Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Ґрунти.

Одне з природних багатств Кіровоградщини – родючі чорноземи. У 80 роках ХІХ століття їх вивченням займалася експедиція видатного російського ґрунтознавця В.В. Докучаєва, який є автором першої карти ґрунтів світу у 1899 р. Він називав ґрунти «дзеркалом ландшафту» і стверджував, що в складі ґрунтів відбивається все природне середовище.

Ґрунтовий покрив Кіровоградської області відображає її розташування у перехідній смузі від південного лісостепу до північного степу і представлений більш ніж 50 відмінами ґрунтів. Більшою різноманітністю відзначається північно-західна частина області. Тут у межах південного лісостепу поширені чорноземи типові глибокі мало- та середньо гумусні, чорноземи реградовані, а також чорноземи опідзолені, темно-сірі та сірі опідзолені ґрунти. Характерною особливістю південно-лісостепових ландшафтів є мозаїчне поєднання слабо хвилястих вододілів з типовими чорноземами, горбистих місцевостей – з темно-сірими лісовими ґрунтами і чорнозем опідзоленими. Переважання материнських лесових порід і відносна рівнинність рельєфу зумовили формування у степовій зоні більш однорідного ґрунтового покриву, ніж у Лісостепу. Під різнотравно-типчаково-ковиловими степами Кіровоградщини сформувалися чорноземи звичайні, серед них – чорноземи середньо гумусні звичайні, чорноземи звичайні середньо гумусні глибокі, чорноземи мало гумусні звичайні.

Чорноземи є найродючішими ґрунтами Землі. Вони мають потужний, багатими органічними речовинами гумусовий горизонт,, який поступово переходить в ґрунтоутворюючу породу. Чорноземи типові мають зернисту структуру і містять у верхньому шарі від 3 до 6% гумусу. Чорноземи звичайні середньо гумусні мають меншу потужність гумусового шару – 90-100 см, вміст гумусу в них змінюється від 4-5 до 6,5%.

У заплавах Дніпра, Південного Бугу, Синюхи, Інгулу, Інгульця та інших річок поширені лучно-черноземні, лучно-болотні, лучні засолені а також болотні ґрунти. На терасах річок зустрічаються дернові ґрунти, а у степових блюдцях та подах – лесові ґрунти.

За ступенем природної родючості ґрунтів Кіровоградська область перебуває на 4 місці в Україні після Закарпатської, Дніпропетровської та Херсонської областей. За 100-бальною шкалою ґрунти Кіровоградщини оцінені в 67 балів.

Високоякісні родючі ґрунти Кіровоградщини сприяють розвитку багатогалузевого сільського господарства. В області 2043, 7 тис. та сільгоспугідь, рілля в них складає 86,09%. Ліси та інші заліснені площі займають 177,1 тис.га, а загальна лісистість (з урахуванням всіх захисних лісонасаджень) становить 7,2%. Збільшення техногенного навантаження на земельні ресурси і надмірне застосування засобів хімізації в умовах низької технологічної культури призвели до прискорення процесу деградації ґрунтів, зниження їх природної родючості. Деградація ґрунтів є однією з найважливіших екологічних проблем Кіровоградщини.

Поряд з цим в Кіровоградській області зростають площі еродованих земель. Найбільшої шкоди ґрунтам завдають п водна і вітрова ерозія Із загальної площі сільськогосподарських угідь еродовані землі складають 50,7%, в тому числі із загальної площі орних земель – 48,5%. Щорічний прирість еродованих земель складає приблизно 1%.

На території області виділено 4 грунтоерозійні райони, в межах яких еродованість сільгоспугідь складає від 31 до 70 % в різних місцях.

В області розроблено систему заходів із захисту земель від ерозії та інших видів деградації ґрунтів до 2010. Розроблені проекти землеустрою. Передбачається вилучення з орних земель сильно і середньо змитих земель, розташованих на схилах з крутизною 5°. До гідротехнічних заходів належить будівництво валів, загат, захисних дамб вздовж річок, трубчастих переїздів, протиерозійних ставків.

 




Дата добавления: 2015-01-30; просмотров: 39 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав