Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

III. Який взаємозв’язок мало введення християнства з державотворчим процесом часiв Київської Русi?

Читайте также:
  1. IV. Яку роль у державотворчому процесi часiв Київської Русi вiдiграла "Руська правда" Ярослава Мудрого?
  2. Аргументи якої з теорій щодо до походження Київської Русі, Ви вважаєте більш переконливими?
  3. Архітектура Київської Русі
  4. Архітектура Київської Русі. Візантійський стиль.
  5. Архітектура, образотворче мистецтво та музика в часи Київської Русі.
  6. Баланс підприємства: сутність, мета складання, структура, взаємозв’язок з рахунками.
  7. Боротьба Київської Русi з монголо-татарами та її iсторичне значення.
  8. Введення
  9. ВВЕДЕННЯ

Схiднослов'янськi землi, зiбранi докупи шляхом завоювань кiлькох киiвських князiв у єдину Руську державу, потребували не тiльки єдиної полiтичної, але й духовної сили, яка б їх по-справжньому єднала i гуртувала в могутньому державному органiзмi. Це першим усвiдомив князь Володимир Святославович (980-1015). Вiн спробував спершу упорядкувати й централiзувати язичницькi вiрування на основi традицiйних слов'янських культiв. Ним було створено у Києвi єдиний загальнодержавний язичницький пантеон.

Однак приведення наявних форм язичницьких вiрувань схiдних слов'ян до єдиної давньоруської релiгiйної системи не увiнчалося успi­хом. Язичництво було релiгiєю i свiтоглядом тiєї епохи, коли розкиданi на величезному просторi Схiдної Європи племена ще не стали суспiльством у сучасному розумiннi слова, коли ще тiльки розгортався процес формування стрункої соцiальної iєрархiї.

Релiгiя багатобожжя,поклонiння рiзноманiтним iдолам, якi уособ­лю­ва­ли стихiйнi сили природи - все це не вiдповiдало новим соцiально-полiтичним реалiям, потребам суспiльства, що структуру­валося в централiзовану державу силою об'єднуючої Князiвської влади в одному центрi - Києвi. Панiвна верхiвка Русi стала усвiдомлювати необхiднiсть бiльш кардинальних змiн в органiзацiї культових установ. Ставало дедалi очевиднiшим, що давньоруська державнiсть мала потребу у монотеїстичнiй (єдинобожнiй) релiгiї.

Запровадження християнства правлячою верхiвкою Київської Русi як державної релiгiї диктувалося не особистими смаками й уподобання­ми Володимира. Для панiвного класу iдеалом слави, культурностi, висо­кої освiченостi була Вiзантiйська iмперiя, а вiзантiйський iмператор - недосяжним iдеалом могутностi, влади, впливу, престижу. Язичницькi можновладцi хотiли i собi взяти щось iз цього великого свiтового вогнища, щоб ним засвiтитися перед очима своїх варварських пiдданих i пiднести в їх очах себе, свою владу.

У свою чергу Вiзантiя була зацiкавлена у насадженнi християнства у схiднослов'янському свiтi з тим, щоб прив'язати схiдних слов'ян до колiсницi власних iнтересiв, пiдкорити їх своєму духовно-культурному, а вiдтак, i полiтичному впливу.

Знайомлячись з християнським вiровченням i поступово прилуча­ю­чись до нього, панiвна верхiвка Київської Русi впевнювалась у придат­ностi саме цiєї релiгiї до потреб змiцнення i подальшого об'єднання держави. Клас феодалiв, що невпинно формувався на Русi, вбачав у християнськiй релiгiї зручну iдеологiчну систему, що виправдовувала його привiлейоване панiвне становище й допомагала тримати у покорi населення країни. Запровадження християнства вiдкривало перед панiвною верхiвкою перспективу поширення i змiцнення торговельних зв'язкiв iз зарубiжними країнами християнського свiту.

Християнська церква за самою суттю свого вчення i централiзо­ва­ною побудовою iерархiї сприяла змiцненню центральної князiвської вла­ди й освячувала авторитет монарха Русi, виправдовуючи єдиновладну форму правлiння.Окрiм того, у прийняттi християнства за вiзантiйським взiрцем Русь приваблювала також можливiсть використання зрозумiлої для слов'ян мови. Натомiсть у римському варiантi християнства панува­ла незрозумiла для них латинь.

Таким чином, у "виборi вiри" правляча верхiвка Київської Русi ке­ру­валася мiркуваннями полiтичного, державного, а не тiльки релiгiйно­го характеру. Розвиток Русi пiсля запровадження християнства засвiд­чив, що християнство виконало свою державотворчу мiсiю, чого не зробило язичництво.

 

& РАДИМО ПРОЧИТАТИ:

Грушевський М.С. Iсторiя України-Руси.- Т.1.- К., 1991.

Ричка В.М. За лiтописним рядком.- К., 1991.

Iсторiя держави i права України. Частина 1.- Харків, 1993.

Ричка В.М. Духовенство в класово-становiй структурi давньо­руського суспiльства // Укр. iстор. журн.- 1989.- №6.- С.76-87.

Котляр М.Ф. Введення християнства в Київськiй Русi та його наслiдки.- К., 1985.




Дата добавления: 2015-01-29; просмотров: 40 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав