Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Охарактеризуйте енергетику та динаміку екосистем.

Читайте также:
  1. В чем состоит биологическая сущность оплодотворения? Перечислите и охарактеризуйте его фазы.
  2. Відомості про динаміку Землі
  3. Дайте визначення поняття "історико-етнографічний регіон" ,охарактеризуйте основні етапи формування українських історико-етнографічних регіонів.
  4. Дайте понятие и охарактеризуйте систему морали.
  5. Задание 1. Из данных простых предложений составьте все возможные типы сложных предложений, охарактеризуйте смысловые и стилистические их особенности.
  6. Задание 1. Прочитайте определите философского словаря. Кратко охарактеризуйте основные подходы к определению сущности человека.
  7. Назвіть причини, політичних репресій в Україні у 30-ті рр. ХХ ст. охарактеризуйте їхній розмах.
  8. Охарактеризуйте атрибутивну концепцію інформації
  9. Охарактеризуйте биороль натрия в организме и приведите примеры соединений натрия, применяемых в медицине.
  10. Охарактеризуйте будову статевих клітин та процеси гаметогенезу.

Екосистема –біотоп+біоценоз.Екосистема–сукупність орг.компонентів,які мешкають у тісному взаємозв’язку між собою і навк.середовищем і здійснюють кругообіг речовин.

Х-ка екосистем: -скл. з орг.. і неорг. Компонентів;-складові одиниці біосфери;-відкриті системи;-здатні до саморегуляції (підт. гомеостазу);-всі компоненти пов’язані кругообігом речовин. Біоценоз –сукупність популяцій рослин,тварин і мікроорганізмів, які мають певний склад,їх взаємовідносини,а також зв'язок із середовище існування. Біотоп –природний,відносно однорідний життєвий простір певного біоценозу.

Екосистеми–відкриті системи,для свого існування вони постійно потребують надходження енергії.Джерелом цієї енергії на Землі є Сонце.Екологічні системи підкоряються фундаментальним законом природи:першому та другому закону термодинаміки:І.закон–енергія не зникає й не виникає,вона переходить із однієї форми в іншу,загальна сума енергії залишається постійною.ІІ.закон–ефективність переходу енергії з однієї форми в іншу ніколи небуває 100%. Ланцюг живлення –шлях,за яким можна прослідкувати,як передається енергія Сонця в екосистемах від одного організму до іншого.Енергетика екосистем-забезпеченість екосистем енергією і її використання. В екосистемах розрізняють наступні енергетичні процеси:отримання енергії сонячної радіації(фотосинтез)або енергії реакцій окислення неорганічних речовин (хемосинтез); транспорт енергії по трофічних ланцюгах;використання енергії організмами для їх життєдіяльності та продукування біомаси.Зміна екосистеми в часі в результаті зовнішніх і внутрішніх впливів носить назву динаміки екосистеми–еколог.сукцесія.

Сукцесія– послідовна незворотна зміна біоценозів,що відбувається на одній і тій самій території в результаті впливу природних або антропогенних факторів.Види сукцесій за початком процесу:-аутогенні- викликається змінами внутрішньої взаємодії;-алогенні- викл.змінами зовнішньої взаємодії.Клімакс–стан екосистеми,коли спостерігається відносна стабілізація,уповільнення процесів,зростання біорізноманіття,ускл.зв’язків, збільшення симбіотичних взаємодій.Залежно від стратегії виживання Планка усі види розділив на:r – стратеги- види, які мають великий потенціал до розмноження, немає турбота про нащадків.k – стратеги – невеликий потенціал до розмноження, турбота про нащадків. Причини, які викликають сукцесії:-Кліматичні фактори;-геологічні фактои (ерозія, утв. осадових порід, вулканізм);-біологічні (життєдіяльність грибів, бактерій, комах, які мешкають на мертвих деревах, постійно змінюють середовище існування; міжвидова конкуренція, діяльність людини.1)Циклічні зміни–відбуваються біотопах,але вони не призводять до зміни одного біоценозу на інший.Наприклад–руйнування біотопу,і тоді відбувається змінювання одного біоценозу на інший (добові коливання:розкриття і закриття квітів,сон).Добова динаміка екосистем.Складові будь-яку екосистему види не однаково реагують на фактори зовнішнього середовища.Тому одні з них більш активні в денний час доби,інші-до вечора і вночі.Добова динаміка відбувається у спільнотах всіх зон-від тундри до вологих тропічних лісів.Сезонна динаміка екосистем визначається зміною пір року.Це виражається в зміні не тільки стану та активності організмів окремих видів,але і їх співвідношення.У першу чергу сезонна динаміка зачіпає видовий склад.Несприятливі сезонні погодні умови змушують багато видів мігрувати в райони з кращими умовами існування.У видів ж, що залишаються зимувати в екосистемі,значно змінюється їх життєва активність.Більшість видів дерев і чагарників на зиму скидає листя.(Листопад,линька,міграції,сплячки у тварин). Багаторічні -(розливи річок,повторні масові розмноження тварин).

 




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 48 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав