Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Запорізька Січ як військова і адміністративно-територіальна одиниця.

Читайте также:
  1. Виникнення козацтва. Запорізька Січ: соціальний устрій та господарство.
  2. Військова блокада Литви. Міжнародне визнання
  3. ЗАГАЛЬНОВІЙСЬКОВА ПІДГОТОВКА
  4. ЗАГАЛЬНОВІЙСЬКОВА ПІДГОТОВКА
  5. Запорізька Січ
  6. Запорізька Січ як державно-політичне утворення українського народу.
  7. Козацтво й Запорізька Січ – осередки формування українського народу і його державності.
  8. Складне речення як синтаксична одиниця. Засоби зв’язку частин складного речення.
  9. Тема 1: Предмет, структура та завдання розділу „Статути Збройних Сил України” навчальної дисципліни „Військова підготовка”.

Запорізька Січ – була столицею козаків, де знаходився цвіт козацтва. Вона знаходилась на острові, була оточена ровом і десятиметровим валом, на валу стояв дерев`яний частокіл. Довкола стояли сторожові башти з гарматами, добре укріпленим був вихід до річки. На території Січі були побуд.хати-курені де жили козаки. Також там знаходились склади, арсенали для зброї, торгові лавки, а в центрі знаходився майдан з церквою та стовпом, де карали засуджених козаків. На території одної фортеці жили, як правило, козаки – земляки. Таких фортець було спочатку п`ять, а потім – вісім. Основна маса козаків прож.поза Січчу і збиралася лише під час виборів або воєнного походу. На чолі Січі стояв кошовий отаман, який обирався на один рік. При цьому йому вручали символ влади – булаву.

Вищий орган-козацька рада:загальна рада(все козацтво),мала рада(старшини).Збирались перед або після Різдва,Пасхи,14 жовтня, Покров…На загальній раді обираються керівництво Січі: кошовий, обозний, писар, суддя, осавул.

Козацька старшина має помічників(військовослужителей):військовий пушкар(завідує артилерією, постачання пороху, ядер, свинцю завідує пушкар нею – злочинці);тлумач(перекладав документи,вів переговори з іноземцями, очолював розвідку,входив до складу козацьких посольств);кантаржій(головний за ваги та міру, торгівельні відносини); довбиш (б’є барабани (литаври)); бунчужний, хорунжий, булавничий(зберігальники клейнодів).Кошовий отаман – має необмежену владу, здійснює дипломатичні стосунки, затверджує на посади,ділить землі між паланками, питання про прийом або звільнення. Суддя – здійснює судочинство. Наказній отаман (за відсутності кошового). Регулює витрати коштів, відає збереженням козацької скарбниці(мала-має кожна Січ, обмежена кількість грошей; велика – за межами Січі:гармати,гроші). Писар – Готує листи до іноземців, укладує та підписує документи, очолює січову канцелярію. Осавул – організовує прикордонну службу, охороняє шляхи до Січі, виконує судові вироки. Обозний – очолює артилериську,фортифікаційну справу. Куреє артилерією, організовує табір.

В мирний час козаки займалися скотарством, але святим їх обов’язком було захищати свою землю від ворогів. Зрада каралася смертю.Вступити до козацтва було просто. Потрібно було лише вірити в Бога.Запорізька Січ, як політичне утворення була зародком майбут.козацької держави. Її визнавали в Європі, з ними укладали угоди іноземні держави.Запорізька Січ жила за законами дисципліни, підкоренню вибраному отаману.

 


 

 




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 36 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав