Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА. Вивчення теорії держави і права має на меті засвоєння студентами комплексу загальнотеоретичних знань про державно-правові явища

Читайте также:
  1. I. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА
  2. I. ПОЯСНИТЕЛЬНАЯ ЗАПИСКА
  3. I. Пояснительная записка
  4. I. Пояснительная записка
  5. I. Пояснительная записка
  6. АНАЛИТИЧЕСКАЯ ЗАПИСКА
  7. АНАЛИТИЧЕСКАЯ ЗАПИСКА
  8. Аналитическая записка.
  9. Обществознание Пояснительная записка
  10. Объяснительная записка

 

Вивчення теорії держави і права має на меті засвоєння студентами комплексу загальнотеоретичних знань про державно-правові явища, формування основних понять і уявлень про категорії, що відображають основні властивості держави і права, загальні закономірності їх виникнення, розвитку і функціонування.

Знання з теорії держави і права покликані підвищувати рівень професійної підготовки і правової культури студентів, безпосередньо впливають на формування наукового юридичного світогляду.

Загальна теорія держави і права як фундаментальна наука творчо використовує найвищі досягнення філософської науки, що багато в чому обумовлюють загально науковий рівень знання про державу і право. Використання передових досягнень філософії запобігає світоглядним помилкам і сприяє формуванню прогресивних поглядів на державу і право. Теорія держави і права тісно пов'язана з соціологією, яка дає теорії загальний метод пізнання держави і права. Стосовно філософії і соціології теорія держави і права виступає як прикладна наука, яка дає конкретний матеріал для широких філософських і соціологічних узагальнень, необхідних для розкриття найбільш загальних закономірностей розвитку і функціонування людського суспільства.

Теорія держави і права як гуманітарна наука тісно пов'язана з економічними науками. Це викликано об'єктивною економічною обумовленістю державно-правових явищ, яка проявляється насамперед в тому, що будь-який спосіб виробництва функціонує тим успішніше, чим більше простору дають йому державно-правові механізми.

Теорія держави і права є методологічною наукою стосовно галузевих юридичних наук. Вона вивчає і дає їм загальнотеоретичні поняття і категорії, які використовуються галузевими, міжгалузевими і прикладними юридичними науками. Все це визначає її провідне місце в системі юридичних наук і важливе значення в підготовці студентів.

Мета курсу – забезпечити загальнотеоретичну підготовку висококваліфікованих фахівців зі спеціальності “Правознавство”, що опанували основи теоретичних знань і здобули практичні навички в юридичній сфері.

Завдання курсу – всебічно сприяти розвитку у студентів самостійного юридичного мислення, оволодінню базовими теоретичними знаннями та навичками практичної поведінки у правовому середовищі, формуванню позитивної правосмідомості та правової активності, активної політичної та громадської позиції, усвідомленню незаперечної цінності прав і свобод людини й громадянина.

У результаті опанування курсу студенти повинні:

знати загальнотеоретичні положення, що стусуються основних причин виникнення держави і права, закономірностей їх розвитку та функціонування в суспільстві;

вміти застосовувати загальнотеоретичні юридичні поняття і категорії; використовувати здобуті теоретичні знання на практиці; аналізувати та тлумачити чинне законодавство; обґрунтовувати законність і доцільність правових рішень; знаходити необхідну літературу для вирішення професійних задач, поповнення знань та інше.

Основними формами організації навчання є лекції, семінарські та індивідуальні заняття.

Засвоєння студентами змісту программи навчального курсу „Теорія держави і права” здійснюється шляхом модульного навчання та рейтингової системи оцінювання знань. Підсумковий контроль – залік у першому семестрі та екзамен у другому семестрі.

Программа вивчення „Теорії держави і права” складається з двох модулів-розділів:

Модуль І – Вступ до курсу теорії держави і права.

Модуль ІІ – Загальне вчення про державу.

Модуль ІІІ – Загальна теорія права.

Основні засади модульного вивчення навчальної дисципліни:

модуль – це завершена частина освітньо-професійної програми навчальної дисципліни, що реалізується відповідними формами організації навчального процесу. Таким модулем є розділ програми навчальної дисципліни. Кожен розділ-модуль складається з п’яти функціональних модулів. А саме:

модуль І-ІІ (змістовний теоретичний і практичний) – аудиторна робота (лекції, практичні та семінарські заняття);

модуль ІІІ – самостійна робота студентів;

модуль ІV – індивідуальна робота студентів з викладачем;

модуль V – контрольно-оцінювальний (підсумковий контроль – залік, екзамен).

При вивченні данного курсу за модульною системою використовуються такі форми організації навчання як лекції, семінарські, індивідуальні заняття, самостійна робота.

Індивідуальні заняття проводяться у таких формах:

Консультації (тематичні та меиодичні) проводяться з метою отримання студентом відповіді на окремі питання щодо теоретичного матеріалу змісту модуля-розділу, який вивчається, та надання методичних вказівок щодо організації роботи з вивчення розділу та виконання поставленних завдань.

Індивідуальне завдання – самостійна робота студента, яка спрямована на поглиблення, узагальнення та закріплення знань, які він здобуває в процесі навчання.

Запровадження модульного навчання та рейтингової системи оцінювання знань при вивченні навчальної дисципліни має за мету підвищення якості навчаггя, посилення мотивації студентів при вивченні теорії держави і права, стимулювання їх повсякденної самостійної роботи, створення умов для прояву кожним студентом потенційних можливостей при засвоєнні змісту матеріалу, а також підвищення об’єктивності оцінювання усіх видів навчальної роботи студента.

 




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 31 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав