Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Ранній період (зародження дисципліни) XVII - XIX вв.

Читайте также:
  1. Адвокатура України у радянський період.
  2. В) період військової демократії.
  3. Валовий внутрішній продукт - це ринкова вартість усіх кінцевих товарів і послуг, вироблених у національній економіці протягом певного періоду часу (як правило, року).
  4. Відновлення пенітенціарної системи України в повоєнний період.
  5. Відомо, що під час м язевої діяльності виникають підвищені потреби у кисні. Дати характеристику періоду відпочинку з точки зору оплати кисневого боргу.
  6. Вікова періодизація
  7. Геополітичне положення українських земель в період первіснообщинного ладу
  8. Гетьманщина XVIII ст.: хар-ка періоду. Введення рос. законів. Діяльність Першої та Другої Малорос. колегій, та рос. тимчасового органа «Управління гетьманською владою»...
  9. Гетьмманщина у період гетьманування Мазепи (1687-1709рр.). Особливості періоду.
  10. Головні тенденції та періодизація розвитку української культуриХХ ст.

 

Виникнення соціології медицини різні автори відносять до різних дат. Німецький учений М. Suss вважає, що вперше соціологічний аналіз місця охорони здоров'я в суспільстві був проведений в роботі відомого автора праць по політичній економії W. Petty "Політична арифметика" (1690). Професор До. Winter відносить початок медичної соціології до середини нашого століття, а радянські автори І.В. Венгрова і Ю.А. Шилініс пов'язують початок соціології медицини з ім'ям Мак-Інтайра (1895).

До. Winter в своїй монографії "Соціологія для лікарів" неодноразово висловлює думки про щонайтісніший зв'язок соціології медицини і соціальної гігієни. Розглядаючи соціологію медицини як логічне продовження соціальної гігієни, До. Winter розглядає також історію соціальної гігієни (соціальної медицини) як історію соціології медицини. Особливо високо він оцінює роботу Іоганна Петера Франка "Система довершеної медичної поліції", вважаючи цю дев'ятимлосну працю першим чудовим оглядом знань того часу про соціальні зв'язки здоров'я і захворювання. До. Winter указує, що вперше поняття "Соціальна медицина" ввів французький учений J. Guerin (1848). Під цим він розумів вивчення зв'язку фізичного і психічного стану населення і законодавства, а також інших соціальних інститутів, вивчення зв'язку між соціальними чинниками, здоров'ям і захворюваністю; вироблення заходів по зміцненню здоров'я і профілактики захворювань. До. Winter вважає, що в працях J. P. Frank і J. Guerin вперше знайшла зрілий вираз думка про наявність суспільних форм здоров'я і захворювання.

У 1864 р. Gasper були опубліковані дані про середню тривалість життя німецького дворянства і берлінської міської бідноти. Аналогічні дані опублікували в той же період в Англії Cley (1844), Gavin (1848) і Farr (1864). У Німеччині в минулому столітті працювали видатні діячі у області соціальної медицини - R. Virchow і S. Neumann. Медицина була оголошена R. Virchow соціальною наукою, а його робота "Повідомлення про епідемію тифу у Верхній Силезії" є класичною працею по німецькій соціальній гігієні. S. Neumann у роботі "Суспільна турбота об здоров'я і власність" заявляє, що медицина відноситься до соціальних наук.

Сучасний американський соціолог V. L. Olesen одним з перших класиків у області соціології вважає Н. Mayhew, що опублікував в 1862 р. роботу "Праця і бідняки Лондона".

 

2. Період формування (почало XX століття - до Першої світової війни)

 

На початку XX століття вийшла в світ двотомна збірка "Essays on medical sociology" E. Blackwell (1902), а також книга "Медична соціологія" (1910). Велике значення для розвитку соціології медицини мала книга A. Gotjan "Соціальна патологія" (1912), в якій міститися актуальні ще сьогодні фундаментальні принципи вивчення захворювань в соціальному аспекті (K. Winter).

 

3. Період становлення (20-і - 40-і рр. XX століття, період між I і II світовими війнами)

 

Особливо великий розвиток в багатьох європейських країнах дослідження у області соціальної медицини одержали після першої світової війни. М. Susser відносить появу соціологічного аналізу в медицині до 20-м рр. нашого сторіччя, а кажучи про розвиток його в 30-і рр., згадує наступні роботи: Bernard J. Stern "Social Factors in Medical Progress" і L. J. Henderson "Лікар і хворий як соціальна система" (1935). Дещо пізніше за R. Paris і W. Dunham провели роботу по вивченню соціального положення хворих, госпіталізованих з приводу шизофренії ("Психічні порушення в міських районах", 1939), а Н. Rowland описав відносини в палатах психіатричних лікарень між хворими шизофренією ("Psychiatry", 1938, 1939).


4. Період розвитку як самостійної дисципліни (50-80-і рр. XX століття)

 

Тільки після другої світової війни медична соціологія виділилася в самостійну галузь науки: крім лікарів, що займалися соціологією медицини, в розробку її проблем включилося широке коло соціологів-нелікарів.

Соціологія медицини як окрема дисципліна сформувалася в зарубіжних країнах в 50-і роки (США, Великобританія, Німеччина і ін) у зв'язку з необхідністю соціологічного осмислення ролі і місця медицини, системи охорони здоров'я, самого пацієнта в сучасних соціально-економічних умовах і потребою соціологічної освіти для медичного персоналу.

У літературних джерелах існувало декілька назв цієї спеціальності: соціологія здоров'я і хвороби; соціологія здоров'я і медицини; медична соціологія; соціологія в медицині; соціологія охорони здоров'я; соціальна медицина; соціальна епідеміологія.

Соціологія медицини розглядалася багатьма ученими як частина соціології, як частина медицини, як наука "на стику" соціології і медицини.

Після довгих дискусій спеціальність одержала свою сучасну назву "соціологія медицини".

На IV Всесвітньому соціологічному конгресі "Суспільство і соціологія" в Мілані (Італія) в 1959 році була вперше організована секція соціології медицини, головою якої став член-кореспондент АН СССР І.І. Гращенков, що представив доповідь "Здоров'я і соціальне благополуччя".

За узагальненими матеріалами Всесвітніх конгресів соціологів (50-60-і рр. XX століття) у області соціології медицини розглядалися наступні групи питань: роль чинників зовнішнього середовища в механізмі виникнення, розвитку і результату хвороб (урбанізація, санітарно-технічні умови на виробництві, стан профілактики); аналіз причин захворювань в різних соціальних групах; оцінка різних запобіжних засобів; аналіз діяльності лікувально-профілактичних установ; роль суспільства в захворюваності населення.

У вітчизняній науці в 50-60-і рр. на сторінках періодичних видань, на засіданнях наукових суспільств, кафедрах проводилися наукові дискусії по актуальних темах, що мають відношення до соціології медицини: про соціальні проблеми медицини; про роль і взаємодію соціального і біологічного в медицині; про роль і місце соціальної гігієни (у той період назва була відсутня в найменуванні спеціальності); критика буржуазної медичної соціології і соціальної гігієни; філософські проблеми медицини; діалектичний матеріалізм і медицина; народне здоров'я і соціологія, соціологічні проблеми сучасної медицини.

 

5. Сучасний період стану науки (з 90-х рр. до теперішнього часу)

 

Поштовхом для швидкого розвитку соціології медицини послужила науково-технічна революція і пов'язана з нею зміна соціальної і природної екології існування людини. Стрімке проникнення науково-технічного прогресу у всі сфери суспільного життя, залучення в нею орбіту багатомільйонних мас людей привело до корінної зміни способу життя людей, їх психології, стереотипів поведінки, що склалися, уявлень про хворобу і здоров'я.

Основними прикладними завданнями соціології медицини в даний час є наступні:

розширення соціологічного кругозору на до- і післядипломному етапі підготовки фахівців для охорони здоров'я;

систематизація, вдосконалення методології, стратегічне планування медико-соціологічних досліджень в системі охорони здоров'я;

реалізація державного замовлення за оцінкою соціальних результатів економічних нововведень, структурних перетворень і реформування галузі;

використання результатів медико-соціологічних досліджень в плануванні і прогнозуванні розвитку мережі охорони здоров'я;

використання конкретних медико-соціологічних досліджень: для гармонізації інтересів суб'єктів і учасників ОМС; для інтегральної оцінки якості життя і ефективності діяльності системи охорони здоров'я і інших цілей.




Дата добавления: 2015-01-30; просмотров: 27 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав