Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Методичні вказівки. Під час вивчення цієї теми студенти повинні запам'ятати суть понять: людина, індивід, особистість та використовувати ці поняття.

Читайте также:
  1. ВКАЗІВКИ ДО ЛЕКЦІЇ
  2. ВКАЗІВКИ ДО ЛЕКЦІЇ
  3. ВКАЗІВКИ ДО ЛЕКЦІЇ
  4. ВКАЗІВКИ ДО ЛЕКЦІЇ
  5. ВКАЗІВКИ ДО ЛЕКЦІЇ
  6. ВКАЗІВКИ ДО ЛЕКЦІЇ
  7. ЗАВДАННЯ І МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ПО ВИКОНАННЮ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ
  8. Загальні вказівки
  9. ЗАГАЛЬНІ ВКАЗІВКИ
  10. Загальні методичні вказівки

Під час вивчення цієї теми студенти повинні запам'ятати суть понять: людина, індивід, особистість та використовувати ці поняття.

Якщо природничі науки, маючи предметом вивчення людину, аналізують її властивості як біологічного чи біосоціального організму, то особистість як соціальна якість людини є предметом дослідження соціальних наук (філософії, соціології, психології).

Соціологія розглядає особистість в єдності її змісту і способу буття. Тому одним із важливих завдань соціології є дослідження закономірностей та механізмів становлення особистості як суб'єкта історичного процесу та свого власного життя.

Соціологічний аналіз особистості - це характеристика її духовного світу і життєвого шляху в умовах конкретного історичного суспільства.

Основна проблематика соціологічної теорії особистості - це формування соціальних спільностей, вивчення закономірностей її взаємозв'язків із суспільством, із соціальними групами, регуляція та саморегуляція її соціальної поведінки.

У соціології сформульовані теорії особистості, наприклад, теорія ролей. Функції індивіда, обов'язки і права визначають соціальний статус людини, соціальний статус особи.

Студенти повинні вивчити поняття, фактори і механізми соціалізації особистості та вміти оперувати цими поняттями.

Соціологія молоді - одна з найважливіших складових соціологічного знання. Процес переходу від тоталітарного до «відкритого», демократичного суспільства передбачає активну участь у ньому молодого покоління, бо саме його представникам належить будувати якісно нове суспільство та жити у ньому. Соціологія молоді - це відповідь на питання про те, наскільки сучасна молодь здатна виконати цю благородну місію, чи підготовлена вона до участі у державотворчих процесах, які відбуваються в Україні, що необхідно зробити в галузі державної молодіжної політики, щоб забезпечити належні умови для реалізації високих потенціальних можливостей підростаючого покоління, для гармонізації відносин між суспільством і молоддю. Ці питання вимагають розробки основ державної політики.

Соціологія молоді є окремою спеціальною соціологічною галуззю знання, яка спирається на сучасне розуміння соціології та її предмета.

Нині в соціології молоді відбувається науковий пошук напрямів виділення її сутнісних характеристик як особливої соціальної спільноти. На перший план висуваються форми її життєдіяльності, спосіб життя, зміст індивідуальної та групової свідомості, а також діяльність соціальних інститутів.

У справі вироблення ефективності молодіжної політики важливу роль відіграє з'ясування суті і змісту процесів життєвого самовизначення молодої людини.

Все життя будь-якого суспільства характеризується наявністю девіацій. Соціальні відхилення, тобто девіація, є властивістю кожної соціальної системи. Сучасна людина повинна уміти виявляти причини таких відхилень, знаходити шляхи подолання їх негативних форм.

Виявлення причин девіації, їх форм та наслідків - важливий інструмент соціального контролю й управління суспільством.

Визначаючи категорію девіації, студенти повинні знати, що спрямованість відхилень від встановлених норм може бути різною. Студенти повинні зрозуміти, що для того, щоб індивідуальні негативні відхилення від норм набули якості соціальних, потрібні певні умови (однакова спрямованість таких відхилень у схожих груп людей в однакових умовах; близькість або навіть єдність причин, через яких вони виникають; наявність певної повторюваності, стійкість названих явищ тощо).

Після засвоєння програмного матеріалу студенти повинні знати такі ключові поняття та терміни: людина, індивід, особистість, соціологічна структура особистості, соціальний статус, соціальна роль, соціальна поведінка особи, життєва позиція особистості, соціальний стан особи, соціальні типи особи, молодь, соціально-демографічна спільнота, адаптація, соціальна зрілість, молодіжна свідомість, молодіжна культура, молодіжні проблеми, державна молодіжна політика, девіація.

Питання для самоперевірки

1. Який зміст таких понять: людина, індивід, особистість?

2. Охарактеризуйте проблематику соціологічної теорії особистості.

3. Що визначає соціальний статус особистості?

4. Які соціальні ролі характерні для сучасної особистості?

5. У чому основна суть «соціалізації особи»?

6. Дайте визначення соціології молоді. Як змінилось уявлення про соціологію молоді та які її завдання?

7. На яких рівнях функціонує молодіжна свідомість? Які елементи входять до її складу?

8. Що таке молодіжні проблеми? Які є види молодіжних проблем?

9. У чому суть державної молодіжної політики та яке місце відводиться соціології молоді у ній?

10. У чому суть девіації (відхилення)?

11. Які причини і види девіантної поведінки?




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 39 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав