Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Сутність податкового контролю

Читайте также:
  1. VІІ. Організації контролю застосування СУР
  2. Адміністративна відповідальність за порушення податкового законодавства.
  3. Антиконкурентні дії органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю.
  4. Баланс підприємства: сутність, мета складання, структура, взаємозв’язок з рахунками.
  5. Безробіття: сутність, види та соціально-економічні наслідки. Закон Оукена.
  6. Бенчмаркінг як альтернатива маркетингового дослідження: сутність, функції, види.
  7. Буття матеріального. Сутність матерії та форми її існування.
  8. Вартісна оцінка та її сутність.
  9. Введення в економіку. Сутність, предмет і методи економічної теорії.
  10. Видатки бюджету, їх сутність і класифікація.

Податкова система в кожній країні є однією з найважливіших основ економічної політики. Вона забезпечує фінансову базу держави та виступає головним знаряддям реалізації її економічної доктрини.

Податки - це об'єктивне суспільне явище, тому створюючи податкову систему, потрібно виходити з реалій соціально-економічного становища країни, а не керуватися тільки нездійсненними побажаннями.[9]

Першочерговою потребою сьогодення є забезпечення збалансованого розвитку всіх підсистем суспільства, гармонізації інтересів різноманітних верств населення, створення міцного економічного підґрунтя для інтеграції України у світову економічну систему. Все це в значній мірі залежить від ефективної контрольної функції податків. Контрольна функція податків проявляється через податковий контроль.

Чільне місце у цьому процесі займає реформування податкової системи, яка забезпечує державу необхідними фінансовими ресурсами. Податковий контроль, як складова податкової системи, повинен вирішувати завдання щодо зменшення податкової заборгованості та легалізації усіх доходів учасників ринку. Законодавче підґрунття є необхідним для реалізації функцій податкового контролю.

Контроль є важливим елементом будь-якої галузі державного управління. Організація контролю є обов'язковим елементом управління суспільними фінансовими засобами, оскільки таке управління тягне за собою відповідальність перед суспільством. Саме об'єктивні потреби держави та органів місцевого самоврядування у грошових коштах вимагають забезпечення повного і своєчасного їх надходження у вигляді податків і зборів (інших обов'язкових платежів) до бюджетів та державних цільових фондів.

Головною метою податкового контролю в Україні є постійне наповнення дохідної частини державного бюджету, а його предметом – перевірка повноти формування бази оподаткування діяльності суб’єктів господарювання податками та зборами і своєчасності їх перерахування до бюджету та державних цільових фондів.

У статті 26. Податкового Кодексу наведено наступне трактування податкового контролю. Податковий контроль – це система заходів, що вживаються контролюючими органами з метою контролю правильності нарахування, повноти і своєчасності сплати податків і зборів, а також дотримання законодавства з питань проведення розрахункових та касових операцій, патентування, ліцензування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи. [1].

На думку багатьох вчених, дане визначення не до кінця розкриває його суть [5, c. 96].

Погляди дослідників на сутність поняття «податковий контроль» не є однозначними. Так, одні вчені визначають податковий контроль як складову частину державного фінансового контролю, тоді як інші вбачають у ньому самостійний вид контролю. Також не існує єдиної думки про мету і завдання, а також принципи організації податкового контролю.

Так, Ю. Соловйова називає податковий контроль спеціальним видом державного фінансового контролю. І. Литвинчук іН. Бурківська говорять про державний контроль у сфері оподаткування, а Д. Французов – про державний податковий контроль і державний контроль податкових органів у системі макроекономічного регулювання.

За визначенням Г. Нестерова, податковий контроль є частиною податкової системи (підсистеми), що містить взаємопов’язані елементи, які забезпечують її стійке функціонування і вирішення поставлених завдань, інститути і механізми, нормативно-правову базу, економічні відносини, органи (суб’єкти), котрі здійснюють податковий контроль,форми і методи його організації.

З позицій техніки виконання податковий контроль – це діяльність посадових осіб органів податкової служби та митної служби України щодо спостереженняза відповідністю процесу організації платниками податків облікуоб’єктів оподаткування, методами обчислення й сплати податків і неподаткових платежів за чинними нормативно-правовими актами у галузі оподаткування, виявлення відхилень, допущених у ході виконання норм податкового законодавства.

Однозначної позиції щодо функціонального призначення податкового контролю немає. Так, Л. Чорномордов вважає, що податковий контроль реалізує основну функцію податків – фіскальну, в той час як С. Богачов вважає, що здійснюючи характерну функцію контролю за дотриманням податкового законодавства, податковий контроль зачіпає різні сторони життєдіяльності держави і суспільства, у зв’язку з чим теоретичні й практичні аспекти податкового контролю набувають все більшого значення.

Серед основних функцій податкового контролю доцільно виділити дві основні:

1. Контрольна – полягає у контролі за дотриманням податкового законодавства

2. Політикозабезпечуюча – полягає у реальному впливі податкового контролю на реалізацію фінансової, грошово-кредитної, бюджетної і податкової політик.

Податковий контроль як елемент управління, вирішує декілька завдань: по-перше, це контроль за фінансовою і господарською діяльністю, пов’язаною з оподаткуванням; по-друге, це регламентована нормами права діяльність владних і зобов'язаних осіб, пов'язана з формуванням публічних грошових фондів за рахунок надходжень від податків, зборів (обов'язкових платежів); по-третє, це засіб забезпечення законності у сфері оподаткування.

Головною метою податкового контролю є чітке дотримання зобов'язаними особами податкового законодавства. Традиційно податковий контроль прийнято пов’язувати з забезпеченням надходження коштів до бюджетів, але платники можуть і не мати обов’язку сплачувати податок при одночасній наявності інших складових податкових обов’язків. Податковий контроль є контролем за дотриманням законодавства у сфері оподаткування, що означає чітке дотримання встановлених приписів, порядку формування централізованих і децентралізованих грошових фондів. Він охоплює не тільки контроль за грошовими коштами, а й інші повноваження, що не пов'язані безпосередньо зі сплатою грошових коштів (наприклад, платник податків своєчасно й у повному обсязі сплатив податки, але вчасно не надав податкову декларацію, тобто не реалізував один із своїх обов'язків, визначених Податковим кодексом України).

Важливо при здійсненні податкового контролю виділити його об’єкти та суб’єкти. Об’єктом контролю виступає діяльність платників податків – юридичних та фізичних осіб, які пройшли реєстрацію у органах ДПС, податкові агенти та представники платника податку.

Суб’єктами податкового контролю є:

-Платники податків - фізичні особи та юридичні особи (як резиденти,так і нерезиденти України), які мають, одержують чи передають об'єкти оподаткування або провадять діяльність, що є об'єктом оподаткування згідно з Податковим кодексом України, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів.

-Контролюючі органи - органи державної податкової служби - щодо податків, які справляються до бюджетів та державних цільових фондів, а також стосовно законодавства, контроль за дотриманням якого покладається на органи державної податкової служби та митні органи - щодо мита, акцизного податку, податку на додану вартість, інших податків, які відповідно до податкового законодавства справляються у разі ввезення (вивезення, пересилання) товарів і предметів на митну територію України.

Інші державні органи не мають права проводити контроль за правильністю нарахування, повнотою і своєчасністю сплати податків, а також за дотриманням податкового законодавства.

 

Статтею 62 Податкового кодексу України визначено способи здійснення податкового контролю:

1. Ведення обліку платників податків – передбачає створення умов для здійснення контролю органами контролю за правильністю нарахування, повноти і своєчасності сплати податків, зборів, нарахованих фінансових санкцій, дотримання податкового та іншого законодавства.

2. Інформаційно-аналітичне забезпечення діяльності органів державної податкової служби - комплекс заходів із збору, опрацювання та використання інформації, необхідної органам ДПС для виконання функцій і завдань. Інформаційною базою є: інформація, що надійшла від платника податків у вигляді декларації, розрахунків та звітних документів; інформація, що надійшла від органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та НБУ, а саме: про надані дозволи, ліцензії, свідоцтва на право здійснення діяльності; про експортно-імпортні операції, про на явність та рух грошових коштів, результати податкового контролю, про об’єкти оподаткування тощо.

3. Перевірка - форма податкового контролю, яку здійснюють контролюючі органи з метою встановлення правильності обчислення, повноти та своєчасності сплати податків і зборів. Може бути планова та позапланова; виїзна та невиїзна; документальна, камеральна та фактична.

Окремим способом здійснення податкового контролю деякі вчені визначають експертизу – вона проводиться тоді, коли в ході проведення перевірки необхідні спеціальні знання у галузі науки, мистецтва, техніки, економіки.

Ефективне виконання податкового контролю передбачає реалізацію та поєднання усіх шляхів його здійснення. Поряд з цим, на практиці визначальне місце займають податкові перевірки. Саме цей вид контролю є найбільш ефективним, який забезпечує безпосередній контроль та повноту і правильність обчислення податків і зборів, який може бути реалізований тільки шляхом порівняння податкової звітності, яку подають платники податків, з фактичними даними щодо об’єкта і бази оподаткування, відображених у податковому обліку.

У Податковому Кодексі Україні визначено три види податкових перевірок:

Документальна - перевірка, у ході якої перевіряється достовірність, повнота і правильність нарахування податків і зборів, а також вчасність і повнота їх перерахування до бюджету. Крім того у ході документальної перевірки здійснюється контроль за дотриманням валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення та оформлення трудових відносин з працівникам.

Документальна перевірка проводиться на підставі податкової, фінансової, статистичної та іншої звітності, регістрів бухгалтерського обліку платника та інших документів.

Документальна планова перевірка проводиться відповідно до плану – графіка перевірок.

Документальна позапланова перевірка не передбачається у плані роботи органу державної податкової служби і проводиться за наявності хоча б однієї з обставин визначених Податковим кодексом.

Документальною виїзною перевіркою вважається перевірка, яка проводиться за місцезнаходженням платника податків чи місцем розташування об’єкта права власності.

Камеральна перевірка передбачає перевірку виключно тих даних, що містяться в декларації, поданій платником. Вона не передбачає перевірок будь-яких інших документів, крім декларації чи розрахунках платника.

Фактична перевірка - здійснюється за безпосереднім місцем здійснення господарської діяльності платника.Вона передбачає перевірку правильності здійснення розрахункових операцій, наявність у платника усіх необхідних ліцензій, патентів і свідоцтв, укладання трудових договорів з працівниками, а також те, чи не здійснює суб’єкт господарську діяльність без реєстрації.

Таким чином, податковий контроль є самостійним напрямком державного фінансово-економічного контролю, який має чітко визначену мету, предмет, завдання, об’єкт, суб’єкт і реалізується шляхом ведення обліку платників податків, інформаційно-аналітичного забезпечення, перевірок та експертиз. Основним призначенням податкового контролю є контроль за дотриманням норм податкового законодавства щодо сплати податків.




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 115 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав