Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Підвищення алактатних анаеробних можливостей

Читайте также:
  1. А. Підвищення стійкості будівель і споруд.
  2. Відтворювальний підхід та підвищення конкурентоздатності підприємства
  3. Економічний механізм підвищення конкурентоспроможності підприємства
  4. З урахуванням виявлених можливостей і загроз зіставляються взаємовпливаючі групи «Можливості – сильні/слабкі сторони», «Загрози- сильні/слабкі сторони» (дод. 1.).
  5. КРИТЕРІЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ МАЙСТЕРНОСТІ І ПЕРЕДУМОВИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ТРЕНЕРА
  6. Найважливішим резервом підвищення ефективності всього суспільного виробництва є підвищення якості рішень, прийнятих керівниками.
  7. Напрями підвищення ефективності аудиторської перевірки нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування
  8. Нормативно-правове забезпечення у сфері підвищення конкурентоспроможності підприємства
  9. Основні напрями інтенсифікації та шляхи підвищення її ефективності
  10. Основні напрямки підвищення стійкості.

Підвищення алактатних анаеробних можливостей спортсменів проходить під активним впливом вправ швидкісного і швидкісно-силового характеру. В результаті тренування алактатної анаеробної спрямованості збільшується щільність мітохондрій, що призводить до збільшення концентрації фосфагенів [6]. Також відбувається підвищення активності ферментів, що визначають швидкість розчеплення ресинтезу фосфатів – креатинфосфокінази, міокінази тощо.

Вміст креатин фосфату в скелетних м’язах збільшується в процесі адаптації організму до швидкісних і силових фізичних навантажень в 1,5-2 рази, що впливає на ємність креатинфосфокіназного механізму енергозабезпечення м’язової діяльності.

Результативність в спринтерській і швидкісно-силовій роботі значною мірою обумовлено здатністю спортсменів до швидкої мобілізації великої кількості енергії за рахунок використання алактатних анаеробних джерел. Добре треновані і кваліфіковані спортсмени мають більш високу швидкість розпаду високоенергетичних фосфатів під час виконання високоінтенсивної роботи, ніж менш кваліфіковані спортсмени.

Потужність алактатних анаеробних джерел залежить від рівня підготовки і кваліфікації спортсменів, виражена в еквівалентах кисню та може коливатися у межах від 140 мл/кг∙хв-1 – у недостатньо тренованих спортсменів до 200-250 мл/кг∙хв-1 – у високо тренованих спортсменів [5]. Цим визначається оптимальна тривалість вправ. У спортсменів відносно невисокої кваліфікації тривалість вправ швидкісно-силової спрямованості складає 10-15 с, у спортсменів високого спортивного рівня – до 20-25 с, а іноді й більше.

Під дією навантажень алактатної анаеробної спрямованості збільшуються показники ємності анаеробної системи енергозабезпечення. Загальні запаси фосфогенів у нетренованих досліджуваних забезпечують енергію в кількості біля 420 Дж/кг або 15,2 л/хв. споживання кисню, а у високотренованих спортсменів – в 2 рази більше [5].

Анаеробні алактатні джерела сприяють енергозабезпеченню м’язової роботи максимальної інтенсивності тривалістю 15-30 с. (табл. 4.8).

Таблиця 4.8

Енергозабезпечення м’язової роботи [18]

Джерело Шляхи створення Час створення Термін дії Тривалість максимального виділення енергії
Алактатні анаеробні Креатинфосфо-кіназна і міокіназна реакції, АТФ м’язів   До 30 с До 10 с
Лактатні анаеробні Гліколіз з утворенням лактату 15-20 с Від 30 с до 5-6 хв. Від 30 с до 1 хв. 30 с
Анаеробні Окислення вуглеводів і жирів киснем повітря До 180 с До декількох годин 2-5 хв.

Результативність у прояві швидкісних і швидкісно-силових якостей значною мірою обумовлена здатністю спортсменів мобілізувати у м’язах велику кількість енергії за рахунок алактатних анаеробних джерел (АТФ і КФ).




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 45 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав