Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Активність водообміну

Читайте также:
  1. А) під час нападів у хворих підвищена рухова активність
  2. В) Реактивність системи.
  3. Міграційна активність людей і паразитарні хвороби.Клопи.Таргани.
  4. Функції психіки. Рефлекторність психіки. Активність психіки.

Швидкість перенесення різних видів води змінюється в широких межах, тому і періоди витрат, і періоди поновлення води також різні.

Вони змінюються від декількох годин до декількох десятків тисячоліть.

 
 

 


Рис. 1. Гідрологічний цикл

1 - хмари; 2 - опади; 3 - просочування води в землю; 4 - витрати підземних вод рослинністю; 5 - поглинання підземних вод; 6 - стік підземних вод у річки; 7 - стік підземних вод в океан; 8 - поверхневий стік; 9 - руслове накопичення; 10 - випаровування з падаючих краплин; 11 - випаровування з рослинного покриву; 12 - випаровування з озер, річок, ставків; 13 - випаровування рослинами (транспірація); 14 - випаровування з поверхні землі; 15 - випаровування з океану; 16 - стік в океан.

 

Води, що входять до складу живих організмів, поновлюються на протязі декількох годин. Це сама активна форма водообміну. Біологічна вода витрачається головним чином на транспірацію. Через транспірацію в атмосферу поступає більша частина ґрунтової вологи. Порівняно невелика частина ґрунтової вологи витрачається на стік у руслі річок.

 
 

 


Рис. 2. Кругообіг води в природі

Запаси ґрунтової вологи мають приблизно річний період накопичення і витрат. Атмосферна волога, що утворюється при випаровуванні води з океанів, морів та суходолу й існує у вигляді хмар, поновлюється в середньому через вісім днів. Дослідженнями встановлено, що одночасні об'єми води в річкових руслах (річищах) світу майже повністю поновлюються в середньому за 16 діб. У болотах вода витрачається в основному на випаровування з її поверхні і на транспірацію, а також на фільтрацію (в меншій мірі) в річища. Період поновлення вільних підземних вод земної кори до рівня мінус 2000 м складає близько 1400 років. Час поновлення запасів води в озерах змінюється в широких межах: для малих озер у посушливих областях - близько року, а для найбільш крупних озер - до декількох сот років. Наприклад, повне поновлення водних ресурсів найглибшого прісноводного озера Байкал відбувається на протязі 380 років. У середньому води озер повністю поновлюються на протязі 17 років. Щорічно поновлювані води озер складають близько 1 - 2 % їхнього об'єму. Період поновлення запасів води в гірських льодовиках складає близько 1600 років, у льодовиках полярних країн значно більше - близько 9700 років. Повне поновлення вод Світового океану відбувається приблизно через 2700 років. Ця цифра була отримана шляхом ділення об'єму вод океанів (1338,5 млн. км3) на щорічну витрату води з них на випаровування (505 тис. км3). Єдина водна поверхня Світового океану дорівнює 361,3 млн. км2 при середній глибині - 3,7 км. Світовий океан підрозділяється на океани, моря, затоки, бухти та протоки.

 

 




Дата добавления: 2015-01-29; просмотров: 31 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав