Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ГМ-рослини. Мета створення ГМО

Читайте также:
  1. Адаптація законодавства України до законодавства ЄС - один із важливих інструментів створення в Україні нової правової системи та громадянського суспільства
  2. Договір на створення і передачу науково-технічної продукції
  3. Економічна безпека на етапі створення, реєстрації та ліцензування комерційного банку
  4. Етапи створення будь-якої презентації
  5. Європейська валютна інтеграція – основа створення загальноконтинентальних геополітичних структур
  6. За і проти створення ГМО
  7. Завдання, мета створення, основні напрямки діяльності ОБСЄ.
  8. Завдання, цілі створення, основні напрямки діяльності Ради Європи.
  9. ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ ІІ. СТВОРЕННЯ В ДОШКІЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ УМОВ ДЛЯ ОЗНАЙОМЛЕННЯ ДІТЕЙ З ПРИРОДОЮ

Мета створення ГМО може бути різною. Спершу це були дослідження властивостей ДНК і можливості її використання. Пізніше з'явились ідеї щодо покращення біокультур для виробництва йогуртів, пива, хліба тощо. Ще згодом - виробництво інсуліну, інтерферону та ін. білкових

препаратів. І нарешті - модифікація рослин і тварин для отримання кращих урожаїв та приростів продукції.

На сьогоднішній день, у світі розгорілась полеміка між прихильниками і противниками ГМО, активну участь у якій бере великий бізнес, спонсоруючи одну та іншу сторони. Питання безпечності чи небезпеки генетично модифікованих організмів для людини залишається відкритим - доказів ні "за", а ні "проти" немає, тому залишається поживний ґрунт для спекуляцій.

Мета отримання генетично змінених організмів - поліпшення корисних характеристик вихідного організму-донора і зниження собівартості продуктів.

Генетично модифіковані організми використовуються в прикладній медицині з 1982 р., коли був зареєстрований людський інсулін, що отримується за допомогою генетично модифікованих бактерій. В даний час генетично модифіковані організми широко використовуються у фундаментальних та прикладних наукових дослідженнях. За допомогою ГМО досліджуються закономірності розвитку деяких захворювань (хвороба Альцгеймера, рак), процеси старіння і регенерації, вивчається функціонування нервової системи, вирішується ряд інших актуальних проблем біології та медицини. Але найбільшого поширення набули генетично модифіковані рослини. Саме вони на сьогодні викликають найбільше суперечок, які пов'язані з ГМО.

Трансгенні рослини дають більш високу врожайність, можуть мати нові властивості, підвищену декоративну і харчову цінність. ГМ-сорти стійкі до гербіцидів, несприятливих кліматичних умов, псування при зберіганні, стресів, хвороб і шкідників. Крім того, звичайні продукти можна наділити якимись новими властивостями. Наприклад, створені кава без кофеїну, полуниця з меншим вмістом цукру, рис з підвищеним вмістом заліза.

Сьогодні у світі існує кілька десятків ліній ГМ-культур: сої, картоплі, кукурудзи, цукрового буряка, рису, томатів, рапсу, пшениці, дині, цикорію, папайї, кабачків, бавовни, льону і люцерни. У 2006 році ГМ-культури вирощували в 22 країнах світу, серед яких Аргентина, Австралія, Канада, Китай, Німеччина, Колумбія, Індія, Індонезія, Мексика, Південна Африка, Іспанія, США.

Основні світові виробники продукції, яка містить ГМО» - США (68%), Аргентина (11,8%), Канада (6%), Китай (3%).




Дата добавления: 2015-01-30; просмотров: 34 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав