Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Матеріальними ресурсами

Читайте также:
  1. Анализ обеспеченности предприятия материальными ресурсами и состояния их запасов
  2. Анализ обеспеченности предприятия трудовыми ресурсами
  3. Анализ обеспеченности предприятия трудовыми ресурсами
  4. Анализ состава, структуры и обеспеченности предприятия трудовыми ресурсами
  5. Анализ состава, структуры и обеспеченности предприятия трудовыми ресурсами
  6. Бюджетная программа и паспорт бюджетной программы как инструменты использования программно-целевого метода в управлении бюджетными ресурсами
  7. Государственная казначейская служба Украины: ее функции и роль в управлении бюджетными ресурсами государства
  8. Государственная финансовая инспекция Украины: ее задачи в сфере оперативного управления ресурсами бюджетной системы Украины.
  9. Классификация видов управления земельными ресурсами
  10. Концепции управления человеческими ресурсами

Тема 6. Аналіз матеріальних ресурсів та ефективності їх використання

Аналіз забезпеченості підприємства

матеріальними ресурсами

 

Основним показником ефективності діяльності служби мате-ріально-технічного постачання є своєчасне задоволення потреб підприємства в матеріальних ресурсах. Від своєчасності постачання матеріальних ресурсів залежить обсяг, якість продукції, витрати на її виробництво, виконання договірних зобов'язань.

При аналізі забезпеченості підприємства матеріальними ресурсами в першу чергу перевіряють якість плану матеріально-технічного постачання. Перевірку реальності плану починають з вивчення норм і нормативів, що покладені в основу розрахунку потреби підприємства в матеріальних ресурсах. Потім перевіряється відповідність плану постачання потребам виробництва продукції й утворення необхідних запасів виходячи з прогресивних норм витрат ресурсів.

Перевірку здійснюють по кількості матеріалів, їх якості, типорозмірам, строкам постачання. Виконання договорів аналізується по даним оперативного обліку. При цьому аналізується, як організована перевірка кількості і якості матеріалів при їх прийомці, чи пред'являє підприємство претензії постачальникам при виявленні недостач або зниженні якості матеріалів.

Забезпеченість підприємства запасами матеріалів визначається в днях. Розподілом вартості залишків матеріалів на величину їх денних витрат одержують число днів, на які підприємство забезпечено матеріалами.

Зіставлення даних про рівень забезпеченості запасами з встановленою нормою запасів в днях дозволяє виявити по кожному виду матеріалу їх недостаток або надлишок. Завищення потреби в матеріальних ресурсах веде до утворення понаднормативних запасів, сповільненню оборотності оборотних засобів і до фінансових труднощів, а зниження –– до невиконання виробничих завдань. Необхідно вияснити причини утворення непотрібних підприємству матеріалів, понаднор-мативних запасів одних матеріалів і недостаток інших.

Важливою умовою безперебійної роботи підприємства є повна забезпеченість потреби в матеріальних ресурсах джерелами покриття. Вони можуть бути зовнішніми (ресурси, що надходять від постачальників) і внутрішніми (скорочення відходів сировини, викорис-тання вторинної сировини і т.д.) Реальна потреба в завезенні матеріальних ресурсів із сторони –– це різниця між загальною потребою у певному виді матеріалу і сумою власних джерел її покриття.

У процесі аналізу необхідно також перевіряти забезпеченість потреби в матеріальних ресурсах договорами на їхнє постачання і фактичне виконання договірних зобов’язань. Перевіряється також якість отриманих матеріалів від постачальників. Велике значення надається виконанню плану по термінах постачання матеріалів (ритмічності) по окремим постачальникам сировини, матеріалів. У разі несвоєчасного постачання сировини, матеріалів, постачання неякісних матеріальних ресурсів необхідно провести маркетингові дослідження ринку сировини на предмет виявлення можливостей знаходження нових постачаль-ників. Велике значення мають також маркетингові дослідження ринку сировинних ресурсів по ціновому фактору.

Наприкінці підраховуються втрати продукції через:

а) недопоставки матеріалів;

б) низьку якість матеріалів;

в) заміни матеріалів;

г) простої у зв'язку з порушенням графіка постачання.

Зменшення обсягу виробництва продукції у зв'язку з недопоставкою матеріалів визначається так: кількість недопоставлених матеріалів i-го виду поділяється на норму витрати матеріалів на одиницю продукції.

У зв'язку з низькою якістю сировини і матеріалів утворяться понадпланові відходи. Щоб визначити, наскільки за рахунок цього фактора зменшується вихід продукції, необхідно кількість понадпла-нових відходів i-го виду сировини і матеріалів розділити на норму витрати матеріалів на одиницю продукції.

При порушенні асортименту матеріалів, що поставляються, підприємство може зробити доробку сировини, яка надійшла, або знайти їй заміну. У випадку заміни матеріалів більш дорогими зростає сума витрат, для її визначення необхідно кількість замінного матеріалу помножити на різницю в ціні взаємозамінних матеріалів.

Через неритмічне постачання сировини підприємство недоодер-жує продукцію, що визначається добутком кількості людино-годин простою через відсутність матеріалів на плановий середньо-годинний виробіток продукції.

 




Дата добавления: 2015-01-12; просмотров: 20 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав