Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

О.С. Грейг.

План-конспект уроку №8

Тема: «Флотоводці. Формування багатонаціонального складу населення»

Мета: розглянути діяльність відомих флотоводців на території нашого

міста; давати коротку характеристику діяльності флотоводцям та

з’ясувати їх внесок в розвиток міста Миколаєва;

розвивати вміння складати характеристику історичному діячеві;

виховувати любов до свого міста та до його історії.

ХІД УРОКУ

 

ІІІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

І половина ХІХст. була періодом бурхливого роз­витку суднобудування в Миколаєві. Це був час, коли Головними командирами Чорноморського флоту були О.С.Грейг та М.П.Лазарєв, відомі флотоводці, які ба­гато зробили для розвитку Чорноморського флоту. Все життя міста було підпорядковане потребам моряків.

В 1803 році було створене Чорноморське Гідрог­рафічне Депо Карт з друкарнею, літографією, кабіне­том старожитностей та бібліотекою. Тут друкувалися книги з морскої справи, підручники для штурмансь­кого училища, морські карти, гравюри. Кабінет ста­рожитностей був першим і найстарішим в Україні музеєм, де збиралися не тільки археологічні знахідки, але й інші екзотичні речі. В цьому ж році був затверджений перший герб міста, з зображенням мітри, палиць та кадильниці, що символізували Св. Миколу, на честь якого наше місто одержало свою назву.

 

IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ.

План.

1. О.С. Грейг.

2.В.І. Даль, О.І. Казарський.

3.П.С. Нахімов, С.Й. Макаров.

О.С. Грейг.

В 1816 році Головним коман­диром Чорноморського флоту стає адмірал О.С.Грейг. Людина високоосвічена, з професійними знаннями морської справи, за сімнадцять років свого правління Грейг багато зробив для флоту і нашого міста. Турбу­ючись про міць флоту, він наказує побудувати перший на Чорному морі 120-гарматний корабель «Варшава», перші 60-гарматні фрегати та інші кораблі. В 1820 році був побудований пароплав «Везувій», чим було покладено початок паровому суднобудуванню.

Розуміючи необхідність астроно­мічних спостережень для флоту, Грейг, який мав неабиякі знання з астрономії, розпочинає у 1821 році будівництво Морської астрономічної обсерваторії. Для цього була виділе­на незабудована територія Спаського кургану. Автор проекту - архітектор Ф.І.Вунш, який ще в 1790-х роках приїхав до Миколаєва.Не всі його проекти були здійснені, та обсерва­торії в цьому відношенні повезло - вона була збудова­на, збереглася до нашого часу і використовується за призначенням. В цьому будинку і зараз обсерваторія, яка є відгцлком Пулковської обсерваторії (під Петер­бургом). Першим директором обсерваторії був К.Х.Кноре, який знаходився на цьому посту 50 років. Він проводив спостереження за зірками та кометами і написав ряд наукових праць. Весь цей час обсервато­рія слідкувала за точним часом, поставляла флоту астрономічні пристрої, навчала морських офіцерів ро­боті з навігаційними інструментами та вмінню знахо­дити місцезнаходження корабля в морі.

Грейг надавав великої уваги благоустрою міста. За його розпорядженням були замощені основні ву­лиці Адміральська та Соборна, а також Інгульський спуск. Тоді ж на цих вулицях були встановлені освіт­лювальні ліхтарі. Багато уваги надавалось озеленешо: вздовж вулиць та в різних куточках міста були насад­жені сади та парки. В 1826 році на місці міського звалища був влаштований бульвар (тепер Флотський), який до нашого часу є прикрасою міста і місцем про­гулянок жителів.

2. В.І. Даль, О.І. Казарський.

1819 році до Миколаєва повертається мічман В.І.Даль, майбутній відомий вче­ний, складач знаменитого «Толкового словаря живого великорусского языка». Батько Даля працював Го­ловним лікарем Чорноморського флоту, і в нашому місті пройшли його дитячі роки. Після закінчення ка­детського корпусу в Петербурзі Даль одержав призна­чення на один з кораблів Чорноморського флоту, який стояв в Миколаєві. Тут Даль почав збирати слова ддя свого словника. Тут він писав байки, вірші, романси і музику до них, збирав казки, приказки, загадки. В Миколаєві він вивчив українську мову. В любительсь­кому театрі були поставлені написані Далем п'єси «Наречена в мішку або білет до Казані» та «Ведмідь у маскараді». Ще до революції вийшло багатотомне зібрання прозових творів Дал я під псевдонімом Козак Луганський (він народився в Луганську). Повість «Мічман Поцілуєв» з цього зібрання присвячена Ми­колаєву. Цікаво, що він добре запам'ятав місто, з якого давно поїхав. І згадує «знаменитий бульвар», вулицю Адміральську, спуск корабля, який збирав натовп людей. Не забув Даль і майстрових Адмірал­тейства різних професій: блокових, канатних, парус­них, столярних, конопатних, котельних та ін., які розселялися купно на військовій слобідці, через що пізніше вулиці, на яких вони жили, стали називатися Столярна, Купорна, Ковальська, Конопатна, Котель­на.

Він навчався в Чорноморському штурманському училищі. А став знаменитим під час російсько-турецької війни 1828-1829 рр. В той час він був командиром маленького брига «Меркурій». Будучи в розвідці біля турецьких берегів, бриг, на якому було всього 20 гармат, зустрівся з двома вели­кими турецькими кораблями. Тільки гармат на них було 110 та 74. Турки запропонували бригу здатися, але офіцери брига вирішили прийняти бій. А на вся­кий випадок поклали пістолет біля порохової камери, щоб знищити судно, якщо турки захочуть його захо­пити. Чотири години бриг відбивався від турецьких кораблів, йому навіть вдалось їх пошкодити. Штур­ман одного з турецьких кораблів, що брав участь у цьому бою, писав: «...Справа нечувана і неймовірна. Ми не змогли примусити його здатися: він бився, ре- тируючись і маневруючи з усім мистецтвом досвідче­ного військового капітана, до того, що, сором сказати, ми припинили бій, і він зі славою продовжував путь. Якщо у великих діяннях древніх та наших часів ма­ють місце подвиги хоробрості, то цей вчинок повинен усі інші затьмарити, і ім'я героя цього гідне бути ви- карбуваним золотими літерами на храмі слави: він зветься капітан-лейтенант Казарський, а бриг - «Мер­курій». За цей подвиг Казарський був нагороджений орденом Св.Георгія IV ст., а бриг одержав найвищу нагороду для корабля - кормовий Георгієвський стяг. Всі офіцери одержали ордени, а матроси - Георгієвські хрести. Спеціальним рескриптом царя зображення пістолета було внесено в фамільні герби всіх офіцерів- дворян учасників бою. В 1833 році Казарський, який був уже флігель-ад'ютантом і улюбленцем царя, при їхав з інспекторською перевіркою до Миколаєва. Тут він раптово помер за нез'ясованих обставин. На ста­рому міському кладовищі (некрополь) стоїть старо­винний пам'ятник з чорного каменю - це могила ле­гендарного капітана. А в Севастополі на кошти, зібрані моряками, був встановлений перший пам'ятник у місті, на високому постаменті якого напис: «КАЗАРСКО- МУ. ПОТОМСТВУ В ПРИМЕР» А зверху бронзова трієра - давньогрецьке судно, на якому плавали герої міфів. В 1865 році в Миколаєві був побудований гвин­товий корвет «Пам'ять «Меркурія».

3. П.С. Нахімов, С.Й. Макаров.

В жовтні 1853 року розпочалася Кримська війна. Російський флот, яким керували талановиті флото­водці адмірали Володимир Олексійович Корнілов та Павло Степанович Нахімов, учні Лазарева, розпо­чали бойові дії на Чорному морі. Першим великим і переможним для Росії був бій у Синопській бухті. Ранком 18 листопада 1853 року йшов дощ і дув шквальний вітер. Опівдні російська ескадра, яка складалася з 6 кораблів і 2 фрегатів, на всіх пару­сах підійшла до бухти. Турки здалека побачили ро­сійську ескадру, хоч було пасмурно. У Синопській бухті, місці зручному і безпечному для кораблів, під захистом берегових батарей, стояла турецька ескадра Осман-паші. Вона складалася з 2 пароплавів, 12 па­русних фрегатів і декількох дрібних суден. Бій продовжувався чотири години. Флагманський корабель Осман-паші був підпалений і вики­нувся на берег. Всі турецькі судна були спалені або потоплені, батареї знищені. Сам Осман-паша був взя­тий в полон. А всього полонених турків було 200 чоловік, вбитими - 4000 чоловік. Нахімов за цей бій був нагороджений орденом Георгія II ст. І найго­ловніше — всі російські кораблі, що брали участь у цьому бою, були побудовані на миколаївському Ад­міралтействі руками миколаївських корабелів. А мо­ряки й офіцери, що служили на цих кораблях в своїй більшості — миколаївці.

Нахімов, Павло Степанович (1802-1855), російський флотоводець, герой Севастопольської оборони. 8 червня (10 липня) 1855 був смертельно поранений кулею в скроню на Корніловської бастіоні Малахова кургану. Помер 30 червня (12 липня), не приходячи до тями. Загибель П. С. Нахімова зумовила швидке падіння Севастополя. Похований у Адміральській усипальниці Морського собору Св. Володимира в Севастополі поруч з В. А. Корнілов та В. І. Істоміним. П. С. Нахімов володів великими військовими даруваннями; відрізнявся сміливістю та неординарністю тактичних рішень, особистою мужністю і холоднокровність. У бою прагнув максимально уникнути втрат. Величезне значення надавав бойовій виучці матросів і офіцерів. Користувався популярністю на флоті. Під час Великої Вітчизняної війни 3 березня 1944 були затверджені медаль Нахімова і орден Нахімова 1-й і 2-го ступеня.

Степан Осипович Макаров (*27 грудня 1848 (8 січня 1849), Миколаїв — 31 березня (13 квітня) 1904, біля Порт-Артура) — російськийфлотоводець, океанограф, полярний дослідник, кораблебудівник, віце-адмірал (1896).

Народився 8 січня 1849 р. в Миколаєві в сім'ї морського офіцера. Після переїзду до Ніколаєвська-на-Амурі в 1858 р. десятирічний Макаров вступив у штурманське училище. Під час навчання в училищі наполегливо вивчав математику, англійську мову, багато читав.

У 1865 р. успішно закінчив морське училище і його призначили корабельним гардемарином.

Під час багатьох навчальних плавань у молодого Макарова склалися навички досвідченого командира, гостра спостережливість. До 1869 р., коли С. О. Макарову було присвоєно звання мічмана (перший офіцерський чин у царському флоті), він уже проплавав близько 2000 днів.

У 1871 році за відмінну службу присвоєно звання лейтенанта.

Велику увагу приділяв справі удосконалення військових кораблів та їх озброєння. В 1877 році С. О. Макаров — активний учасник російсько-турецької війни. У бойових операціях проти турецького флоту виявляв себе вольовим і відважним командиром, сміливим новатором у застосуванні нової техніки та методів ведення морського бою, а також добрим організатором. Макаров завдав турецькому флотові ряд рішучих ударів, після чого турки перестали бути господарями Чорного моря.

Після закінчення турецької війни одержує в 1882 році призначення в Константинополь. Він проводить велику дослідницьку роботу, вивчаючи течії в Босфорі.

Макаров доводить існування у протоці двох течій: верхньої — з Чорного моря в Егейське, нижньої — у зворотному напрямку. Це цілком спростувало думку англійського гідролога Спарта, який заперечував існування нижньої течії з Егейського моря в Чорне.

В 1886 Макарова було призначено командиром корвета «Витязь», на якому здійснив кругосвітнє плавання. Під час цього плавання, що тривало близько трьох років, була проведена велика дослідницька робота з вивчення Тихого, Атлантичного та Індійського океанів.

Наслідки цих досліджень Макаров виклав у великій науковій праці «Витязь» і «Тихий океан», що подібно до його праці «Про обмін води Чорного та Середземного морів», дістала високу оцінку з боку вчених.

У 1890 р. С. О. Макарову було присвоєно звання контр-адмірала. З цього часу він займає послідовно ряд відповідальних посад у морському флоті і разом з тим продовжує наукову діяльність.

Ціною великих зусиль Макарову вдається домогтися побудови криголама «Єрмак» (збудований у 1898 р. в Англії під безпосереднім його керівництвом та кресленнями). Дуже багато зробив для вивчення Арктики. Особливо цінним є те, що розробив питання про використання криголамів. Ці дослідження узагальнив у своїй праці "«Єрмак» во льдах".

У ніч на 9 лютого 1904 р. японський флот без оголошення війни напав на російську ескадру в Порт-Артурі. Оборона Порт-Артура була організована погано. Японський флот мав значну перевагу над російським Тихоокеанським флотом. В цей час віце-адмірала С. О. Макарова призначають командуючим Тихоокеанським флотом. За короткий час підвищує боєздатність флоту і значно посилює оборону Порт-Артура, перейшовши від тактики пасивної оборони до тактики активної оборони.

13 квітня 1904 р. броненосець «Петропавловськ», на якому був адмірал Макаров, вийшов у море назустріч ворожим кораблям і підірвався на міні. Видатний учений і флотоводець загинув смертю хоробрих. Разом з ним загинув славетний російський художник-баталіст В. В. Верещагін.

Видатний флотоводець, інженер-конструктор кораблів, винахідник, учений і великий патріот, Степан Осипович Макаров вніс великий вклад і в географічну науку. С. О. Макаров провів глибокі і ґрунтовні дослідження океанів, сконструював перший в Росії криголам і запропонував проект його широкого використання для вивчення Арктики. Він був і першим керівником наукової експедиції на криголамі в Арктику.

VIІ. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Опрацювати зміст матеріалу на стр.58-66; Повідомлення про флотоводця.

Розгадавши кросворд, ти прочитаєш ім'я засновника Ми­ колаєва:

По горизонталі: 1. Місто Було побудоване за____


2. 6 грудня 1788 р. Було призначено штурм фортеці ______

3. В цьому бою 8 тисяч солдатів втратили_____

4. В січні 1790 р. Був закладений пер­ вісток миколаївського кораблебудування______.

5. 6 грудня – день Святого_____.

6. Керував будівництвом першого корабля майстер-корабел______.

7. Будівельні роботи розпочалися весною 1789 у гирлі річки_______.

8 Назва Нової території______.

           
           
з          
               
               
                 
             
           
                 

 


 


 

 




Дата добавления: 2015-01-29; просмотров: 33 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Жидецький В.Ц. Основи охорони праці. Підручник. – Львів: Афіша, 2004 – 320 с.| Явление самоиндукции

lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав