Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

МИНОБРНАУКИ РОССИИ. Основним джерелом фінансування природоохоронних заходів є фонди охорони навколишнього природного середовища різних рівнів:

Читайте также:
  1. I. Место Государственной думы в системе органов власти царской России (1905 1912 гг.).
  2. I.-история феодализма в России (IV-XVIIIвв.)
  3. I.Положение России в XIX веке.
  4. III. 3.1. Геоурбанизационные процессы в России
  5. III. Социально – экономическое положение России в эпоху дворцовых переворотов
  6. IV. Особенности развития социологической мысли в России.
  7. IV. Современное состояние преступности в России: изменения в динамике и структуре.
  8. Www.efubo.com –гиперм-т в Китае, ru.efubo.com – инт. Магз.в России , www.winalite.ru , www.winprofy.ru
  9. XVII век в истории России.
  10. Абсолютная монархия в России в 19в.

Основним джерелом фінансування природоохоронних заходів є фонди охорони навколишнього природного середовища різних рівнів:

· державний, обласний, місцеві.

Ці фонди є спеціальними фондами в межах бюджетів відповідних рівнів; їх наповнення здійснюється за рахунок сплачуваного підприємствами збору за забруднення, а витрачаються накопичені у фондах кошти виключно на фінансування природоохоронних заходів.

Аби той чи інший захід міг претендувати на фінансування з фондів охорони навколишнього природного середовища, він в обов'язковому порядку повинен міститись у "Переліку видів діяльності, що належать до природоохоронних заходів", затвердженому Постановою Кабінету Міністрів України (далі - КМУ) від17.09.1996 р. № 1147.

Правовий статус Державного фонду охорони навколишнього природного середовища закріплено в "Положенні про Державний фонд охорони навколишнього природного середовища", затвердженому Постановою кабінету Міністрів України від 07.05.1998 р. № 634 (останні зміни –від 07.04.2006 р.),

Технічні питання розподілу коштів Державного фонду охорони навколишнього природного середовища регламентує "Порядок планування та фінансування природоохоронних заходів з Державного фонду охорони навколишнього природного середовища", затверджений Наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 21.05.2002 р. № 189.

1. Загальні положення 1.1. Цей Порядок розроблено відповідно до Бюджетного кодексу України, Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища", Указу Президента України від 29.05.2000 р. № 724/2000 "Питання Міністерства екології та природних ресурсів України" із змінами, унесеними Указом Президента України від 25.04.2002 р. № 378 "Про внесення змін до Положення про Міністерство екології та природних ресурсів України та Положення про Державний комітет ядерного регулювання України", Положення про Державний фонд охорони навколишнього природного середовища, затвердженого постановою КМУ від 7.05.1998 р. № 634.

1.2. Порядок установлює правила планування природоохоронних заходів та здійснення видатків за бюджетними програмами Державного фонду охорони навколишнього природного середовища (далі – Державний фонд).

1.3. Цей Порядок поширюється на юридичних осіб усіх форм власності, які планують здійснити та здійснюють природоохоронні заходи за рахунок коштів Державного фонду (далі- ДФ).

2. Подання запитів на виділення коштів з ДФ для здійснення природоохоронних заходів (далі – ПЗ). 2.1. Планування ПЗ за бюджетними програмами ДФ здійснюється Мінекоресурсів України, урядовими органами державного управління в його складі (далі – урядові органи), територіальними органами Мінекоресурсів відповідно до вимог цього Порядку.

2.2. Планування здійснюється на кожний наступний бюджетний рік, для чого формуються переліки ПЗ за бюджетними програмами ДФ (далі – Переліки). Формування Переліків здійснюють підрозділи центрального апарату Мінекоресурсів та урядові органи, визначені наказом Мінекоресурсів відповідальними за виконання бюджетних програм ДФ (далі - відповідальні виконавці).

2.3. Основою для розгляду та включення ПЗ до проекту переліку є запит про виділення коштів з ДФ охорони навколишнього природного середовища для здійснення природоохоронних заходів (далі – запит), що подається на визначений фінансовий рік. Форма запиту наведена в Додатку2. Якщо для реалізації заходу передбачаються капітальні видатки, разом із запитом подаються кошторис витрат, які пропонується здійснити за рахунок коштів ДФ, графік реалізації заходу, копії документів, що вказані підставою для виконання заходу, або витяги з них.

2.4. Юридичні особи подають запити відповідним територіальним органам Мінекоресурсів за місцем реалізації заходу або центральним органам виконавчої влади, до сфери управління яких вони належать, з 1 січня до 15 квітня поточного року. Юридичним особам, що подають запити через центральні органи виконавчої влади, до сфери управління яких вони належать, попередньо необхідно отримати про даний запит позитивний екологічний висновок відповідного територіального органу Мінекоресурсів.

2.5. Територіальні органи Мінекоресурсів здійснюють попередній розгляд запитів, готують щодо них екологічні висновки протягом 10 робочих днів з дня їх надходження і передають запити разом з позитивними екологічними висновками та документами, визначеними в пункті 2.3 Порядку, до Мінекоресурсів. В екологічному висновку надається інформація щодо: відповідності ПЗ Переліку видів діяльності, що належать до ПЗ, затвердженому постановою КМУ від 17.09.1996 р. № 1147 із змінами, унесеними постановою КМУ від 17.11. 2001 р. № 1519 (указується відповідний пункт Переліку видів діяльності, що належать до ПЗ); підстави для його реалізації (указуються закони України, нормативно- правові акти Верховної Ради України, Президента України чи КМУ, інше із зазначенням пунктів, статей тощо); доцільності здійснення природоохоронного заходу та необхідності залучення коштів ДФ. Керівники територіальних органів Мінекоресурсів візують запити та всі документи, що додаються відповідно до вимог пункту 2.3 Порядку. Вони несуть персональну відповідальність за достовірність інформації, що міститься в екологічному висновку; повноту інформації в запиті; наявність усіх необхідних документів, що передаються разом із запитом до Мінекоресурсів.

Про негативний екологічний висновок подавач запиту інформується протягом 10 робочих днів з дня надходження цього запиту.

2.6. Центральні органи виконавчої влади за власною ініціативою подають запити та всі документи, що додаються відповідно до вимог пункту 2.3 Порядку, з 1 січня до 1 травня поточного року безпосередньо до Мінекоресурсів. Разом із запитами, які передбачають здійснення ПЗ у межах певних адміністративно-територіальних одиниць України або на акваторії Чорного та Азовського морів, надаються попередньо отримані екологічні висновки відповідного територіального органу Мінекоресурсів щодо таких запитів згідно з вимогами пункту 2.5 Порядку.

2.7. Установи та організації, що належать до сфери управління Мінекоресурсів, подають запити безпосередньо до Мінекоресурсів з 1 січня до 1 травня поточного року. За цими запитами екологічний висновок надається структурним підрозділом центрального апарату Мінекоресурсів або урядовим органом, до компетенції якого відноситься вирішення зазначеної в запиті екологічної проблеми, згідно з вимогами пункту 2.5 Порядку. Керівники структурних підрозділів центрального апарату Мінекоресурсів, несуть відповідальність за достовірність інформації, що міститься у еко-висновку.

2.8. Структурні підрозділи центрального апарату Мінекоресурсів, урядові органи, його територіальні органи подають запити з 1 січня до 1 травня поточного року до Науково-технічного управління. Еко- висновок до цих проектів не додається.

2.9. З метою запобігання та ліквідації надзвичайних екологічних ситуацій, пов'язаних із забрудненням навколишнього природного середовища, та їх наслідків, а також для реалізації невідкладних ПЗ центральні та місцеві органи виконавчої влади, міськвиконкоми міст обласного значення (підпорядкування), структурні підрозділи центрального апарату Мінекоресурсів, його територіальні органи, урядові органи, установи та організації, що належать до сфери управління Мінекоресурсів, можуть подавати відповідні запити пізніше встановленого терміну відповідно до вимог пунктів 2.3-2.8 Порядку.

2.10. Подавачі запитів в особі керівників несуть персональну відповідальність за достовірність і повноту інформації, яка міститься в запиті та документах, що додаються відповідно до вимог пункту 2.3 Порядку.

3. Розгляд запитів. 3.1. Попередній розгляд запитів, що надійшли до Мінекоресурсів, здійснюється Науково-технічним управлінням і включає перевірку комплектності та правильності оформлення документів відповідно до вимог пункту 2.3 Порядку та додатка до нього.

Запити, подані з порушенням цих вимог, у тому числі з неповною інформацією та без необхідних документів, не розглядаються і до проектів переліків не включаються. Про відхилення запитів чи необхідність їх доопрацювання подавачі інформуються у двотижневий термін з дня надходження запиту. Якщо всі вимоги щодо комплектності та правильності оформлення документів виконані, запити передаються відповідальним виконавцям.

3.2. Відповідальні виконавці аналізують запити щодо відповідності зазначених у них заходів Переліку видів діяльності, що належать до ПЗ. Запити щодо заходів, не передбачених Переліком видів діяльності, що належать до ПЗ, не розглядаються й у місячний термін з дня надходження повертаються подавачам. Відповідальні виконавці забезпечують якість та об'єктивність відбору ПЗ, що пропонуються для включення до бюджетних програм.

3.3. За запитами, що передбачають здійснення ПЗ, відповідальні виконавці готують пропозиції про їх включення до бюджетних програм за пріоритетами та критеріями, визначеними в розділі 4 Порядку. Для підготовки пропозицій відповідальні виконавці залучають структурні підрозділи центрального апарату Мінекоресурсів та урядові органи, згідно з їх компетенцією.

3.4. Підготовлені пропозиції на паперових та електронних носіях подаються відповідальними виконавцями до Науково-технічного управління, яке узагальнює їх та подає на розгляд робочої групи ДФ (далі – Робоча група) разом з орієнтовним розподілом видатків за бюджетними програмами в межах прогнозних показників надходження коштів до ДФ. Склад Робочої групи затверджується наказом Мінекоресурсів.

3.5. Робоча група на підставі наданих пропозицій встановлює відповідність видатків щодо здійснення ПЗ функціональній та економічній класифікації видатків бюджету та попередньо визначає їх обсяги за бюджетними програмами. Виходячи з визначених обсягів видатків, відповідальні виконавці, з Робочою групою, здійснюють попередній відбір ПЗ за програмами.

3.6. Після врахування зауважень та пропозицій Робочої групи щодо відібраних заходів проекти Переліків за відповідними бюджетними програмами подаються відповідальними виконавцями до Науково-технічного управління, яке забезпечує їх подання на затвердження Міністру.

3.7. Відповідно до затверджених Міністром Переліків відповідальні виконавці готують бюджетні запити за бюджетними програмами та подають їх Управлінню економіки та фінансів, відповідальному за підготовку бюджетних запитів Мінекоресурсів. Бюджетні запити Мінекоресурсів після опрацювання та узагальнення в установленому порядку подаються до Міністерства фінансів.

3.8. У місячний термін після затвердження Державного бюджету України на відповідний рік, виходячи з установленого річного розпису асигнувань державного бюджету за бюджетними програмами ДФ, відповідальні виконавці спільно з Робочою групою проводять остаточне визначення Переліків та подають їх до Науково-технічного упр-ння, яке забезпечує їх подання на затвердження Міністру.

3.9. Затверджені Міністром Переліки в п'ятиденний термін подаються на погодження до Кабінету Міністрів України, а кошториси бюджетних програм ДФ (далі – Кошториси) на погодження до Міністерства фінансів України.

3.10. Після погодження Кабінетом Міністрів України Переліків та Міністерством фінансів України Кошторисів відповідальні виконавці бюджетних програм готують витяги з Переліків та доводять їх до урядових органів, територіальних органів Мінекоресурсів, установ природно- заповідного фонду, організацій гідрометеорологічної служби, які на підставі цих витягів затверджують кошториси за ПЗ, проводять тендери та за їх результатами укладають договори з переможцями торгів про виконання цих ПЗ.

4. Пріоритети та критерії відбору природоохоронних заходів для включення до бюджетних програм.4.1. Під час формування відповідальними виконавцями проектів бюджетних програм пріоритет надається природоохоронним і ресурсозберігаючим заходам, передбаченим законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, джерелом фінансування яких визначено ДФ, і спрямованим на запобігання, зменшення та усунення забруднення навколишнього природного середовища.

4.2. Відбір ПЗ здійснюється відповідальними виконавцями на підставі інформації, указаної в запитах та документах, визначених у пункті 2.3 Порядку, за такими критеріями: відповідність загальній меті, завданням бюджетної програми та напрямам діяльності, які забезпечують реалізацію програми; природоохоронний ефект; економічна ефективність (термін окупності); ступінь масштабності екологічного впливу; наявність показників ресурсо- та енергозбереження; використання апробованих приладів, обладнання, технологій; готовність заходу на час подання запиту; наявність власних коштів як джерела фінансування; наявність гарантованого фінансування з інших джерел; термін реалізації заходу; сплата збору за забруднення навколишнього природного середовища підприємствами (установами, організаціями), на об'єктах яких здійснюються ПЗ

5. Унесення змін та доповнень до Переліку.5.1. За рішенням Міністра до Переліків та Кошторисів протягом року можуть уноситися зміни. З Переліків вилучаються ПЗ за умови, якщо: договори на виконання ПЗ не укладені протягом трьох місяців після погодження Переліку КМУ та Кошторису Міністерством фінансів України; договори на виконання природоохоронних заходів розірвано; надійшли звернення від подавачів запитів (визначених у пункті 2.4, 2.6-2.8 Порядку) щодо неможливості їх виконання; не виконуються договірні умови. Указані зміни затверджуються та погоджуються відповідно до пункту 3.9 Порядку.

5.2. Планування ПЗ для фінансування з резерву ДФ здійснюється за рішенням Міністра, для чого готуються додатки до Переліків у межах погоджених Кошторисів або разом із змінами до Кошторисів. Зазначені документи готуються відповідно до пунктів 3.3-3.6 Порядку, затверджуються та погоджуються відповідно до пункту 3.9 Порядку.

5.3. Планування ПЗ для фінансування з ДФ за рахунок перевищення фактичних надходжень над плановими здійснюється за рішенням Міністра. Для цього готуються додатки до Переліків відповідно до пунктів 3.3-3.6 Порядку, затверджуються та погоджуються відповідно до пункту 3.9 Порядку. Довідки про зміни річного розпису асигнувань ДФ на поточний рік подаються на затвердження до Міністерства фінансів України. Після затвердження Міністерством фінансів України довідок про зміни річного розпису асигнувань ДФ на поточний рік та обліку їх в органах Державного казначейства України урядові органи, територіальні органи Мінекоресурсів, установи природно-заповідного фонду, організації гідрометеорології готують відповідні довідки та подають їх на затвердження до Мінекоресурсів у встановленому порядку.

6. Здійснення видатків з ДФ 6.1. Видатки на заходи, передбачені Переліками, здійснюються згідно з умовами, визначеними в договорах про виконання ПЗ між замовником і виконавцем. Замовником від імені Мінекоресурсів виступає Міністр, Державний секретар, його перший заступник, заступники або уповноважені Міністром керівники урядових органів, територіальних органів Мінекоресурсів,, організацій гідрометеорологічної служби.

6.2. Видатки на ПЗ Мінекоресурсів здійснює безпосередньо або через свої територіальні органи, урядові органи, установи природно-заповідного фонду, організації гідрометеорологічної служби на підставі Переліків, Кошторисів, поданих з місць кошторисів за заходами, укладених договорів, актів виконаних робіт.

6.3. Оформлення кошторисно-договірних документів, фінансування та контроль за виконанням і впровадженням науково-дослідних та дослідно- конструкторських робіт, передбачених Переліком, здійснюється відповідно до Порядку планування, фінансування і контролю за виконанням та впровадженням науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт, затвердженого наказом Мінекоресурсів від 7 листопада 2000 р. № 187, зареєстрованого в Міністерстві юстиції 28 листопада 2000 р. за № 878/5099.

7. Внутрішній контроль і звітність ДФ.7.1. Виконавці ПЗ за договорами зобов'язані звітувати перед Мінекоресурсів його територіальними органами, урядовими органами, установами природно- заповідного фонду, організаціями гідрометеорології про цільове використання коштів у терміни, передбачені договорами та порядком ведення бухгалтерського обліку і звітності.

7.2. Перелік виконаних робіт, продукції та документації, що підлягає оформленню для передачі виконавцем, і порядок такої передачі визначаються договорами.

7.3. Структурні підрозділи центрального апарату Мінекоресурсів, подають звіти про результати виконання природоохоронних заходів відповідальним виконавцям бюджетних програм ДФ, за якими здійснювались видатки на ці природоохоронні заходи, щорічно до 30 січня року, наступного за звітним.

ЗАПИТпро виділення коштів з Державного фонду охорони навколишнього природного середовища для здійснення природоохоронних заходів 1. Назва заходу __________________________________________________2.Відомості про подавача 2.1. Повна назва _________________________________________________ 2.2. Адреса ______________________________________________________2.3. Телефон, факс _______________________________________________2.4. Форма власності _____________________________________________ 3. Відомості про підприємство (установу, організацію), на об'єктах якого здійснюється природоохоронний захід (заповнюється, якщо вони не є подавачами запиту) 3.1. Повна назва _________________________________________________ 3.2. Адреса ______________________________________________________ 3.3. Телефон, факс _______________________________________________ 3.4. Форма власності _____________________________________________ 4. Інформація щодо дотримання природоохоронного законодавства отримувачем коштів Державного фонду 4.1. Нарахована та сплачена сума збору за забруднення навколишнього природного середовища отримувачем коштів Державного фонду за два попередні роки: нарахована в ____ році _____, фактично сплачена _______ нарахована в ____ році _____, фактично сплачена _______ 4.2. Сума штрафів та компенсації шкоди, заподіяної порушенням природоохоронного законодавства отримувачем коштів Державного фонду за два попередні роки: нарахована в _____ році _____, фактично сплачена _______ нарахована в _____ році _____, фактично сплачена _______ 5. Місце (адреса) реалізації заходу ______________________________ 6. Характеристика заходу: 6.1. Ступінь масштабності екологічного впливу (у межах кількох областей - загальнодержавний; кількох районів чи всієї області - регіональний; одного чи кількох населених пунктів району-місцевий) ________________________________________________________ 6.2. Підстава для виконання (указати нормативно-правові акти, якими передбачене фінансування заходу з Державного фонду, або інші підстави) ____________________________________________________________________ 6.3. Мета та головні завдання (перелік екологічних проблем, що будуть вирішені, та короткий зміст заходу) _______________________6.4. Природоохоронний ефект (указати всі види природоохоронного ефекту та навести якісні та (або) кількісні характеристики)____________________________________________________________________ 6.5. Комплексність вирішення екологічних проблем (указати якісні та (або) кількісні характеристики щодо енерго- та ресурсозбереження) ____________________________________________________________________. Проектна документація (указати розробника, ким і коли затверджена) _____________________________________________________8. Упроваджені технології (указати: вітчизняна чи зарубіжна технологія; перебуває на стадії розробки, пілотного проекту чи апробована) ___________________________________________________________________9. Фінансування заходу (у цінах на момент подання запиту) 9.1. Загальна вартість (тис. грн.) _______________________________ 9.2. Готовність заходу на момент подання запиту (у % від загальної вартості) ________________________________________________________ 9.3. Видатки з Державного фонду (за кодами економічної класифікації видатків бюджету (КЕКВ), тис. грн.):усього ___________________________________________, у тому числі в ____ році (рік, на який подається запит) ______________ за КЕКВ _________ фактичні видатки за попередній період _____________ за КЕКВ _______ 9.4. Фінансування за рахунок власних коштів (тис. грн.):усього _________________________________________________________, у т.ч. в ______ році (рік, на який подається запит) ______________ 9.5. Інші джерела фінансування (тис. грн.): усього: джерело ___________________ обсяг фінансування __________________, у т.ч. в ______ році (рік, на який подається запит): джерело ___________________ обсяг фінансування ___________________ 10. Термін реалізації заходу (указати дати його початку, закінчення та тривалість згідно з проектом) ______________________ 11. Термін окупності заходу ______________________________________ М.п. Керівник Головний бухгалтер ____________________________________________________________________ Якщо в запиті передбачаються капітальні видатки, то разом із запитом подаються: 1. кошторис витрат, які будуть здійснюватись за рахунок коштів Державного фонду охорони навколишнього природного середовища в ______ році; 2. графік реалізації заходу в ______ році; 3. копії документів (витяги з цих документів), які вказані як підстава для виконання.

 

 

Навчальне видання

 

ПОРЯДОК ПЛАНУВАННЯ ТА ФІНАНСУВАННЯ

ПРИРОДООХОРОННИХ ЗАХОДІВ З ДЕРЖАВНОГО ФОНДУ ОХОРОНИ

НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання практичних робіт

для студентів базового напрямів «Екологія та охорона навколишнього середовища»

спеціальності «Організація управління в природоохоронній діяльності»

 

Укладачі: Чайка Оксана Григорівна

Ковальчук Оксана Зенонівна

Хомко Наталя Юріївна

МИНОБРНАУКИ РОССИИ

федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение

высшего профессионального образования

«ОМСКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ ПЕДАГОГИЧЕСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ»

(ФГБОУ ВПО «ОмГПУ»)




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 15 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.016 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав