Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Штат енергодиспетчерського персоналу

Читайте также:
  1. Аналіз кількісного та якісного складу персоналу підприємства
  2. Аудит розвитку персоналу
  3. Базовый стандарт устанавливает единые требования к персоналу АК, непосредственно взаимодействующему с клиентами и пассажирам.
  4. Використання засобів індивідуального та колективного захисту персоналу
  5. Дії змінного експлуатаційно-технічного персоналу і режисерської бригади у разі порушення нормальної роботи обладнання
  6. Інвестиції в розвиток персоналу та віддача від них
  7. Інформаційне, правове та нормативно-методичне забезпечення служби персоналу.
  8. Маркетингові комунікації. Стимулювання збуту. Стимулювання сфери торгівлі. Стимулювання власного торговельного персоналу.
  9. Менеджер персоналу
  10. Методи пошуку та підбору персоналу

Приймаємо, що енергодиспетчерський аппарат обслуговує два кола, які розміщені сумісно: 10 чоловік (1 із них старший). Розрахунок зводимо до таблиці 9.

Таблиця 9

Найменування посад Кількість чоловік
Старший енергодиспетчер  
Чергові енергодиспетчери  
Разом  

 

Загальну чисельність працівників зводимо до таблиці 10

 

Таблиця 10

№ п/п Підрозділи дистанції електропостачання Кількість чоловік
  Аппарат управління ЕЧ  
  Штат районів контактної мережі  
  Штат тягових підстанцій  
  Штат ремонтно-ревізійної дільниці  
  Штат енергодиспетчерської групи  
Разом по ЕЧ  

 

1.3.2 Визначення продуктивності праці

Продуктивність праці визначаємо в натуральних одиницях через відношення обсягу вантажної роботи МВ до середньомісячної чисельності працівників ЕЧ за формулою 17:

(17)

1.3.3 Річний фонд оплати праці працівників ЕЧ

Заробітна плата – це грошове вираження вартості товару «робоча сила» та результативності функціонування сааме робочої сили. На залізничному транспортізастосовуються дві основні форми оплати праці: відрядна та погодинна. Для працівників дистанції електропостачання застосовується погодинно-преміальна система оплати праці, при якій, крім тарифної ставки або посадового місячного окладу, виплачується премія за виконання встановлених кількісних та якісних показників роботи.

Оплата праці керівних, інженерно-технічних працівників і службовців дистанції електропостачання електрифікованих залізниць (начальників дистанцій, їх заступників, головних інженерів, начальників відділу кадрів та інших працівниківапарату управління ЕЧ) встановлюється в залежності від характеру, складності та обсягу робіт. Всі дистанції електропостачання поділяються на чотири групи з оплати праці їх керівників.

Групи дистанції електропостачання з оплатою праці встановлюють на основі показників, які характеризують роботу дистанції в умовних одиницях (згідно суми балів), з урахуванням фактично досягнутих обсягів роботи (норми балів указані в таблиці 11). Для прийняття рішень слід керуватисьпоказниками таблиць 11, 12, 13, 14.

Норма балів згідно груп дистанції електропостачання приведено в таблиці 11.

Таблиця 11

І група Більше 70 балів
ІІ група Від 40 до 70 балів
ІІІ група Від 15 до 40 балів
ІV група До 15 балів

 

Показники роботи дистанції електропостачання згідно з якими визначають суму балів для встановлення груп з оплати праці керівника ЕЧ наведено наведено в таблицях 12 та 11.

Таблиця 12

Показник Вимірник Кількість балів на вимірник
Загальна кількість електроенергії, яка виробляється або отримана дистанцією 10 млн. кВт год для двохколійних дільниць 1,0
Розгорнута довжина контактної мережі на дільницях залізниць з розмірои руху поїздів усіх видів на двохколійних дільницях менше 150 пар на добу 25 км 1,0

Райони контактної мережі та тягові підстанції поділяються на три групи з оплати праці їх керівників. Група ЕЧК та ЕЧЕ встановлюються згідно норм балів, які можна визначити з таблиці 13 та 14.

Таблиця 13

Показник Вимірник Кількість балів на вимірник
1 Район контактної мережі
Добуток кількості пар поїздів на електротязі на розгорнуту довжину контактної мережі 1 району 1000 – для двоколійних дільниць 0,5
2 Тягові підстанції
Загальна річна переробка електроенергії 10 млн.кВт.год для постійного струму 40 млн.кВт.год для змінного струму 2,0 2,0

 

Норми балів згідно груп в таблиці 14

Таблиця 14

1. Райони контактної мережі
І група Більше 4,5 балів
ІІ група Від 1,5 до 4,5 балів
ІІІ група До 1,5 балів
2. Тягові підстанції
І группа Більше 4,5 балів
ІІ группа Від 2 до 4,5 балів
ІІІ група До 2 балів

 

Енергодиспетчерська группа (ЕЧЦ) та ремонтно-ревізійна дільниця (РРД) відносяться до тієї ж групи з оплати праці, що й дистанція електропостачання.

Посадові оклади керівникам дистанції електропостачання, старшим енергодиспетчерам, начальникам ремонтно-ревізійних дільниць встановлюються в залежності від встановленої Вами групи дистанції електропостачання. Місячні посадові окладивказаних керівників і спеціалістів Вам необхідно прийняти в дистанції електропостачання на початку IV-го кварталу (в кінці проходження технологічної практики) в економіста або інженера з праці й заробітної плати дистанції. Також з’ясуйте діючі місячні оклади начальників контактної мережі й тягових підстанцій у відповідності до встановлених Вами їхніх груп з оплати праці.

Для працівників апарату управління дистанції електропостачання (інженери, економісти, бухгалтери, техніки, інші працівники) застосовуються кваліфікаційні категорії у відповідності з посадою, враховуючи рівень освіти, професійний стаж з фаху та трудовий вклад у виробництво.

Кваліфікаційні категорії з оплати праці вказаних працівників встановлює керівництво дистанції на основі результатів атестації цих працівників. Конкретні (діючі) ставки Ви повинні взяти в інженера з праці й зарплати або в економіста дистанції.

У них же візьміть і ставки (оклади) старших електромеханіків і, обов’язково, візьміть годинні ставки для електромонтерів ЕЧК, ЕЧЕ та РРД, кількість яких і розряди Ви визначили раніше в підрозділах 2.2, 2.3, 2.4 курсової роботи.

Для визначення місячного тарифного заробітку електромонтера ЕЧК, ЕЧЕ або РРД необхідно годинну тарифну ставку електромонтера відповідного тарифного розряду помножити на число годин, відпрацьованих у конкретному місяці, а в курсовій роботі помножити на середньорічне число годин, яке прийнято на відповідний календарний рік.

Місячні посадові оклади старших електромеханіків та електромеханіків ЕЧК, ЕЧЕ та РРД поділяються на три групи в залежності від груп з оплати праці виробничих дільниць:

· Дільниця І групи – експлуатація та ремонт контактної мережі (ремонт та налаштування і експлуатація телемеханіки й усіх видів захисту; ремонт, перевірка й нагляд за вимірювальною апаратурою й приладами, випробування ізоляції високовольтного устаткування, апаратури та кабелів і так далі (старші електромеханіки та електромеханіки ЕЧК, РРД, ЕЧС);

· Дільниця ІІ групи – централізована регенерація, випробування трансформаторних масел (експлуатація тягових підстанцій І та ІІ групи з оплати праці (електромеханіки та старші електромеханіки ЕЧЕ І та ІІ групи з оплати праці);

· Дільниця ІІІ групи – ремонт устаткування, крім вказаного для дільниць І та ІІ груп (експлуатація тягових підстанцій ІІ групи. Коли Ви визначили, на дільниці якої саме групи працює Ваш старший електромеханік або електромеханік – проконсультуйтесь про розмір місячної посадової ставки (окладу) в економіста або інженера з праці й зарплати на дистанції, де Ви проходите технологічну практику.

Крім тарифного заробітку, в дистанції електропостачання передбачені такі доплати:

1. За роботу в нічні години та святкові дні всім працівникам плануємо за роботу в нічні години 13,3%, а в святкові дні – 2,2% тарифного заробітку, що дасть можливість цим працівникам отримати в конкретних умовах за кожну годину роботи в нічний час (з 2200 до 600) доплату в розмірі 40%годинної тарифної ставки, а за роботу в святкові дні – в подвійному розмірі.

2. За роз’їздний характер роботи електромонтерам РРД 7,50 грн. за кожен виїзд (приймаємо по 10 виїздів щомісячно у кожного електромонтера РРД).

3. Водіям автомобілів в ЕЧК за класність (приймаємо 1 клас) – 25% тарифного заробітку.

4. Частині електромонтерів 6-го розряду за бригадирство – 10% тарифного заробітку.

5. Водіям автомотриси АГВ за сумісництво професій електромонтера 4-го розряду – 30% тарифного заробітку.

Система оплати праці працівників ЕЧ передбачає їх стимулювання у вигляді премії з фонду заробітної плати за виконання кількісних і якісних показників роботи встановлених начальником дистанції за погодженням з комітетом профспілки.

Для спрощення розрахунків у курсовій роботі плануємо всім працівникам премію у розмірі 10% тарифного заробітку з урахуванням премій і за роботу в нічні години водіям автомотрис та черговим енергодиспетчерам.

Для встановленого Вами вище виробничого штату дистанції електропостачання визначаємо річний фонд оплати праці працівників ЕЧ. Розрахунки зводяться до таблиці 15.

 

Таблиця 15

№№ статей Найменування витрат Контингент Група, розряд, клас Середньомісячна заробітна плата одного працівника (грн.) Місячний фонд оплати праці (грн.) Річний фонд оплати праці (грн.)
Основна Додаткова Премія Разом
Основні витрати
  Утримання ЕЧК Старші електромеханіки                
Електромеханіки                
Електромонтери                
Електромонтери-бригадири                
Електромонтери                
Водії АГВ електромонтери                
Електромонтери                
Електромонтери                
Водії автомобілів   1 кл            
Разом по ст. 226                
  Утримання ЕЧК Старші електромеханіки                
Електромеханіки                
Електромонтери                
Разом по ст. 447                
  Утримання РРД Старші електромеханіки                
Електромеханіки                
Електромонтери                
Електромонтери                
Електромонтери                
Разом по ст. 229                
  Утримання виробничих приміщень і споруд Прибиральники ЕЧК                
Прибиральники ЕЧЕ                
Разом по ст. 229                
Разом основних витрат    
Накладні витрати
  Загальногосподарські витрати Начальники ЕЧК                
Начальники ЕЧЕ                
Начальник РРД                
Старший енергодиспетчер                
Чергові енергодиспетчери                
Разом по ст. 500                
  Апарат управління ЕЧ Начальник дистанції                
Головний інженер                
Заступник начальника дистанції                
Начальник відділу кадрів та соцпитань                
Секретар-друкарка                
Інженер І категорії                
Інженер ІІ категорії                
Інженер з енергонагляду І кат                
Інженер з охорони праці                
Економіст І категорії                
Технік                
Головний бухгалтер І категорії                
Бухгалтер І категорії                
Бухгалтер ІІ категорії                
Разом по ст. 550                
Разом накладних витрат    
Разом по ЕЧ    

 

1.3.4 Розрахунок середньомісячної заробітної плати

Середньомісячна заробітна плата одного працівника визначається за формулою 18:

(18)

1.4 План витрат з експлуатації

1.4.1Відрахування на соціальне страхування

Відрахування на соціальне страхування приймаємо в розмірі 3,6% планового сумарного фонду основної заробітної плати по кожній статті Номенклатури витрат і в цілому по дистанції електропостачання. Можливо вказаний відсоток з часом зміниться і тому Вам слід прийняти той відсоток, що діятиме на час проходження Вами технологічної практики.

Нарахування на соціальне страхування виконуються окремо по кожній статті множенням суми річного фонду оплати праці конкретної статті разом (таблиця 15), на 3,6%, а по дистанції в цілому – множенням суми річного фонду оплати праці (разом по ЕЧ) на 3,6%.

 

1.4.2 Витрати на матеріали

 

Стаття 226 (ЕЧК)

· Витрати на обслуговування та поточний ремонт контактної мережі визначаються на рік згідно збільшених планових норм на 1 км розгорнутої довжини контактної мережі за формулою 19. Норму витрат на 1 км розгорнутої довжини в гривняхвзяти в дистанції в період проходження технологічної практики.

 

(19)

де Х – збільшені планові норми на 1 км розгорнутої довжини контактної мережі;

· Вартість набору інструментів та інвентарю на 1 км розгорнутої довжини контактної мережі прийміть на дистанції в період проходження технологічної практики. Прийміть до уваги, що 50% вартості вказаних предметів списується в момент вводу в експлуатацію. Розрахунок ведеться за формулою 20:

(20)

де Х – вартість набору інструментів та інвентарю на 1 км розгорнутої довжини;

·Витрати на спец мило розраховують за нормами на одного працівника й кількості працівників (Ч). Норма мила на рік для одного службовця 1,2 кг та на одного робітника 2,4 кг.

При ціні 1 кг 6 грн. планова сума витрат визначається за формулою 21 та 22:

для службовців

(21)

Для робітників

(22)

 

Визначаємо загальну суму витрат на спец мило.

 

·Витрати з охорони праці та ТБ. Витрати на погашення зносу спецодягу та спецвзуття, їх ремонт,витрати на спец мило, плануємо, виходячи з контингенту працівників по окремим групам і по нормам витрат на одного працівника. Для визначення витрат на спецодяг необхідно знати кількість працівників, які мають право на отримання спецодягу, терміни його носіння, ціну за одиницю, а також норми видачі. Ці дані необхідно взяти по місцю проходження практики.

Наприклад, електромонтери контактної мережі (Ч чоловік) отримують костюм «Зима», ціна якого 330,00 грн., а термін носіння 3 роки. Це означає, що на погашення зносу костюму «Зима» передбачається на рік (за формулою 23):

 

(23)

 

Розрахунки по кожному виду спецодягу або спецвзуття привести в таблиці 16.

 

Таблиця 16

 

Найменування спецодягу Право на отримання Кількість Ціна, грн Терміни носіння (роки) Витрати (тис.грн.)
  Костюм «Зима» Всім   330,00    
  Костюм «Енергетик» Крім водіїв АГВ та автомобілів   146,85    
  Костюм ХБ Крім водіїв АГВ та автомобілів   72,00    
  Плащ брезентовий Крім водіїв АГВ та автомобілів   137,00    
  Жилет сигнальний Крім водіїв АГВ та автомобілів   38,50 0,5  
  Чоботи кирзові Крім водіїв АГВ та автомобілів   93,00    
  Рукавиці Крім водіїв АГВ та автомобілів   5,54 2 місяці  
  Каски текстелітові Крім водіїв АГВ та автомобілів   24,20 До зносу  
Разом  

 

Визначаємо разом витрати по статті 226.

 

Стаття 447 (ЕЧЕ)

· Для курсової роботи норму витрат на обслуговування й поточний ремонт, на матеріали, запасні частини на рік на одну тягову підстанцію Х необхідно взяти на дистанції під час проходження практики за формулою 24:

(24)

де Х – норма витрат на обслуговування й поточний ремонт, на матеріали, запасні частини на рік на одну тягову підстанцію;

· Вартість малоцінних та швидкозношувальних предметів для всієї ЕЧ приймаємо під час практики в ЕЧ. Розрахунок проводиться з урахуванням 50% списання.

· Витрати на спец мило визначаються аналогічно статті 226.

· Витрати з охорони праці та техніки безпеки плануємо в таблиці 17 аналогічно статті 226 після чого підраховується загальна сума витрат на матеріали по статті 447.

Стаття 229 (РРД)

· Витрати на матеріали для РРД плануються в розмірі Х тис. грн. на рік для обслуговування однієї тягової підстанції, враховуючи кількість своїх тягових підстанцій:

(25)

· Витрати на спец мило підрахувати аналогічно статті 226,447.

· Витрати на спецодяг, взуття та запобіжні засоби визначаємо аналогічно статті 226 і зводимо до таблиці 18.

· Витрати на матеріали по статті 510 визначаються в залежності від кількості прибиральників в ЕЧК та ЕЧЕ, вартості халатів, рукавиць, спец мила (окремо по видам матеріалів і разом по статті 510).

 

По статтям 500 та 550 витрати на матеріали не плануються.

Підраховуються витрати на матеріали по дистанції.

 

1.4.3 Витрати на електроенергію

 

Ці витрати планують лише по статям 226 та 447. Необхідно під час технологічної практики прийняти фактичну вартість 1 кВтгод на власні потреби районів контактної мережі та тягових підстанцій дистанції.

 

Стаття 226

(26)

Стаття 447

(27)

 

1.4.4 Витрати на амортизацію

 

Амортизаційні відрахування на повне відновлення основних фондів дистанції, що надійшли до 01.01.10р. відносяться до 3-ї групи, приймаємо в розмірі 3,75% балансової вартості контактної мережі по статті 233 і окремо для тягових підстанцій по статті 234.

 

Стаття 233

(28)

 

Стаття 234

(29)

 

Визначаємо загальну суму амортизаційних відрахувань.

 

1.4.5 Інші витрати

 

По статті 226 та 447 інші витрати плануємо в розмірі 3% річного фонду оплати праці по кожній статті.

 

Стаття 229

На цю статтю відносять додатково оплату праці за роз’їзний характер робіт. Електромонтерами РРД в розмірі 7,50 грн за 1 виїзд. Врахувати по 10 виїздів на місяць кожного електромонтера РРД.

 

Стаття 529

До статті 529 відносіть наступні нарахування від річного фонду оплати праці дистанції:

ü До пенсійного фонду – 32%

ü До фонду зайнятості – 2,1%

ü До фонду від нещасних випадків – 0,2%

 

Вказані відсотки щороку змінюються та додаються ще інші, а тому це необхідно визначити на дистанції у плановика під час проходження технологічної практики.

По закінченні всіх указаних розрахунків необхідно підрахувати річні експлуатаційні витрати по дистанції електропостачання й звести до таблиці 19.

Визначають загальну суму інших витрат по дистанції.

 

Таблиця 19

Стаття Найменування витрат Контингент Річний фонд оплати праці Соціальне страхування Матеріали Електроенергія Амортизація Інші витрати Разом по ЕЧ
  Утримання ЕЧК           -    
  Утримання ЕЧЕ           -    
  Утримання РРД         - -    
  Амортизація ЕЧК - - - - -   -  
  Амортизація ЕЧЕ - - - - -   -  
  Утримання загальновиробничого персоналу       - - - -  
  Утримання виробничих приміщень         - - -  
  Інші витрати - - - - - -    
  Апарат управління ЕЧ       - - - -  
Разом по ЕЧ                

 

1.5 Основні показники роботи дистанції електропостачання

 

Основні показники роботи дистанції електропостачання приведено в таблиці 20.

 

Таблиця 20

№ п/п Найменування показників Одиниці виміру Кількість
  Розгорнута довжина контактної мережі, Lроз км  
  Експлуатаційна довжина ЕЧ, Lекс км  
  Кількість тягових підстанцій, NЕЧЕ одиниць  
  Кількість районів контактної мережі, NЕЧК одиниць  
  Обсяг перевезень, MВ млн.т.км.бр./рік  
  Річна переробка електроенергії, АПЛР тис. кВт.год  
  Контингент дистанції електропостачання,ЧСП чол  
  Річний фонд оплати праці тис. грн.  
  Середньомісячна заробітна плата одного працівника грн.  
  Продуктивність праці одного працівника млн.т.км.бр/чол  
  Річні експлуатаційні витрати ЕЧ тис. грн.  

 

 

2 Спеціальне питання

 

Дати відповідь на одне з питань, погоджених з викладачем:

1. Транспорт як сфера матеріального виробництва та його роль у народному господарстві.

2. Склад та структура управління залізничним транспортом України.

3. Господарство електропостачання та його роль в процесі перевезень.

4. Дистанція електропостачання – галузеве лінійне підприємство господарства електропостачання.

5. Основні фонди, їх значення, склад, структура.

6. Амортизаційні відрахування, розрахунок нормси амортизаційних відрахувань.

7. Шляхи оновлення та ефективного використання основних фондів.

8. Обігові засоби, їх значення, склад і структура.

9. Шляхи ефективного використання обігових засобів.

10. Форми оплати праці.

11. Організаційна структура управління господарством електропостачання.

12. Розробка норм часу й норм обслуговування.

13. Зміст і порядок проведення капітального ремонту.

14. Принципи наукової організації праці.

15. Продуктивність праці, її суть, значення та способи визначення.

16. Суть і завдання нормування праці.

17. Поняття про робочий час, бюджет робочого часу.

18. Класифікація витрат робочого часу.

19. Метолди нормування праці.

20. Фотографія робочого дня.

21. Хронометраж, його суть, значення, порядок проведення.

22. Принципи організації заробітної плати.

23. Форми й системи оплати праці.

24. Тарифна системи, її елементи.

25. Бригадна форма організації та стимулювання праці.

26. Порядок проведення фотографії робочого дня.

27. План по праці, його зміст, порядок розробки.

28. Номенклатура витрат залізниць

29. Види обліку, їх суть та значення.

30. Винаходи і раціоналізаторські пропозиції. Права винахідників та раціоналізаторів.

 

 

Перелік посилань

1. Алєксєєва А. І. «Економіка, організація і планування господарства електропостачання», «Транспорт», 240 ст..

2. Закон України «Про державне підприємство («Об’єднання»).

3. Закон України «Про залізничний транспорт».

 

 

zponline.com.ua/node/9

http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?page=2&nreg=2464-17

http://kerivnyk.org.ua/113.html




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 39 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.044 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав