Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Поняття юридичної деонтології

Читайте также:
  1. I. Поняття зворотної дії в часі закону про кримінальну відповідальність.
  2. III. Поняття комунікації, комунікаційного процесу, методи його удосконалення
  3. Адиктивна поведінка: поняття і сутність
  4. Адміністративні стягнення: поняття та види
  5. Буття як поняття та категорія. Проблема буття в історико-філософському окресленні. Категоріальні визначення буття.
  6. Види тлумачення норм права: поняття, мета
  7. Види юридичної відповідальності. Заходи юридичної відповідальності
  8. Визначення поняття
  9. Визначення поняття економічна безпека та його суть
  10. Визначте поняття держави. Проаналізуйте класифікацію держави за формою правління та устрою, за політичними режимами.

ПРЕДМЕТ ТА ОБ'ЄКТ ЮРИДИЧНОЇ ДЕОНТОЛОГІЇ

Поняття юридичної деонтології. Юридична наука, її основні характеристики. Основні характеристики юридичної практики.

Поняття юридичної деонтології

Насамперед визначимо поняття практичної деонтології та з'ясує­мо, що таке деонтологія взагалі.

Деонтологія — це розділ етичної теорії, що розглядає проблеми обов'язку, моральних вимог і нормативів. Термін "деонтологія" упер­ше застосував І. Бентам для визначення вчення про мораль у цілому. Пізніше деонтологію почали відрізняти від етичної аксіології — те­орії добра і зла, моральних цінностей взагалі. Повинність (те, що по­винно бути здійснено), через яку мораль передає вимоги соціальних за­конів, зокрема потреби суспільства і людини, набирає різних форм в особистій поведінці, загальних нормах, узагальнених принципах пове­дінки, моральному та суспільному ідеалі. Ці форми та їх співвідно­шення і вивчає деонтологія.

У вужчому значенні деонтологією називають професійну етику ме­диків, що передбачає підвищення ефективності лікування за допомо­гою заходів психотерапії, дотримання лікарського етикету та ін.

Юридична деонтологія виникла на початку 90-х років XX ст. Нині вона перебуває на стадії становлення. Наведемо сучасне її визна­чення.

Юридична деонтологія — це система загальних знань про юридич­ну науку та практику, про вимоги до особистих і професійних якостей юриста, про систему формування цих якостей.

Основним змістом юридичної деонтології є знання про вимоги до професійних та особистих якостей юриста. Разом з тим юридична деон­тологія включає також загальні знання про юридичну науку і практи­ку, оскільки, по-перше, є навчальною дисципліною, з якої починається вивчення юриспруденції і повинна дати студентам загальні поняття про юридичну науку і практику; по-друге, без засвоєння знань з юридичної діяльності, її видів та змісту неможливо розглядати якості юриста, а та­кож вимоги до юристів різних спеціальностей.

Крім того, юридична деонтологія включає знання про формування якостей юриста, тому що лише зауваження, якими повинні бути якості без опису системи їх формування немає практичної користі.

Зазначимо, що існують й інші погляди на зміст юридичної деонто­логії, оскільки ця система знань є новою і перебуває ще на стадії формування.

Отже, юридична деонтологія:

• дає загальне уявлення про юридичну науку і практику;

• формує знання про вимоги до професійних та особистих якостей юриста;

• розкриває систему формування професійних та особистих якос­тей юриста, зазначає види та форми навчання юридичної діяль­ності.




Дата добавления: 2015-01-30; просмотров: 25 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав