Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Виписка

Читайте также:
  1. Виписка
  2. Виписка з Правил безпеки систем газопостачання України
  3. Виписка з Правил безпеки систем газопостачання України
  4. Виписка інкасового доручення і подання документів

Сепсис

7-10 днів

Менінгіт

14-21 (взалежності від виділеного збудника)

Інфекція шкіри

5 днів (не завжди вимагає антибіотикотерапії)

Кон’юктивіт

5-7 днів (не завжди вимагає антибіотикотерапії)

НЕК

10-14 днів

Імунозамісна терапія

Призначення внутрішньовенних імуноглобулінів може бутивиправданим в окремих випадках важкого перебігу сепсису, особливо у глибоко недоношених. [В]

Загальний догляд

У відповідності до стану, віку дитини та вимог наказів. Сумісне перебування, тепловий захист

Моніторинг

Форма і режим спостереження визначаються формою і перебігом захворювання в кожному окремому випадку і мають на меті запобігання прогресуванню інфекції у хворої дитини (бактеріально-токсичний шок) та профілактиці розповсюдження на інших дітей. [А]

Спостереження включає динаміку загального стану дитини та динаміку локальних проявів захворювання.

Контролюється стан наступних життєвих функцій при системних та генералізованих інфекціях:

- Дихання: частота, апное, ретракції, стогін на видиху, сатурація

- Серцебиття та кровообіг: частота та характер серцебиття, симптом «білої плями», артеріальний тиск

- Температура тіла

- Колір шкіри та слизових оболонок

- Активність та м’язовий тонус

- Засвоювання їжі

- Випорожнення та сечовипускання

Стан контролюється кожний час протягом перших 4 годин, потім кожні 2 години протягом перших 24 годин. Потім кожні 3 години по мірі того, як того вимагає стан дитини. Якщо стан дитини погіршується, моніторинг повинен відбуватися частіше.

Інфузійна терапія

Необхідність в проведенні інфузійної терапії визначається загальним станом дитини та перебігом захворювання.

Необхідний об’єм, склад розчинів для інфузії та швидкість їх введення визначаються відповідно до стану дитини, водно-сольвого стану, її віку та обсягу ентерального харчування.

Дихальна підтримка

У разі наявності у дитини клінічних ознак дихальних розладів, дитині призначається дихальна підтримка згідно «Клінічного протоколу надання допомоги новонародженій дитині з дихальними розладами» (№484 від 21.08.2008)

Вигодовування

Враховуючи захисні та антиінфекційні властивості грудного молока завжди віддавати перевагу грудному вигодовуванню, використовуючи, в тому числі, альтернативні методи годування. [А]

Збезпечують зціджування молозива/молока матір’ю з перших годин після народження дитини.Рішення про початок ентерального харчування приймають в залежності від динаміки клінічного стану дитини.У разі неможливості ентерального харчування, забезпечити відповідне парентеральне.

Виписка

Дитину, яка лікувалась з приводу інфекційного захворювання, можна виписати додому, якщо проведене детальне обстеження виявило, що:

- у дитини немає проявів інфекції, або вони мають стійку тенденцію до зникнення (локалізовані форми);

- у дитини немає дихальних розладів та іншихпроблем, з якими не можна впоратись в амбулаторних умовах;

- антибіотикотерапію припинено щонайменше за 24 год до виписки

- температура тіла утримується в межах 36,5 – 37,5ºС

- мати навчена догляду за своєю дитиною, інформована про загрозливі стани та знає, куди звертатись в разі їхнього виникнення;

- дитина добре ссе груди або мати знає, як

- використовувати один з альтернативних методів годування;

- вакцинація та скринінгові обстеження проведені відповідно до діючих наказів;

- дитина має стабільну позитивну динаміку маси тіла

Неонатальна інфекція шкіри

1. Визначення та етіологія

Інфекція шкіри у новонароджених є високо контагіозним захворюванням, що може швидко розповсюджуватися. Тому немовлят з цим захворюванням в стаціонарі необхідно ізолювати до моменту переведення у спеціалізоване відділення та ретельно дотримуватися всіх протиепідемічних правил (Наказ МОЗ України від 10.05.2007 № 234).

Інфекція шкіри може бути як ізольованою, місцевою, так і одним з проявів сепсису. Тому при діагностуванні інфекції шкіри необхідно уважно спостерігати за можливою появою у новонародженого ознак сепсису.

Найбільш поширені клінічні форми інфекції шкіри:

Везикулопустульоз: захворювання новонароджених, що характеризується запальними змінами вічок еккрінних потових залоз з по явою дрібних (величиною з просяне зерно) пустул, розташованих на тлі почервоніння. Характерна поява везикул та пустул, наповнених прозорим, а потім мутним вмістом, величиною від шпилькової головки до горошини з нерізко вираженим запальним віночком з локалізацією: на волосистій частині голови, складках тулуба і кінцівок;елементи можуть бути одиничними, але частіше відмічається велика їх кількість.Через 2-3 дні на місці пухирів, що розкрилися, утворюються дрібні ерозії, що покриваються скориночками, після відпадання яких на шкірі не залишається ніяких змін.

Етіологія: стрептокок, стафілокок

Пухирчатка новонароджених: гостре контагіозне захворювання, що клінічно характеризується дуже швидким утворенням пустул і розповсюдженням по шкірному покриву новонароджених. Характерна поява множинних в’ялих пухирів (фліктен) різного розміру з мутним вмістом, які лопаються, утворюючи ерозивні поверхні.Локалізація: нижня половина живота, ділянка пупка, кінцівки, складки; вміст пухирів висококонтагіозний! Екстремальною формою пухирчатки новонароджених вважається ексфоліативний дерматит Ріттера.

Етіологія: стафілокок

Встановлення імовірного діагнозу (згідно таблиці 2).

Таблиця 2. Диференціальний діагноз неонатальної інфекції шкіри (ВООЗ, 2003)

Ознаки* Імовірний діагноз
Анамнез Симптоми
- Час появи перший день життя або пізніше - Елементи спочатку поодинокі, пізніше утворюються їх скупчення і вони розповсюджуються на інші ділянки - Пустули або пухирі - Елементи переважають на дорзальній поверхні кистей рук, довкола шиї, під пахвами, довкола пупка та в ділянці промежини Інфекція шкіри
Час появи 3-й день або пізніше - Почервоніння шкіри та припухлість підшкірної тканини будь-де на тілі - Болюча і/або флюктуюча припухлість Некротична флегмона новонароджених
Час появи 3-й день або пізніше   Ярко червоні ділянки шкіри в місцях контакту з підгузком, часто з шелушінням або з маленькими білими плямами.   Пелюшковий дерматит (кандидозний дерматит)
Час появи 3-й день або пізніше   Товстий білий наліт на язику або в роті   Молочниця
- Позитивний серологічний тест на сифіліс у матері під час вагітності - Мати хвора сифілісом і не лікована або лікована - Неадекватно - Час появи при народженні - Генералізовані набряки - Здуття живота (через гепато- і/або спленомегалію або скупчення рідини в черевній порожнині) - Пухирчасте висипання на шкірі долонь та стоп - «Сифілітична» профузна нежить Вроджений сифіліс

Лікування і спостереження за дитиною з пустулами або пухирями.

Профілактичні заходи щодо розповсюдження інфекції.

- Оглядати дітей та обробляти шкіру необхідно з дотриманням правил асептики. [А]

- Після використання рукавички та матеріали для обробки інфікованої шкіри повинні збиратися в закритий контейнер.

Методологія обробки уражених ділянок/ елементів.

- Слід промивати уражені ділянки шкіри антисептичним розчином (4% водним розчином хлоргексидину) та підсушувати стерильними марлевими тампонами щонайменше 4 рази на добу, доки пустули/пухирі не зникнуть.

Спостереження за дитиною.

- Необхідно щоденно спостерігати, чи не з’являться ознаки сепсису («погіршення загального стану», проблеми вигодовування, блювота, дихальні розлади, нестабільність температури, тахікардія, шок). Якщо у дитини з інфекцією шкіри з'являються такі ознаки, необхідно розпочати лікування як при сепсисі.

- Необхідно оцінювати стан елементів по міньшій мірі один раз на день:

- підраховувати кількість елементів (пустул або пухирів) і визначати, вкривають вони більше чи менше половини тіла, починають сохнути та заживати).

Виписка

- Необхідно спостерігати за станом новонародженого протягом 24 годин після закінчення антибіотикотерапії.

- Якщо прояви захворювання зникли, дитина добре вигодовується і немає інших причин для госпіталізації, дитину можна виписати додому.

Омфаліт новонародженого з незначною кровотечею чи без неї




Дата добавления: 2015-01-30; просмотров: 29 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.011 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав