Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Тема 18. ПРАВОВІ ВІДНОСИНИ. ЮРИДИЧНІ ФАКТИ

Читайте также:
  1. Авторське право. Елементи правовідношення.
  2. Безработица. Уровень безработицы. Фактическая безработица.
  3. Богословсько - юридичні принципи
  4. Види податково-процесуальних правовідносин
  5. Види та організаційно-правові форми підприємств
  6. Відносини фактичого виховання.
  7. Г) юридичні та фізичні особи, які у визначеному законом порядку можуть набути право користування землею для відповідних цілей і мають у зв’язку з цим певні права й обов’язки.
  8. Действительный экономический рост - это фактически достигнутый.
  9. Державно-правові засади діяльності Української Головної Визвольної Ради.
  10. Деякі цікаві факти з історії виникнення маркетингу

· Поняття і ознаки правовідносин. Склад правовідносин та його елементи. Юридичний і фактичний зміст правовідносин. Суб'єкти правовідносин (права). Види суб'єктів правовідносин. Фізичні і юридичні особи, посадові особи. Правосуб'єктність, правоздатність, дієздатність, трансдієздатність, деліктоздатність. Суб'єктивні права і обов'язки учасників правовідносин. Поняття і види об'єктів правовідносин. Матеріальні блага, духовні блага, результати діяльності суб'єктів, природні об'єкти і явища, дії суб'єктів права. Види правовідносин і критерії їх класифікації.

· Поняття і класифікація юридичних фактів. Правоутворюючі, правозмінюючі, правоприпнняючі юридичні факти. Події і дії. Індивідуальні юридичні акти. Прості і складні юридичні факти. Фактичний склад. Різниця між юридичними фактами і юридичними вчинками. Правові презумпції та їх види. Юридичні преюдиції і фікції.

 

Тема 19. РЕАЛІЗАЦІЯ ПРАВА. ЗАСТОСУВАННЯ ПРАВА

· Поняття, форми і методи реалізації норм права. Залежність змісту юридичних механізмів реалізації права від особливостей правової системи країни. Реалізація норм права у правовідносинах і поза ними. Процес (стадії) реалізації. Форми реалізації права. Дотримання, виконання, використання норм права та їх особливості. Поняття застосування норм права як особливої форми їх реалізації. Суб'єкти застосування норм права. Сутність і значення застосування норм права. Стадії застосування права. Акти застосування норм права, їх відмінності від нормативно-правових актів. Вимоги до правильного застосування норм права.

· Прогалини у праві і шляхи їх усунення та подолання. Аналогія закону і аналогія права, їх особливості та можливості використання. Колізії у законодавстві і шляхи їх усунення та подолання.

 

Тема 20. ТЛУМАЧЕННЯ НОРМ ПРАВА

· Поняття, необхідність та цілі тлумачення норм права. Елементи тлумачення: уяснення і роз'яснення. Види та способи (прийоми) тлумачення норм права. Граматичне (мовне), логічне, систематичне, історичне, спеціально-юридичне, телеологічне (цільове), функціональне тлумачення. Тлумачення за обсягом (буквальне, розпосюджувальне, обмежувальне). Тлумачення норм права за суб'єктами. Офіційне: нормативне, казуальне. Нормативне: аутентичне, легальне. Казуальне: судове, адміністративне. Неофіційне тлумачення та його види.

· Акти тлумачення законодавства: поняття, види, місце в правовій системі.

 

Тема 21. ЮРИДИЧНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

· Поняття, ознаки і мета юридичної відповідальності. Функції юридичної відповідальності: штрафна (каральна), превентивна (попереджувальна), виховна, правопоновлювальна (компенсаційна), організуюча (регулятивна). Місце юридичної відповідальності в системі соціальної відповідальності. Принципи юридичної відповідальності: законність, справедливість, невідворотність покарання, доцільність, індивідуальність покарання, відповідальність за вину, недопустимість подвоєння відповідальності.

· Види юридичної відповідальності. Перспективна (позитивна) та ретроспективна (негативна) юридична відповідальність. Різновиди ретроспективної відповідальності: кримінальна, адміністративна, цивільно-правова, дисциплінарна, матеріальна, конституційна відповідальність.

· Підстави юридичної відповідальності. Презумпція невинуватості.

· Обставини, що виключають юридичну відповідальність. Підстави звільнення від юридичної відповідальності.

 

 

Змістовий теоретичний модуль




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 50 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.011 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав