Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Статистика навколишнього середовища

Читайте также:
  1. III. Статистика
  2. La obiectul Статистика____________________________________
  3. La obiectul Статистика____________________________________
  4. La obiectul Статистика____________________________________
  5. V1: Математическая статистика
  6. Азахстан Республикасының банк жүйелерін статистикалық зерттеу міндеттері
  7. Алкоголизм статистика
  8. Аналіз внутрішнього середовища
  9. Аналіз мікросередовища, макросередовища, маркетингового середовища
  10. Аналіз факторів внутрішнього середовища

Однією з найактуальніших проблем розвитку суспільства є проблема збереження навколишнього середовища. Наслідки діяльності людини, природні явища і процеси спричиняють істотні зміни у довкіллі та вимагають постійного спостереження, обліку, аналізу стану умов проживання людини, дослідження використання, відновлення й охорони природних ресурсів. Здійснення цих функцій покладено на статистику, яка відіграє провідну роль і у відображенні екологічного моніторингу навколишнього середовища [28].

Навколишнє середовище (довкілля) являє собою систему взаємопов’язаних природних елементів, які визначають умови проживання суспільства та є чинниками впливу на здоров’я, стан і тривалість життя людей. Складовими системи навколишнього середови­ща є такі елементи, як атмосфера (повітряний простір), гідросфера (водний простір), літосфера (ґрунт і корисні копалини), флора (рослинний світ) і фауна (тваринний світ). Шкідливий вплив на будь-який з цих елементів викликає руйнування системи в цілому.

Статистика навколишнього середовища вивчає стан довкілля, дії на нього господарської діяльності, розміри, склад та використання запасів корисних копалин, земельного і лісового фонду. Її завдання полягає у систематичному зборі, опрацюванні, накопиченні, аналізі, прогнозуванні даних про стан навколишнього природного середовища, рівень споживання населенням сировинних ресурсів, про забруднення довкілля із застосуванням відповідних статистичних методів і інформаційних технологій. Особлива увага в системі соціальної статистики приділяється оцінці наслідків взаємодії природи й людини та ефективності заходів послаблення впливу цих наслідків на здоров’я населення як у цілому, так і окремих його соціальних груп.

Джерелом даних про навколишнє середовище та природні ресурси в Україні є єдина статистична звітність, яка охоплює показники використання корисних копалин, земельного і лісового фонду, їх територіальне розміщення, обсяги геологорозвідувальних робіт тощо. Вся інформація, яка збирається, має річну періодичність (за винятком звіту по охороні атмосферного повітря, який подається також за півріччя, й звітів лісового господарства — форма № 1-лг, 3-лг, 5-Чорнобиль).

Збір звітності здійснюється районними відділами статистики, які потім надсилають первинні дані для опрацювання в обласні управління. Обласні управління статистики передають у районні відділи інформацію по навколишньому середовищу для ведення динамічних рядів, здійснення аналітичної та публікаційної роботи.

Оцінка стану та якості навколишнього середовища проводиться одночасно з дослідженням ступеня впливу людської діяльності на природні ресурси, які є компонентами довкілля. Виходячи з цього, в статистиці застосовується система показників навколишнього середовища, яка характеризує:

· стан забруднення повітряного середовища;

· стан і використання водних ресурсів;

· склад і використання запасів корисних копалин;

· склад і використання земельного фонду;

· склад і використання лісового фонду;

· стан і охорону заповідних територій;

· використання й охорону тваринного світу.

Окрему групу в цій системі складають показники утворення й утилізації промислових і побутових відходів та охорони довкілля від забруднення ними.

Контроль за якістю навколишнього середовища проводиться шляхом аналізу ефективності заходів щодо збереження природних ресурсів. Іншим способом такого оцінювання є проведення порівняльного аналізу фактичного стану довкілля з гранично допустимими нормами щодо його забруднення і безпеки здоров’я людини. Такі нормативи встановлюються в законодавчому порядку і становлять критерії для оцінки санітарного стану навколишнього середовища. Зокрема, застосовують показник гранично допустимої концентрації, що характеризує максимальну кількість певної шкідливої речовини в одиниці об’єму або маси різних компонентів навколишнього середовища, яка при періодичному чи постійному впливі не чинить загрози для здоров’я людини.

Одним з найнеобхідніших компонентів навколишнього природного середовища у межах земної поверхні є атмосферне повітря, забруднення якого згубне для всіх живих організмів.

Статистична звітність щодо стану повітряного середовища збирає дані по групах показників, які характеризують [6]:

1) викиди в атмосферу забруднюючих речовин та специфічних шкідливих речовин (бензапірен, сірчана кислота та ін.);

2) джерела викидів забруднюючих речовин в атмосферу;

3) виконання заходів щодо зменшення викидів забруднюючих речовин в атмосферу.

Аналізуючи першу групу характеристик, слід зауважити, що в сучасній системі статистичних показників забруднення та охорони атмосферного повітря розрізняють викиди від стаціонарних і пересувних джерел забруднення. Стаціонарним джерелом виділення шкідливих речовин в атмосферне повітря називається непересувний технологічний агрегат (установка, прилад і т. ін.), який у процесі експлуатації виділяє шкідливі речовини [6, 8]. Такого роду джерела забруднення атмосферного повітря можуть бути організованими й неорганізованими.

Організовані джерела викидів шкідливих речовин — це джерела, шкідливі речовини від яких надходять у систему газоходів або спеціального обладнання, оснащену газоочисними та пиловловлюючими установками.

Неорганізовані джерела викидів шкідливих речовин — це джерела, шкідливі речовини від яких надходять одразу у повітря через негерметичність технологічного обладнання, газовідводів тощо.

В статистиці стану повітряного середовища облік шкідливих викидів ведеться в цілому і по групах домішок (тверді, газоподібні, рідкі) за наступними показниками:

¨ кількість сполук, що фактично проходять очистку і які викидаються без очистки;

¨ питома вага організованих та неорганізованих викидів у загальній кількості викидів у повітря;

¨ питома вага викинутих в атмосферу, уловлених, знешкоджених і утилізованих речовин у загальній кількості сполук, які відійшли від джерел викидів;

¨ кількість шкідливих сполук, що надходять до повітряного басейну, (т/рік).

Сумарне значення показника загальної кількості шкідливих речовин, викинутих в атмосферу, визначається за формулою:

,

де В ш.р. — загальна кількість шкідливих речовин, викинутих в атмосферу;

В д.в. — кількість шкідливих речовин, що відходять від усіх джерел викидів;

В у.з. — кількість уловлених і знешкоджених викидів.

Другу групу характеристик складають переважно показники забруднення навколишнього середовища промисловими підприємствами й транспортом, які є основними джерелами викидів. У статистиці ведеться облік кількості джерел забруднення повітря, з виділенням серед них:

· кількості і частки джерел забруднення, які мають очисні споруди, в тому числі тих, у яких потужність очисних споруд недостатня для очищення викидів;

· кількості і частки джерел забруднення, у яких очисні споруди відсутні, в тому числі таких, що потребують очисних споруд.

У сучасних умовах господарювання найбільшої шкоди повітряному середовищу завдає автомобільний транспорт, який не тільки забруднює повітря шкідливими викидами, але й споживає кисень для своєї роботи.

Статистична оцінка діяльності автотранспорту щодо ступеня забруднення навколишнього середовища ведеться згідно з «Методикою розрахунку викидів забруднюючих речовин у повітря автотранспортом, який використовується суб’єктами господарської діяльності та іншими юридичними особами всіх форм власності» [31]. Відповідно до цієї Методики проводяться розрахунки для виявлення в повітрі таких шкідливих речовин, як оксид вуглецю, азот, вуглеводень, діоксид сірки, свинець, сажа, які є продуктами згоряння палива.

Серед факторів, що впливають на обсяги шкідливих викидів від автотранспорту, враховуються технічний стан автомобілів і автобусів, їх рух у різних типах місцевості, структура автопарку та види палива, яке використовується.

При проведенні розрахунків витрати палива на роботу автотранспорту з одиниць об’єму переводяться у вагові одиниці за допомогою коефіцієнтів переводу і визначаються за формулою:

,

де Мі пал — витрати і -го виду палива на роботу автотранспорту у вагових одиницях;

Qі пал — витрати і -го виду палива на роботу автотранспорту в одиницях об’єму;

Кі пал — коефіцієнт перерахунку палива і -го виду.

Для обчислення викидів шкідливих речовин автотранспортом у повітря враховуються коефіцієнти впливу технічного стану автомобілів (К тс) та значення усереднених питомих викидів шкідливих речовин в атмосферу від споживання однієї тони палива (К пв), спосіб визначення яких регламентується Методикою, затвердженою Держкомстатом України в 1998 р. [31]. Згадані показники визначаються окремо для кожної групи автотранспорту для j -го виду забруднюючої величини від спожитого палива і -го виду. Таким чином, викиди шкідливих речовин автомобільним транспортом розраховуються за формулою:

.

Виділяються групи автотранспорту, який використовується суб’єктами господарської діяльності та іншими юридичними особами всіх форм власності: вантажні автомобілі, пасажирські автобуси, пасажирські легкові автомобілі, спеціальні автомобілі легкові, спеціальні автомобілі нелегкові.

Оцінка ступеня забруднення навколишнього середовища приватним автотранспортом ведеться відповідно до положень, викладених у «Методиці розрахунку викидів забруднюючих речовин у повітря від автотранспорту, який перебуває у приватній власності населення» [31].

Виконання заходів щодо зменшення викидів забруднюючих речовин в атмосферу є характеристиками третьої групи показників стану повітряного середовища. В цьому напрямку статистика збирає дані щодо:

· кількості установок і апаратури по вловлюванню шкідливих речовин та частки тих, що не потрапили в повітря (за групами домішок);

· кількості заходів, спрямованих на захист атмосфери в звітному періоді (за групами заходів);

· обсягів капітальних і поточних витрат на проведення заходів;

· обсягів зменшення шкідливих викидів після впровадження заходів.

Зіставлення показників першої і другої груп дозволяє судити про ступінь освоєння коштів на заходи, які передбачалося впровадити в звітному році. Зіставлення показників першої та третьої груп дають уявлення про питомі витрати на зменшення викидів у повітря на 1 т/рік. Порівняння фактичного показника зменшення викидів з очікуваним рівнем характеризує передбачуваний охоронний ефект.

Проблема скорочення запасів водних ресурсів і погіршення якості води підсилює актуальність статистичного вивчення стану, використання й охорони водного середовища.

Статистикою водних ресурсів збираються й аналізуються дані про:

¨ загальні запаси води, в тому числі за категоріями води, в цілому і в розрахунку на одиницю території та на одного жителя;

¨ характеристики водних джерел (протяжність річок і каналів, довжина берегової лінії озер і водоймищ);

¨ об’єми загального забору води з природних джерел та водопроводів;

¨ об’єми використаної води, в тому числі за категоріями води, в цілому і за класифікацією потреб (виробничі, комунальні, побутові та ін.).

Якість поверхні вод визначається, виходячи з властивостей, притаманних певній категорії води (з урахуванням цілей, на які вона буде використана) порівняно з їх нормативними характеристиками. Всі їх можна класифікувати за показниками фізичного і хімічного складу води, концентрації забруднювачів, органічних речовин, інфекційних організмів, вмісту живильних речовин. Так, для контролю за якістю води господарського та культурно-побутового призначення оцінюють ступінь відповідності властивостей води гігієнічним нормам, які включають вимоги по живильних речовинах, плавучих домішках, запаху і смаку, кольору води тощо.

Для оцінки якості вод застосовується також показник орієнтовно допустимих рівнів шкідливих речовин у воді, який використовується лише для попереджувального санітарного контролю за підприємствами, очисними спорудами, які перебувають на стадії будівництва або навіть проектування [6, 44].

Основною причиною забруднення водного середовища є скидання у водойми зворотних вод і відходів промисловими, виробничими та комунальними підприємствами.

Зворотні води — це води, які потрапляють у водне середовище після їх первинного використання на будь-які потреби, в результаті чого вода певною мірою забруднюється.

Розрізняють три категорії зворотних вод:

· нормативно-чисті — це зворотні води, скидання без очищення яких не погіршує гігієнічних і санітарних норм якості води у водних об’єктах;

· нормативно-очищені — це стоки, що пройшли очищення на відповідних спорудах та відведення яких після очищення у водні об’єкти не призводить до порушення встановлених норм якості води в контрольному створі або пункті водокористування;

· забруднені — це виробничі та побутові (комунальні) стоки, які надходять у водні об’єкти без очищення або після недостатнього очищення і містять забруднюючі речовини в кількості, що призводить до порушення норм якості води у контрольному створі.

Узагальнюючою характеристикою стану та якості водного середовища є:

1) показник навантаження на водойми джерел забруднення;

2) показник екологічного стану поверхневих вод.

Показник навантаження на водойми джерел забрудненняі) визначається з метою одночасного врахування різних забруднювачів, які містяться у складі зворотних вод того чи іншого підприємства. Він обчислюється як сума добутків вмісту і -го забруднювача у стічних водах (Рі) на ваговий коефіцієнт (Wі), який враховує ступінь небезпеки такого забруднювача [52]:

.

Вагові коефіцієнти можна визначити, базуючись на нормативах вмісту відповідних забруднюючих речовин у воді, оскільки ці характеристики є взаємно оберненими величинами.

Показник екологічного стану поверхневих вод (ЕС і) розраховується як різниця між гранично допустимою нормою і -го забруднювача або шкідливої речовини у воді (Н і) та фактичним вмістом і -го забруднювача у стічних водах (Рі), віднесена до норми (Н і):

,

де а — коригуючий коефіцієнт, який враховує ступінь небезпеки і -го забруднювача у воді.

Зазвичай, забруднювачі і шкідливі речовини поділяють на чотири класи небезпеки. Для забруднювачів виділяють: 1 — малонебезпечні, 2 — помірно небезпечні, 3 — небезпечні, 4 — особливо небезпечні; для шкідливих речовин: 1 — надзвичайно небез­печні, 2 — високонебезпечні, 3 — небезпечні, 4 — помірно небезпечні. Для шкідливих речовин, небезпека яких зі збільшенням номера класу зменшується, коригуючий коефіцієнт дорівнює 1/ а.

Позитивне значення показника екологічного стану є свідченням перевищення гранично допустимих норм по і -му виду забруднювача чи шкідливих речовин і стійкості до нього водного середовища. Якщо ЕС і дорівнює нулю, середовище перебуває на межі стійкості. За умови від’ємного значення показника і -й вид забруднювача чи шкідливої речовини не відповідає нормі і середовище по і -му виду екологічно нестійке. Сума показників екологічного стану по забруднювачах чи шкідливих речовинах утворює комплексний показник екологічного стану.

Земля є одним з компонентів навколишнього середовища людини і займає особливе місце серед умов, необхідних для її життя та виробничої діяльності. Статистика земельних ресурсів досліджує стан і використання земельного фонду, а також заходи щодо їх відновлення.

Земельний фонд являє собою площу земель сільськогосподарського призначення, земель під населеними пунктами, лісового фонду, площу під водними об’єктами, заповідні землі та ін. Особливу групу складають природно-непродуктивні землі, тобто землі під льодовиками, скельними виходами тощо, які також входять до складу земельного фонду.

Землі сільськогосподарського призначення — це сільськогосподарські угіддя, зайняті під орні культури, багаторічні насадження, пасовища й сіножаті, сільськогосподарські будівлі, а також під подвір’я і прибудови до них.

Лісовий фонд — це частина території країни, покрита лісом, а також не зайнята ним, але призначена для потреб лісового господарства. До складу лісового фонду включаються також площі боліт, пісків, балок та інші території в межах земельних ділянок лісового фонду.

Землі під населеними пунктами класифікують за характеристиками площі під забудовами міського і сільського типу, зеленими насадженнями та садами, городами й кормовими угіддями, під промисловими і транспортними об’єктами; площі для збереження та знешкодження відходів.

Система показників стану й використання земельних ресурсів є наступною:

· обсяг загального земельного фонду і його структура за видами використання земель;

· середня площа сільськогосподарських угідь, що припадає на одного сільського жителя;

· площа сільськогосподарських угідь у розрахунку на одного зайнятого в сільському господарстві;

· обсяги і частка забудованої площі в населених пунктах;

· площа рекреаційних земель у розрахунку на одного жителя.

Землі, стан яких негативно впливає на довкілля та які в результаті людської діяльності втратили свою початкову цінність, відносяться до категорії забруднених. Статистикою ведеться облік щодо загальної площі забруднених земель, їх частки в загальній площі земельного фонду. В структурі забруднених земель визначається частка тих, що містять радіоактивні компоненти, важкі метали, шкідливі хімікати, біологічні отруйні речовини, стічні води та інші викиди.

Співвідношення фактичного рівня забруднення земельної площі з гранично допустимою нормою характеризується коефіцієнтами концентрації забруднення, відповідно до значень якого розрізняють ступені забруднення земель забруднюючими речовинами: слабо забруднені (коли фактичний вміст забруднюючих речовин не перевищує ГДК), середньо забруднені (коли фактичний вміст забруднюючих речовин незначно перевищує ГДК, що неістотно впливає на земельні ресурси) та сильно забруднені землі (коли фактичний вміст забруднюючих речовин веде до значного погіршення властивостей землі і впливає на стан навколишнього середовища).

Статистика земельних ресурсів вивчає заходи, спрямовані на збереження земельного фонду, підвищення якості сільськогосподарських угідь, застосовуючи, зокрема, різні види меліорації земель.

Лісовпорядкування — система заходів, яка включає визначення кордонів, поділ лісу на наділи і ділянки лісонасаджень, групи, категорії захисту (водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні та ін.); інвентаризацію лісового фонду (площа лісу, запаси деревини), визначення розміру щорічного користування лісом та ін.

Інтегральною характеристикою якості довкілля є комплексний показник якості навколишнього середовища, спосіб розрахунку якого передбачає врахування якості кожного компонента природних ресурсів [6, 28]. Показник визначається за формулою:

,

де , , , — часткові показники якості повітря, води, ґрунтів та інших чинників;

0,3; 0,1 — питома вага кожного з часткових показників у комплексному показнику якості навколишнього середовища, яка визначається методом експертних оцінок.

Нульове значення комплексного показника свідчить про високу якість навколишнього середовища. Значення в межах від 0 до 1 характеризує стан довкілля, якість якого відповідає нормам, якщо нормативи порушені —

План семінарських занять

1. Житло та житлові умови населення: основні поняття, завдання статистичного вивчення, джерела інформації.

2. Класифікація та групування житлового фонду.

3. Оцінка забезпеченості населення житлом.

4. Ринок житла.

5. Система показників статистики навколишнього середовища.

Термінологічний словник

Гранично допустимий викид в атмосферу — максимальна кількість певної шкідливої речовини, викинутої в повітряний простір з конкретного джерела викидів за одиницю часу за умови, що її концентрація в атмосфері в межах санітарної зони не перевищує гранично допустимої концентрації.

Забруднені зворотні води — стоки, які потрапляють у водні ресурси без очищення або після недостатнього очищення і містять забруднюючі речовини в кількості, що перевищує гранично допустимі нормативи.

Загальна кількість шкідливих речовин, викинутих в атмосферу, визначається як різниця між кількістю шкідливих речовин, що відходять від усіх джерел викидів, та кількістю уловлених і знешкоджених викидів.

Земельний фонд країни — земля, зайнята під сільськогосподарські угіддя, населені пункти, лісовий фонд, водні об’єкти, рекреаційні, заповідні зони та інші землі, розташовані на території країни.

Лісовпорядкування система заходів, яка включає визначення кордонів, поділ лісу на наділи і ділянки лісонасаджень, групи, категорії захисту; інвентаризацію лісового фонду, встановлення розміру щорічного користування лісом та ін.

Навколишнє середовище являє собою систему взаємопов’язаних природних ресурсів (повітряних, водних, земельних та ін.), які визначають умови проживання суспільства і є факторами впливу на здоров’я, стан і тривалість життя людей.

Орієнтовно допустимі рівні шкідливих речовин у воді — норматив, що використовується для попереджувального санітарного контролю за підприємствами, очисними спорудами, які проектуються чи перебувають на стадії будівництва.

Рекреаційні землі — землі, використані під спорудження спортивних комплексів, басейнів, туристичних баз, дач та інших будівель, непридатних для постійного перебування в них. Це — також площі, зайняті під громадськими парками, зеленими зонами, громадськими пляжами тощо.

Споживання свіжої води — процес використання для задоволення потреб у воді всіх видів вод (поверхневі, підземні, морські та ін.), забраних або одержаних із водозаборів, що належать підприємствам, а також комунальних водопроводів та інших водогосподарчих систем.

Уловлені шкідливі речовини — кількість забруднюючих речовин, уловлених з використанням пилогазоочисних установок. До них відносяться речовини, які використовуються в технологічних процесах як сировина або напівфабрикати.

Завдання для самоконтролю

1. Навколишнє середовище та його складові компоненти.

2. Завдання статистики навколишнього середовища.

3. Класифікація гранично допустимих норм.

4. Статистичний аналіз джерел викидів забруднюючих речовин в атмосферу.

5. Методика розрахунку викидів забруднюючих речовин у повітря автотранспортом.

6. Статистичні характеристики стану і використання водного середовища.

7. Зворотні води. Категорії зворотних вод.

8. Показник екологічного стану поверхневих вод і методика його визначення.

9. Земельний фонд та його структурні елементи.

10. Інтегральні характеристики якості навколишнього середовища.

 




Дата добавления: 2015-01-12; просмотров: 86 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.016 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав