Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Організація навчання за заочною формою

Читайте также:
  1. Банк Англії, його утворення, організація і управління, роль і функції
  2. В.Г. Афанасьєв називає наступні основні управлінські функції: вироблення і ухвалення управлінського рішення; організація; регулювання і корегування; облік і контроль.
  3. Види навчання. Особливості проблемного, розвивального, модульно-розвивального навчання.
  4. Визначте поняття держави. Проаналізуйте класифікацію держави за формою правління та устрою, за політичними режимами.
  5. Віденська конвенція про право міжнародних договорів між державами та міжнародними організаціями або між міжнародними організаціями прийнята
  6. Вплив інформаційних технологій на індивідуалізацію навчання
  7. Всесвітня туристична організація.
  8. Галицько-Волинське князівство – державна організація "Малої Русі".
  9. Д) розгляд спорів у регіональних організаціях.
  10. Державне управління охороною праці та організація охорони праці на виробництві

Ознакомиться с классификацией и назначением земляных сооружений, способами разработки грунтов.

 

 

Свойства параллелограмма.

Признаки параллелограмма

Одеса


УДК 378

 

 

„Методичні рекомендації з організації самостійної роботи для студентів заочної форми навчання” для студентів біологічного факультету. – Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2013. – 21 с.

 

 

Укладачі: к.б.н. Хаустова Н. Д., к.б.н. Заморов В. В., к.б.н. Ружицька О. М., к.б.н. Гладкій Т. В., к.б.н. Білоконь С. В.

 

 

Заочна освіта – це керована самоосвіта, де основний вид вивчення навчального матеріалу – самостійна робота, від уміння організувати яку багато в чому залежить успіх навчального процесу. Дані методичні рекомендації розроблені з метою надання практичної допомоги студентам заочного відділення біологічного факультету в організації їх самостійної роботи.

 

 

Рецензенти:

 

Петров С.А. – професор, доктор біологічних наук, професор кафедри біохімії Одеського національного університету імені І. І. Мечникова

 

Сьомік Л. І. – доцент, кандидат біологічних наук, доцент кафедри фізіології людини і тварин

 

Друкується за рішенням Вченої ради біологічного факультету Одеського національного університету імені І. І. Мечникова

Протокол №1 від 10 вересня 2013 р.

 

 


 

ЗМІСТ

 

ВСТУП    
1. Організація навчання за заочною формою    
2. Робота з книгою    
3. Конспектування    
4. Дистанційне навчання    
5. Методичні рекомендації до виконання домашньої контрольної роботи    
ДОДАТКИ  

 


 

ВСТУП

 

Із усіх форм навчання найбільш складної є заочна. Ця форма як ніяка інша, вимагає від кожного студента організованості і уміння працювати самостійно з підручником, навчальним посібником і допоміжним матеріалом, а також складати змістовний і зручний для користування конспект лекцій.

Більша частина студентів заочного відділення на початку навчання зустрічається з певними труднощами. Уперше зіштовхнувшись із заочною формою навчання і не маючи достатніх навичок самостійної роботи із книгою, деякі студенти відкладають від дня на день початок самостійної роботи або ж нераціонально витрачають час, невстигаючи підготуватися до екзаменаційної сесії.

Для успішного навчання студентам заочного відділення слід правильно оцінити свої здатності, розумові й фізичні сили і вміти їх послідовно розвивати і використовувати на основі принципів і методів наукової організації праці.

дані методичні рекомендації розроблені з метою надання практичної допомоги студентам заочної форми навчання в організації їх самостійної роботи.

 

Організація навчання за заочною формою

 

Заочне навчання – це керована самоосвіта за якої основним видом навчання є самостійна робота, від уміння організувати яку багато в чому залежить успіх навчального процесу.

Основними умовами правильної організації самостійного навчання студентом-заочником є:

· плановість в організації самостійної роботи;

· серйозне відношення до вивчення матеріалу;

· постійний самоконтроль.

Здійснює керівництво самостійною роботою з дисципліни викладач, який проводить установчі, лекційні, практичні і лабораторні заняття, перевіряє виконання контрольних завдань, здійснює консультування, приймає заліки і іспити.

Для організації самостійної роботи студент повинен раціонально її спланувати.

План – це чітко намічений на певний строк порядок роботи. Орієнтиром для складання особистого плану є навчальний графік.

Навчальний графік є основним документом, що регламентує навчальні заняття заочників, у якому відображено навчальні дисципліни, строки виконання домашніх контрольних робіт, строки проведення лабораторно-екзаменаційних сесій і т.і.

Для більш чіткої організації самостійної роботи студент повинен скласти індивідуальний план. Складати план можна на рік, місяць, тиждень, включаючи в нього перелік найбільш значимих справ із вказівкою бажаних строків виконання. Щоб добитися високої продуктивності в навчальній роботі, необхідно строго дотримуватися режиму праці й відпочинку. Перед початком кожної роботи треба чітко усвідомити її мету, продумати строки виконання й ретельно підготувати все необхідне для її здійснення.

При вивченні матеріалу з тої чи іншої дисципліни слід керуватися програмою і методичними вказівками до виконання контрольних робіт. Програма встановлює обсяг інформації певного курсу, а методичні вказівки роз'яснюють, як треба вивчати матеріал і виконувати контрольні роботи. Деякі методичні вказівки містять певну дозу теоретичної і практичної інформації, однак, вони не можуть замінити підручник по дисципліні.

Вивчення дисципліни слід планувати, враховуючи свою зайнятість на робочому місці (виробництві), строки здачі контрольних робіт і строки проведення заліків і іспитів. Для студентів, які тільки розпочинають самостійне навчання, рекомендується складати розклад особистих занять на кожний місяць. Отримавши певний досвід, можна перейти до планування роботи на півріччя або на весь навчальний рік. У розкладі самостійних занять студент-заочник повинен передбачити щодня 3 – 4 години для навчальної роботи, при цьому бажано щогодини робити невеликі перерви для відпочинку. Для кращого засвоєння матеріалу рекомендується вивчати водночас декілька дисциплін, але не більше двох дисциплін протягом одного дня. при цьому, першими по черзі слід планувати дисципліни більш важкі для засвоєння.

Досвід свідчить, що нераціонально вивчати виключно одну дисципліну до повного її засвоєння і тільки потім братися за другу, третю і т.д. за такого способу навчання під час екзаменаційної сесії студенти краще володіють матеріалом з курсу, який вивчали останнім. паралельне і послідовне вивчення усіх запланованих дисциплін приносить, безсумнівно, більшу користь.

Приступаючи до вивчення будь-якої дисципліни, необхідно в першу чергу скласти план засвоєння курсу, тобто розділити матеріал на окремі теми для послідовного їх вивчення. При цьому слід зважати на навчальну програму, методичні вказівки і контрольні завдання, які значною мірою допоможуть організувати самостійну роботу й полегшать засвоєння матеріалу.

Визначивши послідовність вивчення дисципліни, студент повинен намітити строки роботи над кожною темою. Звичайно, що у процесі засвоєння певних тем, строки можуть змінюватися залежно від складності того або іншого матеріалу, але в будь якому разі вивчення матеріалу має відбуватися виключно за планом. Навчання без певного плану призводить до нераціональної витрати часу, що ставить студента у скрутне становище саме перед контрольними заходами.

Слід прийняти до уваги обов’язковість повного і свідомого засвоєння теоретичного матеріалу і необхідність застосовувати опанований теоретичний матеріал при виконанні практичних завдань.

У період лабораторно-екзаменаційної сесії і у міжсесійний період за навчальним планом проводяться установчі, лабораторні і практичні заняття, а також консультації – групові, індивідуальні, письмові і усні.

рекомендується звертатися за консультацією до викладача відносно певної теми тільки після її вивчення. Консультації, що проводяться викладачами у заплановані строки, дають можливість студентам отримати відповіді на ті запитання, на які вони не знайшли відповіді у процесі самостійної роботи над заданим матеріалом.

Заочна форма навчання передбачає два види контрольних робіт: домашню, що виконується студентами в міжсесійний період, і підсумкову контрольну роботу, яка виконується в період лабораторно-екзаменаційної сесії.

До лабораторно-екзаменаційної сесії допускаються тільки ті студенти, які виконали всі домашні контрольні роботи згідно навчального графіку. Це надає їм право на додаткову відпустку для участі в сесії.

Атестації, як поточна, так і підсумкова, ставлять за мету визначити ступінь засвоєння студентами матеріалу дисциплін, що вивчалися, і вміння застосовувати отримані знання при вирішенні практичних завдань.

 




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 37 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав