Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Вiд чого залежить небезпека шкiдливих та отруйних речовин?

Читайте также:
  1. Від самого початку визначається лише перший крок, перша дія (акт), а в подальшому вибір кожної наступної дії залежить від результатів попередньої дії алгоритму
  2. Від чого залежить небезпека іонізуючих випромінювань для людини?
  3. Від чого залежить рівень функціональних можливостей людини?
  4. Від яких чинників і як саме залежить попит на гроші?
  5. Ефективність фінансового механізму залежить від цілеспрямованого вибору фінансових інструментів та дійовості їх впливу на окремі сторони соціально-економічного розвитку.
  6. Модель життєдіяльності людини. Головні визначення – безпека, загроза, небезпека, НС, ризик
  7. Небезпека виникнення аварій при проведенні масообмінних процесів та їх попередження.
  8. Небезпека враження людини електричним струмом
  9. Небезпека враження людини електричним струмом

Шкідливі речовини характеризуються різними фізичними властивостями: •температурою кипіння;•пружністю;•летючістю і ін. Ці властивості визначають їх поведінку в навколишньому середовищі та обумовлюють специфічні особливості організації відповідних умов праці, залежно від їх агрегатного стану (гази, пари, туману, диму). Найнебезпечнішим є дихальний шлях бо отруйні речовини надходять у кров, минаючи печінковий бар’єр. Токсичність шкідливих речовин зумовлена насамперед їх дисперсністю. Тому найбільшу небезпеку чинять речовини, що перебувають у паро- та газотуманоподібному стані. Висока подрібненість речовин збільшує їх питому поверхню, що прискорює розчинність і всмоктуваність в органах дихання. Так, металева ртуть у вигляді рідини нетоксична, але дуже небезпечна у пароподібному стані. Залежно від хімічної будови шкідлива речовина, що потрапила до організму, може швидко виводитися або довго затримуватися у ньому.Розчинність шкідливої речовини у рідинних середовищах організму визначає її токсичну дію на організм. Небезпека отруєння шкідливою речовиною залежить від її концентрації у повітрі, а також часу контактування з нею. За високої температури повітря небезпека отруєння підвищується тому що порушується терморегуляція, розширюються кровоносні судини, збільшуються спітнілість, прискорюється кровообіг і частота дихання. Висока вологість є також негативним чинником. За умов підвищеної вологості повітря посилюється токсичність таких речовин, як соляна кислота, фтористий водень та ін..

39. Почувши запах газу в приміщенні треба…

Якщо ви виявили запах газу в приміщенні, то дотримуйтесь наступних правил:

— не вмикайте електрику; — не запалюйте сірники; — не паліть; — провітріть приміщення;

— перекрийте крани газоподачі; — викличте аварійну бригаду за номером 104.

Будьте обережні: запобігайте утворенню іскор у будь-який спосіб, адже це може призвести до загоряння газу та його вибуху.

40. Оксид вуглецю є найбільш небезпечним тому що він…

У людини, яка повсякденно вдихає оксид вуглецю, настає хронічне отруєння. Гемоглобін крові, з'єднуючись з СО, утворює карбоксигемоглобін, що не спроможний здійснювати дихальну функцію крові. Цей токсичний газ викликає асфіксію без зупинення дихання, характерною ознакою якої є аноксемія. Під час отруєння, оксид вуглецю з'єднується не лише з залізом протогему, що є компонентом гемоглобіну, а й з подібними до нього за будовою цитохромами, зокрема з цитохромом Р-450, цитохромоксидазою та міоглобіном.

Под воздействием СО кровь теряет способность поглощать кислород. ПДУ содержания СО – 0,1%. При этом возникает головная боль, тошнота, общее недомогание. Вдыхание воздуха с 0,5%-ным содержанием оксида углерода в течение 20-30 мин приводит к смерти. При вдыхании воздуха с содержанием 1% СО приводит к смерти через 1-2 мин.




Дата добавления: 2015-01-29; просмотров: 28 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав