Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Управління операціями та конкурентоспроможність фірми

Читайте также:
  1. Адміністративні методи -це сукупність прийомів, впливів, за­снованих на використанні об'єктивних організаційних відносин між людьми та загальноорганізаційних принципів управління.
  2. Аналіз показників ефективності управління виробничими запасами на підприємстві
  3. Антиконкурентні дії органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю.
  4. Базова концепція побудови артикуляторів Artex фірми Girrbach.
  5. Банк Англії, його утворення, організація і управління, роль і функції
  6. Бюрократичні структури управління.
  7. В) проявляється в спроможності державної влади впливати на поведінку та діяльність людей, підкоряти їх собі з метою управління суспільними справами.
  8. В) проявляється в спроможності державної влади впливати на поведінку та діяльність людей, підкоряти їх собі з метою управління суспільними справами.
  9. Вдосконалення методики економічного обґрунтування механізму управління на підприємстві
  10. Визначення сукупності реалізованих принципів управління

Як зазначалося вище, основна мета операційної функції полягає в переробці ресурсів у кінцеву продукцію, тобто товари або послуги, для задоволення потреб споживачів. Виконуючи це завдання, операційна функція повинна всіляко сприяти досягненню фірмою конкурентоспроможності на ринку. Характеризуючи конкурентоспроможність, тепер досить часто застосовують таке поняття, як «висловлена компетентність». Висловлена компетентність полягає в тому, що фірма робить щось краще, ніж її конкуренти, тобто зберігає конкурентоспроможність, яка дозволяє фірмі приваблювати і не втрачати споживачів. Наприклад, фірма, що спеціалізується на доставці товарів у межах міської смуги, може володіти найновішими та найбільшими вантажівками. Великий парк цих вантажівок відображатиме висловлену компетентність фірми, але ще не означатиме її конкурентоспроможності в ситуації, коли більша частина клієнтури потребуватиме доставки невеликих пакетів у стислі терміни. В останньому випадку конкурентоспроможнішою, можливо, виявиться фірма, що використовує кур’єрів з велосипедами, мотоциклами чи легковими автомобілями.

У сфері операцій можна забезпечувати конкурентоспроможність фірми різноманітними засобами. Найбільш очевидним є шлях зниження виробничих витрат нижче рівня аналогічних витрат у конкурентів. Однак це зовсім не єдиний з можливих засобів. Іншим напрямом забезпечення конкурентоспроможності завдяки операційній функції є якість продукту та різноманітні аспекти її вдосконалення:

— У досконалення технічних характеристик конструкції виробу дозволяє експлуатувати його з більшою ефективністю. Наприклад, автомашина може розігнатися від 0 до 60 миль/г усього за 5,7 сек. або вона може пройти 55 миль на одному галоні бензину.

Надійність та міцність виробів. Так, рекламу автомобілю можна зробити при мінімумі поломок на 10000 миль пробігу, а годинники марки «Таймекс» відомі тим, що «їх б’ють, а вони все йдуть».

— «Індивідуалізація» виробів відповідно до вимог замовників. У фірми «Бюргер Кінг» ви можете придбати будь-який виріб, що буде виготовлений за вашим індивідуальним замовленням.

— Швидкість та гарантований час доставки. Уже сформувалася нова сфера послуг на принципах доставки не пізніше, ніж на конкретно вказаний момент. Фірма «Піцца Хат» у своїй рекламі обіцяє, що «ви не будете платити за ланч, якщо він не доставлений на ваш стіл за п’ять хвилин до замовленого вами терміну».

Ще одним аспектом забезпечення конкурентоспроможності фірми завдяки операціям є гнучкість та скорочення часу реагування на зміни, що відбуваються в зовнішньому середовищі:

— Прискорене впровадження нової продукції на ринок. У деяких сферах високих технологій спроможність своєчасно поставити продукцію на ринок може гарантувати тривалий успіх. Так «Полароїд» заробив свою репутацію завдяки випереджаючому впровадженню нових продуктів на ринку фотоапаратури.

— Гнучке регулювання обсягу. Спроможність регулювати обсяг виробництва відповідно до коливань попиту має критично важливе значення. Цей принцип швидко усвідомив «Крайслер» під час свого виходу зі смуги невдач на початку 80-х років.

ЕФЕКТИВНІСТЬ ОПЕРАЦІЙ — це ринкова вартість отриманих виходів, співвіднесена з загальною вартісною величиною входів (ресурсів, що споживає операційна система в процесі свого функціонування).

Ринкова вартість виходів визначається як кількістю одиниць виробленої продукції (наданих послуг), так і цілою низкою інших факторів. Наприклад, таких:

1. Відповідність асортименту продукції чи наданих послуг попиту на них.

2. Якість виходів системи.

3. Своєчасність виробництва виходів і врахування характеру попиту.

4. Гнучкість виробничої системи при задоволенні різноманітних вимог індивідуальних споживачів.

Загальні витрати на спожиті організацією входи аналогічним чином визначаються не лише їхньою кількістю, а й низкою інших факторів. Наприклад, аналізуючи матеріальні витрати, слід ураховувати:

1. За якими цінами придбано матеріали?

2. Якими були витрати на зберігання матеріалів на складі запасів до моменту їхнього використання?

3. Якою була вартість замовлення та прийомки матеріалів?

4. Які витрати виникли внаслідок нестачі матеріалів?

5. Які додаткові витрати з’явилися внаслідок неякісності матеріалів?Щодо такого входу, як людська праця, слід ураховувати такі питання:

1. Яка частина роботи виконувалася в понаднормовий, а не в нормативний робочий час, та якою є вартість понаднормових робіт?

2. Чи використовувався персонал відповідно до рівня кваліфікації або довелося платити робітникам за тарифами більш високої кваліфікації, ніж та, що вимагалася для виконання роботи?

3. Якими виявилися витрати, пов’язані з плинністю кадрів, викликаної зміною навантаження в системі?

4. Якими виявилися витрати, пов’язані з помилками персоналу через недостатність рівня підготовки або погане керівництво з боку майстрів?

Можна назвати й інші аналогічні фактори, що впливають на скорочення чи зростання загальних витрат організації через інші види ресурсів, що споживаються операційною системою.

Намагання підвищити економічну ефективність знайшло найяскравіший вираз у тому секторі економіки, що спеціалізується на виробництві товарів, але воно певною мірою має місце і в індустрії послуг. Хоча, зрештою, у більшості галузей невиробничої сфери ніколи не можна буде застосувати таке важливе досягнення промислової революції, як масове виробництво, однак у деяких галузях сфери послуг, таких, як мережі закусочних, готелі, бухгалтерські фір­ми, агенції з прокату автомобілів та навіть і в деяких фірмах, зайнятих торгівлею нерухомістю, з успіхом застосовуються принципи організації масового виробництва, відповідно до яких усі етапи дій та операції стандартизовані й відповідне обладнання ефективно працює на кожній стадії.




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 37 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав