1-2 відра води кімнатної температури (16-18 ° С) і знову випускають вміст рубця. Різка зміна температури вливаної води викликає посилене скорочення-мускулатури рубця, що сприяє виведенню (з великою силою) вмісту передшлунків. Потім зонд виймають, дають тварині відпочити і визначають його стан.

При необхідності зонд у рубець вводять повторно, пропускають через нього гідровидалювач з конічним наконечником довжиною 3 м, які мають 12-16 - отворів, і з'єднують з водопровідним краном. Наконечник розташовується трохи попереду отвору товстого зонда я, створюючи струменя зворотного струму води, обумовлює розрідження вмісту, засмоктування його в товстий зонд і виведення назовні.

Якщо всередині зонда утворюються кормові пробки, з нього вводять гідровидалювач із ступінчастим наконечником, на передньому кінці якого є отвори, що створюють рух струменя води вперед, розмиває кормові пробки.

Промивання передшлунків в лежачому положенні тварини роблять так само, як описано вище. Тварина має лежати на правому боці. При цьому вміст виводиться через зонд навіть при слабких скорочення рубця. В залежності від стану тварини промивання і видалення вмісту рубця можна проводити в один або декілька прийомів, надаючи тварині відпочинок між промиваннями.

У випадках важкого загального стану тварин, особливо при тимпаніт, що супроводжуються насиченням кормової маси газами, застосовуючи примусове відсмоктування вмісту рубця вакуумом, створюваним на молочних фермах за допомогою вакуумної трубки для машинного доїння корів. Для цього на молочному бідоні або резервуарі від доїльного апарату роблять два металевих соска: один для з'єднання із зовнішнім кінцем зонда, інший для з'єднання шланга з вакуумною трубкою. При підвищеному внутрішньорубцеве тиску відсмоктування відбувається легко і швидко. У випадках атонії і гіпотонії тиску в рубці немає, тому до зонду прикріплюють гумову трубку, яка з'єднує порожнину рубця із зовнішнім середовищем (перед відсмоктуванням цю трубку промивають зі шприца водою). У випадках, не терплять зволікання, роблять прокол рубця троакаром, який цілком замінює гумову трубку, створюючи при відсмоктуванні необхідний тиск.

Зонд можна використовувати також для проштовхування із стравоходу в рубець чужорідного тіла, введення ліків і заміни вмісту.

При тимпанії використовують капроновий шнур, за допомогою якого зонд, що знаходиться в рубці, натягають у вигляді дуги, через яку в місце скупчення газів (дорсальний мішок рубця) просувають гідровидалювач. Гази, потрапляючи в отвір наконечника, по гумовій трубці видаляються назовні.

Промивання передшлунків за допомогою рото-шлункового зонда, Рото-шлунковий зонд із зовнішнім ежекторним пристроєм призначений для промивання рубця, видалення його вмісту при парезах, переповнення, стійких атоніях, тимпаніт і кормових отруєннях.

Перед промиванням передшлунків проводять загальний огляд тварини з оцінкою функцій окремих систем, і, якщо немає протипоказань, тварина заводять у верстат і фіксують на розтяжках. Гумовий шланг ежекторного. пристрою зонда з'єднують зі змішувачем водопровідного крана або краном холодної води зі значним напором. Потім проводять апробування зонда. Відзначають час водотоку для наповнення ємкості в 10 л при відкритому крані водопроводу і положенні центрального крана ежекторного пристрою на «шлунок». Після заповнення цієї ємності швидким рухом руки переводять центральний кран в положення «на викид» через сопло і відзначають час відсмоктування води. Тільки після цього приступають до маніпуляції з твариною.

Перед введенням в рубець шлунковий кінець зонда змазують вазеліном або вазеліновим маслом. Кінець його беруть в праву руку (лівої - витягають язик тварини) і м'якими рухами направляють в ротову порожнину і по поверхні кореня язика просувають в стравохід (язик в цей час опускають) і далі в рубець до середини металевої спіралі, яка повинна знаходитися на рівні останніх корінних зубів тварини.

Після часткового видалення вмісту рубця ручку центрального крана переводять у положення на «шлунок», і струмінь води безпосередньо надходить в рубець. Враховують кількість надійшла до рубець води, виходячи з контрольного часу. Потім приводять ручку центрального крана в положення «на викид», струмінь води створює вакуум в шлунковому кінці зонда, засмоктує вміст рубця і е силою викидає його назовні. В залежності від загального состояйія тваринного промивання і видалення вмісту рубця можна проводити в один або декілька прийомів, надаючи тварині спокій між промиваннями.

Промивання шлунка у дрібних тварин. У свиней, собак і новонароджених телят техніка промивання шлунка ідентична з технікою промивання шлунка у коней з тією лише різницею, що беруть відповідні зонди, меншого розміру воронку і вводять меншу кількість рідини (не більше 1-2 л), за винятком великих свиней, яким можна вводити до 5 л води і розчину. Після промивання через зонд можна ввести лікарські речовини або поживні суміші, як і іншим тваринам.

Промивання сичуга у новонароджених телят. Для промивання використовують зонд, який можна виготовити з еластичної гумової трубки довжиною 115-130 см і діаметром 6 мм. Кінець трубки роблять тупим; на ньому вирізають три поздовжніх отвори для входження сичужного вмісту. Зонд можна вводити по Н. €. Мушинського через нижній носовий хід або через рот, фіксуючи його зевником. Зевник складається з дерев'яної планки з отвором посередині для проходження зонда. До обох кінців планки прикріплюють тасьми для фіксації зевник на толові теляти. Перед введенням зонд дезінфікують кип'ятінням або 70 °-ним спиртом і змащують вазеліном. Правила введення і перевірка його правильності ті ж, що і при зондуванні дорослих тварин. Після введення зонда в початкову частину стравоходу теляті з сосковой поїлки випоюють молозиво або воду і разом з рідиною проводять зонд по стравоходу в стравохідний жолоб і далі в сичуг. Якщо зонд введений правиль-но, вільний кінець його становить 75-90 см. До зовнішнього кінця зонда приєднують воронку, через яку вливають теплий (35-37 ° С) ізотонічний розчин хлориду натрію або кип'ячену воду в кількості 1-2 л, але не більше 2 л (максимальний обсяг сичуга у новонародженого теляти). Коли на дні воронки залишається невелика кількість рідини, голову теляти негайно нахиляють вниз і вміст сичуга починає виділятися через зонд назовні (використовується метод сифона). Для полегшення виведення рідини з сичуга можна проводити масаж області його розташування від 8-9-го ребра з лівого боку в нижній третині грудної клітки до 3-4-го поперекового хребця.

Промивання ~ сичуга за допомогою зонда Г. М. Даценко. Зонд Г. М. Да-ценка являє собою подвійну трубку. На одному з кінців внутрішньої трубки знаходиться гумовий ковпачок, на протилежному - канюля для приєднання шприца. Власне зондом є зовнішня трубка, внутрішня - його провідником.

Перед роботою внутрішню трубку вставляють в зовнішню і нагрівають у гарячій воді. На поверхню зовнішньої трубки наносять дві позначки. Перша позначає відстань від губ теляти до глотки, друга - від губ до сичуга. Зонд теляті вставляють через рот. Довівши його до глотки, приєднують до канюле шприц і накачують повітря. При цьому гумовий ковпачок наповнюється повітрям, що створює умови, аналогічні тиску харчового клубка в горлі. Це викликає змикання м'язів стравохідного жолоба. Потім зонд просувають по стравоходу і стравохідного жолоба в сичуг, шприц від'єднують (повітря з ковпачка виходить і він спадає), внутрішню трубку виймають. До зовнішнього кінця введеного зонда приєднують шприц Жане, через який вводять фізіологічний розчин, потім відсмоктують вміст сичуга і таким чином його промивають. Через зонд теляті можна ввести лікарські розчини і рідкі дієтичні засоби.

Ускладнення, що виникають при введенні зондів і способи їх усунення. При закупорці стравоходу сторонніми тілами зонд наштовхується на перешкоду. У цих випадках зонд витягують і з'ясовують характер перешкоди. Застряглий предмет видаляють, грубе проштовхування його призводить до травмування і навіть перфорації стінки стравоходу.

При спазмі стравоходу зонд можна вводити тільки в проміжках між спазмами. Спазми усувають застосуванням тепла на область стравоходу або вводять через зонд 250 мл теплого 0,25%-ного розчину новокаїну. Якщо спазми припиняються, підшкірно вводять 0,02 г атропіну (великим тваринам). Кормові маси можуть застрявати в стравоході при його паралічі або парезі. У такому випадку їх поступово вимивають водою через зонд і одночасно масажують область стравоходу, роблячи руху у напрямку до голови.

При запаленні слизової оболонки стравоходу зондувати шлунок допустимо тільки при гострій необхідності, причому дуже обережно і тонким зондом. Одночасно з введенням зонда іноді через нього можна вливати небагато розчину новокаїну.

При наявності в стінці стравоходу дивертикулу зонд може впертися-в його стінку і перфорувати її. Якщо зонд у стравоході зустрічає перешкоду, і при пальпації його ніяких сторонніх предметів на виявлено, слід припустити наявність дивертикулу. В цьому випадку зонд вводити можна, але обережно й без зусиль.

При наявності поліпів, гіперплазії і гіпертрофії аденоїдної тканини, вираженому звапнінні носових раковин під час зондування можливо досить сильна кровотеча. При кровотечі носову порожнину зрошують холодним 1%-ним розчином таніну. У більш важких випадках її тампонують з використанням в'яжучих засобів або адреналіну. Тампон з порожнини носа витягують дуже обережно на пізніше ніж через 24 ч. Зовнішньо на область носа застосовують холод. Після зупинки кровотечі зонд вводять через іншу ніздрю. При двосторонньої непрохідності носової порожнини його вводять через рот.

Ускладнення також виникають при порушенні правил зондування, поганій фіксації тварин, невмілому або грубому зондуванні, поганому змащуванні зондів жирами, при вживанні зондів зіпсованих або невідповідних розмірів. Важка форма запалення легенів виникає при введенні зонда в трахею з наступним вливанням в неї лікарського розчину. При введенні в трахею незнезараженого зонда можуть виникати трахеїти, бронхіти і запалення легенів. Подібне спостерігають і при використанні знезараженого зонда, але введеного через уражену носову порожнину - риніт з гнійними виділеннями. Іноді носоглотковий зонд згинається в порожнині глотки і виходить назовні через інший носовий отвір або через рот. В цих випадках можливе травмування м'яких тканин.

 

 


 

 




Дата добавления: 2015-01-07; просмотров: 127 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав