Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Поверхневі та глибокі м’язи спини, їх кровопостачання та іннервація.

 

Глибокі м'язи спини розташовані трьома шарами:

- у першому (поверхневому) шарі залягають остьово-поперечні м'язи, ремінний м'яз голови і ремінний м'яз шиї, а також м'яз - випрямляч хребта. Це потужні м'язи, що виконують переважно статичну роботу. М'яз-випрямляч хребта покрива* велик}' поверхню спини і задньої ділянки шиї - від потиличної кістки до крижової кістки. М'язи цього шару утримують хребет (тулуб) у вертикальному положенні;

-у другому (середньому) шарі розташовані потужні поперечно-остьові м'язи, пучки яких орієнтовані косо від нижчерозташованих поперечних відростків до остистих відростків вищерозташованих хребців, перекидаючись через один чи кілька хребців. Ці м'язи потужніші в шийному, поперековому і нижньому грудному відділах хребта. Найглибші пучки цих м'язів найкоротші, розташовані майже горизонтально і прикріплюються до суміжних хребців. Чим поверхневіше розташовані м'язові пучки, тим вони довші і через більше число хребнів перекидаються (до 5-6);

-у третьому (глибокому) шарі містяться між- остьові, міжпоперечні і чотири підпотиличні м'язи (задні великий і малий прямі м'язи голови; верхній і нижній косі м'язи голови).

 

Анатомічні особливості м'яза - випрямляча хребта обумовлені його функцією - утриманням тіла людини у вертикальному положенні. Тому цей м'яз дуже потужний, починається від кісток таза і утворює окремі тракти, що прикріплюються до хребців, ребер і основи черепа. М'яз - випрямляч хребта є одним з найважливіших анатомічних субстратів прямоходіння. Поділ м'язових трактів на коротші частини обумовлює вибіркову дію м'язів на кістки скелета тулуба.

 

До остьово-поперечних м'язів (mm. spinotrans- versales) належать ремінний м'яз голови і ремінний м'яз шиї, які розташовані попереду верхнього заднього зубчастого, ромбоподібних і трапецієподібного м'язів.

 

Ремінний м'яз голови (т. splenitis capitis) плоский і довгий, розташований попереду трапецієподібного м'яза.

Початок: від нижньої половини каркової зв'язки на рівні IV-VII шийних хребців, остистих відростків VII шийного і I-IV грудних хребців.

Прикріплення: пучки цього м'яза, що Проходять косо догори і вбік, прикріплюються до соскоподібного відростка скроневої кістки і бічної частини верхньої каркової лінії потиличної кістки.

Функція: при двобічному скороченні розгинає шийну частину хребта і голову; при однобічному скороченні м'яз повертає голову в той самий бік.

Кровопостачання: потилична і глибока шийна артерія.

Іннервація: задні гілки шийних спинномозкових нервів (C3-C8).

 

Ремінний м'яз шиї (т. splenius cetritis) розташований нижче від ремінного м'яза голови.

Початок: від остистих відростків III-VI грудних хребців.

Прикріплення: пучки м'яза, що проходять косо догори і вбік, прикріплюються до задніх горбків попе­речних відростків I-III шийних хребців.

Функція: при двобічному скороченні розпише шийну частину хребта, при однобічному скороченні м'яз повертає шийну частину хребта в той самий бік.

Кровопостачання: потилична і глибока шийна артерія.

Іннервація: задні гілки шийних спинномозкових нервів (C3-C8).

 

М'яз- випрямляч хребта (т. erector spinae) - найпотужніший з аутохтонних м'язів спини, що розташований вздовж хребта від основи черепа до крижової кістки. М'яз розміщений у кістковому жо­лобі, що обмежений остистими відростками хребців і кутами ребер. Позаду м'яз покритий поверхневим листком грудо-поперекової фасції. М'яз-випрямляч хребта починається товстими і міцними сухожилковими пучками від спинної поверхні крижової кістки.

Починаючи від рівня I-II поперекових хребців, м'яз - випрямляч хребта поділяється на три тракти: бічний, проміжний і присередній. Бічний тракт називається клубово-ребровим м'язом, проміжний - найдовшим м'язом, присередній - остьовим м'язом

 

Клубово-ребровий м'яз (т. iliocosta/is) є бічною частиною м'яза - випрямляча хребта.

Початок: від задньої частини клубового гребеня клубової кістки, внутрішньої поверхні поверхневої пластинки грудо-поперекової фасції.

Прикріплення: пучки м'яза прямують догори і прикріплюються до задньої поверхні всіх ребер при­середньо від їхніх кутів і до поперечних відростків IV-VII шийних хребців.

 

З урахуванням розташування окремих частин, у клубово-ребровому м'язі виділяють клубово-ребровий м'яз попереку і клубово-ребровий м'яз шиї:

Клубово-ребровий м 'яз попереку (т. іIiocostaIis lumborum) має дві частини: поперекову частину (pars Iumbalis) і грудну частину (pan thoracalis):

Початок: м'язові пучки поперекової частини починаються від заднього відділу клубового гребеня, внутрішньої поверхні поверхневої пластини грудо- поперекової фасції, а грудної частини - від VII XII ребер, присередньо від місць прикріплення поперекової частини цього м'яза;

Прикріплення: м'язові пучки поперекової частини м'яза прикріплюються до кутів VII-XIl ребер, а грудної частини - до кутів I-Vl ребер і задньої поверхні поперечного відростка VII шийного хребця

 

Клубово-ребровий м 'яз шиї (т. iliocostalis cetvicis) мас вигляд вузької стрічки;

Початок: від кутів III-VI ребер присередньо від місць прикріплення грудної частини клубово-ребрового м'яза попереку;

Прикріплення: до задніх горбків поперечних відростків IV-VI шийних хребців.

Функція: клубово-ребровий м'яз разом з іншими частинами м'яза - випрямляча хребта розгинає хребет. При однобічному скороченні м'яз нахиляє хребет у той самий бік, опускає ребра. Нижні пучки м'яза, опускаючи і зміцнюючи ребра, створюють опору для діафрагми.

Кровопостачання: глибока шийна артерія, задні міжреброві і поперекові артерії.

Іннервація: задні гілки шийних, грудних і поперекових спинномозкових нервів (C3-L1).

 

Найдовший м'яз (т. Iongissimus) розташований між клубово-ребровим м'язом і остьовим м'язом. Найдовший м'яз складається з трьох відділів - найдовший м'яз грудної клітки, шиї і голови:

 

 

Найдовший м 'яз грудної клітки (т. Iongissimus thoracis);

Початок: від спинної поверхні крижової кістки, поперечних відростків поперекових і нижніх грудних хребців;

Прикріплення: до задньої поверхні IV-XII ребер між їхніми горбками і кутами, а також до верхівок поперечних відростків усіх грудних хребців;

 

Найдовший м'яз шиї (т. Iongissimus cetvicis); початок: від верхівок поперечних відростків I-V грудних хребців;

Прикріплення: до задніх горбків поперечних відростків II-Vl шийних хребців;

 

Найдовший м'яз голови (т. Iongissimus capitis) розташований присередньо від найдовшого м'яза шиї;

Початок: від поперечних відростків I- IIl грудних і III-VII шийних хребців;

Прикріплення: до задньої поверхні соскоподібного відростка скроневої кістки під сухожилками груд- нинно-ключично-соскоподібного м'яза і ремінного м'яза голови.

Функція: найдовші м'язи грудної клітки і шиї при двобічному скороченні розгинають хребет, а при однобічному - нахиляють хребет у той самий бік. Найдовший м'яз голови при двобічному скороченні закидає голову назад, при однобічному - повертає обличчя в той самий бік.

Кровопостачання: глибока шийна артерія, задні міжреброві і поперекові артерії.

Іннервація: задні гілки шийних, грудних і поперекових спинномозкових нервів (C2-L5).

 

Остьовий м'яз (т. spinalis) є присередньою частиною м'яза - випрямляча хребта. Розташований у кістковому жолобі, вздовж остистих відростків грудних та шийних хребців. Цей м'яз також підроз­діляється на три частини - остьовий м'яз грудної клітки, шиї і голови:

Остьовий м'яз грудної клітки (т. spinalis thoracis):

Початок: від остистих відростків IiII поперекових, XI і XII грудних хребців;

Прикріплення: м'язові пучки прямують догори, прилягаючи до остистих відростків, і прикріплюються до остистих відростків I VrIII грудних хребців; остьовий м'яз шиї (т. spinalis cetvicis); початок: від остистих відростків I-II грудних і Yl-YII шийних хребців, а також від нижньої частини каркової зв'язки;

Прикріплення: до остистих відростків II -IY шийних хребців;

Остьовий м'яз голови (т. spinalis capitis); початок: від остистих відростків нижніх шийних і верхніх грудних хребців;

 

Прикріплення: до потиличної кістки поблизу зовнішнього потиличного виступу між нижньою і се­редньою карковими лініями.

Функція: остьовий м'яз при двобічному скороченні розгинає хребет і закидає голову назад, а при однобічному скороченні нахиляє хребет і голову у той самий бік.

Кровопостачання: глибока шийна артерія, задні міжреброві артерії.

Іннервація: задні гілки шийних, грудних і верхніх поперекових спинномозкових нервів (C2-L,().

Функція м'яза - випрямляча хребта: він є антагоністом передніх м'язів тулуба, що згинають хребет. При скороченні згиначів м'яз-винрямляч хребта, виконуючи уступаючу роботу, запобігає падінню тулуба вперед. При двобічному скороченні окремих частин цей м'яз опускає ребра, розгинає хребет, закидає голову назад, а при однобічному скороченні нахиляє хребет у той самий бік.

 

Другий шар глибоких м'язів спини

Поперечно-остьові м'язи (mm. transversospi- nales) представлені короткими косо орієнтованими м'язами, що починаються від поперечних відростків хребців і прикріплюються до остистих відростків виїцерозташованих хребців (звідси їх назва). Перекидаючись через певну кількість хребців, вони утворюють окремі м'язи: півостьовий м'яз, багато- роздільні м'язи і м'язи-обертачі, що відділені один від одного тонкими фасціями. Поверхнево розташовуються довгі пучки півостьового м'яза. Глибше лежать багатороздільні м'язи, а найглибше - най- коротші м'язи-обертачі. Кожен із названих м'язів у свою чергу підрозділяється на окремі частини залежно від місця їх розташування на дорсальній по­верхні тулуба, шиї і потилиці.

 

Півостьовий м'яз (т. semispinalis) представлений довгими косо орієнтованими м'язовими пучками.

Початок: від поперечних відростків нижчерозта- шованих хребців.

Прикріплення: м'язові пучки, що перекидаються через 4-6 хребців, прикріплюються до остистих від­ростків виїцерозташованих хребців.

 

У півостьовому м'язі виділяють три окремі м'язи - півостьові м'язи грудної клітки, шиї і голови (у поперековому відділі такі м'язи відсутні):

 

-півостьовий м 'яз грудної клітки (т. semispinalis thoracis);

початок: від поперечних відростків VII-XII грудних хребців;

прикріплення: направляючись догори і присередньо, м'язові пучки прикріплюються до остистих від­ростків I-IV грудних і VI-VII шийних хребців;

 

-півостьовий м 'яз шиї (т. semispinalis cervicis);

початок: від поперечних відростків I-VI грудних хребців і суглобових відростків IV-VII шийних хребців;

прикріплення: до остистих відростків II-V шийних хребців;

 

-півостьовий м'яз голови (т. semispinalis capitis) ширший і товстіший від попередніх м'язів, розта­шований у потиличній ділянці; він має дві розділені донизу ніжки: велику бічну і меншу присередню;

початок: бічна ніжка починається коротким сухожилком від поперечних відростків I-VI

 

остистих відростків VIl шийного і I-V грудних хребців:

прикріплення: пучки обох ніжок зливаються в один м'яз, що прикріплюється загальним черевцем до потиличної кістки між верхньою і нижньою кар- ковими лініями.

 

М'яз позаду прикритий ремінним і найдовшим м'язами голови, а попереду від нього залягає пів­остьовий м'яз шиї.

Функція: півостьові м'язи грудної клітки і шиї при двобічному скороченні розгинають грудний і шийний відділи хребта. При однобічному скороченні ці м'язи повертають грудний і шийний відділи хребта в протилежний бік. Півостьовий м'яз голови при двобічному скороченні закидає голову назад, а при од­нобічному - повертає обличчя в протилежний бік.

Кровопостачання: глибока шийна артерія, задні міжреброві артерії.

Іннервація: задні гілки шийних і грудних спинномозкових нервів (C3-Thp).

 

Багатороздільні м'язи (mm. mukifidi) залягають у кісткових жолобах, розташованих з обох боків від остистих відростків хребців упродовж всього хребтового стовпа - від крижової кістки до II шийного хреб­ця. Виділяють три групи багатороздільних м'язів - багатороздільні м'язи попереку, грудної клітки і шиї:

- багатороздільний м'яз попереку (т. multifi- dus lumborum) представлений потужними м'язовими пучками;

початок: від спинної поверхні крижової кістки, заднього відділу клубового гребеня, додаткових і сос­коподібних відростків поперекових хребців;

прикріплення: м'язові пучки прямують косо догори і присередньо, перекидаються через 2-4 сусідні хребці і прикріплюються до остистих відростків виїцерозташованих хребців;

 

-багатороздільний м'яз грудної клітки (т. тиі- tifidus thoracis);

початок: від поперечних відростків грудних хребців;

прикріплення: як і попередній м'яз, м'язові пучки перекидаються через 2-4 сусідні хребці і прикріп­люються до остистих відростків виїцерозташованих хребців;

 

-багатороздільний м'яз шиї (т. multifidus cervicis);

початок: від суглобових відростків IV-VIl шийних хребців;

прикріплення: пучки цього м'яза перекидаються через 2-4 хребці і прикріплюються до остистих від­ростків виїцерозташованих хребців.

 

Багатороздільні м'язи лежать суцільним шаром, прикриваючи позаду м'язи-обертачі, з якими мають ростки і прилеглі до них дуги хребців.

Функція: багатороздільні м'язи повертають хребет у протилежний бік навколо його вертикальної осі, беруть участь у розгинанні і нахилі його у той самий бік.

Кровопостачання: глибока шийна артерія, задні міжреброві і поперекові артерії.

Іннервація: задні гілки спинномозкових нервів (C3-S1).

 

М'язи-обертачі (mm. rotatores).

Виділяють три групи м'язів-обертачів: м'язи обертачі попереку (mm. rotatores lumborum), м'язи - обертачі грудної клітки (mm. rotatores thoracis), м'язи - обертачі шиї (mm. rotatores cervicis). Ці м'язи більше виражені в грудному відділі хребта.

Початок, від поперечних відростків хребців відповідних відділів хребтового стовпа.

Прикріплення: м'язові пучки йдуть майже горизонтально, перекидаються через 1 чи 2 вищерозта- шованих хребці, прикріплюються до основ їх остистих відростків.

Функція: при однобічному скороченні обертають хребтовий стовп у протилежний бік навколо верти­кальної осі, а при двобічному фіксують хребет.

Кровопостачання: глибока шийна артерія, задні міжреброві і поперекові артерії.

Іннервація: задні гілки шийних, грудних і поперекових спинномозкових нервів (C2-Lrj).

 

Третій шар глибоких м'язів спини

Міжостьові м'язи (mm. interspinals) також складаються з трьох груп: міжостьові м'язи попереку (mm. interspinals lumborum), міжостьовім 'язи грудної клітки (mm. interspinales thoracis) і міжостьові м'язи шиї (mm. interspinales cervicis). Ці м'язи прилягають до міжостьових зв'язок і розташовані між остисти­ми відростками суміжних хребців, краще розвинуті в шийному і поперековому відділах хребта.

Початок: від остистих відростків нижчерозташо- ваних хребців.

Прикрітіення: до остистих відростків вищерозта- шованих хребців.

Функція: беруть участь у розгинанні відповідних відділів хребта.

Кровопостачання: глибока артерія шиї, задні міжреброві і поперекові артерії.

Іннервація: задні гілки спинномозкових нервів (C3-L5).

 

Міжпоперечні м'язи (mm. internansversarii) представлені короткими пучками.

Початок: від поперечних відростків нижчерозта- шованих хребців.

Прикріплення: до поперечних відростків вище- розташованих хребців.

М'язи краще виражені на рівні поперекового і шийного відділів хребтового стовпа. У грудному відділі ці м'язи часто відсутні або розташовані лише на рівні I-IV грудних хребців.

 

Серед міжпогіеречних м'язів виділяють:

-присередні міжпоперечні м'язи попереку (tnm. intertransversarii mediates lumboivm), що з'єднують між собою додаткові відростки поперекових хребців;

-присередні міжпоперечні м'язи грудної клітки (mm. intertransversarii mediates thoracis);

- задні присередні міжпоперечні м'язи шиї (mm. intertransversarii posteriores mediates cervicis), що з'єд­нують між собою задні горбки поперечних відростків суміжних шийних хребців.

Функція: нахиляють відповідні відділи хребтового стовпа у свій бік.

Кровопостачання: глибока шийна артерія, задні міжреброві і поперекові артерії.

Іннервація: задні гілки шийних, грудних і поперекових спинномозкових нервів (C1-L1).

 

Вважаємо доцільним у цьому розділі міології розглянути будову і функцію підпотиличних м'язів, хоча вони за міжнародною анатомічною номенклатурою належать до м'язів шиї.

Підпотиличні м'язи (mm. suboccipitals). До їх складу включено 6 коротких м'язів (рис. 135)'. задній малий прямий м'яз голови, задній великий прямий м'яз голови, верхній косий м'яз голови, нижній ко­сий м'яз голови, передній прямий м'яз голови, бічний прямий м'яз голови.

Перші чотири м'язи розташовані найглибше позаду І і II шийних хребців, обмежують трикутний простір, у якому залягають задня дуга атланта і задня ат- ланто-потилична перетинка. У цій ділянці проходять права і ліва хребтові артерії, задні гілки 1 і 2 шийних спинномозкових нервів. Позаду підпотиличні м'язи прикриті півостьовими, пайдові UViMVi і ремінними м'язами голови. Усі ці чотири м'язи при однобічному скороченні обертають голову у свій бік, а при двобічному скороченні закидають (розгинають) голову назад.

 

Передні і бічні прямі м'язи голови розташовані попереду від атланта. Ці м'язи при однобічному ско­роченні нахиляють голову у свій бік, а при двобічному - нахиляють голову вперед.

Задній малий прямий м'яз голови (т. rectus capitis posterior minor) розташований присередньо.

Початок: від заднього горбка атланта.

Прикріплення: пучки м'яза розширюються, прямують до потиличної кістки і прикріплюються до при­середнього відділу нижньої каркової лінії поруч із зовнішнім потиличним гребенем. Бічний край м'яза прикритий заднім великим прямим м'язом голови.

Функція: при двобічному скороченні закидає голову назад, при однобічному - нахиляє голову у свій бік.

Кровопостачання: глибока шийна артерія.

Іннервація: потиличний нерв (C1).

 

Задній великий прямий м'яз голови (т. rectus capitis posterior major). Розташований збоку і нижче від малого прямого м'яза голови.

Початок: від остистого відростка осьового (II шийного) хребця.

Прикріплення: пучки м'язів розширюються, прямують догори та вбік і прикріплюються до потиличної кістки під нижньою карковою лінією, приблизно посередині між зовнішнім потиличним гребенем і соскоподібним відростком. Своїм присереднім краєм цей м'яз прикриває задній малий прямий м'яз голови.

Функція: при двобічному скороченні закидає голову назад, при однобічному - обертає голову у свій бік і дещо нахиляє її вбік.

Кровопостачання: глибока шийна артерія.

Іннервація: потиличний нерв (C1).

 

Верхній косий м'яз голови (т. obliquus capitis superior) розташований збоку і частково прикриває верхньобічну частину заднього великого прямого м'яза голови в місці його прикріплення до потиличної кістки.

Початок: від поперечного відростка атланта (І шийного хребця).

Прикріплення: пучки м'яза проходять догори та присередньо і прикріплюються до потиличної кістки над нижньою карковою лінією присередньо від соскоподібного відростка.

Функція: при двобічному скороченні м'яз закидас голову назад, а при однобічному - нахиляє голову у свій бік.

Кровопостачання: глибока шийна артерія.

Іннервація: потиличний нерв (C1).

 

Нижній косий м'яз голови (т. obliquus capitis inferior) має веретеноподібну форму.

Початок: від остистого відростка осьового (II шийного) хребця.

Прикріплення: пучки м'яза проходять вбік і прикріплюються до поперечного відростка атланта (І шийного хребця).

Функція: при однобічному скороченні обертає голову у свій бік, при двобічному - фіксує атлант.

Кровопостачання: глибока шийна артерія.

Іннервація: потиличний нерв (C1).

 

Передній прямий м'яз голови (т. rectus capitis anterior) розташований за довгим м'язом голови.

Початок: від бічної маси атланта.

Прикріплення: до основної частини потиличної кістки, позаду від місця прикріплення довгого м'яза голови.

Функція: при однобічному скороченні нахиляє голову у свій бік, а при двобічному - нахиляє голову вперед.

Кровопостачання: хребтова артерія, висхідна глоткова артерія.

Іннервація: гілки шийного сплетення (C1-C2).

 

Бічний прямий м'яз голови (т. rectus capitis lateralis) розташований збоку від переднього прямого м'яза голови.

Початок: від поперечного відростка атланта.

Прикріплення: до бічної частини потиличної кістки.

Функція: при однобічному скороченні нахиляє голову у свій бік, а при двобічному - нахиляє голову вперед.

Кровопостачання: хребтова і потилична артерія.

Іннервація: гілки шийного сплетення (C1).

 




Дата добавления: 2015-01-29; просмотров: 60 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.024 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав