Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Призначення практики

Читайте также:
  1. I. МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА РЕЗУЛЬТАТИ ПРОХОДЖЕННЯ ПРАКТИКИ
  2. I. ОСНОВНЫЕ ПОЛОЖЕНИЯ УЧЕБНОЙ ПРАКТИКИ
  3. I. Учебные цели практики
  4. I. Цели и задачи практики
  5. I. ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ ПРАКТИКИ
  6. I. Цели и задачи учебно-ознакомительной практики
  7. I. Цели и задачи учебной и производственной практики
  8. II. Материалы судебной (и иной юридической) практики.
  9. II. МЕСТО ПРАКТИКИ
  10. II. Методические указания по прохождению учебной практики

2. Балабанов И. Т. Основы финансового менеджмента: Учеб. пособие. М.: Финансы и статистика, 2000.

3. Басовский Л. Б. Финансовый менеджмент: Учебник. М.: ИНФРА-М, 2002.

4. Бланк И. А. Финансовый менеджмент: Учебный курс. Изд. 2-е, перераб. и доп. Киев: Эльга, Ника-Центр, 2004.,

5. Ковалев В.В. Введение в финансовый менеджмент. - М.: Финансы и статистика, 2001. - 768 с.

6. Колб Р. В. Финансовый менеджмент: Учебник / Пер. с англ. М.: Фин-пресс, 2001.

7. Крейнина М. Н. Финансовый менеджмент: Учеб. пособие. М: Дело и сервис, 2001.

8. Кузнецов Б. Т. Финансовый менеджмент: Учеб. пособие. М.: ЮНИТИ, 2005.

9. Кукукина И.Г. Финансовый менеджмент: Учебное пособие. - М.: Юристъ, 2000. - 133 с.

10. Леонтьев В. Е. Финансовый менеджмент: Учебник. М: Элит, 2005.

11. Миронов М. Г., Замедлина Е. А, Жарикова Е. В. Финансовый менедж­мент: Учеб. пособие. М.: Экзамен, 2004.

12. Михайлушкин А. И. Финансовый менеджмент. Ростов н/Д: Феникс, 2004.

13. Овсийчук М. Ф., Сиделъникова Л. Б. Финансовый менеджмент: Учеб. пособие. М.: Издат. Дом «Дашков и КО», 2000.

14. Савчук В. П. Финансовый менеджмент предприятий. К.: Максимум, 2001.

15. Свиридов О. Ю., Туманова Е. В. Финансовый менеджмент: 100 экзаме­национных ответов. Экспресс-справочник для студентов вузов. М.: ИКЦ «МарТ»; Ростов н/Д: Издательский центр «МарТ», 2004.

16. Теплова Т.В. Финансовый менеджмент: управление капиталом и инвестициями: Учебник для вузов / Гос. ун-т; Высшая школа экономики. - М.: ГУ ВШЭр, 2000. - 502 с.

17. Управление затратами на предприятии: Учебник для вузов / СПб - ГИЗА; Лебедев В.Г., Дроздова Т.Г., Кустарев В.П. и др.: Под ред. Г.А. Краюхина. - СПб: Бизнес - пресса, 2000. – 276с.

18. Финансовый менеджмент: теория и практика: Учебник / Под ред. Е. С. Стояновой. 5-е изд., перераб. и доп. М.: Перспектива, 2005.

19. Финансовый менеджмент: Учебник для вузов / Под ред. А. М. Ковале­вой. М.: ИНФРА-М, 2004.

20. Финансовый менеджмент: Учебник для вузов / Под. ред. Н.Ф. Самсонова. - М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2001. - 495 с.

+ сайты Интернет + новая литература по финансовому менеджменту после 2005 г.

Призначення практики

Ця програма призначена для студентів, які проходять виробничу технологічну) далі технологічну практику на підприємствах машинобудівної і верстатобудівної промисловості та інших підприємствах різних форм власності, технічне устаткування та організація виробництва яких відповідає сучасним вимогам підготовки випускників і цілком відповідає програмі практики.

Програма розроблена на основі учбового плану та освітньо-професійної програми, затверджених науково-методичним відділом Міністерства освіти і науки України для напряму підготовки 0925 “Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології”. Програма розрахована на три тижня, відведених учбовим планом і коректується у календарному плані для конкретного підприємства.

Місцями практики можуть бути ділянки механічної обробки деталей, ділянки верстатів із числовим програмним управлінням, автоматизовані (автоматичні) лінії обробки і складання та інші аналогічні ділянки відповідних цехів, цехові технічні бюро, а також підрозділи головного технолога, АСУТП, САПР, бюро електропривода відділу головного конструктора.

Безпосереднє керівництво практикою студентів покладається на висококваліфікованих фахівців підприємства.

Навчально-методичне керівництво практикою студентів здійснюється викладачами академії, добре знаючими виробництво.

У випадках роботи студентів-практикантів на штатних посадах їхня праця сплачується підприємством на рівних з постійними працівниками основах, незалежно від сплачуваних вузом стипендій.

1.2 Мета та задачі практики

Метою практикиє вивчення виробничо-господарчої діяльності підприємств машинобудування або приладобудування, технологічних процесів механічної обробки деталей, експлуатації програмно-керованого обладнання; придбання практичних навиків з розробки технологічних процесів обробки і складання; закріплення, поглиблення і розширення знань з теоретичних дисциплін; придбання досвіду роботи у колективі.

 

Задачі практики:

· вивчення структури і організації підприємств машинобудування або приладобудування;

· ознайомлення з основними техніко-економічними показниками роботи машинобудівних і верстатобудівних підприємств, розрахунків собівартості продукції механічних або складальних цехів, шляхів її зниження;

· вивчення технологічних процесів механообробки або складання,

· придбання навиків зі складання карти і аналізу технологічного процесу, вибору оптимального варіанту та добору обладнання при виготовленні штучних деталей;

· вивчення будови і рівня технічної експлуатації обладнання (улаштування апаратури) з числовим програмним управлінням, автоматів або півавтоматів, вивчення правил технічної експлуатації обладнання з програмним управлінням;

· вивчення сучасних засобів автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технологій;

· ознайомлення з роботою контрольних служб, з методами виявлення і усунення браку при виробництві штучних деталей, складальних вузлів; придбання практичних навиків роботи у налагодженні та застосування контрольно-вимірювальної апаратури для вимірювання лінійних розмірів деталей;

· вивчення питань щодо наукової організації праці та формування задач з автоматизації ручної праці,

· вивчення нормативної і технічної документації, питань стандартизації з розробки технологічних процесів, придбання навиків зі застосування єдиної системи стандартів при проектуванні технологічної оснастки;

· вивчення питань охорони праці та навколишнього середовища, пожежної безпеки і громадянської оборони на підприємствах.

2 ЗМІСТ ПРАКТИКИ

2.1 Структура підприємства та організація виробництва

Протягом двох-трьох днів студенти під керівництвом інженерно-технічного персоналу й керівника практики знайомляться з підприємством, з сучасним станом цеху (підрозділу) і перспективами його розвитку, значенням цеху та підприємства для сучасного господарства, продукцією, що випускається цехом, та її призначенням.

При ознайомленні з цехом і підприємством необхідно звернути увагу на його структуру, організацію технологічних та конструкторських підрозділів, служб механіка та енергетика, їх функціональний взаємозв'язок.

Вивчити організаційні особливості цеху(підрозділу): структуру управління на ділянці виготовлення деталі; чисельність і характер обладнання; підйомно-транспортні пристрої; розміри виробничих площ; чисельність і склад працюючих:

- особливості організації робочих місць;

- організацію технічного контролю;

- організацію постачання інструментом;

- організацію налагодження і ремонту обладнання.

2.2 Технологічна підготовка та експлуатація автоматичного обладнання

Технологічна підготовка студентів містить в собі роботу дублером на верстаті та роботу дублером інженера-технолога. На цьому етапі студенти оволодівають практичними навиками роботи на верстатах, розробляють технологію для виготовлення деталей і складання машин, вивчають маршрутну та операційну технологію виготовлення вузла середньої складності, розраховують за переходами припуски, режими різання, визначають основний і допоміжний час, здійснюють раціональний вибір необхідного металорізального інструмента та пристосувань, виявляють резерви підвищення ефективності виробництва й поліпшення якості виробів, вивчають методи і засоби технічного контролю, оформлення технологічної документації згідно стандартів.

Дублюючи функції інженера-технолога, студенти вивчають технічне нормування і знайомляться з методикою розрахунків режимів різання. Особлива увага приділяється проектуванню технологічного процесу обробки деталей машин і його етапам: вихідні дані для проектування, вибір заготовок, розробка маршрутної і операційної технології; вивчають методику проектування технологічного процесу складання вузлів. На цьому етапі вивчаються питання економіки і наукової організації праці, системи оплати праці, техніко-економічні показники роботи підприємства, розрахунок собівартості продукції, становлять і оформляють наряди на оплату, карту й аналіз технологічного процесу, здійснюють оптимальний варіант технологічного процесу.

Особлива увага має бути приділена вивченню і рівню експлуатації обладнання з числовим програмним управлінням, засобам автоматизації та комп’ютерно-інтегрованим технологіям. Студенти вивчають спільні пристрої і кінематику рухів робочих органів автоматизованого обладнання (верстатів, ковально-пресових машин, молотів, листовипрямляючих і листогнучих машин, агрегатів різки металу, агрегатні верстати, пристрої автоматизації механоскладального виробнництва, пристрої автоматизації завантаження, транспортування і складання виробів), вивчають конструкцію і принцип дії електричних, гідравлічних і пневматичних автоматизованих приводів, принципів їх дії, механічні характеристики, знайомляться з структурними схемами систем управління приводами.

2.3 Конструкторсько-технологічна підготовка

На прикладі декількох деталей (вал-шестерня, ступінчастий вал, зубчасте колесо), що мають одну поверхню не нижче 2-го класу точності, вивчити методику проектування технологічного процесу у такій послідовності:

- конструкторсько-технологічну характеристику деталі, вимога до деталі, технічні умови на виготовлення; аналіз доцільності конструкції і її технологічності;

- характеристику існуючого типу виробництва: об'єм і номенклатуру випуску; постійність випуску виробів; характер навантаження робочих місць оснащеність робочих місць; форму організації виробництва; технологічний процес виготовлення обраної деталі і обладнання, на котрому вони виготовляються;

- існуючий спосіб одержування заготовки: метод одержання заготовки та його оснащеність; доцільність застосовуваної заготовки для даної деталі в умовах підприємства; величину припусків і допусків на них;

- існуючий технологічний процес обробки деталі: технологічний маршрут; застосовуване обладнання; трудомісткість виготовлення; методи базування установки і закріплення; застосовуваний інструмент, методи його налагодженні й умови експлуатації;

- конструкцію застосовуваних пристосувань: характер застосовуваних пристосувань; способи закріплення і установки заготовок; продуктивність і забезпечення якості деталей; засоби автоматичного контролю.

2.4 Стандартизація та управління якістю продукції, що випускається

Під час проходження практики студенти вивчають організацію управлінням якістю продукції, що випускається, рівень стандартизації, питання метрологічного забезпечення і технологічної підготовки виробництва, а також організацію контролю виробів на технологічність, основні положення єдиної системи конструкторської та технологічної документації, основи стандартизації при розробці нових типів виробів і обладнання.

2.5 Використання обчислювальної техніки на виробництві

Вивчити такі питання використання обчислювальної техніки на виробництві:

- класифікація і коротка характеристика ЕОМ;

- призначення ЕОМ на даному підприємстві, їх використання у технологічному процесі та в управлінні підприємством, САПР і особливостіїх програмного забезпечення;

- перспективи використання сучасних комп’ютерно-інтегрованих технологій і мікропроцесорної техніки.

2.6 Автоматизовані системи управління виробництвом (АСУВ)

Роль автоматизації в управлінні виробництвом, класифікація автоматизованих систем управління.

Технічні засоби АСУВ:

- загальна характеристика;

- програмне забезпечення ЕОМ;

- мікропроцесори і мікро-ЕОМ;

- взаємодія людини з машиною у процесі управління;

- ефективність АСУВ;

- основні напрямки розвитку АСУВ.

Автоматизовані системи управління технологічними процесами (АСУТП).




Дата добавления: 2015-01-07; просмотров: 28 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.011 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав