Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Тема 18. Говорячи про сучасний рівень розвитку української культури, про міжнародне визнання досягнень українського народу в найрізноманітніших галузях духовного і

1.

Говорячи про сучасний рівень розвитку української культури, про міжнародне визнання досягнень українського народу в найрізноманітніших галузях духовного і матеріального виробництва, ми з гірким болем можемо поставити цілком не риторичне питання: якою ж була б ця культура наша, коли б прямували ми до неї битими шляхами, коли б ми творили її увесь час вільними руками?! (І. Огієнко).

Серед сучасних суспільних функцій української мови варто виокремити надзвичайно важливу для нас і таку, як засіб вузівського викладання і навчання.

2.

Груше́вський Миха́йло Сергі́йович — професор історії, організатор української науки, політичний діяч і публіцист. Голова Центральної Ради Української Народної Республіки (1917–1918). Багаторічний голова Наукового Товариства ім. Шевченка у Львові(1897–1913), завідувач кафедри історії Львівського університету (1894–1914)

Хім'як В'ячеслав Антонович — український актор театру і кіно, режисер,педагог, громадський діяч. Заслужений артист УРСР (1979), народний артист України[2], професор (обидва — 1999).

Гонта Марія - українська поетеса, актриса, журналістка. Близька приятелька Маяковського і Бориса Пастернака. Залишила книгу спогадів. Дружина поета Дмитра Васильовича Петровського (1892-1955). У 1930-х роках друкувала нариси про авіацію в журналі "Прожектор" та газеті "Красная звезда".

3.

Дизайн — це творчий метод, процес і результат художньо-технічного проектування промислових виробів, їхніхкомплексів і систем, орієнтований на досягнення найповнішої відповідності створюваних об'єктів і середовища загалом потребам людини, як утилітарних так і естетичних.

Ергоно́міка, Ергономія —наука, яка комплексно вивчає особливості виробничої діяльності людини в системі «людина-техніка-довкілля» з метою забезпечення її ефективності, безпеки та комфорту.

Тема 19

1.

П роблематика взаємодії народного і сучасного професійного мистецтва, видів і жанрів, розвиток їх напрямів — це проблеми взаємодії різних типів художньої творчості: народного — колективного, професійно — індивідуального, що розвиваються на основі всього багатства національних і світових традицій.

2.

О́сип Ю́рій Федько́вич (повне ім'я і прізвище — Осип Домінік Гординський де Федькович; псевдоніми: Гуцулневір Юрій Коссован, О. Ф. та ін.; * 8 серпня 1834, Путила — † 11 січня 1888, Чернівці) — український письменник-романтик, передвісник українського національного відродження Буковини.

Євген Михайлович Дудар (* 24 січня 1933, с. Озерна, Тернопільське воєводство, Галичина) — відомий українськийписьменник-сатирик, артист розмовного жанру, публіцист.

Богда́н Іва́нович Бастю́к — український письменник, поет. Член НСПУ (1988). Всеукраїнська літературно-мистецька премія імені братів Богдана і Левка Лепких (1993, Всеукраїнська літературно-мистецька премія імені Степана Руданського (2004) та літературна премія імені Уласа Самчука (2002).

3.

Генеолóгія — родознавство, допоміжна історична дисципліна, що вивчає походження та родинні зв'язки історичних осіб, родин.

Герáльдика — допоміжна історична дисципліна, що вивчає герби, кольорові емблеми, які належать особам, родам чи спільнотам.

Тема 20

1.

Зародження театрального життя в Тернополі розпочинається від учнівського театру, заснованого у 20-х роках XIX століття у середовищі шляхетського конвікту – пансіону для учнів,
в основному синів власників навколишніх маєтків. Опікувалися цим закладом педагоги-єзуїти. Організаторомаматорського театру став ксьондз, який навчав у гімназії французької мови. Тому й ставили п’єси французькихавторів французькою мовою.

2.

Макси́м Созо́нтович Березо́вський (*16 (27) жовтня 1745, Глухів — †22 березня (2 квітня) 1777, Санкт-Петербург, Російська імперія) — український композитор, диригент, співак. Класик європейської музики.

Дмитро́ Степа́нович Бортня́нський — український композитор, співак і диригент, автор 6 опер, камерно-інструментальних творів, хорових циклічних концертів, 10 двохорних концертів, херувимських та причасних творів. Створив новий тип хорового концерту.

Михайло Форгель (27 серпня 1952, Новосілка, Підволочиський район Тернопільської області — 29 вересня 2006, Тернопіль) — художній керівник Тернопільського академічного драматичного театру ім. Т. Шевченка.

3.

Сюрреалі́зм — один із найпоширеніших напрямів у сучасному мистецтві й літературі. Особливості його — використання ілюзій тапарадоксальне поєднання форм.

Абстракціоні́зм, абстрактне мистецтво — відхід від ілюзорно-предметного зображення, абсолютизація чистого враження та самовираження митця засобами геометричних фігур, ліній, кольорових плям, звуків.




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 26 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав