Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Охарактеризуйте основні засоби підприємства, їх характеристику за класифікаційними ознаками та структуру; показники ефективності використання основних засобів.

Читайте также:
  1. II. Основні засоби
  2. Uml; Основні теоретичні положення
  3. Uml; Основні теоретичні положення
  4. Абсолютні й відносні статистичні показники.
  5. Аналіз ефективності використання короткострокових кредитів
  6. АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ НАДАННЯ КРЕДИТНИХ ПОСЛУГ БАНКОМ
  7. Аналіз ефективності надання ПАТ КБ «Приватбанк» кредитних послуг
  8. АНАЛІЗ КРЕДИТНИХ ВІДНОСИН ТА ЇХ ЕФЕКТИВНОСТІ
  9. Аналіз основних економічних та фінансових показників діяльності підприємства
  10. Аналіз основних коефіцієнтів ділової активності ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК» БАНК» в частині активів

Условные сокращения:

§ ФР – фактор риска

§ ЭГМ ХА – эхографические маркеры хромосомных аномалий

§ АКВ – аномальное количество вод (мало-и многоводие)

§ ПК – пренатальное кариотипирование

 

Охарактеризуйте основні засоби підприємства, їх характеристику за класифікаційними ознаками та структуру; показники ефективності використання основних засобів.

основні фонди - це засоби праці, які мають вартість і функціонують у виробництві тривалий час у своїй незмінній споживної формі, а їх вартість переноситься конкретною працею на вартість виготовленої продукції (на платні послуги) частинами в міру зносу.
Вартісна оцінка. Оцінка основних фондів підприємства є грошовим вираженням їхньої вартості. Вона необхідна для правильного визначення загального обсягу основних фондів, їхньої динаміки і структури, розрахунку економічних показників господарської діяльності підприємства за певний період. У зв'язку з тривалим функціонуванням та поступовим зносом засобів праці, постійною зміною умов їх відтворення існує кілька видів оцінки основних фондів залежно від їх фізичного стану - по повної початкової і відновної або за залишковою вартістю.
У практиці господарювання з метою спрощення обліку основних фондів до оборотних фондів відносять інструменти та інвентар зі строком експлуатації до одного року і вартістю до 100 одиниць національної валюти, а також всі спеціальні інструменти і пристосування, спеціальний одяг та взуття незалежно від строку використання і вартості. Видова класифікація основних фондів використовується чинними системами бухгалтерського обліку та статистики. Для встановлення норм амортизаційних відрахувань і розрахунків щорічних амортизаційних сум застосовують укрупнену класифікацію, виділяючи три групи основних фондів:перша - будівлі, споруди, їхні структурні компоненти та передавальні пристрої;друга - автомобільний транспорт; меблі; побутові електронні, оптичні, електромеханічні прилади та інструменти, включаючи ЕОМ, інші машини для автоматичного оброблення інформації, телефони, інше офісне обладнання;третя - інші основні фонди, не включені в першу і другу групи.Оскільки елементи основних фондів відіграють неоднакову роль у процесі виробництва, важливе значення має поділ їх на дві частини: активну, яка безпосередньо бере участь у виробничому процесі і завдяки цьому забезпечує необхідні обсяг і якість продукції, і пасивну, що створює умови для здійснення процесу виробництва. До активної частини основних фондів відносяться переважно робочі машини й устаткування, інструмент, вимірювальні та регулюючі прилади і пристрої, використовувана в автоматизованих системах управління технологічними процесами обчислювальна та комп'ютерна техніка, деякі технічні споруди - гірничі виробки шахт, газові та нафтові свердловини.

2. 1. Розкрийте сутність експлуатаційної програми готелю, основних її показників та методики аналізу експлуатаційної програми.

Експлуатаційна програма є вихідним розділом плану господарської діяльності підприємства, яке надає послуги з розміщення туристів. Цей розділ за суттю аналогічний виробничій програмі будь-якого підприємства, але відрізняється методологією розробки.
План експлуатаційно-фінансової діяльності підприємства готельного типу включає такі розділи:
- експлуатаційна програма (програма використання номерного фонду);
- план доходу від експлуатаційної (основної) діяльності, додаткових послуг і допоміжних підрозділів;
- план щодо праці і заробітної плати;
- план витрат на готельні послуги (плановий кошторис витрат);
- план прибутку від усіх видів діяльності;
- прогноз грошових потоків;
- план підвищення якості експлуатаційної діяльності;
- заходи щодо забезпечення виконання плану експлуатаційно-фінансової діяльності.
Експлуатаційна програма складається на основі кількості місць для розміщення (проживання) гостей, що передбачається в плановому періоді. Вона виражається в натуральних і вартісних показниках. Натуральним показником експлуатаційної програми є кількість місце-днів, а вартісним - виручка (доход) від реалізації послуг з розміщення клієнтів.
Плануванню експлуатаційної програми передує аналіз, у процесі якого оцінюється ряд показників, характерних для оцінки експлуатаційної потужності підприємства, - це місткість, пропускна спроможність і завантаженість об'єкта розміщення.


 

3. 1. Розкрийте зміст прибутку підприємства, його видів, методики аналізу прибутку, факторів, що впливають на його обсяг.

Прибу́ток— сума, на яку доходи перевищують пов'язані з ними витрати. Чистий прибуток це прибуток після сплати податків. Прибуток також визначають як суму, на яку зріс власний капітал компанії за даний період у результаті діяльності цієї компанії.

Розрізняють прибуток обліковий (бухгалтерський), економічний і нормальний.
Обліковий (бухгалтерський) прибуток — це різниця між ціною реалізованої продукції і витратами на її виробництв
Нормальний прибуток — це винагорода за підприємницьку діяльність, складова витрат виробництва.
Економічний прибуток — це різниця між обліковим і нормальним прибутком.
економічний прибуток виникає тоді, коли загальна виручка перевищує всі зовнішні та внутрішні витрати. До складу останніх входить нормальний прибуток на капітал у вигляді відсотка. Прагнення отримати якомога більший прибуток стимулює підприємців ефективніше використовувати економічні ресурси, знижувати витрати, впроваджувати досягнення науково-технічного прогресу, освоювати нові виробництва.
Балансовий прибуток — це загальна сума прибутку від усіх видів діяльності
Прибуток від допоміжної діяльності — це частина прибутку, утворена внаслідок виконання для інших підприємств непромислових робіт і послуг (будівельних, транспортних тощо), реалізації продукції підсобного сільського господарства, надання платних послуг населенню.
Прибуток від позареалізаційної діяльності — це різниця (сальдо) між штрафами, пенею, неустойками, одержаними і сплаченими, доход від операцій з тарою, орендна плата від падання в оренду приміщень тощо.
Засновницький прибуток — це доход, який отримує засновник акціонерного підприємства (товариства) при відкритій підписці на акції.
Певна частина прибутку витрачається на створення благодійних та інших фондів. Підприємства, які віддають частину своїх прибутків на благодійну діяльність, як правило, користуються податковими та іншими пільгами.
Чистий прибуток — це кошти, що залишаються у розпорядженні підприємства після сплати податків і відрахувань
Його витрачають на розширення виробництва, збільшення фондів невиробничого призначення, здійснення заходів з охорони навколишнього середовища, підготовку кадрів, створення соціальних фондів.

 

4. 1. Розкрийте зміст поняття ринку, функцій, що виконує ринок. Дайте характеристику видам підприємств, які діють на ринку.
У широкому розумінні ринок є сферою прояву виникають між людьми в процесі виробництва, розподілу, обміну та споживання, економічних відносин. У вужчому розумінні ринок - це сфера товарного обігу і зв'язана з ним сукупність товарно-грошових відносин, які виникають між виробниками (продавцями) та споживачами (покупцями) у процесі купівлі - продажу товарів.
функції ринку:
Регулююча: ринок, як регулятор виробництва, через механізм ринкових законів встановлює необхідні пропорції відтворення; завдяки цінам, ринок стимулює впровадження досягнень науки та техніки у виробництво — це сприяє розширенню асортименту товарів та послуг;

Стимулююча — ринок спонукає виробників товарів до зниження витрат, підвищення якості та споживчих властивостей товарів;

Розподільча — доходи споживачів і виробників у ринковій економіці диференціюються через ціни, зумовлюючи соціальне розшарування суспільства за доходами.

Алокаційна — ринок забезпечує виробництво оптимальної кількості товарів і послуг за допомогою найефективнішої комбінації ресурсів.

Інтеграційна — ринок об'єднує суб'єктів економічної системи в одне, сприяючи формуванню єдиного економічного простору як у межах окремої держави, так і в межах світової економіки.

Інформаційна — ринок дає об'єктивну інформацію про те, які товари мають попит; кожна фірма може регулювати власне виробництво.

Посередницька — ринок виступає посередником між виробником і споживачем.

Сануюча (оздоровча) — ринок очищує суспільне виробництво від економічно слабких та нежиттєздатних господарських одиниць.
В Україні, відповідно до форм власності, діють п-ства таких видів:
-приватне п-ство, що діє на основі приватної власності громадян; - п-ство колективної власності; - комунальне п-ство,що діє на основі комунальної власності громадян; - п-ство,засноване на змішаній формі власності;
В Україні можуть діяти також інші види п-ств передбачені законом.
Залежно від способу утворення: -унітарні(один засновник); - корпоративні(два і більше);
Залежно від к-сті працюючих: - малі(не більше 50осіб); - середні; великі(не більше 1000осіб);
В ступені залежності від іншого п-ства: -головні; - дочірні;
Залежно від галузевої приналежності виділяють: - промислові; -с.г; - будівельні; - транспортні; - торгівельні; - лізингові; - банківські; - науково-дослідні; - туристичні; - страхові;
Залежно до правового статусу: - одноособні п-ства; - кооперативні; - орендні; - господарські; Залежно від мети і характеру д-сті: - комерційні; - некомерційні.

5. 1. Дайте характеристику рентабельності підприємства, видам рентабельності; розкрийте суть методики розрахунку показників рентабельності.
Рентабельність – це якісний, вартісний показник, що характеризує рівень віддачі витрат або ступень використання ресурсів, що є в наявності, в процесі виробництва і реалізації продукції.

 

Рентабельність інвестованих ресурсів
1. Загальний рівень рентабельності пі­дприємства Р =-^і- х 100\%, Р =^ ^Т7 х 100\% ОФ + 03 ПЗ — прибуток; С — загальна виробнича собівартість; ОФ — середня величина ос­новних фондів за рік; ОЗ — середня величина обо­ротни коштів
2. Рентабельність виробничих фондів   Р =—і- х 100\% ОФ  
3. Рентабельність сукупних активів Р = х 100\% А А — середня сума активів ба­лансу підприємства
4. Рентабельність власного (акціоне­рного) капіталу Р = х 100\% ВК Пч — чистий прибуток підп­риємства; ВК — сума власного капіталу
Рентабельність продукції
5. Рентабельність продукції Р = Пі х 100\%, Ст Р = х 100\% Ст — повна собівартість то­варної реалізованої продукції; <2 — обсяг реалізованої про­дукції
6. Рентабельність певного виробу ТТ - С Р =ч,—х 100\% С і Ці, С; — відповідно ціна і со­бівартість г-го виробу

 

6. 1. Визначте роль, значення та завдання економічного аналізу.
Охарактеризуйте види економічного аналізу та особливості їх застосування.

Економі́чний ана́ліз— взаємопов’язані й взаємозумовлені методи вивчення і наукового дослідження певних явищ, процесів, дій, результатів. У економіці застосовується з метою виявлення закономірностей і тенденцій розвитку економічних процесів, встановлення та оцінки основних факторів, що позитивно чи негативно впливають на показники ефективності. За допомогою економічного аналізу виявляють невикористані резерви поліпшення показників діяльності окремих галузей, об’єднань, підприємств. Результати економічного аналізу використовують для прогнозування і переспективного планування економічних процесів, а також для розробки програм і рекомендацій подальшого ефективного розвитку, прибуткової діяльності.
1. Сектор знань (підгалузь знань) відповідно до ієрархічної побудови економічного середовища національної економіки:-Теорія економічного аналізу;- Мегааналіз;- Макроаналіз;- Мезоаналіз;- Мікроаналіз; Наноаналіз;
2. Ціль та інформаційне забезпечення аналізу: -Зовнішній аналіз; -Внутрішній аналіз;
3. Вид діяльності: -Аналіз виробництва та реалізації продукції (робіт, послуг); -Аналіз зовнішньоекономічної діяльності; Аналіз трудових показників; - Фінансовий аналіз;- Аналіз інвестиційної діяльності; - Аналіз екологічної діяльності та ін.
4. Міра охоплення видів діяльності: - Повний (комплексний) аналіз діяльності суб'єктів господарювання (об'єднань);-Тематичний аналіз;- Частковий аналіз; - Локальний аналіз;
5. Часова ознака: -Оперативний аналіз;- Поточний аналіз;- Ретроспективний аналіз;- Перспективний (стратегічний) аналіз;
6. Рівні управління господарством: -Аналіз робочих місць; - Аналіз роботи виробничих ділянок; - Аналіз роботи цеху; - Аналіз діяльності підприємств; - Аналіз діяльності об'єднання; - Аналіз результатів діяльності галузі; - Аналіз результатів діяльності регіонів; - Аналіз результатів економічної діяльності країни (національної економіки) та ін.
7. Ступінь охоплення об'єктів і економічних явищ та процесів: -Суцільний аналіз; - Вибірковий аналіз;
8. Підхід до аналізу з врахуванням функцій товару та його вартості: -Традиційний аналіз; - Функціонально-вартісний аналіз;
9. Остаточність результатів аналізу: -Попередній аналіз; - Остаточний аналіз;
10. Можливість кількісної оцінки: -Якісний аналіз; -Кількісний аналіз; і т.д.


 




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 68 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав