Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Навчання з питань ОП при прийнятті на роботу і в процесі роботи.

Читайте также:
  1. III. Розвиток пізнавальних процесів
  2. V. Методи навчання
  3. V. СПИСОК ЕКЗАМЕНАЦІЙНИХ ПИТАНЬ З КУРСУ “ФІЛОСОФІЯ”.
  4. VII. Перелік питань для підготовки студентів до підсумкових модульних контролей
  5. Азақ-ң әлеу. экол.проблемалары табиғи орта-ң бұзылу процесі.
  6. Активізація державотворчих процесів на західноукраїнських землях та утворення ЗУНР. Об’єднання УНР та ЗУНР.
  7. Актуальність теми курсової роботи.
  8. Апарати для проведення гідромеханічних та механічних процесів.
  9. Апарати для проведення теплових процесів.
  10. БЕЗПЕКА ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ ТА ОБЛАДНАННЯ

Організація навчання і перевірка знань з ОП при підготовці. перепідготовці, підвищення кваліфікації на під-ві здійснюють працівники служби кадрів або служби ОП. Підготовка праці для виконання робіт з підвищеною небезпекою здійснюються в закладах освіти (ПТУ, центр підготовки, спеціальні курси), для решти робіт підготовка працівників здійснюється як в закладах освіти так і на під-ві.

На під-ві для перевірки знань праці з ОП здійснюють постійно діючі комісії, до складу входять:

-спеціалісти служби ОП, юридичні служби, виробничі служби.

-представники органів держнагляду за ОП.

Формою перевірки знань є іспит, який проводиться за екзаменаційними білетами. тестуванням. Працівники які виявили задовільні результати видаються посвідчення. А при незадовільних результатах працівник повинен протягом 1 міс. пройти ще раз навчання і здати іспит. При незадовільному повторенні результатів питання щодо працевлаштування працівника вирішується згідно з чинним законодавством.

 


23.Вивчення питань ОП в закладах освіти

У дошкільних закладах освіти вихованці вивчають питання охорони життя, здоров'я та норм поведінки, що повинно передбачатися планом навчально-виховної роботи дошкільних закладів освіти.
У середніх закладах освіти учні вивчають питання охорони життя, здоров'я та безпеки праці, що повинно передбачатися навчальним планом і програмою середніх закладів освіти. При вивченні загальноосвітніх дисциплін, спецкурсів та факультативів, при проведенні практичних і лабораторних занять, на уроках трудового навчання повинні вивчатися питання охорони праці, пов'язані з тематикою цих дисциплін і робіт.
У позашкільних закладах освіти в планах навчально-виховної роботи повинно передбачатися вивчення питань охорони життя, здоров'я та безпеки праці, пов'язаних з профілем, напрямами та конкретною тематикою навчально-виховної роботи позашкільних закладів освіти.
Учні професійно-технічних закладів освіти на базі раніше набутих знань у процесі дошкільної і загальної середньої освіти вивчають дисципліну „Охорона праці".
У вищих закладах освіти незалежно від рівня акредитації, студенти вивчають комплекс нормативних навчальних дисциплін „Безпека життєдіяльності", „Основи охорони праці" та „Охорона праці в галузі"
У закладах післядипломної освіти, незалежно від рівня акредитації закладів післядипломної освіти та освітньо-кваліфікаційного рівня слухачів, навчальні плани повинні передбачати вивчення дисциплін з охорони праці.


24. Інструктаж з питань ОП

За характером і часом проведення інструктажі з питань охорони праці поділяються на:

Вступний інструктаж проводиться: з усіма працівниками, які приймаються на роботу, з працівниками інших організацій, які прибули на підприємство, з учнями та студентами, які прибули на практику, з учнями та студентами, які зараховані до складу освіти.
Первинний і нструктаж проводиться до початку роботи безпосередньо на робочому місці з працівником: який переводиться з одного структурного підрозділу підприємства до іншого., який буде виконувати нову для нього роботу; з відрядженим працівником, з учнями та студентами на початку лабораторних робіт, пов’язаних з небезпечними або шкідливими факторами та з використанням різних механізмів, інструментів, матеріалів.

Повторний інструктаж проводиться з працівниками на робочому місці на роботах з підвищеною небезпекою один раз на 3 міс., для решти робіт один раз на 6 міс.

Позаплановий інструктаж проводиться з працівниками на робочому місці або в кабінеті охорони праці:при введенні в дію нових або переглянутих нормативних актів з охорони праці, - при зміні технологічного процесу, заміні або модернізації устаткування, приладів та інструментів, вихідної сировини, матеріалів та інших чинників, що впливають на стан охорони праці;при порушеннях працівниками вимог нормативно-правових актів з охорони праці, що призвели до травм, аварій, пожеж тощо;при перерві в роботі виконавця понад 30 календарних днів для робіт з підвищеною небезпекою, а для решти робіт - понад 60 календарних днів.

Цільовий інструктаж проводиться з працівниками:при виконані робіт непередбачених трудовою угодою, при ліквідації аварії, стихійного лиха;


25. Порядок проведення інструктажів.

Вступний інструктаж проводиться на початку занять викладачем, на якого покладено ці обов’язки. Програма вступного інструктажа затверджується керівником закладу освіти, запис про проведення інструктажу робиться в журналі, який зберігається в навчальному закладі. Первинний інструктаж проводиться з групою студентів або учнів, тематика визначається Міністерством України.

Позачерговий проводиться при виявленні порушень під час лабораторних робіт або інших видів занять передбачених навчальними планами.

Цільовий інструктаж з питань ОП проводиться з групою учнів, студентів, обсяг і зміст залежить від виду масових заходів.

Первинний, позачерговий, цільовий проводять відповідні викладачі, тренери, майстри або завідувачі кабінетів за відповідними інструкціями чи програмами. Відмітки про проведення інструктажів робиться в журналі реєстрації інструктажів з питань ОП.

 

 




Дата добавления: 2015-01-29; просмотров: 67 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав