Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Простір моделі і простір аркуша

Читайте также:
  1. OSI Эталондық моделі
  2. Бейбітшілік моделі. Рим клубы
  3. Визначення та моделі стилю керівництва.
  4. Дослідження залишків побудованої моделі на адекватність
  5. ЕКОЛОГІЧНІ МОДЕЛІ
  6. Захист прав на винаходи, корисні моделі і промислові зразки
  7. Інформаційний простір
  8. Культурно-історичний та соціально-історичний час і простір.
  9. Лекція 4. Моделі представництва інтересів.
  10. Лінійні регресійні моделі в програмах обробки ЕТ

 

 

Простір моделі (Model Space) — це простір AUTOCAD, де формуються моделі об'єктів як при двовимірному, так і при тривимірному моделюванні. Про те, що у вікні AUTOCAD на даний момент встановлений простір моделі, говорять відповідна піктограма ПСЬК на робочому полі креслення, індикація кнопок Model у нижній частині робочого поля (мал. 8.1) і MODEL в рядку стану. Якщо користувач AUTOCAD працює лише з двовимірними об'єктами, йому немає особливої необхідності переходити в простір аркуша: всі зображення об'єкту, а також додаткова інформація (рамка формату, розміри, основний напис і ін.) можуть формуватися в просторі моделі.

 

 

Мал. 8.1. Піктограма призначеної для користувача системи координат простору моделі

 

Робота в просторі моделі виробляється на видових екранах, що не перекриваються (вікнах); там створюється основний малюнок або модель. Якщо на у вікні програми присутньо декілька видових екранів, то редагування, вироблюване в одному з них, надає дію на всіх інших. Не дивлячись на це, значення екранного збільшення, точки зору, інтервалу сітки і кроку для кожного видового екрану можуть встановлюватися окремо.

Простір аркуша (Paper Space) — це простір AUTOCAD, необхідний для відображення об'єкту, сформованого в просторі моделі, на видових екранах, що перекриваються (плаваючих). Простір аркуша полегшує здобуття твердих копій малюнків і креслень, розроблених автоматизованим дорогою. Якби простір аркуша не використовувався, довелося б захаращувати простір моделі графічною інформацією, необхідною лише для формування креслярських листів. Адже такі елементи, як рамка креслярського аркуша, основний напис і інша графічна і текстова інформація, не мають відношення до реальної моделі і потрібні лише в роздруку.

Аркушем називається компонент середовища AUTOCAD, що імітує аркуш паперу і набір установок, використовуваних при виводі на плоттер, що зберігає в собі. На аркуші можна розміщувати видові екрани, а також будувати геометричні об'єкти (наприклад, елементи основного напису). Малюнок може містити декілька листів з різними видами моделі; для кожного аркуша автономно задаються значення масштабу друку і розмірів сторін. Зображення аркуша виглядає на екрані точно так, як і викреслений на плоттері аркуш.

Видовий екран (viewport) є ділянкою графічного екрану, на якому відображується деяка частина простору моделі малюнка.

Простір аркуша строгий двовимірно, і бачити його можна лише з точки зору, перпендикулярної плоскості аркуша. Про те, що в AUTOCAD на даний момент встановлений простір аркуша, говорять відповідна піктограма ПСЬК і індикація кнопки PAPER у рядку стану внизу Робочого столу AUTOCAD (мал. 8.2).

 

 

Мал. 8.2. Робочий стіл в просторі аркуша

 

У просторі аркуша піктограма ПСЬК має трикутну форму; розташовується вона завжди в лівому нижньому кутку області малюнка.

Після створення плаваючих видових екранів вносити зміни до моделі можна, переходячи із закладки Layout на закладку Model. На аркуші у будь-який час допускається зміна параметрів, наприклад формату паперу або масштабу друку.

Щоб зробити поточною закладку Model, необхідно клацнути по ній мишею або ввести MS РАСЕ в командному рядку. Щоб перейти з цієї закладки в простір аркуша, досить клацнути мишею по одній із закладок Layout або ввести LAYOUT у командному рядку.

Відкривши аркуш, можна працювати або в просторі аркуша, або в просторі моделі (у останньому випадку потрібно зробити поточним який-небудь з видових екранів). Для того, щоб зробити видовий екран поточним, досить встановити на нього покажчик миші і двічі клацнути її лівою кнопкою. Щоб поточним став простір аркуша, слід двічі клацнути мишею в тому місці, де немає жодного видового екрану. Перемикатися між просторами моделі і аркуша можна також за допомогою кнопок Model/paper у рядку стану, При такому способі перемикання в простір моделі поточним стає видовий екран, який був активний останнім.

 

 




Дата добавления: 2015-01-30; просмотров: 25 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав