Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Як відзначають день матері у різних країнах світу

Читайте также:
  1. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ, ВИВЧЕННЯ НОВОГО
  2. II. Усний рахунок. Повторення вивченого матеріалу.
  3. IV. Вивчення нового матеріалу.
  4. VI. Вивчення нового матеріалу.
  5. VI. Історичний розвиток органічного світу.
  6. X. Антропологічний склад народів світу: народи Африки та Америк
  7. Аналіз Матеріалів
  8. Аналітична обробка матеріалів екологічної експертизи.
  9. Боротьба українського народу за національну освіту й рідну мову
  10. Буття матеріального. Сутність матерії та форми її існування.

У Канаді День матері так само популярний, як Різдво або День святого Валентина. Ресторани переповнені, а торгові центри — у справжнісінькій облозі. З нагоди свята до одягу прикріплюють квіти. Особливо популярні гвоздики. На домашній кухні цього дня можуть бути тільки мамині чада: вони печуть для мами торт, який підносять з недорогими подарунками. Головне — увага.

А от у Мексиці на День матері, навпаки, на додачу до квітів обов’язково дарують мамі дуже дорогі презенти, на які працювати доводиться не один місяць. День матері тут є одним з найважливіших свят. Починається він з богослужіння на честь Пресвятої Богородиці, яка, на думку мексиканців, втілює в собі найкращі риси материнства.

У Німеччині вперше День матері, або Muttertag, святкували 1922 року. Через десять років свято стало загальнонаціональним. «Родоначальниць нової раси» цього дня нагороджували бронзовими, срібними і золотими медалями, залежно від кількості народжених ними дітей. Медалі називалися Karnickelorden, що буквально означає «кроляче замовлення». Після Другої світової війни День матері в Німеччині втратив політичне забарвлення, став святом сімейним: мамам підносять квіти, листівки й маленькі сувеніри як прояв любові, подяки й поваги. Як правило, святкується другої неділі травня. Але якщо припадає на Pfingstsonntag (П’ятидесятницю), — відзначається на тиждень раніше.

У Франції звичай ушановувати матір запровадив Наполеон, а
1950 року офіційно було засновано День матері — LaFetedeMeres, відзначають який останньої неділі травня (якщо збігається з П’ятидесятницею, переносять на першу неділю червня). У французів квіти — не обов’язковий подарунок. Залежно від бажань, це можуть бути книжки, набори косметики, парфуми, купони в СПА або фірмові магазини. Оскільки відмінною рисою французів є любов до вишуканої їжі, дуже популярні й такі подарунки, як хороше вино, шоколад, дорогі сири. Традиційно в День матері замовляють вишуканий сніданок або вечерю для всієї сім’ї в хорошому ресторані. У цей особливий день мами не готують, натомість діти демонструють їм свої кулінарні творіння — святковий пиріг, а також власноруч виготовлені вироби й особисто складені з нагоди свята вірші.

В Японії День матері називається дуже весело: «ха-ханохі», від японського слова хахаоуа, що означає матір. Із самого початку його святкували в день народження імператриці Koюн, матері імператора Акіхіто. Нині День матері відзначається, як і в більшості країн, другої неділі травня. Таку традицію запровадили християни, що осіли в Японії 1913 року.

У Таїланді День матері відзначають на широку ногу, не навесні, а восени, починаючи з 1976 року — 12 серпня. Цього осіннього дня з’явилася на світ її величність королева Сірікіт, яка вважається матір’ю нації. Вона має велику підтримку й симпатію своїх підданих за намагання поліпшити життя народу. Підготовка до Дня матері починається за кілька тижнів до свята. Будинки прикрашають національними прапорами та портретами королеви, гірляндами квітів і різнобарвними вогнями. У Бангкоку біля Великого палацу влаштовується грандіозне шоу феєрверків. Ще рано-вранці посадові особи, представники королівської армії, а також студенти й викладачі збираються, щоб пройти до Великого палацу і вручити представникові королеви квіти, після чого вони врочисто співають пісню «Мати Королівства». Увечері в палаці відбувається церемонія запалювання свічок, яка символізує повагу до королеви, подяку за її довге життя. Але кожен таїландець ушановує і власну матір. Діти стають на коліна перед мамою, висловлюють любов і подяку, підносять їй квіти жасмину, білий колір якого означає чистоту безмежної материнської любові. Важливою частиною цього свята є пожертви в храмах, роздавання милостині.

Восени, в жовтні, й в Індії з незапам’ятних часів святкують дев’ятиденний фестиваль ДургаПуджа на честь богині-матері Дурги. І ось уже 10 років, як своє свято мають звичайні індійські матері. Цього дня, як і в багатьох інших країнах світу, мамам дарують квіти й подарунки, а крім цього влаштовують сімейну вечерю поза домівкою, щоб бодай у свій день мами відпочили від кухні.

У Південній Африці цього дня діти, незалежно від віку, вбираються в червоний і рожевий одяг. Яскраві кольори символізують живих матерів. Біле вбрання — сум за втраченими. День матері тут — це також привід продемонструвати свою любов і подяку не тільки мамам, а й бабусям і всім близьким і коханим жінкам.

У Єгипті День матері, який іще називають тут День сім’ї, припадає на 21 березня. Побажання, слова поваги та любові адресуються насамперед матері. Джерела шанобливого ставлення до материнства зберігає давньоєгипетська міфологія. У давнину єгиптяни поклонялися богині Ісіді, яка вважалася ідеальною матір’ю та дружиною. У сучасному Єгипті День матері — це не тільки привід висловити повагу своїй власній матері, а й усім нинішнім і майбутнім мамам, яких тут вважають охоронницями таємниці й дива життя.

В Україні у свята також своя історія. Вперше його влаштувала Спілка українок Канади 1928 року. Наступного року його відзначали у Львові (з ініціативи редактора тижневика «Жіноча доля» Олени Кисилівської) і на Тернопільщині. У1939-му свято заборонила радянська влада. З 1990 року завдяки зусиллям громадських організацій, зокрема Спілки українок, День матері повернувся в Україну. З 1999 року він став офіційним і отримав постійну дату — друга неділя травня.

День матері — це ще один привід поговорити про материнство зокрема й жіночу долю взагалі. Бо жінка — це не тільки мама, а й трудівниця, навіть якщо вона, як кажуть, «сидить удома». Європейська організація «Мама» підрахувала, що жінка, яка опікується домом і дітьми, не сидить, а бігає: «намотує» у середньому 40 км на день, протягом дня виконує 200 різних справ. Ще в 90-х роках американський учений Гері Беккер, засновник так званої нової економіки домашнього господарства, довів важливість жіночої домашньої праці, за що одержав Нобелівську премію. Однак його ідеї досі не мають конкретної реалізації. Хоча сам термін unpaidwork (неоплачена робота) вже з’явився в нормативних документах.

 

Питання

Питання Відповідь  
  Чи закріплюються в Основному Законі України норми права що стосуються захисту материнства? Так.ч.2 ст.24  
  Хто така жінка, згідно з конвенцією «Про охорону материнства» 7 вересня 1955 року? Термін "жінка" означає будь-яку особу жіночої статі, незалежно від віку, національності, раси або релігії, яка перебуває чи не перебуває в шлюбі, а термін "дитина" означає будь-яку дитину, незалежно від того, чи були її батьки в шлюбі, чи ні.  
  Чи може, небажання чоловіка мати дитину або нездатність його до зачаття дитини, бути причиною розірвання шлюбу? Може. Згідно п.2 ст.49 Сімейного кодексу України  
  Чи можуть жінки, які мають дітей віком від трьох до чотирнадцяти рокiв або дiтей-iнвалiдiв залучатися до надурочних робіт? Згідно з ст.177 КЗпПУ жінки можуть бути залучені до надурочних робіт, але тільки за їх згодою.  
  Яку назву має предмет, викладачам якого, згідно з розпорядженням КМУ «Про затвердження Концепції безпечного материнства»,потрібно підвищувати свою кваліфікацію? Валеологія  
  У разі чого після пологова відпустка становить 70 днів? У разi народження двох i бiльше дiтей та у разi ускладнення пологів.  
  Чи буде надана вiдпустка для догляду за дитиною до досягнення нею вiку трьох років, якщо дитина перебуває на державному утримані? Вiдпустка для догляду за дитиною до досягнення нею вiку трьох рокiв не надається, якщо дитина перебуває на державному утриманнi.ч.5 ст.179 КЗпПУ  
  Що таке безпечне материнство? Безпечне материнство - це забезпечення здоров'я матері, в тому числі фізичних, психічних та соціальних факторів благополуччя вагітної жінки до пологів, під час пологів та у післяпологовий період, і дитини для її гармонійного розвитку.      
  У зв’язку з чим, в основному, виникають проблеми, пов'язані із здоров'ям жінок, материнською смертністю та безплідністю? Аборт  
  Метою якого нормативно-правового акта є вирішення питань щодо забезпечення сприятливих умов для збереження здоров'я жінок і новонароджених, найповнішої реалізації батьківських функцій та підвищення ролі і місця сім'ї в суспільстві? Розпорядження КМУ від 29 березня 2002 р. N 161-р «Про затвердження Концепції безпечного материнства»  
  Який термін неоплачуваної відпустки, що надається матері по догляду за дитиною згідно КЗпП? 3 роки  
  Скільки календарних днів становить термін оплачуваної відпустки у зв’язку із вагітністю і пологами? 126 днів(70 днів до і 56 днів після пологів)
  Які підстави для отримання додаткової відпустки строком 10 днів для матері, яка працює? Мати, яка має 2 і більше дітей віком до 15 років, яка виховує дитину-інваліда чи усиновлену дитину; одинока мати.
  Які існують обмеження стосовно залучення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 3 років до нічних, надурочних робіт, робіт у вихідні дні і направлення у відрядження? Такі залучення і направлення забороняються
  Яка стаття Основного Закону країни регламентує охорону материнства? Ст.. 24 КУ
  Що таке материнство? це функція організму жінки, спрямована на продовження людського роду, яка включає в себе біологічний (виношування, народження і кормління дитини) та соціальний (виховання дитини) аспекти
  Яким міжнародним актом Міжнародної організації праці від 1952року регламентується охорона материнства? Конвенція про охорону материнства
  Визначити сутність поняття «безпечне материнство» відповідно до Концепції безпечного материнства, затвердженої КМУ від 2002 року? Безпечне материнство – це забезпечення здоров’я матері, в т.ч. фізичних, психічних та соціальних факторів благополуччя вагітної жінки до пологів, під час пологів та у післяпологовий період, і дитини для її гармонійного розвитку.
  Чи є кримінально - каранним діяння, що полягає у незаконному звільненні вагітної жінки, чи матері, яка має дитину віком до 14 років або дитину-інваліда? Так, кримінальна відповідальність настає згідно до положень ст. 172ККУ
  Чи існує легально сурогатне материнство в Україні, якщо так, то якими нормативними актами чи законами це дозволено? Так існує і воно дозволене 1. частиною 7 ст. 281 Цивільного кодексу України (повнолітні жінки чи чоловіки мають право за медичними показаннями на проведення щодо них лікувальних програм допоміжних репродуктивних технологій згідно з порядком та умовами встановленими законодавством. 2. Наказом Міністерства охорони здоров’я України №787 від 09.09.2013 р. ( затверджено порядок застосування допоміжних репродуктивних технологій в Україні) 3. ст. 123 Сімейного кодексу України (передбачено процедуру визначення порядку походження дитини, народженої в результаті застосування репродуктивних технологій)
  В якому законі та статті визначається зміст захисту материнства в Україні? Статтею 24 Конституції України
  Чи має жінка право продовжувати відпустку після народження дитини у разі необхідності? Та чи зберігається при цьому за нею право на отримання заробітної плати? Згідно з Кодексом законів про працю України жінки мають право на трирічну неоплачувану відпустку по догляду за дитиною з збереженням робочого місця трудового стажу. Крім того, жінці – матері при необхідності може бути надана відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, до досягнення дитиною шестирічного віку, з зарахуванням терміну відпустки до стажу роботи.. За бажанням жінки у період перебування у відпустці для догляду за дитиною, вона може працювати на умовах неповного робочого часу або вдома.
  Які види соціальних відпусток існують для жінок, що мають дітей? Окрім щорічної відпустки, жінка, яка працює, має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину інваліда, одинока матір або особа, яка взяла дитину під опіку, має право на щорічну додаткову оплачувану відпустку тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових неробочих днів. За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки загальна тривалість не може перевищувати 17 днів.
  Чи має жінка право на перерви для годування дитини протягом робочого дня? Жінки, що мають дітей віком до 1.5 року, надаються, крім загальної перерви для відпочинку харчування. Додаткові оплачувані перерви для годування дитини, не рідше ніж через 3 години тривалістю не менша 30 хв кожна. При наявності двох і більше грудних дітей тривалість перерви встановлюються не менше години.
  Чи передбачена відповідальність за порушення норм законодавства з питань захисту материнства? За порушення трудового законодавства, в тому числі з питань захисту материнства, посадові особи несуть дисциплінарну, адміністративну та кримінальну відповідальність.
  Коли вперше був проведений Міжнародний Жіночий День? Міжнародний Жіночий День вперше був проведений 19 березня 1911 року у Європі.
  Яку мету містила Конвенція ООН у 1979 році про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок? Конвенція про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок була прийнята ООН у 1979 р., з метою забезпечення повної рівності між чоловіками і жінками у різних сферах життя на основі встановлення нового міжнародного економічного порядку, що заснований на рівності та справедливості
  В яких роках та ким було проголошено «Десятиріччя жінок»? 1976–1985рр., були проголошені Генеральною Асамблеєю,як «Десятиріччя жінок».
  Дайте визначення поняттю «Дискримінація щодо жінок»? «Дискримінація щодо жінок» - це будь-які розбіжності, винятки чи обмеження за ознаками статі, які спрямовані на послаблення чи зводять нанівець визнання, користування чи здійснення жінками, незалежно від їх сімейного становища, на основі рівноправ'я чоловіків і жінок, прав людини і основних свобод в політичній, економічній, соціальній, культурній, громадській чи будь-якій іншій галузях.
  В якому році відбулася 4-та Всесвітня конференція жінок,та які питання були на ній розглянуті? 4-та Всесвітня конференція жінок відбулася з 4 по 15 вересня 1995 р. в м. Пекіні. Скликана ООН, конференція прийняла Платформу дій, сконцентрована на ключових питаннях, які торкаються більшості жінок: бідність; доступ до освіти, медичного обслуговування, інших послуг; насилля над жінками; вплив на жінок військових та інших видів конфліктів у суспільстві; жінки, економічні структури і політика (жінки, робота, сім'я); нерівність жінок в питаннях влади і в прийнятті рішень, які пов'язані зі службовим і соціальним просуванням жінок; законні права жінок; засоби масової інформації і жінки; жінки і навколишнє середовище.
  Якою є тривалість обов'язкової післяпологової відпустки? Тривалість обов'язкової післяпологової відпустки встановлюється законодавством кожної країни, але ні в якому разі не становить менш як 6 тижнів.
  Що саме включає в себе медична допомога,яка надається вагітній жінці? Медична допомога включає догляд та спостереження до, під час і після пологів, які надають кваліфіковані акушерки чи лікарі, а також, у разі потреби, госпіталізацію, причому, при можливості, надається повна свобода як у виборі лікаря, так і у виборі державної чи приватної медичної установи.
  За яких вимог згідно ЗУ «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» виплата допомоги на дітей одиноким матерям припиняється? Виплата допомоги на дітей одиноким матерям (батькам) припиняється у разі: ü позбавлення отримувача допомоги батьківських прав; ü позбавлення отримувача допомоги волі за вироком суду; ü скасування рішення про усиновлення дитини або визнання його ü недійсним; ü реєстрації дитиною шлюбу до досягнення нею 18-річного віку; надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності у ü випадках, передбачених законом; ü смерті дитини; ü смерті отримувача допомоги. тимчасового влаштування дитини на повне державне утримання; ü відібрання дитини в отримувача допомоги без позбавлення ü батьківських прав; ü тимчасового працевлаштування дитини.  
  Яка стаття КЗпП передбачає надання вагітним жінкам і жінкам які мають дітей віком до чотирнадцяти років або дітей-інвалідів, путівки до санаторіїв та будинків відпочинку безкоштовно? Стаття 185 КЗпП передбачає надання вагітним жінкам і жінкам, які мають дітей віком до чотирнадцяти років або дітей-інвалідів, путівки до санаторіїв та будинків відпочинку безкоштовно або на пільгових умовах, а також подання їм матеріальної допомоги.
  Якою є основна мета Концепції безпечного материнства? Метою Концепції є вирішення питань щодо забезпечення сприятливих умов для збереження здоров'я жінок і новонароджених, найповнішої реалізації батьківських функцій та підвищення ролі і місця сім'ї в суспільстві.
  Ким затверджена концепція безпечного материнства? (ВРУ, КМУ, ПУ, Спілка молоді, здоровя, спорту і материнства України)  
  Термін позовної давності, що до спорів про материнство складає? (ч3.ст 139 СКУ). 1 рік))  
  В яких випадках оспорювання материнства не допускається? У разі перенесення в організм іншої жінки ембріона людини, зачатого подружжям (чоловіком та жінкою) в результаті застосування допоміжних репродуктивних технологій, батьками дитини є подружжя.{Частина друга статті 123 із змінами, внесеними згідно із Законом № 3760-VI від 20.09.2011}3. Подружжя визнається батьками дитини, народженої дружиною після перенесення в її організм ембріона людини, зачатого її чоловіком та іншою жінкою в результаті застосування допоміжних репродуктивних технологій.(ч.2-3. Ст. 123 СКУ)
  Чи мають іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, а також особи, яких визнано в Україні біженцями або особами, які потребують додаткового захисту, право на державну допомогу? (мають. ЗУ про державну допомогу сім*ям з дітьми)  
  Які види державної допомоги сім'ям з дітьми визначає ЗУ Про державну допомогу сім'ям з дітьми? Стаття 3. Види державної допомоги сім'ям з дітьми Відповідно до цього Закону призначаються такі види державної допомоги сім'ям з дітьми: 1) допомога у зв'язку з вагітністю та пологами; 2) допомога при народженні дитини; { Пункт 2 частини першої статті 3 із змінами, внесеними згідно із Законом N 107-VI (107-17) від 28.12.2007 } 2-1) допомога при усиновленні дитини; { Частину першу статті 3 доповнено пунктом 2-1 згідно із Законом N 573-VI (573-17) від 23.09.2008 } 3) допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку; 4) допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування; 5) допомога на дітей одиноким матерям;
  Що є Підставою (документ) надання оплачуваної відпустки зв'язку з вагітністю та пологами? (На підставі медичного висновку.КЗпП ст.179).
  Після пологів жінкі надається відпустка терміном? (56діб (70 у разі ускладнення) ст..179 КЗпПУ)  
  Чи дається щорічна відпустка, якщо жінка взяла відпустку у зв’язку з пологами? (ТАК.ст Стаття 180. Приєднання щорічної відпустки до відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами. У разі надання жінкам відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами власник або уповноважений ним орган зобов'язаний за заявою жінки приєднати до неї щорічні основну і додаткову відпустки незалежно від тривалості її роботи на даному підприємстві, в установі, організації в поточному робочому році.)  

 

НПА

1. КУ ст. 24

2. Сімейний Кодекс України. ВВРУ 2002

3. Кодекс законів про працю України (стт. 176 186-1)

4. ЗУ Про державну допомогу сім'ям з дітьми

5. КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ П О С Т А Н О В А від 24 червня 2006 р. N 879 Київ Про затвердження Стратегії демографічного розвитку в період до 2015 року

6. КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я від 29 березня 2002 р. N 161-р Київ Про затвердження Концепції безпечного материнства

7. Конвенція про охорону материнства (переглянута в 1952 році) N 103 (укр/рос)

8. Загальна декларація прав людини

9. КОНВЕНЦІЯ про права дитини 20.11.1989

10. Декларація про загальні засади державної політики стосовно сім'ї та жінки” СХВАЛЕНО Постановою Верховної Ради України від 5 березня 1999 року N 475-ХІУ (5.03.1999 р.),

11. “Концепція державної сімейної політики» схвалена Постановою Верховної Ради України від 17 вересня 1999 року N 1063-XIV


 


 


 


 


 


 


 


 

 




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 54 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.012 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав