Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Генетика стійкості сої до хвороб та шкідників

Читайте также:
  1. А. Підвищення стійкості будівель і споруд.
  2. Адам генетикасы
  3. Аналіз фінансової стійкості банку
  4. Воздействие на здоровье человека особо опасных химических веществ и канцерогенов. Экология и генетика.
  5. ГЕНЕТИКА
  6. Генетика - наука о закономерностях наследственности и изменчивости.
  7. Генетика автофертильності—автостерильності.
  8. Генетика генеративних органів: квітки, бобів, насіння
  9. Генетика и биотехнология.
  10. Генетика и эволюция живой природы.

Фітофторна гниль. Відомий ряд рас гриба Phytophthora megasperma (Drechs) var sojae, які знижують урожай сої більш ніж на 50%. Стійкість до рас 1 і 2 контролюється серією алелей Rps-rps2-rps.

Стійкі до цих рас сорти мають генотип RpsRps. Форми, резистентні до раси 1 і чутливі до раси 2, мають генотип rps rps, а що вражаються обома расами — rpsrps. Стійкість, контрольована геном Rps, обумовлена утворенням фітоалексина.

Церкоспороз (кільцева плямистість) викликається грибом Cercospora sojana Hara. Досить поширене захворювання, знижує урожай насіння в 2—З рази і погіршує їх якість. На Далекому Сході/враженого церкоспорозом насіння схожість знижувалася на 19 — 36 % [35]. Стійкість до рас 1 і 2 контролюється домінантними генами Rcs1 і Rcs2. Перший ген характерний для сортів Лінкольн і Вебеш, другий — для сорту Кент.

Пероноспороз (пемптщрда борошниста роса) поширений у всіх районах посіву сої, але рідко приводить до значних знижень урожаю. Збудник — Peronospora manshurica (Naoum) Syd. ex Gaum. Описано більше 25 рас цього патогена. Сорти Кенріч і Мендота стійкі до всіх рас. їх резистентність контролюється геном Rpm.

Борошниста роса (Microshaera diffusa Cke. and Pk.) частіше зустрічається в теплицях, але останнім часом знайдена в польових умовах в різних районах США. При вивченні 50 зразків сої в полі і в теплиці сорт Бейсон виявився повністю стійким до борошнистої роси [38], а сорти Амсой, Корсой, Хак і Норман — сприйнятливі. Ряд сортів, сприйнятливих до борошнистої роси в теплиці, були стійкими в польових умовах. Стійкість до даного захворювання контролюється одним домінантним геном.

Р. Базель і Д. Хаас вивчали стійкість до борошнистої роси деяких сортів і ліній. Було встановлено, що стійкість — враженість контролюється однією парою генів, які позначені символами Rmd і rmd. У гібридів другого покоління від схрещування сортів Блекхок (стійкий) з Харосой (сприйнятливий) і Блекхок з РІ 65388 (сприйнятливий) співвідношення стійких форм до сприйнятливих було 3:1. Всі досліди проводили на дорослих рослинах. При випробуванні стійких форм протягом перших 4 тижнів вегетації виявилося, що в контролюванні стійкості до борошнистої роси бере участь ще й другий ген.

Вірус мозаїки сої. Стійкість до вірусу є домінантною ознакою [40]. Високий рівень стійкості до даного захворювання забезпечується в гомозиготному стані алеллю Rsw, більш низький — rsw1, а сприйнятливість — rsw.

Стійкість до шкідників. У зв'язку з розширенням посівів сої посилюється небезпека розповсюдження її шкідників. Велика шкода посівам, особливо в умовах зрошування, заподіюють цистоутворююча і галова нематоди. Перша з них може знижувати урожай до 70 — 90 %. Встановлено чотири небезпечні для сої фізіологічні раси цього шкідника.

Цистоутворююча нематода (Heterodera glycinea Ichinohe) найбільше вражує сорти від середньоранніх до средньопіздніх. Генетичні дослідження показали, що стійкість до цистоутворюючої нематоди контролюється трьома рецесивними генами rhg1, rhg2, rhg3 і одним домінантним Rhg4.

 

 




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 53 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав