Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ГЕНЕТИЧНО МОДИФІКОВАНІ ПРОДУКТИ

Читайте также:
  1. Автономная может происходить 1) как продуктивная инфекция, при которой образуется потомство 2) как абортивная инфекция – вирусного потомства потом не образуется.
  2. Аспартам - не просто генетично модифіковане речовина, а генетично створений хімічний препарат, розповсюджується і використовується на ринку як «корисна» харчова добавка.
  3. б) молочна продуктивність корів від рівня їх годівлі.
  4. Б) объяснительно-иллюстративный; репродуктивный; проблемное изложение изучаемого материала; частично-поисковый; исследовательский.
  5. В настоящее время выделяют 3 наиболее значимые формы патологии репродуктивной системы.
  6. Виды и процессы памяти. Продуктивность памяти. Этапы логического запоминания.
  7. Визначте сутність, напрямки та перспективи розвитку генетичної інженерії.
  8. ВЛИЯНИЕ ПАРАМЕТРОВ ВОЗДУХА НА ПРОДУКТИВНОСТЬ ЖИВОТНЫХ И ПТИЦЫ
  9. Вопрос 16: Новые репродуктивные технологии и их этико-правовые проблемы

Ген являє собою маленький відрізок молекули де зоксирибонуклеиновой кислоти (ДНК), який і визначає конкретний ознака рослини або тварини. Якщо прибрати ген, що відповідає за появу якої-небудь ознаки, то зникне і сам ознака. І навпаки, якщо ввести, наприклад рослині, новий ген, то у нього виникне нова якість. Модифіковане ж рослина милозвучно іменується трансгенною, але правильніше називати його - мутантом.

Американська компанія Pioneer Hi-Breed Int сконструювала генетично модифікованої (ГМ) (або ГІ - генетично змінену) сою з генами бразильського горіха в сподіванні «поліпшити» соєвий білок.

Генетично змінена соя - винахід хімічного гіганта Монсанто. З допомогою ГІ в її генокод були вбудовані частинки ДНК квітки петунії, бактерії і віруси. Дослідження багатьох вчених підтверджують, що тривале вживання ГІ-сої призводить до виникнення онкологічних і нервових захворювань, а також до незворотних змін імунної системи людини.

Після багаторічних досліджень фахівці клініки педіатрії при Корнельському університеті (Нью-Йорк) твердо переконані, що годування дітей ГІ-соєвими продуктами (навіть з частковим вмістом останніх) збільшує ризик захворювань щитовидної залози як мінімум у три рази, з чим згодні і вчені федерального департаменту сільського господарства США.

У 1999 році передовиці британських газет були присвячені викликав гучний скандал результатами досліджень доктора Арпада Пустаи (Роуэтговский інститут). Доктор Пустаи виявив, що вживання в їжу генетично зміненого картоплі, у ДНК якого вбудували гени проліска і вірусу капустяної мозаїки, сприяє виникненню захворювань молочних залоз.

Коренеплід під назвою «картопляно-вірусний пролісок» значно відрізняється за хімічним складом від «просто картоплі» і вражає життєво важливі органи і імунну систему у харчувалися їм лабораторних щурів. Але найбільш тривожним стало те, що захворювання у щурів виникло, мабуть, під впливом вірусного промотора, що використовується практично у всіх ГІ-продуктах - сої, кукурудзі (маисе), помідорах і т. д.

Нині багато різновидів дріжджових культур генетично модифіковані для прискорення процесу бродіння п виробництві пива і хліба. Дослідження ГІ-дріжджів, що включають гени, які відповідальні за переробку глюкози, дозволили виявити, що вони акумулюють мутагенну і високотоксична речовина метилглиоксал. Таким чином, небезпечний побічний продукт життєдіяльності дріжджів окопується в пиві, хлібі, тобто практично у всіх продовольчих товарах, у виробництві яких застосовують «західні» технології. Даний приклад показує, що продукт, отриманий за допомогою генетично модифікованих організмів (бактерій, дріжджових культур або рослин), може зазнати небезпечні зміни, в результаті яких у їх складі з'являться нові або вже відомі токсини.

Усвідомлюючи серйозність проблеми, шведські медики, наприклад, рекомендують істотно обмежити використання соєвих продуктів у дитячому харчуванні. В Англії та Австралії громадські медичні організації радять батькам обов'язково консультуватися з лікарем, перш ніж давати дитині сою. На думку представників міністерства охорони здоров'я Нової Зеландії, харчова соя може вживатися дітьми тільки під наглядом лікаря і тільки за медичними показаннями, причому лікар зобов'язаний знати про вплив сої на вироблення гормонів підшлункової залозою.

ЦУКОР

Виробники солодких сурогатів посилено впроваджують у свідомість масового споживача думка, що нібито фруктоза і глюкоза теж є замінником натурального цукру. Практично у всіх рекламних проспектах поруч з фруктозою обов'язково вказується, наприклад, синтетичний «цукор» аспартам. Цей прийом зрозуміти нескладно.

Виробникам і перекупникам (дилерам) дуже важливо привчити споживачів до думки, що фруктоза і аспартам - мало не «родичі», а заміна цукру-рафінаду фруктозою або аспартамом - справа нормальне і цілюща. Це вигадка.

Цукор-рафінад, зрозуміло, можна, а іноді і необхідно замінювати фруктозою. Фруктоза - це натуральний продукт і, як ми з'ясували, міститься в меді. Аспартам ж - дітище «великий» хімії для організму він чужий. Більш того, уявна солодкість його збиває з пантелику фізіологічний механізм травлення. Замінити цукру нічим не можна. Цукор - найбільш доступний і відносно нешкідливий транквілізатор, що особливо важливо для деяких людей. Якщо настрій жахливе і долають усі страхи світу, досить з'їсти або випити чого-небудь солодкого - і світ знову усміхнеться, а страх відступить.

Якщо солодкість розчину сахарози умовно оцінити в 100 балів, то в порівнянні з нею лактоза отримає 16 балів, мальтоза і галактоза - 32, глюкоза - 81 і фруктоза - 173 бали. Всі ці речовини відносяться до натуральних продуктів харчування. Наш організм в процесі еволюції адаптувався до них і має ферменти, що дозволяють йому засвоювати їх, витягувати енергію і надалі звільнятися від продуктів розпаду.




Дата добавления: 2015-01-30; просмотров: 29 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав