Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Зв`язок психології з іншими науками.

Читайте также:
  1. Взаємодія соціології з іншими науками
  2. Взаємозв'язки структури (банку) з іншими організаційними підрозділами
  3. Взаємозв’язок адміністративно-процесуального права з іншими галузями права України
  4. Взаємозв’язок операційної функції з іншими функціями організації
  5. Взаимосвязь культурологии с другими науками.
  6. Виникнення і розвиток психології оперативно-розшукової діяльності
  7. Висновок: Цей перелік не вичерпує всієї різноманітності галузей сучасної психології. Подальший розвиток психології, безперечно, спричинить появу її нових гілок і галузей.
  8. Відносини адвоката з судом та іншими учасниками судового процесу
  9. Відносини адвоката при здійсненні професійної діяльності з іншими органами та особами
  10. Галузі психології.

Предложить Президенту Российской Федерации и поручить Правительству Российской Федерации привести свои нормативные правовые акты в соответствие с настоящим Федеральным законом.

 

Уявлення про предмет психології.Поняття про психіку.

Психологія-наука про механізми, факти, закономірності функціонування та становлення психіки людини та тварини. Термін «психологія» походить від грецьк. рsyhce — душа та logos — слово, вчення, що означає «наука про душу». Психічне життя людини складне й має багато форм виявлення.Предметом психології є психіка,психічні процеси, явища,якості та властивості.

Психіка - якість високоорганізованої матерії(мозку),що полягає у відображені навколишньої дійсності (якість,відображення).Це суб`єктивний образ об`єктивної дійсності. Складність психіки як явища зумовлена тим, що вона є вищим продуктом біологічного та суспільного розвитку живих істот. Складним є і функціональний бік психіки. Вона є засобом орієнтування організму в навколишньому світі й регулятором поведінки в динамічних умовах середовища. Задовольняючи свої матеріальні (органічні) та духовні потреби як необхідну умову життя, людина шукає й одержує з навколишнього природного та соціального середовища необхідні для цього джерела, здобуває знання, планує свої дії, визначає засоби й шляхи їх здійснення,напружує сили, щоб досягти поставленої мети, переживає успіхита невдачі. Усе це становить психічну діяльність людини, яку вивчає психологія.

Психічні явища — це своєрідні суб'єктивні переживання, суб'єктивні образи відображуваних у свідомості явищ реальної дійсності, це внутрішній світ людини в усій його повноті й різноманітності. Особливу групу психічних явищ становлять індивідуально-психологічні властивості особистості — здібності, темперамент,характер та її психічні стани — піднесеність, пригніченість, схвильованість,

Як форма відображення дійсності високоорганізованою матерією — нервовою системою, мозком — психіка характеризується низкою особливостей.

По-перше, психічне відображення має активний характер,пов'язане з пошуком та добором способів дій, що відповідають умовам середовища.По-друге, психічне відображення має випереджальний характер, забезпечує функцію передбачення в діяльності та поведінці.По-третє, кожний психічний акт є результатом дії об'єктивного через суб'єктивне, через людську індивідуальність, що накладає відбиток своєрідності на її психічне життя.По-четверте, у процесі активної діяльності психіка постійн вдосконалюється й розвивається.

Висновок:Знання психіки, природи психічних явищ та їх закономірнос-тей має винятково важливе значення в житті та діяльності люди-ни для керування психічним розвитком і діяльністю особистості.

Зв`язок психології з іншими науками.

Між психологією та іншими науками існує двосторонній зв’язок: в одних випадках психологія використовує досягнення інших наук для вирішення своїх проблем, а в інших — науки використовують психологічні знання для пояснення або розв’язання певних питань.

Теоретико-методологічною основою психології є філософія. Без філософії психологія не могла б створювати власну методологію, робити необхідні теоретичні узагальнення. У той самий час філософія використовує результати психологічних досліджень при побудові наукової картини світу. Психологія тісно пов’язана з логікою. Логіка, як і психологія, вивчає людське мислення, тільки перша – його процесуальний, а друга – результативний аспекти.

Психологія в розробці питань спирається на дані біології, зокрема анатомії та фізіології, на вчення про вищу нервову діяльність. У свою чергу, дані психології широко використовуються в медицині, зокрема у психіатрії.

Із суспільними науками (історією, економікою, соціологією, лінгвістикою, літературознавством, теорією мистецтв, юридичними і політичними науками тощо) психологію поєднує те, що вони потребують даних про природу соціально-психологічних явищ, особливостей індивідуальної і групової поведінки людей, закономірностей формування навичок, ціннісних орієнтацій, міжособистісних стосунків тощо. В свою чергу, психологія досліджує функції, які виконує психіка у суспільних стосунках людини.

Розвиток технічних наук має враховувати параметри реакцій людини на зовнішні подразники, характеристики сприймання, збереження і переробки нею різних форм інформації. Психологія має велике значення для розв’язання проблем інженерної психології, ергономіки, в підготовці працівників у системах керування та при розробці самих систем керування, для створення комп’ютерів, систем комунікації, засобів відображення інформації та ін.

Педагогіка широко використовує психологічні закономірності навчання та виховання.Продуктивний характер взаємозв’язку психології та педагогіки виявляється в тому, що створюються умови для випередження реальної педагогічної практики, відкриваються нові шляхи для пошуку ефективних сучасних технологій навчання та виховання. Водночас психологія базується на даних педагогіки при вивченні психології формування особистості.

Висновок: Перетин сфер інтересів і зв'язків у сучасній науці і практиці досить очевидний.Психологія має тісні двосторонні зв`язки з багатьма науками,але найтісніший вона має з педагогікою. Міжпредметні зв’язки психології та інших наук сприяють їх взаємному розвиткові й застосуванню на практиці.




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 73 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав