Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Боротьба Київської Русi з монголо-татарами та її iсторичне значення.

Читайте также:
  1. ADD / SUB пам’ять-безпосереднє значення.
  2. Акт проголошення незалежності української держави (1941р.) та його значення.
  3. Антифеодальна боротьба селянства України: гайдамаччина, опришки, коліївщина
  4. Аргументи якої з теорій щодо до походження Київської Русі, Ви вважаєте більш переконливими?
  5. Архітектура Київської Русі
  6. Архітектура Київської Русі. Візантійський стиль.
  7. Архітектура, образотворче мистецтво та музика в часи Київської Русі.
  8. Боротьба українського народу за національну освіту й рідну мову
  9. Види норм витрат праці, їх класифікація та визначення.

Битва на р.Калка. Наприкiнцi 12ст.на картi свiту в Центральнiй Азiї утворилася велика iмперiя-Монгольська держава, яку з початку 13ст. очолив Чингисхан. Швидко пiдкоривши Середню Азiю,частину Китаю,Сибiру, монголо-татари вторглись в причорноморськi степи i в 1222р. розгромили половцiв. Загроза монголо-татар змусила руських князiв і половцiв спiльними зусиллями протистояти ворогу.Вирiшальна битва вiдбулася на р.Калцiв 1223р., де половецькi і руськi вiйська були розгромленi. Монголо-татари жорстоко спустошили пiвденну частину Київської землi, але продовжувати похiд вглиб Русi не наважились.Пiсля смертi Чингiсхана, в 1237р.,його онук Батий розпочав наступ на Пiвнiчно-Схiдну Русь,яку швидко спустошили. Монголо-татарськi вiйська, захопивши ряд князiвств Пiвнiчно-Схiдної Русi, навеснi 1239р.вторгся на українськi землi.Хоробро захищали своє мiсто жителi Переяслова,яке першим зазнало руйнувань.За ним Чернiгiв iiншi пiвденнi мiста,а наприкiнцi 1240р. пiсля тривалих штурмiв захопили Київ.Захопивши Київ, загарбники спрямували свiй похiд на Галицько-Волинську землю,пiд час якогобули зруйнованi мiста Волинi-Володимир, Луцьк,Кам’янець,Iзяслав,а згодомi Галич. Потiм монголо-татари вдерлися до європейських країн-Польшi,Чехiї, Словаччини, Угорщини, якi чинили опiр.В 1242р.вони вiдiйшли на схiд i в пониззi Волги утворили свою державу,яка називалась Золота Орда iз столицею в Сараї..

Завоювання і поневолення Давньої Русі полчищами Батия стало можливим насамперед завдяки багаторазовій чисельній перевазі ворога над руськими дружинами і народним ополченням. Князі діяли розрізнено, не бажали допомагати один одному (великий князь Владимиро-суздальський Юрій Всеволодич відмовив у допомозі рязанському князю Юрію Ігоровичу), сперечались за командування об’єднаним військом.

Більшість міст Русі була погано укріплена, фортифікації навіть головних з них: Києва, Чернігова, Владимира на Клязьмі застаріли і не витримали ударів облогової техніки загарбників. Під час штурмів, заволодівши селами безжальні кочовики винищували тисячі людей, залишаючи часом серед живих лише ремісників і міцних молодих людей, яких перетворювали на рабів.

Щодо цивілізаційних наслідків Батиєвої навали, то більшість істориків поділяють думку про те, що вона принесла смерть і неймовірні нещастя давньоруську землю, загальмувала його політичний, економічний і етнокультурний розвиток, відкинувши Русь на кілька століть назад. Ординське іго законсервувало удільну роздробленість, перешкоджало централізації земель і князівств, завадило відродженню державності.

Іншої позиції дотримуються дослідники, які вважають, що Монголо-татарська навала завдала мало шкоди Русі, натомість стимулювала боротьбу руського народу за незалежність і створення держави.




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 68 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав