Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ПРИСТРАСТІ ПО ХОЛЕСТЕРИНУ

Холестерин відноситься до тваринних жирів (ліпідів) і має найважливіше значення для всього організму. Як правило, холестерину супроводжує эргостерин. З цими речовинами можуть відбуватися дуже необхідні процеси. Під впливом ультрафіолетових променів, эргостерин перетворюється у вітамін D, і його вважають провітаміном D2, а сам холестерин - провітаміном D3. Крім того, холестерин - обов'язковий структурний компонент всіх клітин, будь клітинних мембран і тканин.

З холестерину в печінці синтезуються жовчні кислоти, необхідні для емульгації та абсорбції жирів у тонкому кишечнику. «Віроломний» холестерин є попередником регулюють фундаментальні процеси життєдіяльності організму стероїдних гормонів кори надниркових залоз (гідрокортизону і альдостерону), а також статевих гормонів (естрогенів і андрогенів). Власне кажучи, статеві гормони являють собою не що інше, як видозмінений у процесі травлення холестерин. Більше того, понад 8% щільного речовини мозку складається з чистого холестерину.

Холестерин присутня в жирах тільки тваринного походження - у вершковому маслі і молоці (в натуральному, не в соєвому), м'ясі, птиці та риби. Якщо виробник олії вказує на етикетці своєї продукції: «Продукт не містить холестерину», то це може означати одне з двох: або звичайну некомпетентність, або повна неповага до споживача.

Основна частина холестерину (до 80%) утворюється в печінці та інших тканинах з насичених жирних кислот і вуглеводів, точніше, з продукту їх розпаду - оцтової кислоти. Деякі дослідження вказують на здатність організму виробляти достатню для задоволення його потреб - кількість цього ліпіду, однак за новітніми даними організм забезпечує тільки дві третини своїх потреб, а третина життєво важливої норми холестерину повинна бути неодмінно отримана з їжею. Слід обов'язково враховувати, що сам по собі холестерин нешкідливий, але зайву його кількість вносить свій вагомий внесок у проблеми зі здоров'ям - серцево-судинні захворювання, серцеві напади, інсульти.

Нині встановлено: звичайний раціон дорослої людини повинен включати приблизно 500 мг холестерину. Але 500 мг на добу - це багато чи мало? Для уточнення та ілюстрації цього питання розглянемо простий приклад.

У поборників «здорового» харчування традиційно прийнято вважати, що в курячому яйці міститься величезна кількість холестерину - 300 мг на 100 г продукту (в жовтку, а в білку його немає зовсім). Слід особливо відзначити, що претензії «дієтологів» чомусь ставляться тільки до курячому яйцю, перепелині вони звеличують і оголошують цілющими.

Наукові дослідження довели, що лише 2 % що міститься в їжі холестерину засвоюються організмом. Тому з одного курячого яйця, містить 300 мг холестерину, наш організм здатний засвоїти лише 2 % холестерину, а це лише 6 мг.

Щоб набрати лише денну норму холестерину, необхідно вживати не менше... 80 яєць щодня! Однак якщо ви протягом дня випиваєте одну-дві чашки кави або будь-який інший напій, що містить кофеїн, то «яєчну дозу можна сміливо збільшити до 85-90 штук, бо як кофеїн, всупереч «моднейшим», але чомусь анонімним «дослідженнями», руйнує холестерин.

Якщо аналогічні підрахунки зробити з вершковим маслом з розрахунку на 100 г цього продукту припадає 100 мг холестерину, то виявиться, що є його потрібно кілограмами кожен день! Адже з з'їденої вами двухсотграммовой пачки вершкового масла організм засвоїть лише 7,6 мг холестерину (нагадаємо: добова норма - 500 мг).

Слід пам'ятати: холестерин - це просто речовина, воно не добре і не погане. Рішення проблеми лежить на поверхні, і шукати причину практично всіх хвороб в холестерині але правильно. Надлишок холестерину в організмі небезпечний - ніхто не сперечається. Але доведений факт, що недолік холестерину більш небезпечний, ніж його надлишок. Зниження рівня холестерину безпосередньо пов'язано зі значним збільшенням нещасних випадків і неврозів? Новомодна бесхолестериновая дієта веде до раннього клімаксу у жінок і, на жаль, імпотенції у чоловіків. Низький рівень холестерину, наприклад, безпосередньо пов'язаний з високим ризиком суїциду і розвитку депресії у чоловіків як логічний результат порушення балансу статевих гормонів.

Крім того, холестерин входить до складу клітинних мембран і забезпечує поділ клітин, що особливо необхідно зростаючому дитячому організму. Якщо дитина не отримує, їжею холестерин, він просто перестане рости. Неповноцінного харчування в дитинстві веде до затримки розумового розвитку, зниження імунітету і, як наслідок, до підвищеної захворюваності та схильності до алергічних реакцій.

Аналіз клінічних випадків дозволив дослідникам Піттсбурзького університету виявити значне число смертей, пов'язаних не з хворобами, а «всього лише» зі зниженням рівня холестерину в крові із-за неправильного харчування або прийому призначених для цього фармакологічних препаратів.

Практика показує, що, коли ми починаємо споживати їжу з низьким вмістом жирів, апетит у нас стає вовчим». У цьому разі в нашому раціоні більше крохмалю і вуглеводів, а це не що інше, як надлишкові калорії, які швидко перетворюються в насичений жир. А останнє, само собою, зрозуміло, призводить до різкого підвищення рівня| холестерину в крові.

Холестериновий бум пов'язаний, в першу чергу, з рекламною діяльністю маргаринових монстрів. Споживача довели до стану «воскової зрілості» і готовності з'їсти що завгодно, лише б воно було без холестерину.




Дата добавления: 2015-01-30; просмотров: 35 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав