Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Методичні вказівки. Розбудова української державності, відродження її культурних здобутків у поєднанні із загальноцивілізаційними процесами розвитку ставлять проблеми освіти на

Читайте также:
  1. ВКАЗІВКИ ДО ЛЕКЦІЇ
  2. ВКАЗІВКИ ДО ЛЕКЦІЇ
  3. ВКАЗІВКИ ДО ЛЕКЦІЇ
  4. ВКАЗІВКИ ДО ЛЕКЦІЇ
  5. ВКАЗІВКИ ДО ЛЕКЦІЇ
  6. ВКАЗІВКИ ДО ЛЕКЦІЇ
  7. ЗАВДАННЯ І МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ПО ВИКОНАННЮ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ
  8. Загальні вказівки
  9. ЗАГАЛЬНІ ВКАЗІВКИ
  10. Загальні методичні вказівки

Розбудова української державності, відродження її культурних здобутків у поєднанні із загальноцивілізаційними процесами розвитку ставлять проблеми освіти на вищий щабель. Нині вона стає провідним національним пріоритетом, оскільки держава та нація без сучасної освітянської системи позбавлені майбутнього, нездатні до відтворення культурних цінностей, забезпечення конкурентоспроможності на світовому ринку економічних та інтелектуальних ресурсів, відновлення і збереження демократичних інститутів.

Об'єктом соціології освіти є сфера освіти, те соціальне середовище, де розгортається функціонування процесів освіти, діють певні суб'єкти у формі різноманітних навчальних занять з відповідною системою взаємодії людей, з їх інституціональною організацією.

Студенти повинні уміти визначати предмет соціології освіти, головні категорії, напрями досліджень та концептуалізації, проблемно-змістовну структуру.

Розглядаючи взаємодію системи освіти з духовним життям суспільства, соціологія освіти розглядає проблеми соціалізації особи, процес опанування індивідом соціальних норм і культурних цінностей того суспільства, до якого він належить.

Провідне місце у соціології освіти належить проблемі поведінки людини в освітянському просторі, її ставленню до освітніх інститутів, намірам, замислам, мотивам й стимулам освіти тощо. Ця гуманістична компонента в соціології освіти визначена характером самої освіти як соціокультурного інституту. Оскільки соціальні функції освіти підкреслюють її соціокультурну сутність, студенти повинні звернути на них особливу увагу.

Аналізуючи вітчизняну модель освіти, слід звернути увагу на те, що і її не минула криза, оскільки вона успадкувала як досягнення, так і невирішені проблеми й суперечності радянської системи навчання. Але в Україні розробляються заходи щодо подолання цієї кризи.

В результаті вивчення цієї теми студенту слід знати такі ключові поняття та терміни: знання, освіта, система освіти, навчання, соціальні функції освіти, освіта як соціокультурний інститут, гуманізація освіти, демократизація освіти, система соціальних принципів освіти, глобальна криза освіти.

Питання для самоперевірки

1. Що є предметом соціології освіти?

2. Яка структура соціології освіти?

3. Який зміст основних функцій освіти?

4. Дайте визначення освіти як соціокультурного інституту.

5. Яка роль освітньої діяльності у соціалізації особи?

6. Що характерне для сучасної кризи освіти?




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 32 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав