Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Білет № 51. Як організовується підготовка працівників до перевірки знань з питань охорони праці?

Читайте также:
  1. II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ
  2. II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ
  3. III. Систематизація і доповнення знань
  4. V. КОНТРОЛЬ ЗНАНЬ
  5. V. СПИСОК ЕКЗАМЕНАЦІЙНИХ ПИТАНЬ З КУРСУ “ФІЛОСОФІЯ”.
  6. VII. Перелік питань для підготовки студентів до підсумкових модульних контролей
  7. VІІІ. Критерії оцінювання знань і вмінь студентів з дисципліни
  8. АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ ТА ОХОРОНИ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ
  9. Актуалізація знань
  10. Актуалізація опорних знань

Перевірка знань працівників з питань охорони праці проводиться за нормативно-правовими актами з охорони праці, додержання яких входить до їхніх функціональних обов'язків.Перевірка знань працівників з питань охорони праці здійснюється комісією з перевірки знань з питань охорони праці (далі - комісія), склад якої затверджується наказом керівника. Головою комісії призначається директор або його заступник, до службових обов'язків яких входить організація роботи з охорони праці. До складу комісії входять спеціаліст охорони праці, представники виробничих, технічних служб, представник профспілки. До складу комісії можуть залучатися страхові експерти з охорони праці відповідного робочого органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та викладачі охорони праці, які проводили навчання. Комісія вважається правочинною, якщо до її складу входять не менше трьох осіб. 2. Які бувають види електротравм? Електричний удар — збудження живих тканин організму електричним струмом, що супроводжується судомним скороченням м'язів. Такий удар може призвести до порушення і навіть повного припинення роботи легенів та серця. При цьому зовнішніх місцевих ушкоджень, тобто електричних травм, людина може і не мати. Електричні опіки — це ушкодження поверхні тіла під дією електричної дуги або великих струмів, що проходять через тіло людини. Опіки бувають двох видів: струмові, коли струм проходить через тіло людини, та дугові (під дією електричної дуги температурою понад 3500 °С).

Електричний знак — це чітко окреслена пляма діаметром 1—5 мм сірого або блідо-жовтого кольору, що з'являється на поверхні шкіри людини, яка зазнала дії струму. В більшості випадків електричні знаки безболісні, з часом верхній шар шкіри сходить, а уражене місце набуває початкового кольору, відновлює пластичність та чутливість. Електрометалізація — проникнення в шкіру частинок металу внаслідок його розбризкування та випаровування під дією струму. Вона може статися при коротких замиканнях, від'єднаннях роз'єднувачів та рубильників під навантаженням. Механічні ушкодження, Електроофтальмія (опік очей). В залежності від наслідку ураження електричні удари можна умовно розділити на 5 ступенів: I — судомні ледь відчутні скорочення м'язів;II — судомні скорочення м'язів, що супроводжуються сильним болем, що ледь переноситься без втрати свідомості;III — судомне скорочення м'язів з втратою свідомості, але зі збереженням дихання і роботи серця;IV — втрата свідомості та порушення серцевої діяльності або дихання (або одного і другого разом);V — клінічна смерть, тобто відсутність дихання та кровообігу. 3. Як убезпечити себе й інших від дії електричної енергії? Щоб не потрапити під дію електроенергії необхідно виконувати превила безпечної і правила технічної експлуатації електроустановок. Не користуватися електроприладами в разі порушення ізоляціії, огородження, заземлення. Не виконувати роботу, яка не входить до ваших обов'язків або якій ви не навчені. Але, якщо вже людина потрапила під дію електричного струму необхідно: вимикати напругу вимикачем; захисного вимикання аварійної ділянки вцілому.Якщо вимикач далеко,- терміново звільнити потерпілого від дії струму. При цьому пам'ятати, що не можна торкатись потерпілого. Стежити за тим, щоб не доторкнутись до струмоведучої частини і не опинитися під напругою. Для звільнення потерпілого від струмоведучих частин або проводу до 1000 В користуються сухою палицею, дошкою або іншим сухим діелектричним предметом.За необхідністю проводи перерізають пофазно інструментом з ізольованими рукоятками або перерубують сокирою з дерев'яним сухим топорищем.Відтягувати потерпілого від струмоведучих частин можна і за одяг, якщо він сухий, уникаючи доторкання до оточуючих металевих предметів та відкритих частин тіла потерпілого.
Особа, яка надає допомогу, повинна ізолювати себе. Можна, надіти диелектричні рукавиці або обмотати руки шарфом, накинути на потерпілого прогумовану тканину або стати на гумовий килимок чи суху дошку або будь-який предмет, що не проводить електричний струм.Під час звільнення потерпілого від струмоведучих частин, що перебуваютьпід напругою вище 1000 В, треба надіти діелектричні рукавиці, взути гумові боти і діяти штангою або ізолюючими обценьками. При доторканні струмопровідної частини до землі слід діяти за правилами крокової напруги.При звільненні потерпілого від дії електричного струму бажано при можливості діяти однією рукою.
Після звільнення потерпілого треба винести з небезпечної зони і надати долікарську допомогу.
Якщо потерпілий почуває себе задовільно, то йому все рівно не можна дозволяти підніматись. Коли людина знаходиться в стані непритомності, але у нього зберігається помірне дихання і пульс, слід дати йому понюхати розчин аміаку, облити обличчя водою, забезпечити спокій до приходу лікаря.Якщо потерпілий дихає погано або не дихає взагалі, йому необхідно терміново робити штучне дихання або непрямий масаж серця. Ніколи не слід відмовлятися від допомоги потерпілому і вважати його мертвим із-за відсутності дихання, серцебиття та інших ознак життя.Відомо багато випадків, коли людина, уражена струмом, знаходилась в стані клінічної смерті, після вжитих заходів одужувала. 4. Як надається допомога при термічних і електричних опіках?

Термічні опіки зустрічаються найбільш часто, на них припадає 90-95% всіх опіків. Перша допомога полягає у припиненні дії вражаючого фактора. При опіках полум'ям слід загасити палаючий одяг, винести потерпілого із зони пожежі; при опіках гарячими рідинами або розплавленим металом - швидко видалити одяг з області опіків. Для припинення дії температурного чинника необхідно швидке охолодження ураженої ділянки тіла шляхом занурення в холодну воду, під струмінь холодної води або зрошенням хлоретилом.Абсолютно протипоказані будь-які маніпуляції на обпечених ранах. З метою знеболювання потерпілому дають анальгін (пенталгін, темпалгін, седалгін). При великих опіках потерпілий приймає 2-3 таблетки ацетилсаліцилової кислоти (аспірину) і 1 таблетку димедролу. До прибуття лікаря дають пити гарячий чай і каву, лужну мінеральну воду (500-2000 мл) або наступні розчини: I розчин - гідрокарбонат натрію (харчова сода) 1/2 чайна л., хлорид натрію (кухонна сіль) 1 чайна л. на 1 л води; II розчин - чай, на 1 л якого додають 1 чайна л. кухонної солі і 2/3 чайна л. гідрокарбонату або цитрату натрію. На обпалені поверхні після обробки їх 70% етиловим спиртом або горілкою накладають асептичні пов'язки. При великих опіках потерпілого загортають у чисту тканину або простирадло і негайно доставляють в лікарню. 5. Як класифікуються пожежі? Є кілька типів класифікацій: 1)Пожежі поділяються за рангом. Це потрібно для того, щоб правильно розрахувати потрібну кількість техніки і людей. 2)Ще одна класифікація пожеж, що залежить від того, які речовини горять: Клас «А» – тверді речовини:• горить або тліє вугілля, текстиль – А1;• горить, але не тліє пластмаса – А2.Клас «В» – рідкі речовини:• горять бензин, ефір і нафтопродукти, тобто ті речовини, що не розчиняються у воді – В1;• горить спирт або гліцерин, тобто речовини, розчинні у воді.Клас «С» – загоряння газу, наприклад, пропану.Клас «D» – горять метали:• легкі метали – D1;• лужні – D2;• сполуки, які містять метал – D3.Клас «Е» – вогнем пошкоджено електроустановки. Клас «F» – горять радіоактивні відходи.




Дата добавления: 2015-01-29; просмотров: 44 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав