Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ПРОВІДНІ ШЛЯХИ

Читайте также:
  1. Визначити шляхи адаптації організмів до умов навколишнього середовища.
  2. Евакуація – це переміщення людей із осередку небезпеки у безпечну зону через заздалегідь передбачені шляхи евакуації.
  3. Завдання, шляхи та етапи формування граматичної будови мови
  4. Ідеї, провідні школи та представники античної натурфілософії.
  5. Основні напрями інтенсифікації та шляхи підвищення її ефективності
  6. Особливості, провідні форми та суспільне значення фізичної культури стародавнього світу
  7. Охарактеризувати форми штучного добору при селекції рослин, тварин та мікроорганізмів. Основні напрямки та досягнення селекції. Провідні селекціонери.
  8. Педагогічна культура, її компоненти. Шляхи та засоби розвитку педагогічної культури.
  9. Педагогічний конфлікт та шляхи його усунення
  10. Поняття про видоутворення. Шляхи видоутворення

Зоровий нерв після виходу з очного яблука прямує до вер­шини орбіти, де через зоровий отвір потрапляє в зоровий канал і далі в середню черепну яму. Тут відразу за гіпофізом відбувається перехрест зорових нервів — хіазма. Зорові волокна від носової частини сітківки перекидаються на протилежний бік, а від скроневої — залишаються на своєму боці. Ця обста­вина має велике значення для клініки: ушкодження зорових шляхів на різному рівні викликає характерні зміни поля зору. Від хіазми перехрещені (змішані) зорові волокна тягнуться до підкіркових ядер (зовнішні колінчасті тіла), де знаходиться 4-й нейрон зорового аналізатора. Звідси провідні шляхи ведуть до центральної частини зорового аналізатора — потиличної ділянки кори великого мозку.

ОРБІТА

Очне яблуко розміщене в орбіті. Орбіта, або очна ям­ка, це кісткова ніша, яка має форму чотирьохгранної піраміди. Відкритою основою орбіта звернена вперед і трохи назовні, а вершиною — назад і трохи досередини. Краї орбіти потовщені, міцні і значною мірою захищають очне яблуко від механічних ушкоджень. Орбіта має 4 стінки: верхню, нижню, латеральну і медіальну. На вершині орбіти є зоровий отвір, від якого починається зоровий канал. Через цей канал з орбіти виходить зоровий нерв і заходить очна артерія. Між бічною і верхньою стінками орбіти є верхня очноямкова щілина. Через неї проходять усі рухові і чут­ливі нерви (окоруховий, блоко­вий, очний — гілка трійчастого нерва, відвідний), а також верх­ня орбітальна вена. Між бічною і нижньою стінками орбіти є нижня очноямкова щілина. Че­рез неї частково проходить ве­нозний і лімфатичний відток. У верхньозовнішньому куті орбіти на її верхній стінці є ямка слізного мішка, в якій розміщена слізна залоза. На верхній стінці з її внутріш­нього боку є виступ — блок. Через нього переходить су­хожилок верхнього косого м'яза. На внутрішній стінці орбіти є виїмка. У ній розміщений слізний мішок.

Найтоншою є внутрішня або медіальна стінка орбіти. Часто під час ударів виникає перелом стінки орбіти, найчастіше внутрішньої. У такому разі повітря з решітчастої пазухи може попасти в орбіту і під шкіру повік — так звана підшкірна емфізема.

Іншою ана­томічною особливістю орбіти є те, що вона межує з трьома додат­ковими пазухами носа: фронтальною — зверху, решітчастою — з внутрішнього боку і гайморовою — знизу. Завдяки такому сусідству захворювання додаткових пазух носа нерідко поши­рюються на орбіту і очне яблуко.

Глибина орбіти становить 4—5 см. Очне яблуко займає тільки передню частину орбіти. Решту її об'єму заповнюють м'язи, нерви, судини і ретробульбарна жирова клітковина. Саме жирова клітковина уражається за умови виник­нення важкого захворювання — ретробульбарної флегмони.

Вхід в орбіту закривають повіки, які разом з тарсо-орбітальною фасцією є ніби п'ятою стінкою орбіти. Тарсо-орбітальна фасція з одного боку прикріпляється до країв орбіти, а з другого — вплітається в хрящі повік.




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 35 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав