Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

РОЗДІЛ 2

Читайте также:
  1. Б) коли складові частки чітко визначені і відомо, хто із співавторів створив ту чи іншу частину — роздільне співавторство.
  2. Бойові завдання і бойові порядок механізованих підрозділів у наступі.
  3. Взаємодія слідчого з оперативними підрозділами
  4. Взаємозв'язки структури (банку) з іншими організаційними підрозділами
  5. Висновки до 2 розділу
  6. Висновки до другого розділу
  7. Висновки до першого розділу
  8. Висновки до першого розділу
  9. Висновки до першого розділу.
  10. Висновки до Розділу 1

ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ВЛАСНОГО КАПІТАЛУ ПАТ «ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОЛІЙНО-ЖИРОВИЙ КОМБІНАТ»

2.1. Загальні засади організації бухгалтерського обліку ПАТ «ЧОЖК»

Публічне акціонерне товариство «Чернівецький олійно-жировий комбінат» (ЧОЖК) засновано відповідно до наказу регіонального відділення фонду державного майна України по Чернівецькій області від 5 червня 1995 року №228-АТ шляхом перетворення орендного підприємства Чернівецький олійно-жировий комбінат у відкрите акціонерне товариство згідно з Законом України від 19.09.91р. №1576-12 «Про господарські товариства» та Постановою Кабінету Міністрів України від 07.12.92 №686 «Про затвердження порядку перетворення в процесі приватизації майна державних підприємств».

Товариство створено з метою найбільш ефективного використання свого майна, насичення споживчого ринку, задоволення населення у продукції підприємства, роботах, послугах та отримання прибутків.

Підприємство здійснює облікову політику згідно з Законом України від 16.07.1999 року №996-XIY «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» і відповідно до Положень (стандартів) бухгалтерського обліку з метою забезпечення єдиних принципів, методів і процедур, що використовуються для складання та подання фінансової звітності.

Структуру бухгалтерії можна представити наступним чином: очолює Головний бухгалтер, якому підпорядковані Заступник головного бухгалтера з питань виробництва та Начальник фінансового відділу. До штату бухгалтерії також входять: бухгалтер з питань списання та обліку матеріальних цінностей, бухгалтер з питань обліку товарів та перероблення давальницької сировини, бухгалтер з питань обліку основних засобів, бухгалтер з питань обліку заробітної плати, бухгалтер з питань надходження матеріальних цінностей, бухгалтер з питань розрахунків з дебіторами та кредиторами, бухгалтер з питань реалізації власної продукції, розрахунків з підзвітними особами та касових операцій, касир, бухгалтер з питань обліку банківських операцій (Додаток А).

Між працівниками бухгалтерії існує чіткий розподіл обов’язків та функцій, які вони виконують, що затверджено у відповідних Посадових інструкціях.

Облікова політика на підприємстві проводиться відповідно до Наказу Про облікову політику (Додаток Б), затвердженому Головою правління. Застосовується загальна фінансова звітність.

Ведення бухгалтерського обліку відбувається за автоматизованою формою «1С: Бухгалтерія». Кордон істотності встановлений у розмірі 0,1 тис. грн.

Розрахунки ПАТ «Чернівецький олійно-жировий комбінат» по всіх зобов’язаннях з юридичними особами проводяться, як правило, у безготівковому порядку через установи банків. Розрахунки готівкою з юридичними особами проводяться у відповідності до чинного законодавства.

Списання з балансу безнадійних до повернення заборгованостей, нестач і витрат товарно-матеріальних цінностей, морально та фізично застарілого, непридатного для подальшого використання техніки та обладнання, а також витрат по припинених та здійснених капітальних роботах проводяться за погодженням із Наглядовою радою Товариства, з дозволу комісії, до якої входять члени Правління Товариства.

Активи та зобов’язання відображаються в балансі тільки тоді, коли відповідають таким критеріям: існує імовірність надходження або вибуття майбутніх економічних вигід та їх оцінка може бути достовірно визначена.

При зарахуванні на баланс об’єкт основних засобів оцінюється за собівартістю, що складається з витрат на його виробництво або придбання згідно з переліком, викладеним в П(С)БО 7 «Основні засоби». Нарахування амортизації на основні засоби та інші необоротні активи здійснюється за прямолінійним методом.

Амортизація малоцінних необоротних матеріальних активів і бібліотечних фондів нараховується в першому місяці використання (введення в експлуатацію) об’єкта в розмірі 100% їх вартості.

Малоцінні та предмети, що швидко зношуються, вартістю до 10 грн. включно списуються відразу на витрати при відпуску зі складу.

При зарахуванні на баланс матеріальний актив оцінюється за собівартістю відповідно до П(С)БО 8, за кожним нематеріальним активом визначається термін корисного використання. Ліквідаційна вартість нематеріальних активів прирівнюється до нуля.

Запаси відображаються у балансі за первісною вартістю. На підприємстві прийнято періодичну систему обліку запасів. На дату балансу проводиться інвентаризація запасів, оцінюючи їх вибуття за методом ФІФО.

Дебіторська заборгованість за продукцію і товари відображається в балансі за чистою реалізаційною вартістю на дату балансу, що дорівнює сумі дебіторської заборгованості за продукцію і товари за вирахуванням резерву сумнівних боргів. Враховуючи стан розрахунків по дебіторській заборгованості за продукцію і товари, резерв сумнівних боргів не нараховується.

Резерви майбутніх витрат і платежів не створюються.

Дохід визнається на дату відвантаження продукції, а оцінюється відповідно до П(С)БО 15. Витрати відображаються в балансі одночасно зі зменшенням активів або збільшенням зобов’язань, а у Звіті про фінансові результати ­­­– одночасно з доходами, для отримання яких вони понесені.

До виробничої собівартості продукції включаються прямі витрати та загальновиробничі витрати.

Змінні загальновиробничі витрати розподіляються на кожну одиницю продукції на базі заробітної плати виробничих робітників, виходячи з фактичної потужності звітного періоду.

Постійні загальновиробничі витрати розподіляються на кожну одиницю продукції на базі заробітної плати виробничих робітників при нормальній потужності.

До собівартості реалізованої продукції включаються:

- виробнича собівартість продукції, яка була реалізована у звітному періоді;

- нерозподілені постійні загальновиробничі витрати;

- наднормативні виробничі витрати.

Для узагальнення інформації про фінансові результати підприємства від звичайної діяльності суми від закриття рахунків обліку доходів та рахунків обліку витрат помісячно наростаючим підсумком накопичуються на рахунку 79 «Фінансові результати». Сальдо на рахунку 79 визначається в кінці року при його закритті шляхом його списання на рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)».

Документообіг на ПАТ ЧОЖК складається з наступних етапів:

1) з цехів надходить заявка на потрібні ТМЦ до відділу постачання;

2) даний відділ укладає договір з постачальником та виписуються рахунки на оплату;

3) проводиться оплата за ТМЦ;

4) виписується доручення на отримання ТМЦ;

5) постачальником виписується накладна;

6) на прохідному пункті робиться відмітка про надходження певних цінностей, після чого вони потрапляють на склад із супроводжуючими документами;

7) на основі первинних документів вводяться дані у комп’ютер;

8) бухгалтер перевіряє правильність введеної інформації, формуються записи бухгалтерського обліку;

9) згідно вимоги зі складу відпускаються потрібні ТМЦ на цехи, а у кінці місяця складаються акти списання відпущених ТМЦ по цехах;

10) первинні документи передаються до архіву підприємства.

Майно ПАТ «Чернівецький олійно-жировий комбінат» утворюється за рахунок:

- вкладів засновників (акціонерів) Товариства;

- доходів від здійснення господарської діяльності;

- доходів, отриманих від участі у господарських товариствах та інших корпоративних прав;

- надходжень від реалізації власних акцій та інших цінних паперів;

- доброчинних внесків і пожертвувань;

- інших джерел, не заборонених законодавством.

 

 

2.2 Специфіка організації обліку власного капіталу ПАТ «Чернівецький олійно-жировий комбінат»

 

 

Для забезпечення фінансово-господарської діяльності ПАТ «Чернівецький олійно-жировий комбінат» створено Статутний капітал в сумі 50903 тис. гривень 00 копійок.

Товариство має право змінювати розмір Статутного капіталу. Його розмір може бути збільшено шляхом емісії цінних паперів відкритим або закритим їх розміщенням за рахунок додаткової емісії або збільшенням номінальної вартості емісійних цінних паперів, а зменшено – шляхом зменшення номінальної вартості емісійних цінних паперів або зменшення кількості емісійних цінних паперів шляхом відчуження їх у власників з метою анулювання. Анулювання проводиться до закінчення календарного року та за відсутністю заперечень кредиторів.

Рішення про зміну Статутного капіталу приймається Вищим органом Товариства, набирає чинності з моменту внесення змін до Єдиного державного реєстру а отримання свідоцтва про емісію цінних паперів. Товариство здійснює емісію простих іменних акцій на весь розмір Статутного капіталу, проводить їх розміщення та індосамент у відповідності з чинним законодавством України. Вкладом до Статутного капіталу ПАТ «Чернівецький олійно-жировий комбінат», як оплата акцій можуть бути кошти, цінні папери, інше майно або майнові чи інші відчужені права, нематеріальні активи, що мають грошову оцінку.

Перша емісія акцій відбулася у 1998 році на загальну суму 856653 грн. в кількості 3426612 простих іменних акцій номінальною вартістю 0,25 грн. кожна. Друга емісія акцій здійснена і зареєстрована у 2002 році у зв’язку зі збільшенням статутного капіталу Товариства за рахунок індексації основних фондів шляхом збільшення номінальної вартості акцій: на загальну суму 20902333,20 грн. в кількості 3426612 простих іменних акцій номінальною вартістю 6,10 кожна. Станом на 2008 рік всі акції підприємства розміщені та сплачені повністю. Форма існування – документарна.

На Загальних зборах акціонерів Товариства, які відбулися у 2008 році, було прийнято рішення про збільшення статутного фонду за рахунок додаткової емісії на суму загальної номінальної вартості 30001007,80 грн., у кількості 4918198 простих іменних акцій. Метою розміщення коштів було поповнення обігових коштів.

У кінці 2008 року до звітного року зареєстрований капітал становить вже 50903341 грн. у кількості 8344810 простих іменних акцій номінальною вартістю 6,10 грн. кожна, у бездокументарній формі існування. Акціонерним Товариством зареєстрований капітал сплачено повністю у встановлені законодавством терміни.

Власником акцій, що володіють більше, ніж 10% зареєстрованого капіталу є ПрАТ «Вінницька Промислова компанія» у кількості 8079770 штук акцій. Нерозміщених, обтяжених цінних паперів, а також Державної частки та комунальної власності у капіталі ПАТ «Чернівецький олійно-жировий комбінат» немає. На протязі 2013 року підприємством не проводився викуп акцій власної емісії. Привілейовані, процентні та безпроцентні облігації Товариством не емітувалися.

Товариство для здійснення статутної діяльності, крім Статутного капіталу, утворює за рахунок власних коштів резервний капітал та інші цільові фонди. Перелік цільових фондів та розмір відрахувань у них визначається Загальними зборами акціонерів.

Власний капітал ПАТ «Чернівецький олійно-жировий комбінат» станом на 01.01.14 р. складає 187561 тис. грн. У ході перевірки встановлено структуру власного капіталу в динаміці у таблиці 2.1 (Додаток В, Г).

Таблиця 2.1

Динаміка складових власного капіталу Товариства у 2012-2013 рр.

тис. грн.

Складові власного капіталу на 01.01.2013 р. на 01.01.2014 р.
Зареєстрований капітал    
Додатковий капітал - -
Резервний капітал - -
Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)    
Всього    

 

Як бачимо з вищенаведеної таблиці, у 2013 році, порівняно з 2012 р., відбулося незначне збільшення власного капіталу (на 195 тис. грн.) внаслідок отримання більшого прибутку (Додаток Д).

Станом на 01.01.2014 р. додатковий та резервний капітали відсутні. Відповідно до ст. 14 Закону України «Про господарські товариства» та норм Статуту Товариства передбачено створення резервного капіталу у розмірі 5% щорічних відрахувань від суми чистого прибутку, але не менше 15% зареєстрованого капіталу. Підприємству необхідно створити резервний капітал, адже його відсутність є відхиленням від діючих норм та не відповідає вимогам норм Статуту ПАТ «Чернівецький олійно-жировий комбінат».

Рахунок 40 «Статутний капітал» на підприємстві призначено для обліку та узагальнення інформації про стан та рух статутного капіталу підприємства. За кредитом рахунка 40 «Статутний капітал» відображається збільшення статутного капіталу, за дебетом – його зменшення (вилучення), повернення частки внесків у разі вибуття учасника, списання збитків за рахунок внесків. Аналітичний облік статутного капіталу ведеться на підприємстві за видами капіталу за акціонером.

Рахунок 42 «Додатковий капітал» призначено для узагальнення інформації про суми, на які вартість реалізації випущених акцій перевищує їхню номінальну вартість, а також про суми дооцінки активів і вартість необоротних активів, безоплатно отриманих підприємством від інших осіб, та інші види додаткового капіталу. Сальдо на початок періоду та сальдо на кінець періоду на даному рахунку ПАТ «Чернівецький олійно-жировий комбінат» складає 20 гривень 60 коп. (Додаток Е).

На субрахунку 421 «Емісійний дохід» підприємство обліковує різницю між продажною і номінальною вартістю первісно розміщених акцій. Сальдо на початок періоду та сальдо на кінець періоду на даному рахунку ПАТ «Чернівецький олійно-жировий комбінат» складає 20 гривень 60 коп. (Додаток Е). Аналітичний облік додаткового капіталу на підприємстві ведеться за видами та за кожним засновником.

Сальдо 44 рахунка «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)» на кінець звітного періоду складає 136 658 118 гривень 53 коп. (Додаток Ж).

На субрахунку 441 «Прибуток нерозподілений» відображаються наявність та рух нерозподіленого прибутку. Обороти на даному субрахунку за 2013 рік складають 18 161 850 гривень 17 коп. Він кореспондує з субрахунком 442 на суму 195 606 гривень 05 коп. та субрахунками рахунку фінансових результатів. Зокрема, кредитуються: субрахунок 791 «Результат операційної діяльності» – на суму 17 564 948 гривень 31 коп., субрахунок 792 «Результат фінансових операцій» – на суму 399 650 гривень 00 коп. та субрахунок 793 «Результат іншої діяльності» – на суму 1 645 гривень 81 коп. (Додаток З).

На субрахунку 442 «Непокриті збитки» відображаються непокриті збитки, списання яких здійснюють за рахунок нерозподіленого прибутку. Сальдо на даному субрахунку підприємства є кредитовим та на початок 2013 року складає (-136 462 512 гривень 48 коп.), а на кінець ­– (-136 658 118 гривень 53 коп.). Даний субрахунок дебетує з рахунком 44, сума операції складає 195 606 гривень 05 коп. (Додаток К).

Кожного року проходять збори акціонерів, на якому власники підприємства вирішують питання подальшої політики управління складових власного капіталу та політики виплати дивідендів. Товариство притримується залишкової дивідендної політики, тобто фонд виплати дивідендів формується після того, як за рахунок прибутку задоволені потреби у формуванні власних фінансових ресурсів, що забезпечують повною мірою реалізацію інвестиційних можливостей підприємства.

За звітний період ПАТ «Чернівецький олійно-жировий комбінат» відображало типові кореспонденції з обліку власного капіталу. Негативним на підприємстві є відсутність резервного капіталу, створення якого є обов’язковим, як за чинним законодавством, так і за Статутом Товариства. Організація обліку власного капіталу здійснюється правильно та достовірно, проте потребує подальшого удосконалення.

 




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 61 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав