Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Натовп, мітинг

Більшість соціальних психологів сходяться на думці, що натовп - це особливий біологічний організм. Він діє за своїми законами і не завжди враховує інтереси окремих складових, у тому числі і їх збереження. Дуже часто натовп стає небезпечніше стихійного лиха або аварії, які її утворили. Водночас, велике скупчення людей буває пов'язано, як правило, з яким-небудь суспільно значущою подією (тим більше мітинг) і знаходження там журналістів, їх робота в цьому середовищі є виправданими і навіть необхідними. Зигмунд Фрейд стверджує, що масова психологія, поведінка натовпу легко пояснюються, якщо прийняти за постулат, що характер мислення окремої людини в натовпі є атавізм, що залишився від первісного існування.

 

Дослідження Е.Карантеллі (США) показують наступні характерні риси паніки:

 

- Панічну втечу завжди направлено в сторону від небезпеки (не робиться ніяких спроб протидії);

 

- Напрям втечі при паніці не є випадковим (вибір - за знайомою дорогою або за ту, за якою біжать інші);

 

- За своїм характером панічна втеча асоциально (найсильніші зв'язки можуть бути перервані: мати може кинути дитину, чоловік - дружину і т.д.), а люди стають несподіваним джерелом небезпеки друг для друга;

 

- Людина, охоплена панікою, завжди вірить, що обстановка вкрай небезпечна (панічна втеча припиняється, коли людина думає, що виявився поза небезпечною зоною);

 

- Людина, охоплена панікою, погано міркує, хоча повністю його дії логіки не позбавлені. Проблема скоріше в тому, що він не шукає альтернативних рішень і не бачить наслідків свого рішення, іноді головних, як у типовому для пожеж випадку: стрибку з великої висоти.

Основна психологічна картина натовпу виглядає так:

 

- Зниження інтелектуального початку і підвищення емоційного; різке зростання сугестивності і зниження здатності незалежного мислення, (Гітлер відзначив це афоризмом: "Замкніть своє серце, а ключ віддайте мені");

 

- Натовпі вимагається лідер або об'єкт ненависті, якому вона з насолодою підпорядковуватиметься або громити;

 

- Натовп здатна як на страшну жорстокість, так і самопожертву, в тому числі по відношенню до самого лідеру;

 

- Натовп швидко видихається, домігшись чогось. Розділені на групи люди швидко приходять в себе і міняють свою поведінку і оцінку того, що відбувається;

 

- В житті вуличної (особливо політико-соціальної) натовпу дуже важливі такі елементи, як перший камінь у вітрину і перша кров. Ці ступені можуть вивести натовп на принципово інший рівень небезпеки, де колективна безвідповідальність перетворює кожного члена натовпу в злочинця. З такого натовпу треба негайно йти.

Як вціліти в натовпі?

Краще правило - далеко її обійти. Однак професійні обов'язки не дозволяють вам цього зробити. У цій ситуації добре б зуміти виконати кілька правил, які допоможуть вам мінімізувати небезпеку. Ні в якому разі не можна йти проти натовпу. Якщо натовп вас захопила, намагайтеся уникати і її центру, і краю - небезпечного сусідства вітрин, ґрат, огорож набережної і т.д. Уникайте всього нерухомого на шляху - стовпів, тумб, стін і дерев, інакше вас можуть просто роздавити, розмазати. Чи не чіпляйтеся нізащо руками - їх можуть зламати. Якщо є можливість, застебніться. Високі каблуки можуть коштувати вам життя, так само, як і розв'язаний шнурок. Якщо у вас щось впало (що завгодно), ні в якому разі не пробуйте підняти - життя дорожче. В щільному натовпі при правильному поводженні імовірність упасти не так велика, як імовірність здавлювання. Тому захистіть діафрагму зчепленими в замок руками, склавши їх на грудях. Ще один прийом: пружно зігнути руки в ліктях і притиснути їх до корпусу. Поштовхи позаду треба приймати на лікті, діафрагму захищати напругою рук.

 

Головна задача в натовпі - не впасти. Але якщо ви все ж впали, слід негайно захистити голову руками і вставати. Це дуже важко, але може вийти, якщо ви застосуєте таку техніку: швидко підтягнете до себе ноги, згрупуєте і ривком спробуєте встати. З колін піднятися в щільному натовпі навряд чи вдасться - вас будуть збивати. Тому однією ногою треба упертися (повною підошвою) у землю і різко розігнутися, використовуючи рух натовпу. Але, повторюю, встати дуже складно, завжди ефективніше попередні міри захисту. Це універсальне правило, до речі, повністю відноситься і до початку самої ситуації "натовп".

 

Все викладене відноситься до загальних правил. Навряд чи можна чітко сформулювати особливості, пов'язані з вашим професійним статусом. Якщо ви не працюєте в електронних ЗМІ (наприклад, газетяр), іншими словами - якщо у вас немає з собою знімальному чи іншої громіздкою апаратури, поставте своїм завданням власне виживання. Якщо цього не трапиться, нікому буде думати і про професійний обов'язок. Складніше телевізійникам, які мають камеру, штатив, іноді драбину, тому і кореспондент, і оператор, ще до початку зйомок повинні постаратися розрахувати оптимальні варіанти місцезнаходження камери з урахуванням інтересів зйомки та власної безпеки. Оператор з включеною в режим запису камерою всередині натовпу - це, найчастіше, марні втрати часу, сил, енергії акумуляторів, запасу відеоплівки. Кращими є в даному випадку точки, що знаходяться на підвищенні. Подумайте лише про те, що це піднесення має бути стаціонарним, стійким.

 

На концерті, мітингу, на стадіоні, заздалегідь прикиньте, як ви будете виходити (зовсім не обов'язково тим же шляхом, що ввійшли). Намагайтеся не опинятися у сцени, роздягальні і т.д. - "В центрі подій". Уникайте стін (особливо скляних), перегородок, сітки і т.д. Трагедія на стадіоні в Шеффілді (Англія) показала: більшість із загиблих було розчавлене натовпом на загороджувальних сітках.

 

Якщо паніка почалася через терористичного акту, не поспішайте своїм рухом посилювати безлад: не лишайте себе можливості оцінити обстановку і прийняти вірне рішення. Для цього використовуйте прийоми аутотренінгу (якщо ви ними володієте, це ніколи не завадить) та експрес-релаксації. Ось прості прийоми, з яких треба вибрати собі найбільш близький:

 

1. Погляньте вгору, зробивши при цьому повний вдих і опускаючи очі до рівня горизонту, плавно видихніть повітря, максимально звільнивши легені і розслабивши всі м'язи. Рівне дихання допомагає рівному поводженню. Зробіть кілька вдихів і видихів.

 

2. Подивіться на щось блакитне або уявіть собі насичений блакитний фон. Задумайтеся про це на секунду.

 

3. Вимовте подумки дуже твердо і впевнено: "Не два!" Це допоможе збити що починається емоційний сумбур. Також можна запитати себе, назвавши по імені (краще голосно вголос), наприклад: "Коля, ти тут?" І впевнено собі відповісти: "Так! Я тут!".

 

4. Уявіть себе телевізійною камерою, яка дивиться на все ледве збоку і з висоти, оцініть свою ситуацію як сторонню - що б ви робили на місці цієї людини?

 

5. Змініть почуття масштабу. Погляньте на вічні хмари. Усміхніться через силу, збийте страх несподіваною думкою або спомином.

 

6. Якщо натовп щільна, але нерухома, з неї можна спробувати вибратися, використовуючи психосоціальні прийоми. Наприклад, прикинутися хворим, п'яним, божевільним, зробити вид, що вас нудить і т.д. Коротше кажучи, треба змусити себе зберігати самовладання, бути інформованим і імпровізувати. Правда, цей прийом не підходить телевізійникам, яким знову-таки буде заважати відеокамера.

 

Мітинги і демонстрації - приналежність не тільки нашого життя. Досвід багатьох поколінь в різних країнах дозволив людству вирішити і цю проблему. Зрозуміло, враховуючи загальні схеми поведінки, ми повинні брати до уваги і власний - не такий вже малий до сьогоднішнього дня досвід. Збираючись на мітинг, слід знати, санкціонований він властями. Із цієї інформації можна вивести прогноз можливого розвитку подій і постаратися прорахувати варіанти своїх можливих дій. Якщо мітинг заборонений, то він часто перетворюється на екстремальну ситуацію ще до початку. Але навіть якщо ви йдете на санкціонований мітинг, необхідно дотримати мінімальні правила безпеки.

 

Потрапивши на мітинг, потрібно постійно користуватися найважливішим інструментом особистої безпеки - прогнозом подій. Не втрачайте з уваги рух натовпу, становище на флангах, маневри сил охорони порядку.

 

У мітингів і демонстрацій зазвичай є своя географія. Проаналізуйте її з самого початку. Ви повинні знати, чи передбачається хода або прорив і куди, де стоїть міліція, де найбільш небезпечні ділянки (скляні вітрини, бар'єри, залізні огорожі, мости і т.д.). Подумки спробуйте скласти карту мітингу (вид зверху) з ймовірними шляхами відходу та екстреного порятунку.

 

Ще кілька рекомендацій:

 

1. Тримайтеся подалі від міліції: на неї часто буває направлено невдоволення натовпу, що означає - що летять камені, пляшки, палиці, можливі провокації. Не менш небезпечні і відповідні дії.

 

2. Не стійте біля сміттєвих контейнерів, урн, картонних коробок, дитячих колясок, валіз або сумок без господаря: невідомо, не вибухне чи то, що там лежить.

 

3. Не наступайте на кульки та пакети.

 

4. Якщо це не викликано серйозною робочої необхідністю, не наближайтеся до агресивно налаштованим групам, що виділяється зазвичай на мітингах, не прагніть потрапити ближче до мікрофона або трибуні: досвід показує, що окраїни мітингу безпечніше, і відносини між людьми складаються там більш розумно.

 

Якщо міліція розпочала операцію по розсіюванню або виникла сутичка представників охорони порядку з його порушниками, а ви опинилися поблизу, не втрачайте спокою і контролю над собою.

 

Не виключено, що при розгоні мітингу чи демонстрації будуть застосовані лакрімогенние речовини (сльозоточиві гази). "Черемуха" розпадається за 1,5-2 години. На відкритому повітрі смертельних її концентрацій створити неможливо, але вірогідні отруєння різного ступеня. Ваше щастя, якщо у вас на очах контактні лінзи. Рот і ніс можна захистити хусткою, змоченим в будь-якої рідини. Але ці засоби допомагають лише в перші хвилини. Якщо очі виявилися вражені, треба швидко і часто моргати, щоб сльози вимили хімічний засіб. Є й доступне "народний засіб" - протерти очі сечею. У кожному разі, найнадійніше - скоріше покинути місце застосування лакрімогенних речовин, якщо у вас немає з собою протигаза.

 

Мітинги і демонстрації - один з найважливіших засобів маніпулювання колективною свідомістю з успіхом використовується в наші дні самими різними політичними силами. У масових акціях особливо дієві: крайній популізм ідей, простота гасел, вимог, рішень; психофізичні прийоми, покликані створити атмосферу спільності, об'єднати натовп (колективні похитування, скандування коротких лозунгів - іноді по черзі двома частинами натовпу, загальний спів, хлопки, стрибки на місці і т.д.); навіювання впевненості в сьогоднішній перемозі (фактом "перемоги" може відчуватися як спільне подолання будь-яких перешкод, наприклад, заборона, так і сам мітинг: "Ми зібралися!" або "Нас зібралося так багато!"). Існує думка, що велика щільна група людей являє собою особливий гігантський організм, де окрема людина майже не належить собі. Тут практично повністю відключаються аналізаторскіе функції психіки індивідуума і, навпаки, різко зростає емоційна оцінка реакцій: від яскраво вираженої ненависті до "чужих" - ідеям, людям - до майже слізної любові до "своїх". Потенційна руйнівна енергія мітингу без перебільшення може зрівнятися з енергією землетрусу або цунамі. Відповідно повинні бути і захист психіки. Після мітингу зазвичай постає питання про кількість його учасників. Для орієнтування можна користуватися таким розрахунком: кількість людей на одному квадратному метрі площі. Влітку це зазвичай не більше трьох осіб, взимку 1-2 людини. У трибун щільність вище, далі зменшується до 1 людини на два квадратних метри.

 

Окремим питанням необхідно обумовити відносини мітингуючої натовпу і журналістів. В першу чергу - телевізійників, чия професійна приналежність очевидна. Оскільки будь-який мітинг є актом, спрямованим на формування суспільної свідомості в потрібному організаторам напрямку, зрозуміло, що інтерес до представників преси буде проявлятися багаторазово. Більш того, досвід показує, що знімальна телевізійна група стає потужним каталізатором розвитку мітингової стихії. Нерідкі випадки (а точніше, найчастіше саме так і буває), коли і мітинг-то збирається з розрахунку на інтерес ЗМІ і подальше висвітлення в пресі. Відома, наприклад, ситуація в Грозному на одному з етапів першої чеченської кампанії. У напівзруйнованої будівлі колишньої резиденції Дудаєва протягом цілих днів буквально «чергувала» група людей. Як тільки на це місце під'їжджали журналісти (наприклад, зняти будинок резиденції), по команді «чергових» з сусідніх будівель збігалося кілька сотень людей з прапорами і транспарантами, починалися промови ораторів, скандування гасел і т.п., іншими словами, робота на камеру. Навряд чи можна було вважати ці зйомки об'єктивними, а заодно журналісти неусвідомлено допомагали підтримувати загальну атмосферу нестабільності в місті. Взагалі, в натовпі відеокамера в переважній більшості випадків діє як червона ганчірка на бика. Серйозна небезпека існує в тому випадку, якщо учасники мітингу мають якісь підстави бути незадоволеними пресою. Наприклад, характером освітлення в ЗМІ будь-яких попередніх подій. Може бути так, що розлюченого натовпу не вдасться навіть довести, що ви - з іншої телекомпанії...

 

Учені з Дрезденського технологічного університету створили об'єктивну модель руху натовпу в панічної ситуації, заклавши в комп'ютерну модель такі параметри, як відстані, розміри і швидкості руху замість емоційних характеристик. "Ми вважаємо, що представлена модель щонайкраще підходить для моделювання ситуації паніки, коли люди в натовпі перестають усвідомлювати свої дії" - професор Дрезденського технологічного Університету Дірк Хелбінг. Комп'ютер свідчить: при виникненні паніки швидкість переміщення людей збільшується через те, що кожен прагне швидше покинути своє місце. Вчені стверджують, що в разі виникнення паніки, єдиний спосіб вижити - це не йти на поводу у натовпу, виробляти індивідуальне рішення.

 




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 39 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.012 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав