Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Чоловічі статеві органи: розташування, будова, функції.

Читайте также:
  1. Географічне розташування, національний релігійний склад населення та природно-ресурсний потенціал РФ.
  2. Географічне розташування, національний склад населення та природно-ресурсний потенціал.
  3. Географічне розташування, національний, релігійний склад населення та природно-ресурсний потенціал Латвійської Республіки.
  4. Географічне розташування, національний, релігійний склад населення та природно-ресурсний потенціал Литовської Республіки.
  5. Географічне розташування, національний, релігійний склад населення та природно-ресурсний потенціал Республіки Білорусь.
  6. Географічне розташування, природно-ресурсний потенціал і національний склад населення України.
  7. Географічне розташування, природно-ресурсний потенціал та етнічний склад населення центральноазійських республік.
  8. Географічне розташування, природно-ресурсний потенціал, національний склад населення і конфесійна ситуація.
  9. Етика як наука: етимологія терміну, поняття, структура, завдання та функції. Основні завдання етики у сучасних умовах
  10. Закон вартості та його функції.

 

Чоловічі статеві органи анатомічно підрозділяються на зовнішні - статевий член і мошонку і внутрішні - яєчка, придатки яєчок, семявиводящие шляху, передміхурову залозу, насінні пухирці. У функціональному відношенні чоловічі статеві органи є органами злягання і репродуктивної системи. В області зовнішніх статевих органів зосереджені рецептори, що сприймають ерогенні роздратування (ерогенні зони).

Зовнішні статеві органи:

Статевий член (пеніс, фалос) - зовнішній статевий орган чоловіка, службовець для статевого акту, доставки сперми (еякуляту) у піхву жінки, а також виведення сечі із сечового міхура.

Розрізняють корінь (основа), тіло (стовбур) і головку статевого члена. Стовбур утворений двома печеристими і губчастими тілами, що містять велику кількість заглиблень (лакун), які легко заповнюються кров'ю. Губчасте тіло на кінці статевого члена закінчується конусоподібним потовщенням - головкою статевого члена. Край головки, покриваючи кінці печеристих тіл, зростається з ними, утворюючи потовщення (віночок) по колу, за яким розташовується вінцева борозна. Головка покрита тонкою ніжною шкірою (крайня плоть) з великою кількістю залозок, що виробляють смегма.

На головці статевого члена є велика кількість нервових закінчень, що робить її найбільш чутливою при дотику. Високою чутливістю володіє також стовбур статевого члена, особливо його нижня зона в районі 2-3 см від голівки. Стимуляція статевого члена призводить до посилення ерекції. На верхній частині головки є отвір - це вихід уретри, через який здійснюється як сечовипускання, так і викид сперми.

Зовнішній вигляд статевого члена, як і інших частин тіла людини, дуже індивідуальний. Прямий статевий член зустрічається рідко, часто статевий член у спокійному стані здається прямим, але при ерекції викривляється.

Розміри статевого члена дорослого чоловіка в середньому в спокої складають 5-10 см, в стані ерекції - 14-16 см, тобто приблизно відповідають розмірам піхви жінки. Часто при ерекції короткий статевий член пропорційно збільшується більше, ніж довгий. Форма статевого члена під час ерекції і кут нахилу індивідуальні. Ерегированний статевий член довжиною 16-18 см вважається великим, а 18-20 см і більше - гігантським. Діаметр такого статевого члена, як правило, не перевищує 3-4 см.

Середня довжина статевого члена при народженні становить від 2,4 до 5,5 см, на початку статевого дозрівання - 6 см, досягнення дорослого розміру відбувається протягом наступних років, до 17 років статевий член росте активно, до 25 років - незначно.

При статевому збудженні статевий член збільшується в об'ємі в 2-8 рази, стаючи при цьому досить щільним. Підтримання ерекції забезпечується зменшенням венозного відтоку, якому сприяють скорочення особливих м'язів, які розташовуються біля кореня статевого члена. По закінченні збудження м'язи розслабляються і кров, заповнювала статевий орган, легко відтікає, після чого він зменшується до звичайних розмірів і стає м'яким. Головка члена при ерекції завжди залишається менш пружною і більш еластичною у порівнянні з його тілом, що запобігає травматизацію жіночих статевих органів.

У передньому відділі тіла статевого члена шкіра утворює шкірну складку - крайню плоть, яка повністю або частково покриває головку. Крайня плоть, якщо вона повністю покриває голівку, зазвичай легко зрушується назад, оголюючи її. На задній поверхні статевого члена крайня плоть з'єднується з голівкою поздовжньою складкою, званою вуздечкою. Між головкою статевого члена і крайньої плоттю є щелевидная (препуциального) порожнина, остаточно формується до дворічного віку дитини. У препуциальному мішку зазвичай скупчується смегма.

З віком на шкірі тіла статевого члена стають помітними волосяні цибулини, а в подальшому і невелика кількість волосся. Іноді волосяні мішечки з збільшеними сальними залозами сприймаються підлітками як "прищі".

Смегма (препуциального змащення) - секрет залоз крайньої плоті, що скупчується під її внутрішнім листком і в вінцевої борозни статевого члена. Основні компоненти - жири і мікобактерії. Свіжі виділення мають білий колір і рівномірно розподілені на поверхні головки, через деякий час вони набувають жовтуватий або зеленуватий відтінок. Смегма виконує роль мастила, що покриває головку і зменшує тертя про неї крайньої плоті. Смегмообразованіе збільшується в період найбільшої статевої активності (18 - 25 років) і практично відсутня в старечому віці.

Тривалий застій смегми в препуциальном мішку при фімозі, порушеннях правил особистої гігієни сприяє розвитку запальних і передракових захворювань статевого члена. В цілях профілактики необхідно попереджати застій смегми, починаючи з раннього дитячого віку, дотримуватися правил гігієни статевих органів чоловіка. Смегму, як і інші речовини, службовці мастилом, варто щодня видаляти. Щоденне ретельне підмивання - абсолютна необхідність. Це правило поширюється також на чоловіків, які зазнали обрізання, - у них смегма може накопичуватися в складках вуздечки, якщо вона збереглася, і вінцевої борозни.

Зазвичай неприємності від скопилася смегми бувають у підлітків, якщо вони зневажливо ставляться до правил гігієни. Вони називають смегму "замазкою" і видаляють її брудними руками, коли вона твердне. В юності саме недотримання правил гігієни є найбільш поширеною причиною інфекційних захворювань статевих органів. При правильному догляді смегма не представляє небезпеки для здоров'я.

 

Сперма (насіннєва рідина, еякулят) - суміш виділяються під час еякуляції продуктів секреції чоловічих статевих органів: яєчок і їх придатків, передміхурової залози, сім'яних пухирців, уретри. Сперма складається з двох роздільних частин: насіннєвий плазми - в основному утворюється з секреції передміхурової залози, виділень яєчок, їх придатків і проток насіннєвий залози, і з формених елементів (сперматозоїдів або первинних статевих клітин яєчок).

Рідина з насіннєвих пухирців (65%)

Рідина з простати (30%)

Сперматозоїди (5%).

 

Сперма дорослого чоловіка являє собою липко-в'язку слизоподібними неоднорідну і непрозору рідину з характерним запахом. Смак сперми, так само як і запах, визначається характером харчування і зазвичай злегка солодко-солоний з кислим або гірким присмаком. При часті еякуляції сперма стає менш солодкою і посилюється присмак гіркоти. Протягом 20-30 секунд сперма розріджується, стає однорідною, в'язкою і має непрозорий білувато-сірий колір. Кількість її індивідуально і може коливатися від 1-2 до 10 мл і більше. Кількість сперми може коливатися в залежності від віку, стану здоров'я, кількості випитої рідини, від частоти семяизвержений і так далі. Чим частіше відбуваються статеві або мастурбаторной акти, тим менше обсяг кожної наступної порції еякуляту. Великий обсяг сперми не означає її більш високої запліднюючої здатності. Середній обсяг сперми, за умови, що еякуляція відбувається з 3-денними перервами, становить від 3 до 5 мл.

 

Запліднюючу здатність сперми характеризує кількість сперматозоїдів в 1 мл сперми, яке в нормі становить 60-120 млн. При цьому рухливі сперматозоїди повинні становити не менше 70% від їх загальної кількості, нижньою межею норми (за даними ВООЗ) прийнято вважати не менше 20 млн. сперматозоїдів в 1 мл (спермограма).

 

Мошонка - шкірно-м'язовий орган, у порожнині якого розташовані яєчка, придатки і початковий відділ сім'яного канатика, розділені між собою перегородкою, якої зовні відповідає ембріональний шов. Шов може бути добре помітний або, навпаки, майже не видно. На здоров'я це ніяк не впливає.

Шкіра мошонки пігментована, вкрита рідкими волоссям, містить велику кількість потових і сальних залоз, секрет яких має специфічний запах. Розміщення яєчок у мошонці дозволяє створювати для них температуру нижче, ніж усередині тіла. Оптимальною температурою вважається 34 - 34,5 ° С. Температура підтримується приблизно постійною за рахунок того, що мошонка опускається нижче в теплих умовах і підтягується до тіла в холодних умовах. Мошонка також є органом статевого відчуття чоловіки (ерогенна зона).

 

Внутрішні статеві органи

Яєчка (насінники, тестікули) - парна чоловіча статева залоза, основною функцією якої є утворення сперматозоїдів і виділення в кровоносне русло чоловічих статевих гормонів (тестостерон). Розташовуються яєчка всередині мошонки і розташовані зазвичай на різному рівні (частіше ліве нижче правого), також можуть відрізнятися за величиною. Розміри кожного яєчка в довжину - 4-6 см, в ширину - 2,5-3,5 см.

 

Яєчка вимагають особливої уваги з дотримання правил гігієни статевих органів чоловіка. Температура яєчок має бути на 4 градуси нижче температури тіла, оскільки занадто висока температура порушує утворення сперматозоїдів. Навіть одноразове занурення яєчок в гарячу воду може порушити здатність до запліднення на наступні півроку. Чоловіки, що ведуть сидячий спосіб життя, повинні час від часу вставати і ходити, щоб яєчка відсувалися від гарячого тіла.

Семявиводящие шляху (семяпроводи) - протоки, по яких сперма виводиться з яєчок. Вони є продовженням каналу придатка яєчка, проходять через паховий канал, потім, з'єднуючись між собою, утворюють єдиний семявибрасивающій протоку. який проходить через передміхурову залозу і відкривається отвором у задній частині сечівника. Просування сперми по сім'явивідних шляхах здійснюється їх хвилеподібним скороченням, в момент оргазму сперма через загальний семявибрасивающій протоку потрапляє в уретру, а з неї назовні або в піхву.

 

Насіннєвий канатик - парний анатомічний орган, що йде від придатка яєчка до місця злиття з протокою сім'яного пухирця. Основні його функції кровопостачання яєчка і виведення насіння від придатка яєчка до сім'явивідних протоки.

 

Передміхурова залоза (простата) - непарний орган чоловічої статевої системи, що виробляє секрет, що входить до складу сперми, який розташовується між сечовим міхуром і прямою кишкою. Через передміхурову залозу проходить уретра.

 

Величина простати залежить від віку, повного розвитку залоза досягає до 17 років. Зовні простата покрита капсулою із щільної сполучної тканини. Залозиста тканина складається з залозок, що відкриваються в передміхурову частина сечівника вивідними протоками. Виведенню секрету з простатичний залозок сприяє скорочення гладеньких м'язів залози. Масивне виділення секрету спостерігається під час еякуляції.

 

Секрет простати (простатичний сік) являє собою каламутну рідину білого кольору, яка бере участь в розрідженні сперми, активізує рух сперматозоїдів. Передміхурова залоза забезпечує пересування сперматозоїдів по сім'явиносних протоках і еякуляцію, бере участь у формуванні лібідо та оргазму.

 

Насіннєві бульбашки - парні залізисті освіти, що виробляють секрет, що входить до складу сперми. Його вміст складається з в'язкої білкової рідини з великим вмістом фруктози, що є джерелом енергії для сперматозоїдів і надає їм більшу опірність.

 

 




Дата добавления: 2015-01-29; просмотров: 84 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.012 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав