Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ. 1.1 Мета і задачі розділу «Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях»

Читайте также:
  1. A. Поперечне положення, I позиція, передлегла частина відсутня
  2. I. Загальні положення
  3. I. Загальні положення
  4. I. ЗАГАЛЬНІ ПОРАДИ І РЕКОМЕНДАЦІЇ
  5. II. Прикінцеві та перехідні положення
  6. Uml; Основні теоретичні положення
  7. Uml; Основні теоретичні положення
  8. Вимоги, що ставляться до звітності П(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності».
  9. Вищим керівним органом Товариства є з’їзд, його організацій – конференції та загальні збори.
  10. Віхи життєвого шляху Й.Ф.Гербарта. Основні положення філософсько-психолого-педагогічної концепції видатного педагога

1.1 Мета і задачі розділу «Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях»

Основною метою розділу є розробка попереджувальних заходів запобігання виробничого травматизму, професійних захворювань, шкідливого впливу на навколишнє середовище, які є специфічними при виконанні майбутніх службових обов’язків.

Для досягнення поставленої мети вирішуються наступні задачі:

- виявлення небезпечних і шкідливих чинників, які можуть мати прояв при виконанні технологічних операцій або при експлуатації устаткування;

- з’ясування причин та наслідків цих чинників;

- оцінка параметрів виробничого середовища на відповідність санітарно-гігієнічним нормам;

- визначення категорії виробничих приміщень за вибухопожежною та пожежною небезпекою;

- розробка організаційних, технічних, санітарно-гігієнічних, лікувально-профілактичних заходів відповідно до нормативно-правових актів та законів України, які дозволяють виключити або якнайбільш ефективно мінімізувати потенційні небезпеки;

- запропонування рішень щодо поліпшення стану виробничих приміщень за санітарно-гігієнічними параметрами;

- визначення кількості та типу первинних засобів пожежогасіння;

- надання алгоритму дій персоналу при виникненні надзвичайних ситуацій;

- визначення найбільш важливих заходів з охорони праці для включення в загальні висновки по дипломному проекту (роботі).

 

1.2 Основні вимоги до змісту розділу «Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях»

 

Зміст розділу повинен відповідати завданню до дипломного проекту (роботи), яке надається випусковою кафедрою.

Питання з охорони праці, які вирішуються у розділі можуть розглядатися і в технологічній, конструкторській та інших частинах проекту, в дослідницьких роботах магістрів.

У розділі «Охорона праці і безпека у надзвичайних ситуаціях» приймаються конкретні рішення, які не розглядаються в основній частині. Із розглянутих в інших частинах проекту (роботи) питань, які стосуються забезпечення безпеки, в даному розділі наводяться лише стислі відомості описового характеру з посиланням на відповідні розділи (підрозділи) або графічні матеріали.

Усі питання в розділі варто розглядати з точки зору усунення або мінімізації негативного впливу небезпечних і шкідливих виробничих чинників на організм людини. Більша частина рішень може подаватися у загальному вигляді, з уточненням основних особливостей. Але таким чином, щоб уявляти собою закінчену схему – від визначення небезпеки до надання повного комплексу попереджувальних заходів.

Не допускається підміна інженерної розробки переліком обов’язків працюючих, компіляцією правил або інструкцій без самостійної творчої переробки.

Одне з питань будь-якого підрозділу розробляється більш детально і обґрунтовано з наведенням розрахунків, схем тощо. Вибір цього питання обов’язково погоджується з консультантом-викладачем кафедри «Охорона праці і навколишнього середовища».

Будь-які розроблені заходи повинні відповідати вимогам чинних нормативно-правових актів з охорони праці. Після кожного пункту рішень необхідно робити посилання на нормативний документ, відповідно якого прийнято дане рішення.

 

1.3 Структура та обсяг розділу «Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях»

Відомості з охорони праці у дипломному проекті (роботі) розглядаються та розробляються у:

- вступі;

- технологічних та конструкторських частинах проекту;

- основних частинах дослідницьких робіт магістрів;

- окремому розділі «Охорона праці і безпека у надзвичайних ситуаціях»;

- висновках;

- переліку посилань;

- графічній частині.

Структура та обсяг окремого розділу «Охорона праці та безпека у надзвичайних ситуаціях» складається з п’яти підрозділів:

- «Аналіз потенційних небезпек» (в об’ємі 1,0-1,5 с.)

- «Заходи по забезпеченню техніки безпеки» (3,5-4 с.)

- «Заходи по забезпеченню виробничої санітарії та гігієни праці» (2,5-3 с.)

- «Заходи з пожежної безпеки» (1,0-1,5 с.)

- «Заходи по забезпеченню безпеки у надзвичайних ситуаціях» (1,5-2 с.)

Загальний обсяг розділу складає 10-12 сторінок друкованого тексту (шрифт Times New Roman, 14, інтервал між рядками – 1,5).

Для контролю відповідності змісту розділу завданню до дипломного проекту (роботи) рекомендується після назви розділу і до назви першого підрозділу стисло (1-2 рядки) анотувати завдання до дипломного проекту (роботи).

В кінці розділу без окремої нумерації надати найбільш суттєві заходи з охорони праці по всім підрозділам для подальшого їх включення у висновки пояснювальної записки.

У переліку літературних джерел, що наводяться в кінці пояснювальної записки, наводяться самі ті джерела, якими студент-дипломник користувався під час виконання даного розділу.

 

1.4 Порядок організації виконання розділу «Охорони праці та безпека у надзвичайних ситуаціях»

 

Після отримання студентом-дипломником завдання до дипломного проекту (роботи) він погоджує перелік питань з охорони праці, виробничої санітарії та гігієни праці, пожежної безпеки, забезпечення безпеки у надзвичайних ситуаціях, які повинні бути в контексті завдання, з консультантом-викладачем кафедри «Охорона праці і навколишнього середовища».

Для успішного виконання розділу призначаються консультації в обсязі визначеному розпорядженням по ЗНТУ за розкладом консультанта. На першій консультації викладач-консультант видає студенту-дипломнику індивідуальне завдання до розширеного питання в будь-якому підрозділі, що передбачає інженерні розрахунки, схеми тощо.

Спочатку студент-дипломник розробляє чорновий варіант розділу і погоджує його з викладачем-консультантом. Після перевірки та врахувань оформлюється чистовий варіант розділу.

За наявності всіх необхідних документів і погоджень викладач-консультант ставить свій підпис у відповідній графі завдання до дипломного проекту (роботи).

При наявності графічних матеріалів в складу дипломного проекту (роботи), в яких відображені умови забезпечення безпеки праці (наприклад, план-схема цеху або дільниці), студент-дипломник представляє такий матеріал до розгляду та погодження викладачу консультанту.




Дата добавления: 2015-01-07; просмотров: 11 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав